Szotyi művek

Szotyi művek

Csokis karamellás minitart

2016. május 03. - Szotyi művek
vagy talán kosárka...?

img_1858.JPG
 
Édesanyámnak - aki hatalmas karamell rajongó - készült, anyanapra, ez a kis tömény bűntudat.
Sajnos én is megkóstoltam, én bizton állíthatom, hogy addig ez a legjobb karamellás süti, amit készítettem, vagy egyáltalán kóstoltam. Úgy gondolom, hogy ennek titka elsősorban a különböző, egymástól eltérő ízek harmóniájában rejlik.

Megtalálható benne az édes, sós, és keserű, de valahogy mindez összhangban van egymással.
Legalul, vagyis a kosár, egy kakaós, nem kifejezetten omlós, inkább puha réteg, amire a lágy, nyúlós karamell került. Az egészet pedig beborítja egy csodás, étcsokis ganache. Ja igen, és egy csipet, nagyszemű tengeri só.

img_1868.JPG

Egy szót találtam rá: mennyei <3
Na jó, kettőt: tömény ...vagyis egy, de inkább egy fél bőven elég egyszerre 

Az eredeti receptet itt találod

Az elkészítése két dolog miatt macerásabb kicsit: egyrészt mindig várd meg, amíg egy egy réteg teljesen kihűl, másrészt a karamell sűrűségét el kell találnod, hogy már ne folyjon, viszont ne is szilárduljon keményre, miután kihűlt.
Ha még sosem készítettél karamellt, azt javaslom, előbb készíts egy adagot, amin megnézed, hogy mennyire szilárdul meg, ha már hideg (ne aggódj, kárba biztos nem vész majd ;) )

Hozzávalók:
kb 10 kosárkához

A tésztához:

1 1⁄2 csésze liszt
1⁄4 csésze cukrozatlan (holland) kakaópor
1⁄4 tk só
100g sózatlan vaj (szobahőmérsékletű)
1⁄2 csésze porcukor
2 tojás sárgája (szobahőmérsékletű)
1⁄2 tk vanília kivonat
2-3 evőkanál tej

A karamellhez:
100g kristélycukor
2 evőkanál méz
200ml tejszín (30%-os)
2 csipet só
50g vaj

A ganache-hoz:
100g étcsoki
1/2 csésze habtejszín (30%)



Először a kosárkát készítsd el: A vajat robotgéppel keverd habosra, majd verd tovább a cukorral. Add hozzá a tojássárgáját s a vaníliát. Ezzel is keverd el alaposan, és ha már szép habos, és egynemű, add  hozzá a kakaót, lisztet és a sót. Mielőtt újra bekapcsolod a robotgépet, érdemes egy konyharuhával, vagy legalább papír kéztörlővel letakarni, hogy nem legyen az egész konyha kakaóporos... ;)
A tojás méretétől függően, egy viszonylag száraz, morzsás tésztát kapsz. Próbáld kézzel összegyúrni, de ha nagyon száraznak találod, egy pici tejet adj hozzá. Gyúrd össze, és lisztezett felületen nyújtsd ki, kb 3mm vastagra. Szaggass ki akkora kerek formákat, amivel ki tudod bélelni a kosárkaformádat. Ha nincs formád, akkor muffinformát is használhatsz. Szépen illeszd bele a lapocskákat, hogy kb 1,5-2 cm magas pereme legyen. Vigyázz, hogy egyenes legyen az oldala. Tedd a hűtőbe fél órára, hogy a vaj kicsit megdermedjen. Közben melegítsd elő a sütőt 180'C-ra, légkeveréssel. Ha letelt a fél óra, kicsit szurkáld meg a forma alját, nehogy felpúposodjon. Kb 15 perc alatt sül meg.
Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

A karamellhez tedd a cukrot és a mézet egy lábosba, és alacsony lángon kezd el melegíteni. Próbáld minél kevesebbet kevergetni, hogy ne álljanak össze a kristályok. Mikor már enyhén karamellizálódott, vagyis már aranybarnára színeződött, apránként, folyamatosan kevergetve add hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt. Folyamatos jelenlét, és sűrű kevergetés mellett forrald - de nagyon vigyázz, mert pillanatok alatt ki tud futni - amíg közepesen sűrű nem lesz. Ha kevergetés közben (erre a legjobb egy gumi spatula) látod az edény alját, akkor már túl sűrű lett. Add hozzá a sót, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat.
 Még melegen töltsd meg a kosárkákat, és ismét tedd a hűtőbe, amíg teljesen ki nem hűl.



A csokiréteghez:
Forrald fel a tejszínt, majd add hozzá a kis darabokra tördelt csokit. Hagyd 1-2 percet, majd egy spatulával keverd el alaposan, de úgy, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele. A legjobb, langyos állapotban használni, így kanalazd rá a karamellrétegre.
Már csak a tetejét kell megszórni a durva szemű sóval, és már el is készültél. Tedd vissza a hűtőbe még néhány órára, és tálald hidegen.

img_1846.JPG

img_1857.JPG



























süti beállítások módosítása