Szotyi művek

Szotyi művek

Édesburgonyás laposkenyér

2016. szeptember 14. - Szotyi művek

Mostanában aprólábú rákapott a tortillára. Vagyis a tortilla lapra. Fura egy ízlése van, a teljeskiőrlésűt szereti, magában...mindenféle belevaló nélkül. Most komolyan...az még szerintem sem túl jó, pláne üresen, de ő imádja. Már egy ideje elfogyott a házi, spenótos fajta, úgyhogy ideje volt egy új variációt is kipróbálni, hátha azt is szereti majd. Mivel még van itthon édesburgonya, így ezt használtam alapnak.

dsc06784.JPG

A hagyományos tortilla általában csak a legszükségesebbeket tartalmazza: liszt, víz, só, de szerintem ez száraz, és ízetlen. Ha egy kis zöldségpürével lazítod, sokkal jobb lesz az állaga, és az íze is.

dsc06791.JPG

Viszont most nem a vékony tortilla készült, hanem a vastagabb laposkenyér. Összetételét tekintve hasonló, csak ez kicsit vastagabb, és a sütőpornak köszönhetően kicsit lazább is.

Engem kicsit arra a "pitára" emlékeztet, amiben görögországban ettük a gyrost.

dsc06786.JPG

Hozzávalók kb 8 darabhoz:

1 csésze édesburgonya püré

2 csésze liszt (nálam tönköly fehér)

1 tk só

1 tk sütőpor

3 evőkanál olívaolaj

dsc06773.JPG

A püréhez: kockázz fel egy közepes méretű édesburit, és enyhén sós vízben főzd puhára, kb 10 perc alatt. Szedd át a turmixgépbe, és öntsd fel kb 1 csésze (250ml) főzővízzel. Turmixold le.

Egy laza pürét kell, hogy kapj, kb, mint egy spenótfőzelék. Ha nagyon sűrű, a főzővízzel lazíts rajta. Tedd félre, amíg teljesen ki nem hűl. Ha nagyon meleg, nagyon sok lisztet fog felvenni. Ha már hideg, keverd hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd össze. Ha nagyon ragad, tegyél még hozzá lisztet. Vágd 8 egyforma részre, és lisztezett deszkán nyújtsd kb 2 mm vékony lapokra.

dsc06777.JPG

Egy ecsettel söpörd le róla a lisztet, és száraz serpenyőbe, közepes lángon süsd meg (néhány másodperc alatt, a lényeg, hogy ne szárítsd ki) mindkét oldalát. Tedd egy összehajtott konyharuha közé, (akár még egy zacskóval is letakarhatod) hogy a gőztől még jobban megpuhuljon. 

dsc06779.JPG

Én ma avokádókrémmel, grillezett csirkecombbal, sajttal és paradicsommal töltöttem...csemete üresen ette (uzsira). Szerintem ízlett neki :D

 

süti beállítások módosítása