Szotyi művek

Szotyi művek

Aszalj kivit, mert az jó! :)

2016. január 07. - Szotyi művek
Méghozzá édes-savanyút...olyan, mint a bolti, savanyú gumicuki, -amit be kell, hogy valljam, nagyon szeretünk...viszont nem nagyon veszek- csak nincs benne mindenféle vacak, csak a kivi és méz :)

...mondjuk, egy aszaló jól jön hozzá, de ha tud a sütőd, igazán alacsony hőfokot (50-60), akkor szerintem ott is el lehet készíteni



Hozzávalók - egy kb 25 cm átmérőjű körre, aminek a közepe üres

5 szem kivi
3-4 evőkanál méz



Tisztítsd meg a kivit, kockázd fel, és a mézzel karöltve, turmixold össze.



Terítsd ki sütőpapírra, vagy ha van az a tuti, szilikonos aszalólapod, arra, és aszald, amíg meg nem "köt". A méz miatt kicsit ragadni fog, úgyhogy ne várd, hogy teljesen száraz lesz, ráadásul nem is lenne jó, mert nagyon törne. Ez nekem kb 10 óra volt, a sütőben, nem tudom mennyi, ellenőrizd néha.
 
Ha kész, és kihűlt, akkor jön a macerásabb része, persze csak akkor, ha neked sincs a szilikonos cuccod...mert a sütőpapír konkrétan hozzánő! Bevallom, ha nem kóstolom meg, félúton kivágom az egészet a fenébe. A végén úgy szedtem le, hogy picit benedvesítettem a papírt (igen...kicsit ellentmondásos...előbb szárítunk, aztán nedvesítünk...hagyjuk), úgy könnyebben lejött. 
Egy pizzavágóval vágj belőle csíkokat, és tekerd fel. Ha nem szeretnéd, hogy összeragadjon, tekerd sütőpapírba.



Ha pedig már amúgyis megy az aszaló, vagy a sütő, akkor mindenképpen próbáld ki a kivichips-et, mert az is nagyon finom, ráadásul igazi, egészséges ropogtatni való :)

Csak egyszerűen hámozd meg a kivit, vágd kb 0,5 cm-es karikákra, és pakold fel a tálcára. Ehhez a nagyon érett kivi nem az igazi, mert az már nagyon plötyi, és eléggé bebarnul, mire elkészül. Inkább olyanból készítsd, ami még nem puhult meg.
Ha gyümit aszalok, azt mindig forgatni szoktam, így volt ez a kivinél is. Néha nézz rá, forgasd meg, és mivel nem ugyanúgy szárad meg, az elkészült darabokat vedd ki :)


süti beállítások módosítása