Szotyi művek

Almakaramell és fahéjas almakenyér

2016. szeptember 13. - Szotyi művek

Na? Mi lehet jobb, mint egy olyan karamell, ami nem cukorból készül? ...na jó...persze, a hagyományos karamell, de azért az elég durva...

Bár igaz, hogy ez sem épp diétás, de legalább nem az az alap, hogy végy 100g cukrot, és 200ml tejszínt. Viszont elég hozzá egy nagy adag alma ;) ...ééés ennyi...

dsc06757.JPG

De tényleg nagy adag kel, mert én -balga- először egy kiló almával próbálkoztam, amiből kb 2-3 evőkanál karamell lett. Azért ez nem nagy eredmény, majd egyórai munkáért ;) Úgyhogy vagy megpucolsz és lereszelsz kb 5 kg almát, hogy kiadós(abb) adagot kapj, vagy a könnyebbik utat választod, és beszerzel almalevet, nem agyon cukrozottat, lehetőleg valami tartósítószermentes cuccot. Mi a piacon szoktunk venni, helyi termelőtől, saját készítésű almalevet. (Ínségesebb időben, vagy ha "kell, de azonnal", jó lesz valami jobbfajta, bolti, 100%-os is ;))

Ha almából, akkor tisztítsd meg, reszeld le, hagyd állni kicsit, majd csavard ki a levét.

dsc06744.JPG

Akkor lássuk is...nem lesz bonyolult:

kb 1l  almalevet önts lábosba, forrald föl, majd tedd kicsire a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön, és hagyd így kb 40-50 percet. Ezalatt az almában lévő cukor karamellizálódik, a víz elforr, és szépen besűrűsödik. Közben néha nézz rá, kevergesd meg. Ha van cukorhőmérőd, akkor kb 90'C-ig főzd, ha nincs, ha már nagyon lecsökkent a térfogata, és besűrűsödött, akkor elkészült. Forrón még sokkal folyósabb, ha kihűl, akkor lesz igazán szirupos.

dsc06760.JPG

Na, ha az almás verziót választottad, akkor mostanra van egy halom reszelt almád, amiben elég kevés a lé. Csinálj belőle egy almáspitét, vagy a banánkenyér mintájára egy almakenyeret. Én ezt tettem, és pillanatok alatt el is készült. A lakást pedig belengi a fahéj, és az alma csodás illata

Fahéjas-zabpelyhes almakenyér

Hozzávalók:

2 csésze liszt

1 csésze zabpehely

csipet só

2 tk fahéj

2 tk sütőpor

1 csésze nyírfacukor

3/4 csésze kókuszolaj (vagy valamilyen más, növényi)

2 tojás

1/2 csésze görögjoghurt

1 csésze leturmixolt reszeltalma

Keverd össze külön a száraz, a tojást verd fel, és add hozzá a nedves hozzávalókat. Keverd össze az egészet és öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.180'C-os, légkeveréses sütőben süsd 45 percet. Ellenőrizd egy pálcikával, hogy a közepe is megsült-e.

dsc06751.JPG

Kicsit hagyd hűlni, mielőtt felvágod. Tálalásnál csorgass rá az almakaramellből ;)

Jó étvágyat!