Szotyi művek

Szotyi művek

Mézeskalácsos-édesburgonyás pite

2016. október 31. - Szotyi művek

Hát igen...már a neve is "érdekes", igaz? Már régóta nézegettem az édesburgonyás pite recepteket, de valahogy egyik sem volt az igazi, amíg nem találkoztam wifemamafoodie oldalán ezzel a mézeskalácsos változattal. Az eredeti recepthez képest kicsit a fűszerek arányán, illetve egy-két hozzávalón változtattam, a saját ízlésünkre igazítva azt.

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez életem legfurább süteménye, pedig azért már készítettem néhány (hmmm...) sajátságos dolgot.

A lila színű édesburgonyának szerintem egészen jellegzetes íze van. Ami semmihez sem hasonlítható. Ha te tudsz valamit, amire emlékeztet, ígérem, ezt a mondatot nagyon szívesen javítom ;)

dsc07958.JPG

Tehát az első falatnál megérzed a lila batáta különleges ízét, (ami lássuk be...egy sütiben nem épp szokványos), de utána rögtön a fahéj isteni aromája köszön rád. A második falatnál már egyáltalán nem tűnik fel, hogy gyakorlatilag egy krumpliból készült sütit eszel, mert közben ott van a fűszeres mézeskalács alap, ja, meg a ropogós, diós-karamelles-zabpelyhes morzsa, ami a tetején van. Utána pedig még többet akarsz ;)

dsc07936.JPG

Az ilyen édességek fokmérője nálam mindig a férjem, mert azért ő elég kritikus, ha fura ételekről van szó...de ez bizony ízlett neki is ;)

Hozzávalók: (250ml-es csészével) 24cm-es piteformához

A tésztához:

1,5 csésze liszt

3 ek (nyírfa)cukor

csipet só

1,2 tk gyömbérpor

1 tk fahéj

1/4 csésze vaj (olvasztva)

2 ek méz

2-4 ek jeges víz

A krémhez:

2 csésze lila édesburgonya püré (kb 2 nagyobb darabból lesz ennyi)

1-1,5 tk fahéj

1/2 tk szerecsendió

csipet só

1/4 csésze vaj

1/2 méz

1/2 csésze tej

2 tojás

A tetejére:

1/4 csésze zabpehely (hagyományos, nagyobb szemű)

1/4 csésze dió (kicsit darabolva)

2 ek nádcukor

1/2 tk fahéj

2 ek vaj

Előbb süsd meg az édesburgonyát. 180'C-on kb 30 perc elég neki. Mindenesetre legyen teljesen puha.

lila2.jpg

Az egyszerűség kedvéért én az ilyeneket mindig robotgépben készítem, és mióta megvan az új, csodás gépem, még egyszerűbb dolgom van. Beleszórok mindent, kezdve a száraz anyagokkal, majd hozzá a nedveseket, és csak megnyomom a gombot, a többit pedig elvégzi az ügyes ketyere. A végén egyszerűen kiveszem a kész tésztát.

Ha kézzel készíted, a menet akkor is ugyanaz: egy tálban keverd össze a szárazanyagokat, add hozzá a mézet, vajat, és apránként a nagyon hideg vizet. Előbb egy villával, majd ha már többé-kevésbé összeállt, kézzel gyúrd össze alaposan. 15-20 percre tedd a hűtőbe, pihenni.

Addig készítsd el a krémet:

Ehhez vagy turmixgépet, vagy botmixert, vagy aprítót használj, mert nagyon simának, krémesnek kell lennie. A még meleg krumplit szabadítsd meg a héjától, add hozzá a az összes többi hozzávalót, és addig turmixold (mixeld, aprítsd), amíg teljesen lágy, sima masszát nem kapsz. Tedd félre.

lila3.jpg

Vedd elő a tésztát, és nyújtsd ki akkorára, hogy i tudd vele béleli a piteformát. Mivel ez egy elég ragacsos tészta, a legkönnyebb, ha két réteg sütőpapír között teszed. Ha már elég nagy, vedd le a felső papírt, és az alsó segítségével emeld át a formába. Alaposan nyomkodd bele körben a széleknél, a túllógó felesleget pedig vágd le. Ha kiszakad, nem baj, csak csípd össze, és kicsit nyomkodd le. A szélét díszítsd kedved szerint. Öntsd bele a krémet. Ne lepődj meg, nem lesz vele tele, de mire elkészül, kitölti majd a rendelkezésre álló teret.

lila4.jpg

Tedd 180'C-os, légkeveréses sütőbe, 20 percre.

Közben készítsd el a morzsát a tetejére: Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, és morzsold össze a vajjal.

Ha letelt a 20 perc, szórd rá a sütire, ami ekkorra már kapott egy keményebb külső réteget. Mivel elég hamar meg tud barnulni a teteje, érdemes letakarni egy fóliával, hogy ne égjen meg. Süsd még további 20-25 percet. Tűpróbával ellenőrizd, ha tisztán jön ki, már elkészültél.

Mielőtt felvágod, hagyd legalább langyosra hűlni.

dsc07933.JPG

Jó étvágyat! ;)

 

süti beállítások módosítása