Szotyi művek

Szotyi művek

Barackos-chilis saslik

2021. július 31. - Szotyi művek

 

 psx_20210704_140106.jpg

Azóta ha saslik, akkor inkább a csirkemellnél maradok, mert az biztos megpuhult majd, és a krumpli sem nagyon kerül a nyársra.

Viszont a páccal állandó variálás van. Az egyik nagy kedvenc a mentás-joghurtos változat, vagy ez a citromos is jól sikerült darab

Most amolyan keleti ihletésű nyársak készültek. Jó csípősek lettek, egy kis gyömbérrel, és szójaszósszal megbolondítva. A finoman karamellizálódott sült őszibarack pedig tökéletesen kiegészíti a karakteres ízeket.

A blog elköltözött, a receptet itt találod

 

(Datolya)karamelles pite

Szerencsére még mindig kellemes meleg van, így továbbra is kelendőbbek itthon a sütés nélküli darabok. 

sos_datolyakaramelles_pite_2_of_5_1.jpg

Miután férj éveken keresztül csak nézegette itthon a karamellt, kb 2 éve - vesztére - egyszercsak megkóstolta, és azóta elég komoly függőség alakult ki nála. Szerencsére nem ragadt le a hagyományos változatnál, hanem bármilyen formában szívesen kóstolja.

A datolya karamellt eddig fenntartással kezelte, de ez után a pite után megszűnt minden ellenállás :) 

Ezt egyébként nem is csodálom... 

befunky-collage_2.jpg

Pirított diós alap, egy kevés chia maggal, amitől egy picit ropogós lesz a "tészta", nagyon intenzív, mégsem túl édes sós karamell réteg datolyapasztából, rajta selymes csoki, végül sópehely, ami az egészen csavar egy jó nagyot, mert ettől lesz ez a desszert sokkal, de sokkal több, mint ami elsőre látszik. 

Bár viszonylag hosszú a hozzávalók listája, ez ne tántorítson el, mert gyakorlatilag az aprító végez minden munkát, és a Magosbolt kínálatában szinte minden szükséges alapanyagot megtalálsz. A karamell most datolya pasztából készült. ami nekem is új élmény volt. Sokkal intenzívebb az íze, mint amikor beáztatott datolyából készítem, és közel sem annyira édes, mint az. Nekem sokkal jobban ízlik, ha szívesen használsz természetes édesítőket, érdemes kipróbálnod.

Tej, tojás és alapvetően gluténmentes is lenne, de ehhez a belga csokit cseréld GM verzióra. Csak természetes édesítőt tartalmaz, de cserébe, mint az összes hasonló süti esetében, nem kevés zsírt. Vagyis nem, véletlenül sem diétás darab, de mértékkel fogyasztva (persze, ha sikerül, mert tényleg nagyon addiktív darab) belefér a mindennapokba. Ha valami furcsa véletlen folytán maradna belőle, szeleteld fel, és jól becsomagolva fagyaszd le. Jól fog jönni a következő 2 hónapban ;) 

A diót érdemes egy száraz serpenyőben megpirítani, mert egyrészt sokkal intenzívebb lesz az íze, másrészt egy konyharuhában óvatosan le tudod dörzsölni a héja nagy részét, amitől még finomabb és édesebb lesz. Az összessel felesleges tökölni, csak ami első körben lejön, a többit engedd el. 

A tetejére maldon sót használtam, de bármilyen nagy szemű tengeri só is tökéletesen megfelel. Hidd el, tudom, hogy elsőre furán hangzik megsózni a csokis desszertet, de ha még nem tetted, adj neki esélyt, nem fogsz csalódni 

Én most 35x11-es szögletes formába tettem, de tökéletes a kerek, 20cm átmérőjű pite forma is. Szeletelés tekintetében praktikusabbak a kivehető aljú darabok, de a hagyományos is megteszi. 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

100g pirított dió

2 ek kókuszolaj

2 ek chiamag

1,5 ek kakaópor

60g kókuszreszelék

80g datolya paszta

2 ek juharszirup

2-3 ek kókusztej

 

A karamell réteghez:

100g datolya paszta

2 ek mogyoróvaj

120ml kókusztej

nagy csipet só

 

A csokis réteghez

120ml kókusztej

100g étcsoki

2 ek kókuszolaj

30-40ml juharszirup

Először az alapot készítsd el:

Ahogy már mondtam, minden hozzávaló mehet az aprítóba:

Először a pirított diót daráld apróra, majd jöhet hozzá az összes többi, amíg össze nem áll az egész, és ha összenyomod az ujjaddal, egyben nem marad. A juharszirupot fokozatosan adagold hozzá, ha nagyon száraz a tészta, tegyél még egy keveset. Ha kész, nyomkodd a formába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a következő réteg. 

A karamellhez szintén mehet az aprítóba minden, és daráld krémesre, kanalazd az alapra, és óvatosan simítsd el.

A csoki ganache-hoz forrald fel a tejet, és olvasd fel benne a csokit. Ha már selymes és fényes, add hozzá a juharszirupot és a kókuszolajat. Öntsd a karamell tetejére, óvatosan döntögesd a formát, amíg el nem terül. Mehet is a hűtőbe, minimum 4 órára. 

Ha a csoki már megdermedt, szórd meg sópehellyel, és már szeletelheted is. 

sos_datolyakaramelles_pite_3_of_5.jpg

 

 

Parasztreggeli Vol. 2

Gyerekkoromban, egy vásárlás alkalmával találkoztam először a parasztreggeli elnevezéssel, méghozzá egy fagyasztott, zacskós csomag formájában. Abszolút nem tudtam hová tenni a dolgot. Volt benne egy csomó zöldség, amire állítólag tojást kellett ütni, de valahogy nagyon nem állt össze a történet. 

Évek teltek el, és nem változott a helyzet 

Akkor ugrott be ismét, mikor ezt a pitét terveztem, sok zöldséggel, sajttal, sonkával, hogy ez kifejezetten hasonlít arra. És valahol félúton a qiuche és a klasszikus rántotta között. 

Omlós tészta alap, amit sok zöldséggel, és még több sajttal rétegeztem, és az egészet tejszínes tojással öntöttem le, ami krémesre sül a sütőben. 

parasztreggeli_1_of_4.jpg

Az omlós tészta akkor lesz igazán omlós, ha hidegen tartod, de most nem a tésztagombócot hűtöttem, hanem a már a tésztával kibélelt formát. Így sokkal könnyebb volt bánni vele, és mégis hidegen került a sütőbe. 

Kellemesen laktató, nekem sokkal inkább ebéd, mint reggeli, és szerintem langyosan, kovászos uborkával a legfinomabb

parasztreggeli_2_of_4.jpg

Hozzávalók: 20cm átmérőjű, magas falú piteformához 

a tésztához:

150g liszt

50g teljes kiőrlésű liszt

100g hideg vaj

1/2 tk só 

1 teáskanál ecet

2-4 evőkanál hideg víz

1 tk petrezselyem

a töltelékhez:

3 szál újhagyma felkarikázva

1/4-1/4 apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika

2 evőkanál vaj

100g sonka felkockázva

100g trappista reszelve

100g füstölt sajt reszelve 

200ml főzőtejszín 

4 nagy tojás

1 teáskanál fokhagyma granulátum, vagy 1 gerezd fokhagyma összenyomva

½ teáskanál fekete bors

½ teáskanál hagymapor vagy 1/4 vöröshagyma apróra vágva 

¼ tk őrölt mustár, vagy 1 tk mustár

A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késés aprítóba, és vágd morzsásra. Majd add hozzá apránként a vizet addig, amíg ha az ujjaddal összenyomod a tésztát, összeáll. Gyűrd össze, és nyújt ki kb 0,5cm vékonyra, és béleld ki vele a pite formát. Tedd a hűtőbe legalább addig, amíg a tölteléket elkészíted, de akár egy órát is nyugodtan adhatsz neki. Majd szurkáld meg, és tedd 190 fokos, légkeveréses sütőbe, 10 perc elősütésre

A töltelékhez: a vajat olvaszd fel egy serpenyőben, dobd hozzá a karikára vágott újhagymát, és a felkockázott kaliforniai paprikát. Picit pirítsd meg, de maradjon roppanós. A kétféle sajtot forgasd össze. A sonkát kockázd fel. A tojást ízesítsd a sóval, borssal, fokhagymával, hagymával és a mustárral, majd öntsd fel a tejszínnel. Végül a zöldségeket is add hozzá. 

Már csak rétegezned kell a pitét, de először egy marék sajtot tegyél félre, ez kerül majd a tetejére

Alulra jöhet a reszelt sajt és a sonka fele. Erre a tojásos keverék fele, majd ismét a a sajt és sonka, erre pedig a maradék tojásos cucc. A tetejét szórd meg a félretett sajttal, és mehet a sütőbe 30 percre. Ha a teteje megpirult, és a közepe is szilárd, már készen is vagy. 

Hagy picit hűlni, mielőtt felvágod 

parasztreggeli_3_of_4.jpg

 

Ha tetszett a recept,

itt találsz Instagramon és itt  Facebookon

Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

 vagy egy megosztással segíted a munkám :)

Vaníliakrémes barackos torta

Könnyű, nyári torta, édes őszibarackkal, selymes vanília krémmel, és laza, bolyhos, mandulás piskótával.

Sem a tésztában, sem a krémben nincs vaj. A piskóta a sok tojásnak, a krém pedig a tejszínnek köszönhetően lesz ilyen levegős és krémes.
A lédús őszibaracktól pedig az egésznek olyan friss érzete lesz, ami csak a friss gyümölcsökkel készült tortának lehet.
barackos_torta_3_of_6.jpg
Egy gond van vele, gyakorlatilag szállíthatatlan. Vagyis ha sütit vinnél valahova, semmiképpen nem ajánlom, mert tényleg annyira laza az egész, hogy mire elérsz vele A-ból B-be, atomjaira hullik.
Egyszer egy hasonlót vittem át anyuhoz - kocsival - a kezemben, tehát elvileg annyira nem is rázkódott - hát maradjunk annyira, hogy elég komoly retusáláson kellett átesnie, mire fel tudtuk vágni �
De, ha otthon készíted, jó szívvel ajánlom, mert igazi nyári élmény, biztos, hogy nem állsz meg majd egy szeletnél.
A kép csalóka, egy egy egészen kis átmérőjű torta, 16-os formát használtam hozzá.
barackos_1_of_1.jpg
Mivel a krém mennyiséget lehetetlen kiszámolni, hogy egy csepp se vesszen karban, a maradékot (azért nem túl sokat ;)) némi összetört kész és sok sok barack kíséretében poharakba rétegeztem.
barackos_torta_6_of_6.jpg
A piskótához őrölt mandulát használtam, de akár mogyoróval, vagy mandulaliszttel is helyettesítheted.
Eleinte nagyon sűrű a tészta, de ahogy fokozatosan dogozod hozzá, kisebb adagokban a felvert tojásfehérjét, úgy lesz egyre lazább, és könnyebb. Szóval ne add fel, ilyennek kell lennie
A piskótát és a krémet akár 1-2 nappal előre elkészítheted. A krémet hűtőben, a piskótát légmentesen zárva tárold :)

 

hozzávalók:

a tésztához:

4 egész tojás

100g cukor

1 csomag vaníliás cukor

80g liszt

60g őrölt mogyoró (szárazon pirított) vagy mandula

1 tk sütőpor

 

a krémhez: 

4 tojás sárgája

4 dl tej

1 vaníliarúd kikapart magja

90g cukor

25g kukoricakeményító

200ml habtejszín - hideg

 

a rétegekhez:

6-8 szem barack

fehércsoki

néhány menta vagy bazsalikom levél

A piskótához: válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A sárgájához add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és habosítsd ki, kifehéredésig. Spatulával óvatosan forgasd hozzá az előzőleg összevegyített lisztet, mandulát/mogyorót és sütőport. Végül lazítsd fel, az apránként hozzáadagolt tojásfehérjével. Béleld ki a tortaformát sütőpapírral, és 170 fokon, légkeveréses fokozaton 30 perc alatt süsd meg. Ha kész, állítsd fejjel lefelé egy rácsra, óvatosan távolítsd el a papírt, és hagyd kihűlni. Így lenyomod majd a tetején esetlegesen keletkező puklit, és egyenes(eb) lesz majd.

A krémhez: A tejet langyosítsd meg. Keverd el csomómentesre a tojássárgáját, a vaníliát, a kukoricakeményítőt és a cukrot, és öntsd fel a meleg tejjel. Alacsony lángon főzd, amíg jó sűrű(!) puding nem lesz. Tedd át egy tálba, a tetejére simíts frissentartó fóliát, és mehet a hűtőbe, amíg teljesen ki nem hűl.

Végül állítsd össze a tortát:

A tortát vágd négy vékony, vagy három nem annyira vékony szeletre.

Verd fel a tejszínt, és óvatosan forgasd hozzá a sárgakrémhez.

A barackot tisztítsd meg, és vágd kb 1cm-es kockákra.

Alulra jöhet egy tortalap, erre 4-5 ek krém. Simítsd el, a szélére is jusson, de csak óvatosan, mert ahogy kerülnek rá a rétegek, egyre nagyobb lesz rakta a súly. Ha nagyon kikened a szélére, kifolyik majd. Rendezz el rajta 2 marék barackot, és reszelj rá egy kis fehércsokit. Jöhet a következő réteg, csak így tovább. A tetejére is lapátolj krémet, erre inkább barackszeleteket halmoz, fehércsokit, és díszítsd néhány menta vagy bazsalikom levéllel

kb 1 órára tedd hűtőbe, hogy könnyebben szeletelhető legyen

barackos_torta_1_of_6_1.jpg
Jó étvágyat

Ha tetszett a recept,

itt találsz Instagramon és itt  Facebookon

Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

 vagy egy megosztással segíted a munkám :)

Epres vaníliás pohárkrém

Az eper szezon végére még egy könnyű, gyors pohárkrém.

Az nem titok, hogy az eper és a bazsalikom nagyon jó barátok, ha ehhez még egy kis lágy, vanília krém is párosul, akkor a végeredmény csak jó lehet.

Más háztartásban általában a tojásfehérje marad meg, nálunk ez pont fordítva van, a sárgájával vagyok mindig bajban :P 

                                                                    ...pláne, mióta elég sűrűn készül itthon macaron...

De egy könnyű vaníliakrémmel nem nagyon tudok mellélőni. Ha már nincs eper, bármilyen puha húsú gyümölccsel helyettesíthető. Málna, barack, nektarin, amit csak szerettek ;)

epres_poharkrem_3_of_5.jpg

epres_poharkrem_5_of_5.jpg 

hozzávalók: nekem ez 3 nem túl nagy pohárra lett elég

az epres réteghez:

250g eper

1-2 ek porcukor

6-8 levél friss bazsalikom

1 ek frissen facsart citrom

a krémhez:

3 tojás sárgája

120ml tej

25-30g cukor

1 tk vanília kivonat, vagy egy fél rúd kikapart belseje 

100ml tejszín

a rétegezéshez:

piskótatallér, babapiskóta, vagy vajas keksz

Tedd fém vagy üveg tálba az összes hozzávalót, és vízgőz fölött, alacsony lángon sűrítsd be. Eleinte nem nagyon hiszed, hogy egyszer összeáll majd, aztán már lesz remény, ami újra elmúlik (értsd: megint picit ellágyul a sztori), de végül csak besűrűsödik majd. Akkor vagy jó, ha kb majonéz állaga lesz majd. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön. 

Amíg hűl, készítsd el az epres réteget: az epret tisztítsd meg, és vágd falatnyi kockákra. A bazsalikomot aprítsd finomra. Keverd el az eperrel, szórd meg a porcukorral, és csepegtesd rá a citromot. Óvatosan forgasd össze, és hagyd állni 1 órát, hogy egy kis levet eresszen.

Már csak össze kell állítanod:

Tégy epret alulra, erre mehet egy marék piskótatallér, vagy keksz nagyobb darabokra tördelve, majd kanalazz rá krémet. Ismét egy kis eper, egy kevés piskóta morzsával megszórva, és már mehet is a hűtőbe, kb 1 órára, amíg a piskóta kicsit megpuhul.

epres_poharkrem_2_of_5.jpg

Jó étvágyat!

 

 

Mogyoróvajas pite

Bármennyire is szeretem a nyarat és a forróságot, ezért annyira még én sem vagyok őrült, hogy ilyenkor bekapcsoljam a sütőt, kockáztatva ezzel a spontán öngyulladás lehetőségét.

Na persze, az nyáron sem opció, hogy "boccs család, meleg van nincs süti..." :D

Ilyenkor jönnek nagyon jól a sütés nélküli desszertek: a pohárkrémek, a kekszes alappal készült mindenféle, a sajttorta, vagy ez a (majdnem) nutelás pite, amiben még csak véletlenül sincs nutella, cserébe sok sok mogyoró, mogyoróvaj, isteni belga csoki...vagyis kb mindenből a legjobb.

nutellas_pite_1_of_5.jpg

Az alap egy sütés nélküli frissen pörkölt mogyoróval,és juharsziruppal készült, zabpelyhes pitealap, a krém pedig a  már emlegetett csoki, extra krémes mogyoróvaj, kókusztej, és juharszirup. Vagyis majdnem teljesen vegán, laktóz, és gluténmentes. És az is lesz, ha a csokit lecseréled az általad választott vegán típusra. 

Bár sem vegánok nem vagyunk (tudod, sajttal minden jobb, és a steak véresen az igazi ;)) és szerencsére ételallergiában sem szenvedünk, viszont nagyon szívesen készítek ilyen típusú desszerteket, amivel színesíthetem az itthoni repertoárt.

nutellas_pite_3_of_5.jpg

nutellas_pite_2_of_5.jpg

 

Mint minden, magból készült süti esetében az egyik legfontosabb dolog: ne számolj utána a kalóriáknak ;) mert lássuk be, azért az olajos magvak nem véletlenül olyan finomak. Cserébe garantálom, hogy elég lesz egy vékonyabb szelet is belőle, mert bár isteni finom, de azért brutál tömény

Néhány évvel ezelőtt, - elsősorban a workshopokra - többször rendeltem a Magosbolt webáruházból, de egy időre feledésbe merült. Most újra egymásra találtunk, és úgy érzem, ez egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete lehet :D

Igazi magos kánaán, és a klasszikus darabok mellett egy-két igazán meglepő és különleges aszalványt is találtok a webshopban. Nálam anno az egyik kedvenc a kandírozott paradicsom volt, ami tényleg annyira szürreális, hogy muszáj volt megkóstolni :D

A süti hozzávalóit pedig (szinte) mind-mind meg is találjátok náluk

nutellas_pite_5_of_5.jpg

hozzávalók: 20-22cm-es piteformához

az alaphoz:

120g natúr földimogyoró

150g (gluténmentes, ha arra van szükség) zabpehely

40g kókuszolaj (felolvasztva)

6-7 ek juharszirup

1 púpos tk kakaópor

csipet só

 

a krémhez:

1 doboz kókusztej (konzerv - 400ml)

150g étcsokipasztila

80ml juharszirup

60 g extra krémes mogyoróvaj

1 tk vanília kivonat

csipet só

2 csapott tk agar-agar (vagy zselatin, ha nem gáz, hogy nem vegán)

a tetejére:

törökmogyoró, szeletelt mandula, mentalevél, reszelt csoki

A mogyorót tedd száraz serpenyőbe, és alacsony lángon pirítsd világosbarnára. Picit hagyd hűlni, majd tedd aprítóba, és aprítsd finomra. Nem baj, ha nem lesz liszt állagú (nem lesz). Mehet hozzá a zabpehely, és a só. Kicsit megint járasd a gépet, végül add hozzá a juharszirupot és a kókuszolajat is. Daráld tovább, amíg kicsit összeáll, és ragacsos lesz. Borítsd át a piteformába (én kivehető aljút használtam), és nyomkodd bele egyenletesen. Tedd hűtőbe 1-2 órára.

Készítsd el a krémet: önts össze mindent egy lábosba, és melegítsd addig, amíg a csoki el nem olvad, és minden egynemű nem lesz. Nem kell forralni, csak legyen szép, fényes. Öntsd az alapra, és tedd vissza a hűtőbe néhány órára. Végül díszítsd magokkal, reszelt csokival és mentalevelekkel. Tálald azonnal, és tárold a hűtőben ;)

Jó étvágyat! :)

Barackos joghurt pite

Gyerekkorom óta imádom a joghurt tortát, vagy kockát, vagy tökmindegy, milyen formában tálalt joghurtos sütit. Az utóbbi időben pedig itthon is szívesen készítem. 

De ezt már te is tudod, hiszen itt találod a három színű, vagy itt az epres változatot. De van itt pina colada ízben is. 

barackos_joghurt_torta_3_of_3.jpg

A blog elköltözött, a receptet itt találod

 

Ha tetszett a recept,

itt találsz Instagramon és itt  Facebookon

Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

 vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

 

 

Focaccia

Mivel a pizza tészta, a focaccia, a laposkenyér, és úgy általában a hasonló pékáruk is kb mind ugyanabból készülnek, olyan túl nagy varázslatra ne számíts ;)

Cserébe nem is lesz szükséged semmi úri huncutságra, csak: 

- lisztre

- vízre

- élesztőre

- olívaolajra, és

- sóra...

 

focaccia_11_of_11.jpg

 

 

A blog elköltözött, a receptet itt találod

 

 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Palacsintatekercs torta

Imádjuk itthon a palacsintát. Nem, csak azért, mert finom, és mindenki azt pakol bele, amit szeret, hanem mert gyorsan elkészül, és ezerképpen variálható :D

        tekerheted, hajtogathatod, egymásra halmozhatod tortának, vagy ahogy most készült, hajtogatva tekerheted, aztán csigába rendezve tortává formázhatod.

palatekercs_torta_17_of_19_2.jpg

 

A blog elköltözött, a receptet itt találod

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Körtés mandulás pite

...és ismét a szokásos sztori...

Napok óta lökdösünk itthon 4 szem nyomi körtét, így muszáj volt valamilyen sütivé varázsolni, mielőtt végképp az enyészeté lesz. 

 

Nagyon könnyű tészta, igazán szaftos és bolyhos (hülye egy kifejezés, süti viszonylatban, de még ez az, ami a leginkább fedi a valóságot...) A körte krémesre sül benne, és a tetején is, a megpirult mandula pedig...ahhh, elég jó, tegyél is rá bőven ;) 

kortes_pite_2_of_3.jpg

 

 

A blog elköltözött, a receptet itt találod

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

süti beállítások módosítása