Szotyi művek

Sütőtökös "minipite"

2020. szeptember 18. - Szotyi művek

Gondolom nem árulok el nagy titkot, mikor azt mondom, hogy imádom a sütőtököt, és kb mindent, ami belőle készül.

Az egyik legnagyobb kedvenc pedig, minden kétséget kizáróan, a sütőtökös pite ☺️

Amúgy ezzel a rajongással nem vagyok egyedül a családban, anyu szintén hasonlóan érez, és még tavaly említette, hogy tulajdonképpen neki nem is hiányozna belőle a tészta, bőven elég lenne a töltelék

Mondjuk nem csodálom, hiszen fűszeres, lágy, krémes, és illatos.

És egyébként meg teljesen igaza van, úgyhogy el is készült a tészta nélküli sütőtökös pite, ami így tulajdonképpen szinte már szinte csak egy könnyű mousse, fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval...

sutotokos_minipite_2_of_5.jpg

És, hogy teljes legyen az élmény, a tetején lazán felvert tejszínhabbal, és ropogós dióval

1600364735910_sutotokos_minipite_5_of_5.jpg

Hozzávalók 4 szufléformához

25 dkg sült sütőtökpüré (ez csak annyiban érdekes, hogy sokkal szárazabb, mintha főtt püré lenne)

3,5 dl habtejszín

5 dkg barna cukor

5 dkg cukor

1 csipet só

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 tojás

a tetejére:

tejszín

durvára darált dió

A tojást és a kétféle cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tejszínt, a sütőtökpürét, majd a fűszerekkel dolgozd csomómentesre. A masszát oszd el a 4 szufléformában, állítsd őket magas peremű tepsibe, és öntsd fel 1 ujjnyi magasan vízzel. (a tepsit, ne a formát ;) így nem reped majd meg a teteje, és lazább lesz a gőztől)  Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd készre. Némiképp csalódás, hogy a sütőből kivéve még szép magas "tészta" néhány perc alatt kisebb, illetve laposabb lesz, de mivel ez nem egy soufflé, így nem is várhatunk csodát tőle ;) Teljesen kihűlve, laza habbá vert tejszínnel és dióval megszórva tálald. Persze nekieshetsz még langyosan is, csak akkor nagyon összeesik majd rajta a hab, és kevésbé marad dekoratív. Mindenesetre ez az élvezeti értékéből csak roppant keveset von le :D

Jó étvágyat!

sutotokos_minipite_4_of_5.jpg

Gyömbéres-körtés pite

Tudom, hogy napközben még melengető a napsütés, és a 28 fokos hőmérséklet nem ezt mutatja, de a csípős reggelek szerint bizony már vége a nyárnak.

De sebaj, hiszen az ősz is ezer csodát tartogat. Jöhetnek is mindjárt a melengető és illatos fűszerek, az őszi gyümölcsök, és a pitével, forralt borral bekuckózós délutánok vagy esték :D

kortes_pite_3_of_5.jpg

 

Például ezzel a gyömbéres, körtés pitével, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. A gyömbér amúgy is nagy kedvencünk, a körtéhez pedig kifejezetten passzol. Ahogy pedig már a barackos gallette-nél is írtam, a teljeskiörlésű liszttől és az ecettől isteni omlós lesz a pitetészta. Válassz olyan körtét, ami kevésbé köves, így sokkal puhábbra, és szaftosabbra sül majd végül.

kortes_pite_1_of_5.jpg

hozzávalók: 24cm-es formához                    
a tésztához:
25 kg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál ecet
4 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
70 dkg körte
30 dkg alma
2 cm friss gyömbér
1/2 citrom leve
10 dkg cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

a tetejére: 1 tojás
2 evőkanál cukor

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A körtét és az almát tisztítsd meg, és darabold kb 1cm-es kockákra. Szórd meg a cukorral és a kukoricakeményítővel, locsold meg a citromlével, és reszeld rá a gyömbért is. Villával alaposan forgasd össze, és hagyd állni fél órát, amíg levet ereszt. A tésztát 1/3-2/3 arányban oszd ketté, a nagyobbat lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát. A felesleges részeket vágd le, és tedd a maradék tésztához, amit szintén ugyanilyen vékonyra nyújts ki. Késsel vagy derelyevágóval vágj belőle csíkokat, fonj "szalagot", tekerd meg, vagy majd csak egyszerűen készítsd el a rácsozást belőle.Ha a felvágott tésztát  beteszed a hűtőbe kb 10-15 percre, sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni.
A gyümölcsöt csepegtesd le, és  kanalazd a piteformába. Készítsd el a rácsozást, kend meg a felvert tojással, és szórd meg 2 evőkanál cukorral. 170 fokos sütőben, légkeveréssel, 40 perc alatt süsd készre. Mondanám, hogy várd meg amíg kihűl, de hiába is :P Porcukorral, vagy sóskaramell szósszal tálald.
kortes_pite_5_of_5.jpg

Sütés nélküli gesztenyés süti

Éppen lelkes (nna, annyira már nem) konyhafelújításban vagyunk. Azért nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a 3 nm-ből nem lett hirtelen 30, de arra legalább jó, hogy két hete alig tudjuk megközelíteni az objektumot, nemhogy bonyolultabb műveleteket végezni benne.

Mázli, hogy sütés nélkül is lehet isteni sütiket készíteni :D

Ez a gesztenyés darab, például nagy kedvenc nálunk - nem is értem, mostanában miért nem készítettem, - mert nem elég, hogy nem kell bekapcsolni miatta a sütőt, de összevissza 3 hozzávaló kell hozzá.

                             ...és nagyon finom, kb az az élmény, mintha gesztenyepürét ennél, csak tökéletesen eltalált gesztenye és tejszínhab aránnyal... :D

gesztenyes_1_of_2.jpg

Tehát három hozzávaló:

gesztenyemassza, tejszín, és vajas keksz

Viszont nagyon fontos, hogy jó minőségű gesztenyemasszát válassz, hiszen ez adja majd az egész dolog ízét. Többfélét kóstoltam már, de egy ideje csak a Maroni, Fehérarany gesztenyemasszáját veszem. Nem vagyok a cég embere, nem szponzorált a tartalom, és igen, tudom, hogy picit drágább, mint a többi, de ha megnézed az összetételét, ez nem véletlen

gesztenyes_2_of_2.jpg

De vissza a sütikhez, és ígérem, tényleg nincs vele 10 percnél több meló :)

gesztenyes_1_of_1.jpg

hozzávalók:

500ml habtejszín (hideg!)

400g gesztenyemassza (2 csomag) szobahőmérsékletű

kb 220-250g vajas keksz

A lágy gesztenyemasszát vágd kisebb kockákra, hogy könnyebben elkeveredjen. A hideg tejszínt verd
fel, de nem kell keményre, csak addig, amíg elkezd kicsit sűrűsödni. Így nem fog kicsapódni a vaj, mire mindent sikerül alaposan eldolgoznod.  Ha már kicsit megkeményedett,
apránként – miközben a robotgép közepes fokozatával kevered – dobáld hozzá a gesztenyekockákat.
Ha már sima, kemény habot kaptál, készen is vagy. Egy spatulával azért még forgasd át óvatosan,
hogy mindenhova jusson mindenből, majd kezd el összeállítani a sütit.
A választott forma alját rakd ki keksszel, majd jöhet rá egy réteg krém. Ne sajnáld, mert a keksz be
fogja szívni. Nyugodtan lehet 2 cm vastag. Erre egy újabb réteg keksz, majd ismét a krém. A teteje
krémmel fejeződjön be. Addig folytasd, amíg a krém el nem fogy. Nekem 4 réteg keksz lett, de ez függ a tál vagy forma méretétől is. Mehet is a hűtőbe 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára. Ha a keksz megpuhult, egy éles késsel könnyen szeletelhető :)

Jó étvágyat!

Joghurtos kekszes csirkemell

Évek óta lelkesen, és a család nagy örömére készítem ezt a receptet, amit még anno Nigella-tól tanultam.

Könnyen elkészül, sokféleképpen ízesíthető, és a joghurttól annyira omlós és lágy lesz a csirke, hogy nem is hinnéd, hogy csirkemellből készítetted. A keksz ropogósra sül, és lazán beburkolja a szaftos hússzeleteket.

Nagyon szeretjük csak simán, natúr joghurtba pácolva is, de akár valamilyen fűszerkeverékkel ízesítve is finom. Nálunk általában valamilyen saláta készül mellé, tipikusan könnyű, nyári ebéd, a maradék néhány darab pedig rendszerint elfogy délután, jöttünkben - mentünkben felkapkodva.

joghurtos_csirke.jpg

Most tzatziki fűszerkeverékkel ízesítettem, de akár egy zöldfűszeres is remekül megy hozzá. Vagy egyszerűen csak megsózom a joghurtot, és abba forgatom a csirkedarabokat.

hozzávalók:               

1 csirkemell filé
2 dl görög joghurt
1 teáskanál só
1 evőkanál tzatziki fűszerkeverék
15 dkg sós omlós keksz (pl TUC)


A csirkemellet vágd közepes csíkokra és tedd félre. A joghurtot keverd el a fűszerkeverékkel és a sóval, majd forgasd bele a húst. Néhány órára, de akár egy egész éjszakára is mehet a hűtőbe. A kekszet törd apróra, de nem egészen morzsásra. Én zacskóba teszem, a zacskót konyharuhába csomagolom, és nekiesek a nyújtófával. A nagyobb darabokat simán kézzel elmorzsolom. Mindenesetre ehhez semmiképpen ne az aprítót használd. Egyenként forgasd meg benne a hússzeleteket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos légkeveréses sütőben, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül 25 perc alatt süsd meg. A sütési idő háromnegyedénél forgasd át, hogy egyenletesen piruljanak. Salátával, vagy más könnyű körettel tálald.

Jó étvágyat :)

Barackos áfonyás galette

A pite, vagyis ebben az esetben a galette (ami lássuk be, kb pont ugyanaz, csak kicsit kevesebb vele az adminisztráció) számomra a tökéletes süti.

Minden benne van, ami a boldogsághoz kell: édes gyümölcs, omlós tészta, és - részemről - rendszerint valamilyen aromás növény a töltelékben, ami ebben az esetben ugyan csak menta volt, az is inkább dizájnelemként funkcionált, de azért kellett valami zöld is.

galette_4_of_4.jpg

galette_2_of_4.jpg

A hagyományos pitetésztához képest az utóbbi időben egy kevés teljes kiőrlésű liszt is kerül a tésztába, amitől enyhén diós íze lesz, illetve egy icipici ecet. Így sokkal omlósabb lesz a tészta, és valahogy sokkal kevésbé is szívja meg magát a töltelékből kifolyó nedvességgel.

A vajas tésztánál szintén nagyon fontos, - hogy a végeredmény isteni omlós legyen, - hogy hidegen dolgozz vele, vagyis miután elkészítetted a tésztát, egy órára mindenképpen tedd hűtőbe. Ezt a lépést nem tudod elsinkófálni (vagyis nem érdemes), viszont jó hír, hogy a kész tészta akár egy-két napot is simán elvan a hűtőben. Én pl mindig előző este szoktam bekeverni a pitetésztát, mint ahogy sütni szoktam.

Ha igazán hardcore-ban szeretnéd tolni, akkor, mikor összeraktad a galette-et, tedd be még fél órára a hűtőbe, mielőtt kisütöd. Pl úgy, hogy összerakod a pitét, és amíg bemelegszik a sütő, addig a pite a hűtőben hűsöl. Viszont ez nagyon leves töltelék esetében nem működik, mert a nyers tészta és a gyümölcslé annyira nem jó barátok ;)

hozzávalók:                    

a tésztához

250g liszt

50g teljes kiörlésű liszt

100g vaj

5 ek cukor

1 tk ecet

kb 50ml hideg víz

a töltelékhez

4 szem barack

1 marék áfonya

2 ek barnacukor

1 tojás a kenéshez + mandulalapok

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A barackot most meg, vágd ketté, és szeleteld 1/2 cm-es szeletekre. Nyújtsd ki a tésztát egyenletesen, 1/2 cm vékonyra, olyan köralak-szerűre. Tudod, minél csámpásabb, annál rusztikusabbnak néz ki (maximalisták hátrányban :P), pakold rá a gyümölcsszeleteket kedved szerint úgy, hogy körben hagysz egy 4-5cm-es üres sávot. Ha elszánt vagy, akkor körkörösen, szépen elrendezve, egymást átfedve a szeletek, vagy úgy, ahogy én is: a fél barackokat kicsit a kezeddel ellapítva, a tésztára pakolva. Szórd rá az áfonyát, majd hintsd meg a barnacukorral. Hajtsd fel a széleket, kend meg a (tésztát) felvert tojással, és szórd meg a mandulalapokkal. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsire, és (vagy a hűtőbe, vagy) a 190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, 30 percre. Süsd aranybarnára és ropogósra, majd tálald langyosan,mentával és

porcukorral megszórva, vagy

karamellel csurgatva, vaagy

egy gombóc vanília fagyival, de a legjobb, ha nem vagy visszafogott, és

dobsz rá egy gombóc fagyit, csurgatsz rá karamell szószt, és mégcsak véletlenül sem aggódsz a holnapon, miközben boldogan bekanalazod ;)

galette_3_of_4.jpg

 

Fehér "sangria"

Tavaly nagy kedvencem lett a nektarin szirup...vagyis tulajdonképpen mindenféle szirup, amit mindig az éppen aktuális idénygyümölcsből készítettem. Mindig csak kis adag készült, sokszor csak azért, mert maradt pl néhány szem gyümölcs, ami már nem volt annyira friss, hogy szívesen megettük volna...

Így született az első nektarin változat is, amit aztán nem csak a palacsintára csurgattunk lelkesen, hanem a kedvenc fehér sangriámba is került.Tulajdonképpen nem is sangria, hiszen nincs benne más alkohol, inkább egy nagyon gyümölcsös, és frissítő fehérbor

3a569b6d-1da1-48a6-86c6-410d0c984769.jpeg

Igen, tudom: bort nem rontunk el semmi huncutsággal, pláne, hogy én általában a testes vörösborokat kedvelem, és azt meg pláne nem, de nyáron bizony könnyen csúszik a gyümölcsös fehérbor, sok sok gyümölccsel, és az emlegetett nektarin sziruppal. Egy forró napon, jól behűtve...gyorsan fogyó, veszélyes kombináció ;)

Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölccsel készülhet, nálam az üveg

chevignon blanc mellé most

nektarin,

málna, és

bazsalikomlevelek kerültek bele.

            ...és persze a már sokat emlegetett nektarin szirup ;)

Keverj el mindent, hagyd állni 1-2 órát, közben jól hűtsd be. Óvatosan fogyaszd ;)

psx_20200805_220907.jpg

A nektarinszirupot így készítsd:

3 szem nektarin
1,5 dl víz
20 dkg cukor
1/2 citrom leve

A sziruphoz először keverd el a cukrot a vízzel, s kezdd melegíteni. Mikor a cukor elolvadt, tedd hozzá a hámozatlan, kockákra vágott nektarint, és a citromlevet. Főzd 5-8 percig, amíg a nektarin meg nem puhul, majd egy botmixerrel pürésítsd. További 5 percig forrald, amíg a szirup ki nem tisztul. Ha szükséges habozd le. végül öntsd üvegbe, és hagyd kihűlni.

Ősszel nagyon jó választás, szintén a fehérbor mellé az alma, körte, és néhány rozmaringág

Próbáljátok ki, isteni aromás, és fűszeres lesz a végeredmény :)

Banános zabpelyhes keksz

Megvan a klasszikus amerikai csokis keksz, a chocolate chip cookie?

                Nnna, bár ez nagyon hasonlít rá külsőleg, de azon kívül, hogy ebben is van csoki-csepp, itt be is fejeződött a hasonlóság.

bananos_zabpelyhes_keksz.jpg

Persze nem azért, mert nem szeretem azt a kis csokis, alkalmanként diós csodát, hanem mert kb így kezdődik a recept: 1 csésze vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze barnacukor...stb...

és a legrosszabb, hogy egy szem nem elég belőle, de még 10 sem, sőt, tulajdonképpen már a nyers tészta is elég jó :P Vagyis dolgozik a jogos önvédelem, és a bölcs előrelátás: nem készítek, vagy csak naagyon nagyon ritkán

Ez a változat lényegesen barátságosabb hozzávalókkal bír. A megszületésében határozottan motivált, hogy már megint kornyadozott itthon két rommá érett banán, és már nagyon elég volt a banánkenyérből.

És ha nem is chocolate chip cookie, de nagyon jó kis zabkeksz kerekedett belőle, ami inkább puha, mint omlós, könnyű, laza szerkezetű, tök jó benne a ropogós dió, és az utolsó szálig elfogyott :)

De azért ne legyenek illúzióid: nagyon nem diétás ez sem ;)

Hozzávalók:         

2 érett banán
10 dkg barnacukor
5 dkg cukor
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
25 dkg liszt
10 dkg nagyszemű zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliakivonat
10 dkg csokicsepp
5 dkg dió felaprítva (elhagyható, de nagyon finom benne)

A banánt törd össze villával, és keverd hozzá a barnacukrot. Tedd félre. A tojást és a vajat tedd tálba, és robotgéppel verd habosra. Tedd hozzá a cukrot, és a banános masszát is. A lisztet vegyítsd el a zabpehellyel, a szódabikarbónával, a fahéjjal, és a vaníliával, add a tojásos keverékhez, és keverd csomómentesre. Végül a csokit, és a diót is forgasd bele. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3 cm távolságra pakolj evőkanálnyi halmokat, kicsit lapítsd el, mert ez nem folyik szét annyira, mint a vajas nagytesója, és 180 fokos sütőben 10-11 perc alatt süsd készre. Pakold át rácsra, és hagyd kihűlni. Fémdobozban 1 hétig biztos elvan...ha marad ;)

Csirkés tortellini leves

Ez amolyan gyors, maradék csirke-mentős leves is lehetne..

                  tulajdonképpen az is, csak mikor készítettem, éppen nem volt otthon maradék csirke, és még annyira elvetemült is voltam, hogy házi tortillát készítettem hozzá. Vagyis helyesbítek, készítettünk, mert Mini is lelkesen kivette a részét a dologból. Pláne a tésztagép tekerésből, és a formázás számára érdekes lépéseiből. Imádja ecsettel körbekenni a tésztát :D

Tehát a gyors levesből picit időigényesebb fogás lett, de tökéletes bele a kész tortellini, és ha még főtt, vagy sült csirke is van otthon, akkor tényleg hamar elkészül :)

tortellini_leves1.jpg

Szeretem, mikor a levesben fő meg a tészta, amikor magába szívja az ízeket, és picit besűríti a levest. Könnyű, mégis laktató, sok sok zöldséggel, és természetesen nem maradhat el a tejföl sem. Jó kis nyári egytálétel :D


hozzávalók:          

1/2 csirkemell filé

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa

1 fehérrépa

néhány zeller levél (ízlés szerint)

15 dkg zöldborsó

1,2l húsalaplé

15 dkg sajtos tortellini

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál tejföl

Ha neked sincs maradékod, akkor a csirkemellet tedd lábasba, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. Most le, és picit tedd félre. Ez macerának tűnhet, de így nem lesz majd habos a leves. A hagymát vágd finomra, és az összezúzott fokhagymával együtt dinszteld meg az olívaolajon. Tedd hozzá a karikára vágott sárga - és fehérrépát, és a zöldborsót. Sózd, borsod, öntsd fel az alaplével, tedd bele a csirkemellet, és alacsony lángon főzd kb 35-40 percet, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Vedd ki a húst, villával cincáld szét, és tedd vissza a levesbe. Mehet hozzá a tortellinit,főzd fogkeményre, végül a tejföllel habard be. Tálald azonnal :)

Jó étvágyat!

 

Bellini koktél jam

Nagyon szeretem az alkoholos lekvárokat, hiszen a húsok mellett, a gyümölcsök ízéhez is sokat adnak hozzá. Elég csak a gyümölcsös koktélokból kiindulni ;)
Ehhez a recepthez is egy olyan koktél adta az inspirációt, egész pontosan a Bellini koktél, amit eredetileg száraz pezsgőből, és őszibarack likőrből készítenek.
belini_jam_1_of_4_1.jpg
A hagyományos őszibarack helyett inkább a nektarint választottam, mert nem szerettem volna meghámozni. Egyrészt azért, mert így jobban egyben maradnak a gyümölcskockák, másrészt szerettem volna ha enyhén barack színű lesz a végeredmény. A szőrös őszibarack annyira nem tűnt megfelelőnek a célra 
Pezsgő helyett használhat proseccot is, de nekem a Törley száraz, muskotályos pezsgője ízlett benne a legjobban (igen, több próba is készült )
A hozzáadott cukor mennyisége nagyban múlik a barack édességén. Készítettem éretlenebből, amikor a fél kiló barackhoz kb 80g cukrot tettem, de az édes, érettebbhez 40-50g is elég volt. Vagyis kóstolgass, és tudod, hozzátenni bármikor, elvenni már nem tudsz belőle.
Amúgy igen, tudom, hogy karácsony még hónapok múlva lesz csak, de ha gasztro ajándékban gondolkozol, ez pl egy remek ötlet, biztos örömet okozol majd ezzel a kis különlegességgel. Arról nem beszélve, hogy mennyire hálás leszel majd magadnak, hogy a december eleji őrületben neked csak le kell venned a polcról a nyáron elkészített apró meglepiket :)
 
bellini_1_of_1.jpg
Ebből a mennyiségből 3 kis üveg lesz. Nálam általában ilyen enyhén bizarr mennyiségben készülnek a lekvárok, hiszen ezek nem olyanok, mint a sárgabarack lekvár, amivel ha teheti az ember, telepakolja a spejzot
 
belini_jam_3_of_4.jpg
Bánj vele óvatosan, mert a hiedelmekkel ellentétben ennyi idő alatt nem párolog el az alkohol. Persze azért nem fogsz tőle becsípni, ne aggódj ;)
 
Hozzávalók:               
500g érett nektarin (4 nagyobb szem)
40-50g cukor
1/2 citrom leve
250ml száraz pezsgő
10g dzsemfix, vagy pektin
A barackot vágd kb 1,5 cm-es kockákra, szórd meg a cukorral, facsard rá a citrom levét, és tedd fel főni. Óvatosan kevergesd, hogy minél kevésbé törjön össze. Közben a pezsgőben oldd fel a pektint/dzsemfixet, és tedd félre. Ha a gyümölcs megpuhult, és a cukor is elolvadt, öntsd fel a pezsgővel. Forrald fel, és hagyd zubogva forrni 2 percet. Habozd le, és mehet is a csírátlanított üvegbe. Állítsd vízbe ha dzsemfixet használsz, vagy tedd száraz dunsztba, ha pektint.

Meggy chutney

...még maradt a meggyből, így- ahogy már említettem is -  chutney is készül, vagyis készült belőle.

Ha eddig nem próbáltad volna, érdemes esélyt adni ennek a dél ázsiai eredetű fűszeres szószféleségnek. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú chutneyt a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. (forrás: Wikipédia)

Ez a meggyes változat fűszeres, enyhén csípős, kicsit savanykás, és nagyon gyümölcsös. 

Húsok mellé, vagy ha nem akarod túlvariálni, egyszerűen aromás, érett sajtok kísérőjeként <3

meggy5.jpg

Hozzávalók:

2 mini üveghez, (vagyis a 30 dkg meggyből szánalmasan kevés lesz, de én általában annyit készítek, ami viszonylag hamar elfogy)

300g meggy kimagozva

90g lágy barna nádcukor (ez enyhe karamelles ízt ad neki)

1/2 közepes fej lilahagyma apróra vágva

80ml száraz vörösbor

20ml vörösbor ecet

1/2 tk chili pehely 

1 tk fehér mustármag

1 kis rúd fahéj

1 csillagánizs

1 babérlevél

Boríts össze mindent egy lábosba, és alacsony lángon főzd addig, amíg a folyadék sziruposra nem sűrűsödik. Kb 2-30 perc kell neki. A szemek nem főnek szét, csak a folyadék párolog, és sűrűsödik be. Vedd ki a csillagánizst, a babérlevelet, és a fahéj rudat,

meggy_3_of_1_-2.jpg

meggy_1_of_1.jpg

tedd üvegekbe, és lehetőleg tárold hűtőben. Két hét alatt fogyaszd el. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltenni, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és száraz dunsztba tenni.