Szotyi művek

Szotyi művek

Bazsalikomos céklafagyi

2016. július 05. - Szotyi művek

A következő poszt kizárólag erős idegzetűeknek szól...

A hétvégén fagyizni voltunk, és az étlapon felfedeztem a bazsalikomos céklafagyit, ami a változó kínálatnak köszönhetően éppen nem volt. Ha esetleg nem tűnt volna még fel valakinek...hmmm...eléggé szeretem, vagyis szeretjük a céklát, nem állapot, hogy pont fagyi formájában ne kóstoljam meg. Estére már annyira húzta a hajam, hogy kicsit kutakodni kezdtem...és nem igazán találtam olyat, ami tetszett volna, úgyhogy összeraktam a sajátomat. Nincs fagyigépem (most komolyan...miért nincs??), úgyhogy csak simán fagyasztóban készítettem, és a végeredmény így is krémes, könnyű, nem jeges fagyi lett, hogy csemete szavaival éljek: "ez pompás", aztán betolt három gombócot (na jó, elég kicsi a fagyis kanalunk) Ebből megkockáztatom, hogy jól sikerült. :D

dsc04381.JPG

Ha -hozzám hasonlóan- céklamániás vagy, ezt mindenképpen próbáld ki, nem fogsz csalódni. Ha pedig nem, de szereted a meglepő, és különleges dolgokat, akkor meg azért ;) Igen, van cékla íze, naná, még szép, hiszen céklafagyi, és nagyon enyhén érezhető a bazsalikom is, és persze édes, és krémes :D

dsc04341.JPG

Hozzávalók:

200g cékla főzve, vagy sütve (én a főzővízbe is tettem néhány levél bazsalikomot, de ez akár el is hagyható)

200ml tej

200ml tejszín

1/3-1/2 csésze cukor (ízlés szerint)

1 tk vaníliakivonat

3 tojás sárgája

1 nagy marék friss bazsalikomlevél

dsc04302.JPG

Készítsd el a céklapürét: Még melegen, tedd az aprítóba a felkockázott céklát és a bazsalikomot, és nyomd, amíg sima, krémes nem lesz. Ezt csak több hullámban tudod elérni, néha kapard le az aprító faláról a cékladarabokat, és úgy folytasd tovább.

dsc04306.JPG

Kezd el melegíteni a tejszínt és a tej felét.

A tojást és a cukrot verd habosra kifehéredésig, amíg a cukor el nem olvad. Melegítsd meg a maradék tejet és ontsd lassan, folyamatos keverés mellett a tojásos masszához. Öntsd hozzá a meleg tejes tejszínhez, és melegítsd tovább alacsony, közepes lángon. Mehet bele a vanília is. Közben kevergesd folyamatosan, vigyázz, hogy nehogy a tojás kicsapódjon, és rántotta legyen a dologból. Mikor már majdnem forr, vedd le a tűzről, és add hozzá a céklapürét. Ha kicsit még darabosnak látod, ess neki a botmixerrel.

Tedd az egészet egy fagyasztható dobozba, és hagyd hűlni, mielőtt beteszed a fagyasztóba. Ha már egy órája a mélyhűtőben van, vedd ki, és egy villával vagy botmixerrel alaposan keverd át, hogy a jégkristályok kicsit összetörjenek. Ha ezt még néhány alkalommal megteszed, sokkal krémesebb lesz a fagyi, nem lesz jeges. Kb 4 óra alatt fagy meg annyira, hogy szépen tudd kanalazni. Ha nem eszitek meg az egészet azonnal, akkor érdemes a következő fogyasztás előtt ismét kicsit az aprítóban +átpuhítani". Ettől nem olvad meg, viszont olyan lesz, mintha fagyigépben készítetted volna.

dsc04341.JPG

Na? Kipróbálod? ;)

dsc04351.JPG

süti beállítások módosítása