Végre itt a medvehagyma szezon, és mivel szempillantás alatt vége is lesz, igyekszem minél több ételben felhasználni.
Készülhet belőle leves, fűszervaj, pogi...bármi, vagy, ha már végképp nem tudod mibe tenni, a maradékból készíts pesztót, vagy csak simán olívaolajjal, és sóval tartósítva, apróra darabolva tárold a hűtőbe. (fél évig biztos nem lesz semmi baja, csak ne sajnáld belőle a sót)
De hagyd is egyenlőre a pesztót, az majd jó lesz akkor, amikor már nincs friss, és legyen belőle ilyen csavart koszorú ;)
A recept eredetileg a Kifőztük magazin márciusi számába készült, vagyis szárított medvehagymával (mert még bőven szezon előtt voltunk), de ez ne tartson vissza attól, hogy amikor elérhető, frisset használj
Hozzávalók:
Kb 9 darabhoz
50 dkg liszt
1 evőkanál cukor
4 dl langyos víz
1,5 teáskanál szárított élesztő
1 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
A kenéshez:
10 dkg vaj
2 evőkanál szárított medvehagyma, vagy 5-6 levél friss, apróra vágva
1 teáskanál só
Az élesztőt és a cukrot a add langyos vízhez, és 10 perc alatt futtasd fel. Szitáld hozzá a lisztet, a sót, majd csurgasd bele az 1 evőkanál vajat vajat. Dagaszd, amíg sima, lágy tésztát nem kapsz. Ha nagyon ragad, egy kevés lisztet adj hozzá. Letakarva pihentesd 10 percet . Közben a többi vajat olvaszd fel, keverd el a sóval, és a medvehagymával. 3 evőkanállal tégy félre belőle. A tésztát olajozott felületen nyújtsd kb 1 cm vastag, 30x40 cm-es téglalappá. Kend meg a medvehagymás vajjal, és hajtsd félbe. Vágj 2,5-3 cm széles csíkokat, egyenként tekerd meg, és rendezd koszorú alakba. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 3-4 cm távolságra. Letakarva további 20 percet pihentesd. 200 fokos, légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt süsd készre. Még forrón kend le a maradék medvehagymás vajjal.