Szotyi művek

Szotyi művek

Háromsajtos tészta

2016. november 05. - Szotyi művek

Utánaszámoltam, és tizennyolc éve készítem ezt a tésztát, hol így, hol úgy, az itthon lévő hozzávalók függvényében, de az alap mindig ugyanaz.Szerintem a világ egyik legegyszerűbb (és nekünk a legfinomabb) sajtos tésztája.

Még akkor született, amikor kezdő háziasszony koromban (vagyis inkább még azelőtt...) én is elcsábultam az akkoriban divatba jövő poralapok, gyorsan-jót ígérő csalárdságának. Egy sajtlevessel kezdődött...tulajdonképpen nem is tudom, mire számítottam, de bevallom meg sem kóstoltam (lehet, hogy finom volt?) mert annyira (bocs a kifejezésért) büdös volt, hogy nem vitt rá a lélek. Úgyhogy ment szépen az egész a kukába. Mint nagy sajtimádó, úgy voltam vele, hogy amiben sajt van (sajt! Nem sajtpor...van egyáltalán olyan, hogy sajtpor...? :P) az rossz nem lehet, úgyhogy ez lett belőle.

teszta.jpg

Azóta is rendszeres vendég itthon, ami tényleg a végtelenségig variálható. Mehet bele füstölt, vagy sima sonka, póréhagyma, fokhagyma, vagy egyik sem...ami mindig alap, az a tejszín, és a sajt...lehetőleg többféle, de ki, mit szeret ;) Készülhet spagettiből, pennéből, masnitésztából...komolyan, amit csak szeretsz... :)

teszta3.jpg

Nálam most így:

Hozzávalók: 2-3 főre

200g Gyermelyi Spagetti tészta

150g füstölt sonka (nálam most karaj)

200ml főzőtejszín 10%-os

100g füstölt sajt (én a Karavánra esküszöm, mert az nem lesz olyan, mint a gumi, ha megolvad)

150g trappista, vagy cheddar stb

1 ek olívaolaj

Parmezán a tetejére, ízlés szerint

Előbb a szószt készítsd el, így a megfőtt tésztát egyből beleteheted, nem kell a leszűréssel sem vacakolni ;)

Vágd apróra a sonkát, és az olajon pirítsd meg kicsit. Öntsd fel a tejszínnel, és add hozzá a kis kockákra vágott sajtokat. Folyamatos kevergetés közben, alacsony lángon melegítsd addig, amíg a sajt el nem olvad. Igazán itt lehet eltolni, mert ha nagyon gyorsan forr fel a tejszín, valami egésze elképesztő állaga lesz, és nem lesz olyan krémes, és lágy, mint azt szeretnéd. Közben kezdd el főzni a tésztát. Ha a mártás elkészült, zárd el alatta a gázt, ha nagyon megdermedne, mire megfő a tészta, majd kicsit melegítesz rajta. A tésztát ne főzd teljesen puhára, hogy a szószban puhuljon meg teljesen, ezzel is magába szívva azt. Szóval, ha már majdnem kész a tészta, tedd vissza a tűzhelyre a mártást, melegítsd újra folyósra (ha kell), és ha nagyon sűrűnek találod, a tészta főzővizével hígítsd fel. Kb fél deci bőven elég szokott lenni, de ez persze függ attól is, hogy milyen a sajt. A főzővízből közvetlenül pakold át a tésztát a mártásba, és keverd el alaposan.

teszta2.jpg

Tálald így, parmezánnal megszórva, vagy tedd hőálló tálba, ezt is szórd meg a parmezánnal, és süsd 200'C-on, légkeveréssel kb 10-15 percig, vagy amíg a sajt meg nem barnul a tetején.

teszta5.jpg

Tálald így, parmezánnal megszórva, vagy tedd hőálló tálba, ezt is szórd meg a parmezánnal, és süsd 200'C-on, légkeveréssel kb 10-15 percig, vagy amíg a sajt meg nem barnul a tetején.

teszta6.jpg

Jó étvágyat ;)

 

 

süti beállítások módosítása