Szotyi művek

Szotyi művek

Gombás lencsesaláta

2016. április 17. - Szotyi művek
...vagy lencsés gombasaláta, kinek, hogy tetszik :) A lényeg, hogy pirított gomba, párolt lencse, citrommal meglocsolva, chilivel és fokhagymával ízesítve, ruccolával lazítva ;)
...ja, és még marha finom is...


Egyébként meg pont jól jött, mert már egy hete volt fél kiló barnagomba a hűtőben, amivel kellett valamit kezdeni.
Szoktatok barna csiperkét venni? Mi évek óta csak ezt vesszük, mert zamatosabb az íze, és sokkal szilárdabb, húsosabb az állaga. Ráadásul főzés, sütés után, sokkal szebb a színe, mint fehér rokonáé.




Hozzávalók:
2 főre köretként, vagy egy kiadós főétel

1/4 csésze lencse (először vörös lencsét főztem ki, de teljesen szétfőtt, úgyhogy maradt a hagyományos változat)
500g barna gomba
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk chilipehely
1 ek citromlé
só, bors, paprika (ízlés szerint)
2 ek petrezselyem
1/2 csésze ruccola
2-3 ek olívaolaj

Főzd puhára a lencsét kb négyszeres mennyíségű vízben, egy nagyobb csipet sóval. Nem áztattam be előre, kb 20-25 perc alatt így is megfőtt.
A gombának szedd ki a tönkjét, erre most  nem lesz szükség. Mivel a barna csiperkét nem kell pucolni, csak mosd meg alaposan, és szeleteld kb 0,5 cm vastagra. Ne legyen túl vékony, hogy ne száradjon ki pirítás közben. Melegítsd fel a serpenyőt, önts bele 1-2 evőkanál olívaolajat, és tedd bele a gomba felét. Közepes hőfokon, kb 10 perc alatt pirítsd aranybarnára. Szedd tányérra, töröld ki a serpenyőt, öntsd fel olajjal, mint az előbb, és a maradék gombát is pirítsd meg rajta. Ha kész, dobd hozzá a többi gombát és a lencsét, nyomd hozzá a fokhagymát, chilit, sózd, borsozd, és pirítsd még egy picit, de csak óvatosan, nehogy a fokhagyma megégjen, és megkeseredjen.
A végén facsard rá a citromot, forgasd össze a ruccolával, és már tálalhatod is.


süti beállítások módosítása