Szotyi művek

Szotyi művek

Medvehagymás koszorú

2018. április 17. - Szotyi művek

Végre itt a medvehagyma szezon, és mivel szempillantás alatt vége is lesz, igyekszem minél több ételben felhasználni.

Készülhet belőle leves, fűszervaj, pogi...bármi, vagy, ha már végképp nem tudod mibe tenni, a maradékból készíts pesztót, vagy csak simán olívaolajjal, és sóval tartósítva, apróra darabolva tárold a hűtőbe. (fél évig biztos nem lesz semmi baja, csak ne sajnáld belőle a sót)

koszoru.jpg

De hagyd is egyenlőre a pesztót, az majd jó lesz akkor, amikor már nincs friss, és legyen belőle ilyen csavart koszorú ;)

A recept eredetileg a Kifőztük magazin márciusi számába készült, vagyis szárított medvehagymával (mert még bőven szezon előtt voltunk), de ez ne tartson vissza attól, hogy amikor elérhető, frisset használj

Hozzávalók:

Kb 9 darabhoz

50 dkg liszt

1 evőkanál cukor

4 dl langyos víz

1,5 teáskanál szárított élesztő

1 evőkanál olvasztott vaj

1 teáskanál só

A kenéshez:

10 dkg vaj

2 evőkanál szárított medvehagyma, vagy 5-6 levél friss, apróra vágva

1 teáskanál só

Az élesztőt és a cukrot a add langyos vízhez, és 10 perc alatt futtasd fel. Szitáld hozzá a lisztet, a sót, majd csurgasd bele az 1 evőkanál vajat vajat. Dagaszd, amíg sima, lágy tésztát nem kapsz. Ha nagyon ragad, egy kevés lisztet adj hozzá. Letakarva pihentesd 10 percet . Közben a többi vajat olvaszd fel, keverd el a sóval, és a medvehagymával. 3 evőkanállal tégy félre belőle. A tésztát olajozott felületen nyújtsd kb 1 cm vastag, 30x40 cm-es téglalappá. Kend meg a medvehagymás vajjal, és hajtsd félbe. Vágj 2,5-3 cm széles csíkokat, egyenként tekerd meg, és rendezd koszorú alakba. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 3-4 cm távolságra. Letakarva további 20 percet pihentesd. 200 fokos, légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt süsd készre. Még forrón kend le a maradék medvehagymás vajjal.

koszoru2.jpg

dsc07400.JPG

süti beállítások módosítása