Hát igen...már a neve is "érdekes", igaz? Már régóta nézegettem az édesburgonyás pite recepteket, de valahogy egyik sem volt az igazi, amíg nem találkoztam wifemamafoodie oldalán ezzel a mézeskalácsos változattal. Az eredeti recepthez képest kicsit a fűszerek arányán, illetve egy-két hozzávalón változtattam, a saját ízlésünkre igazítva azt.
Azt kell, hogy mondjam, hogy ez életem legfurább süteménye, pedig azért már készítettem néhány (hmmm...) sajátságos dolgot.
A lila színű édesburgonyának szerintem egészen jellegzetes íze van. Ami semmihez sem hasonlítható. Ha te tudsz valamit, amire emlékeztet, ígérem, ezt a mondatot nagyon szívesen javítom ;)
Tehát az első falatnál megérzed a lila batáta különleges ízét, (ami lássuk be...egy sütiben nem épp szokványos), de utána rögtön a fahéj isteni aromája köszön rád. A második falatnál már egyáltalán nem tűnik fel, hogy gyakorlatilag egy krumpliból készült sütit eszel, mert közben ott van a fűszeres mézeskalács alap, ja, meg a ropogós, diós-karamelles-zabpelyhes morzsa, ami a tetején van. Utána pedig még többet akarsz ;)
Az ilyen édességek fokmérője nálam mindig a férjem, mert azért ő elég kritikus, ha fura ételekről van szó...de ez bizony ízlett neki is ;)
Hozzávalók: (250ml-es csészével) 24cm-es piteformához
A tésztához:
1,5 csésze liszt
3 ek (nyírfa)cukor
csipet só
1,2 tk gyömbérpor
1 tk fahéj
1/4 csésze vaj (olvasztva)
2 ek méz
2-4 ek jeges víz
A krémhez:
2 csésze lila édesburgonya püré (kb 2 nagyobb darabból lesz ennyi)
1-1,5 tk fahéj
1/2 tk szerecsendió
csipet só
1/4 csésze vaj
1/2 méz
1/2 csésze tej
2 tojás
A tetejére:
1/4 csésze zabpehely (hagyományos, nagyobb szemű)
1/4 csésze dió (kicsit darabolva)
2 ek nádcukor
1/2 tk fahéj
2 ek vaj
Előbb süsd meg az édesburgonyát. 180'C-on kb 30 perc elég neki. Mindenesetre legyen teljesen puha.
Az egyszerűség kedvéért én az ilyeneket mindig robotgépben készítem, és mióta megvan az új, csodás gépem, még egyszerűbb dolgom van. Beleszórok mindent, kezdve a száraz anyagokkal, majd hozzá a nedveseket, és csak megnyomom a gombot, a többit pedig elvégzi az ügyes ketyere. A végén egyszerűen kiveszem a kész tésztát.
Ha kézzel készíted, a menet akkor is ugyanaz: egy tálban keverd össze a szárazanyagokat, add hozzá a mézet, vajat, és apránként a nagyon hideg vizet. Előbb egy villával, majd ha már többé-kevésbé összeállt, kézzel gyúrd össze alaposan. 15-20 percre tedd a hűtőbe, pihenni.
Addig készítsd el a krémet:
Ehhez vagy turmixgépet, vagy botmixert, vagy aprítót használj, mert nagyon simának, krémesnek kell lennie. A még meleg krumplit szabadítsd meg a héjától, add hozzá a az összes többi hozzávalót, és addig turmixold (mixeld, aprítsd), amíg teljesen lágy, sima masszát nem kapsz. Tedd félre.
Vedd elő a tésztát, és nyújtsd ki akkorára, hogy i tudd vele béleli a piteformát. Mivel ez egy elég ragacsos tészta, a legkönnyebb, ha két réteg sütőpapír között teszed. Ha már elég nagy, vedd le a felső papírt, és az alsó segítségével emeld át a formába. Alaposan nyomkodd bele körben a széleknél, a túllógó felesleget pedig vágd le. Ha kiszakad, nem baj, csak csípd össze, és kicsit nyomkodd le. A szélét díszítsd kedved szerint. Öntsd bele a krémet. Ne lepődj meg, nem lesz vele tele, de mire elkészül, kitölti majd a rendelkezésre álló teret.
Tedd 180'C-os, légkeveréses sütőbe, 20 percre.
Közben készítsd el a morzsát a tetejére: Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, és morzsold össze a vajjal.
Ha letelt a 20 perc, szórd rá a sütire, ami ekkorra már kapott egy keményebb külső réteget. Mivel elég hamar meg tud barnulni a teteje, érdemes letakarni egy fóliával, hogy ne égjen meg. Süsd még további 20-25 percet. Tűpróbával ellenőrizd, ha tisztán jön ki, már elkészültél.
Mielőtt felvágod, hagyd legalább langyosra hűlni.
Jó étvágyat! ;)