Szotyi művek

Szotyi művek

Maci tappancsok - zsemle

2021. január 17. - Szotyi művek

Az őszi tök formájú zsemle után most maci tappancsokra váltottunk :) 

maci_tappancs_4_of_5.jpg

Első körben ugyanazt a tésztát készítettem, mint az ősszel, de ehhez nem igazán vált be, mert sülés közben szétnyílt, így inkább a mar jól megszokott hamburger zsömle lett az alap. Pihe-puha, laza, és sokáig friss marad. Ha pedig van otthon zsír, akkor a vaj helyett inkább azzal készítsd, mert még finomabb lesz.

Bár egy picit több vele a meló, mint a hagyományos zsemlével, de Mini arca, és a kacagás, mikor meglátta a tapikat, mindent megért

Én 12 darabot készítettem ebből a mennyiségből, de ha nagyobb zsömiket szeretnél, akkor egyszerűen oszd kevesebb részre a tésztát. 

maci_tappancs_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt

25g friss élesztő

3 dl tej

20 g cukor

1,5 tk só (13g)

1 db tojás "L" méret  / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá

50 g vaj (szobahőmérsékletű)

 Kenéshez:

1 ek tojás

1 ek tej  

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy elég laza, ragacsos tészta, érdemes robotgéppel dagasztani, vagy készülj fel egy 10-12 perces komoly izommelóra. De - bár ezt az elején még nehéz elhinni - a végére szépen összeáll majd. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb 40 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 12 kisebb darabra. Én háromszög formára daraboltam (kb egyforma méretűre), ebből mértem az ujjakat: levágtam a háromszög hegyes felét, kb az 1/3 részénél, amit további 4 apró részre osztottam. Ezután formáztam előbb a talpát, végül az ujjakat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a pici golyókat is rendezd el, de épphogy csak odaérjenek egymáshoz, hogy legyen helye tovább kelni. Miközben a formázással játszol, érdemes a maradék tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje.

Végül takard le az egészet (sztem a frissen tartó fólia a legjobb a célra) és hagyd pihenni további 40 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.  

Kend meg a tejes tojással, és mehet a sütőbe.

200'C-os sütőben 13 perc alatt elkészül :) 

Sütőtökös kenyér

Szeretitek a banánkenyeret?

Ha igen, akkor nem lesz ez máshogy a sütőtökös kenyérrel sem ;)

A néhány nappal előbb kisült sütőtök egyáltalán nem volt édes, kidobni nem szerettem volna, viszont remek helyére lelt ebben a fűszeres, édes kenyérben. Jó nagy diódarabokkal, és melengető fűszerekkel :D

...és kicsit még nosztalgiázunk így január közepén, egy kis mézeskalács illatú reggelivel :)

psx_20210110_154201.jpg

 

psx_20210110_154101.jpg 

hozzávalók:

200g sütőtök (nálam sült tökből maradt)

60ml olíva, vagy kókuszolaj

70ml tej (ha főtt tököt használsz, akkor 60ml, mert abban több a nedvesség)

1 tojás

200g liszt

60g barnacukor

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1,5 tk sütőtök fűszerkeverék

1/2 tk fahéj

kb 50g dió nagyobb darabokra vágva

Villával nyomd össze a sütőtököt, add hozzá a tojást, a tejet, és az olajat. Robotgéppel verd fel, majd add hozzá a száraz hozzávalókat. Keverd el, forgasd bele a diót, majd mehet is a sütőpapírral bélelt formába.180 fokos légkeveréses sütőben 33-38 perc alatt süsd meg. (Nekem 36 perc kellett hozzá :P) Tűpróbával ellenőrizd.

Vedd ki a formából, és mielőtt felvágod hagyd, hogy langyosra hűljön. A dióvaj nagyon jó választás hozzá ;)

 

 

Chilis "lasagne"

Nagyon szeretjük a chili con carne-t, viszonylag sűrűn is készítek itthon, és a végére általában egy tányér szokott maradni. Ezzel amúgy nem is lenne gond, csak ilyenkor van az a helyzet, hogy csak egyikünknek (férjnek, vagy nekem) van belőle ebédje.

Vagyis vagy kéne valamit főzni, hogy senki ne maradjon hoppon, vagy alakítani rajta, hogy mindenki boldog legyen :)

Nem kérdés, hogy melyik lesz a nyertes változat, igaz? ;)

Így lett belőle valami, félúton a lasagne és az enchilada között, ami nálunk egyszerűen csak mexikói lasagne fedőnévre hallgat.

enchilada_3_of_3.jpg

enchilada_1_of_3.jpg

Nálam a chili mindig így készül, nem autentikus, viszont mi így szeretjük, és még soha senki nem panaszkodott miatta. 

Régebben volt, hogy marha helyett sertés, vagy pulykahúst használtam hozzá, de az az igazság, hogy sokkal finomabb hozzá a marhahús. 

400g darált marhahús 

1 fej hagyma

1 csomag chili con carne fűszerkeverék (én mindig a Fűszerész keverékét használom) 

2 ek sűrített paradicsom

1 doboz chilis bab

2-3 marék fagyasztott kukorica (ízlés szerint) 

500ml paradicsomlé 

2-3 ek jalapeno karika 

2 ek olívaolaj 

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzápirítom a húst is. Megszórom a fűszerkeverékkel, egy-két percet még pirítom. Aztán az egészet átteszem a lassúfőzőbe, hozzáteszem az össze többi hozzávalót, és 8 órát főzöm alacsony fokozaton. Lassúfőző nélkül egyanez a metódus, csak a tűzhelyen, nagyon alacsony lángon főzd minimum egy, másfél órát. 

Első körben tejföllel és reszelt sajttal tálalom. 

A maradékhoz pedig keszítek egy besamel szószt, lilahagymával, és sajttal, és ezzel rétegezem a megmaradt chilis babot. 

Mivel változó, hogy kinél, mennyi marad, én most a nálam készült mennyiségeket írom le, vagyis alakítsd a saját igényeidre az arányokat. 

Hozzávalók:

3 ek vaj

3 csapott ek liszt

500ml tej (ha van otthon bontott tejszín, az is tökéletes a tej egy része helyett, sőőt!) 

1 közepes fej lilahagyma 

100g sajt

Só, bors

A vajat olvaszd fel, szórd meg a liszttel, picit pirítsd, húzd félre egy kicsit a tűzről, majd lassan öntsd fel a tejjel. Keverd csomómentesre, és közben mehet is vissza a tűzre. Tedd hozzá az apróra vágott hagymát, és a reszelt sajtot. Fuszerezed, és főzzd addig, amíg a sajt elolvad, és a mártás besűrűsödik. 

Más csak össze kell állítani az egészet. 

 

Én 4 tortilla lapba pakoltam a maradékot, és ehhez a mennyiséghez a szósz is bőven elég volt.  

Az alsó réteg a tepsiben egy nagy adag mártás. Majd fogj egy tortillát, mérj rá 3-4 kanál chilit, lapold át, és mehet is a tepsibe. Nekem kettő ilyen lap van egy sorban. 

Erre jöhet szintén egy nagyobb mennyiségű szósz, és egy újabb réteg chilis tortilla. 

Végül öntsd le a maradék mártással, reszelj rá sajtot, és told 180 fokos (légkeveréses) sütőbe, kb 20 percre, vagy amíg a sajt meg nem barnul. Ha nagyon megtömöd a tepsit, tegyél alá valamit, mert könnyen kifolyhat a szósz, és amellett hogy elég büdi az odaégett cucc, de elég nehéz is lekaparni a sütő aljáról (#truestory) 

A tetejét szórd meg metélőhagymával, petrezselyemmel, vagy mindkettővel, és már tálalhatod is ☺️

 

 

"Salisbury steak" fasirtgolyó

A Salisbury steak elnevezés bár igazán előkelően hangzik, de kb egy faék egyszerű, marhahúsból készült fasírtról van szó, amit általában ellapítva, hússzelet formára formáznak, és gombás szószban tálalnak.

Nevét arról angol-amerikai orvosról kapta, aki az elsők között mutatott rá arra a tényre, hogy táplálkozásunk és egészségügyi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással. A doktor úgy vélte, hogy a zöldségek és a keményítőtartalmú élelmiszerek lebontása közben az emésztőrendszerben méreganyagok keletkeznek, ezek pedig a későbbiekben szívinfarktust, rákot, idegrendszeri megbetegedéseket és tuberkulózist idéznek elő. Rámutatott, hogy az ember fogazata, húsevő fogazat, az emberi emésztőrendszer sovány húsok feldolgozására való következésképp a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és zsírok együttvéve is maximum az étrendünk egyharmadát képezhetik, a kétharmad mindenképp sovány hús legyen. Hogy mennyire volt igaza, az mindenki maga döntse el, mindenesetre a neve fennmaradt :D

salisbury_steak_fasirt4.jpg

Hússzelet formájában kevésbé, viszont fasírtgolyóknak elkészítve nagyon szeretjük. Marha helyett akár sertésből, sűrű, és ízes mártással, és krumplipürével nagy kedvenc itthon. (és én elvetemült, még áfonyalekvárt is tálalok mellé ;))

hozzávalók:
a fasírthoz:
50 dkg sertés vagy marha darálthús
3 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
a sütéshez: 2 evőkanál olaj

a mártáshoz:
2 evőkanál vaj
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál worcestershire szósz
2,5 dl húsalaplé
2 evőkanál kukoricakeményítő + 4 evőkanál vízben feloldva
1 evőkanál ketchup
1 csapott evőkanál barnacukor

A fasírt hozzávalóit dolgozd össze, és készíts kb 3cm átmérőjű gombócokat. Süsd meg az olajon, és tedd félre. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát. Mehet hozzá a a ketchup, a barnacukor, és a worcestershire szószt, majd öntsd fel a a húsalaplével. Ízlés szerint sózd. 3-5 perc alatt forrald össze, majd sűrítsd be a kukoricakeményítővel. Pakold vissza a gombócokat, szórd meg finomra vágott petrezselyemmel, és már tálalhatod is.

salisbury_steak_fasirt.jpg

Karácsonyi sajtos pizzagolyó

Karácsonykor általában a második napon gyűlik össze nálunk a család. Vagyis akkorra már senki nem tud ránézni kb semmire. Vagyis bevallom nem nagyon szoktam nagy sütés-főzést csapni, mert egyrészt egy csomó étel marad az előző napokról, másrészt ahogy már írtam, már senki nem túl lelkes, ha evésről van szó. És nem szívesen presszionálnék senki azzal, hogy "pedig mennyit dolgoztam vele" :P

pizzagolyo_1_of_3.jpg

Így inkább egyszerűbb, különlegesebb, vagy mókásabb falatokat készítek.

pizzagolyo_2_of_3.jpg

 

Hogy ez a pizzagolyókból felépült karácsonyfa minek számít, azt mindenki döntse el maga ;)

Mindenesetre jó sajtos, és fokhagymás, pedig én általában nem nagyon szeretem a fokhagymás dolgokat, de ebben az esetben kifejezetten ízlett a kétféle sajt mellé.

A videón, (amit továbbra sem tudok ide beágyazni), de ITT megnézheted mozzarella golyókat használok, de szerintem sokkal jobb más, kevésbé gumi-szerű sajttal készíteni. Nekünk legalábbis jobban bejött. De akár sonkával, vagy paradicsomszósszal is gazdagíthatod. A légyed, hogy a golyókat teljesen zárd le. Így is kifolyik majd a sajt egy része, de nem mindegy, hogy mennyi ;)

pizzagolyo_3_of_3.jpg

hozzávalók:

a tésztához:

500g liszt (ha van, BL00, vagy BL80)

1 csomag porélesztő

1 kiskanál cukor

0,5 dl olívaolaj

3 dl langyos víz

1 teáskanál só

bele:

mini mozzarellagolyók, vagy a választott belevaló

a tetejére:

2 ek olvasztott vaj

1 ek fokhagyma granulátum (ízlés szerint;))

2 tk só

2-3 ek reszelt parmezán

2-3 ek friss petrezselyem apróra vágva

A tészta hozzávalóiból dagassz sima tésztát, és kb 40 perc alatt hagyd, hogy a duplájára keljen. (nem kell felfuttatni az élesztőt). Negyedeld, majd a negyedeket oszd el 8 egyforma darabra. Csomagold be egyenként a sajtgolyókat, és vigyázz, hogy jól összegyúrd a tésztát. Készítsd el a karácsonyfa formát. Kb 1 cm helyet hagyj köztük. Ne túl sokat, mert nem nőnek össze és szétesnek, de ne túl keveset, mert kicsit amorf lesz :P Letakarva hagyd kelni 20 percet, amíg bemelegíted a sütőt 200fokra. Légkeveréssel kb 10 perc alatt süsd aranybarnára. Közben keverd el a vajat a fokhagymával és a sóval. Ha megsült a tészta, még forrón kend át a vajas keverékkel, szórd meg a parmezánnal, és a petrezselyemmel, és díszítsd koktélparadicsom szemekkel. Tálald azonnal - akár némi paradicsomszósszal - amíg olvadós, és nyúlós a sajt.

Jó étvágyat :)

Ha tetszett, itt találsz

instagramon, vagy

facebookon

 

 

Passion fruit curd

A múltkor már említettem, hogy mivel új, és feltörekvő kedvenc csemeténél a passió gyümölcs, így készült belőle több változat is.

A mousse után ez már egy kicsit más történet, aminek a lemon curd, vagyis az angol citromkrém az ötletadója. Amúgy szerintem ez a krém kifejezetten megosztó, vagyis valaki vagy nagyon, vagy nagyon nem szereti. És ez pont így van ennél a változatnál is.

psx_20201130_193021.jpg

Nagyon karakteres, nagyon krémes, és ha szereted a passion fruit-ot, akkor nagyon nehéz abbahagyni :D

Ráadásul most kifejezetten aktuális, mert remek karácsonyi gasztro-ajándék készülhet belőle, ami akár az utolsó percre is maradhat, mert nagyon hamar elkészül ;)

Ahogy látszik is, én most benne hagytam a magokat, de ha téged zavar, akkor egyszerűen nyomd át egy sűrű teaszűrön, ahogy a mousse-nál is.

hozzávalók:

2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1/2 citrom leve
4 szem passion fruit
10 dkg vaj

Először vágd ketté és kapard ki a passió gyümölcs húsát. A vaj kivételével az összes hozzávalót tedd tálba, és folyamatos kevergetés mellett, gőz fölött kb. 10 perc alatt sűrítsd be. Vedd le a gőzről és apránként dolgozd hozzá a kockákra vágott vajat. Hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd tedd üvegekbe, és felhasználásig tartsd hűtőben. Két héten belül mindenképpen nézz az üveg aljára ;)

 

Mézeskalács muffin

Gyerekkorom óta számomra a muffin az a tészta-cucc volt, amit összekeversz, jó esetben valamit beleforgatsz a tésztába, kisütöd a formában vagy a kapszliban, és aztán megeszed a hol jobban, hol nem annyira jól sikerült darabot. Őszintén, nem különösebben a kedvencem, szerintem egy elég unalmas süti.

Aztán néhány éve elkezdtem nézegetni a tetején krémes változatokat, amitől első körben határozottan idegenkedtem - és aztán a másodikban is, úgyhogy nem is igazán éreztem késztetést arra, hogy kipróbáljam.

...és ismét eltelt néhány év (itt vagyunk most ;)), és férjjel elkezdtük nézni a Netflixen a Cukorláz című cukrász reality showt. Szigorúan este, és természetesen éhesen, mert, hogy is lehetne másképp...no comment...

Amúgy kifejezetten nem szeretem a műfajt, de ez határozottan más, mint az itthon megszokott darabok.

Tehát itt az első körben mindig cupcake-ek készülnek, vagyis muffinok, méghozzá általában töltve, mindenféle kis csodával a tetején. Bevallom teljesen beleszerettem ezekbe a kis minitortákba, így nem is volt kérdés, hogy mi is lesz a hétvégi desszert ;)

mazeskalacs_cupcake_4_of_5.jpg

...és természetesen szezonális: mézeskalács muffin, könnyű, és fűszeres, almás-körtés töltelék, amit a Spájz télifűszeres szörpjében főztem puhára, és kevés citrommal tettem pikánssá, és pirított dióval adtam egy kis ropogós textúrát neki. Végül pedig lágy, és selymes tejszínes-fahéjas mascarpone krémmel koronáztam meg. Tulajdonképpen a már jól bevált mézeskalács torta ízeit sűrítettem egy minitortába, egy kis gyümölcsös csavarral a közepén.

mazeskalacs_cupcake_5_of_5.jpg

mazeskalacs_cupcake1_1_of_1.jpg

Gondolom nem árulok el vele nagy titkot, hogy nem húzta túl sokáig :D

Hozzávalók:

12 darabhoz

a tésztához:

100g vaj (szobahőmérsékletű)

100g cukor

2 tojás

100ml tej

1 ek méz

1 narancs héja

200g liszt

1 tk mézeskalács fűszerkeverék

1/2 tk fahéj

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

csipet só

a töltelékhez:

1 kisebb alma (lehetőleg valami savanyúbb fajta)

1/2 körte

100ml Spájz télifűszeresszörp

1/2 citrom leve

2 ek dió (picit pirítsd meg, még finomabb lesz)

a krémhez:

200ml hideg tejszín

250g marcarpone (szobahőmérsékletű)

1/2 tk fahéj

80-100g porcukor (ízlés szerint ;) kóstolgass :D)

A vajat és a cukrot robotgéppel verd habosra, majd egyenként add hozzá a tojásokat, és dolgozd el. Mehet bele a tej, a méz, és a narancs héja. Készíts belőle sima masszát. A lisztet szitáld össze a fűszerekkel, és a többi száraz hozzávalóval, és forgasd a tojásos keverékbe. A könnyű muffin egyik titka, hogy nem szabad nagyon összedolgozni. Keverd - akár egy villával - csak addig, amíg a kétféle cucc össze nem áll. Oszd el a kapszlikban, vagy a szilikon formában, ha azt használsz, és 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 13-14 percet. Meg kell, hogy kemény legyen a teteje (de azért folyós sem, uh inkább ellenőrizd egy fogpiszkálóval), mert miután kivetted a sütőből, még tovább szilárdul, és kiszárad. Rácson hagyd teljesen kihűlni.

Közben készítsd el a tölteléket, mert annak is hűlni kell. Tisztítsd meg az almát és a körtét, és vágd picit kisebb, mint 1cm-es kockákra. Facsard hozzá a citrom levét, és öntsd fel a szörppel. Magas lángon főzd puhára, és sziruposra. Végül keverd bele az apróra vágott diót is. És most ez is mehet hűlni.

Állítsd össze a minitortákat: a muffin tetejét vájd ki óvatosan egy teáskanállal, vagy karalábévájóval, és tölts meg egy-egy kanál almás töltelékkel. Ha elkészültél az összessel, jöhet a krém.

Ígérem, ez már a célegyenes, mindjárt készen vagyunk. Egyébként ez is tipikusan az a recept, hogy tovább tart elolvasni (pláne leírni :P), mint elkészíteni :D

A tejszín kezdd el felverni, majd mehet bele a cukor, a fahéj és a mascarpone is. Vigyázz, ne készíts belőle vajat, de legyen kemény a hab. Lapátold át egy habzsákba, és nyomd a muffinok tetejére. Díszítsd mézeskaláccsal, és apróra vágott dióval.

+1 A kivájt tésztából készíts morzsát, keverd el egy kis maradék krémmel, formázz golyókat, és ha még elég lelkes vagy, forgasd meg olvasztott csokiban is ;) Sikere lesz, hidd el :D

Passió gyümölcs mousse

Az történt, hogy a 7 éves egyszercsak azzal állt elő, hogy szeretné megkóstolni a passió gyümölcsöt. Gőzöm sincs, honnan szedte, mert bár imádom a maracuját, nem sűrűn van itthon, hiszen lássuk be, nem egy kifejezetten kiadós, vagy "felvágom, elrágcsálom" típusú gyümölcs.

Bár, ha visszagondolok a gyerekkoromra, pont így voltam a kéksajttal: egyszercsak odasenderedtem anyu elé, hogy szeretnék kéksajtot enni, mert én azt szeretem. Anyu elég fura fejet vágott, mert kb az életben nem ettem, de tudtam, hogy szeretni fogom :D - és ez azóta is így van :D

Szóval csemete is hasonlóan lehetett, és mivel ő amúgyis elég kis mutáns, ha a karakteres ízekről van szó, különösebben nem aggódtam, hogy rajtunk ragad a passion fruit :D

És persze nem is, mert imádta, így természetesen lett is néhány desszert belőle. Például ez a nagyon gyorsan elkészülő mousse. Nem állítom, hogy nagycsaládra célszerű lenne elkészíteni, de gyors, könnyű, és kis adagos nass-nak tökéletes választás :D

passion_fruit_mousse_3_of_3.jpg

Mivel alapvetően a passió gyümölcs inkább savanykás, mint édes, szerettem volna megtartani ezt a könnyű, karakteres ízt, így csak egy kevés porcukorral ízesítettem. Ha az édesebb krémeket szereted, érdemes egy picivel több cukrot beletenni, de azért ne nyomd el az eredeti ízt ;) 2-3 óra alatt a hűtőben teljesen megpuhul a piskóta, és lágy, és krémes lesz az is. Szóval érdemes kivárni ;) mondanám, hogy kicsit olyan, mint a tiramisu (nem), csak nincs benne kávé, tojás, mascarpone...úgyhogy inkább maradjunk abban, hogy az állaga kb olyan, mint a tiramisunak ;)

passion_fruit_mousse_1_of_3.jpg

hozzávalók:

elvileg 2 személyre, vagyis 2 pohárra, de én nem ettem meg egyszerre 1 adagot (utána meg lemaradtam róla, de az már más téma... :P)

3 szem passion fruit

200ml habtejszín

2 evőkanál porcukor

1 marék piskótatallér

A gyümölcsöket vágd ketté, kapard ki a belsejét, tegyél félre egy evőkanállal a tetejére. A többit tedd egy teaszűrőbe, és nyomd át rajta, hogy az összes lé kijöjjön a magok közül. Persze beleteheted maggal együtt is, csak szerintem szebb, ha nincsenek a kis fekete bogyók a krémben. Tedd félre.

Kezdd el felverni a tejszínt, közben add hozzá a porcukrot, és a maracuja-levet is. Nem kell teljesen keményre verni, készíts laza habot, ami azért már nem folyós. Én habzsákba tettem, de pont ugyanilyen jó az is, ha egy kanállal rétegezed a krémet.

Először jöhet egy kis krém, majd 3-4 szem piskótatallér (a pohár adottságaihoz mérten), majd a krém, piskóta, és így tovább, amíg el nem fogy a krém, vagy a pohár. A tetejére tegyél a keveset a félretett gyümölcsből.

2-3 órára - vagy amíg a piskóta meg nem puhul - mehet a hűtőbe :) Néhány napon belül fogyaszd el ;)

Jó étvágyat!

Mivel videót valamiért továbbra sem tudok ide feltenni, a készítését itt éritek el :)

Receptvideó

 

Fehércsokis-áfonyás pite

Imádom a fanyar vörösáfonyát. Bár friss változatban nagyon ritkán lehet hozzájutni, de jó hír, hogy esetében a fagyasztott változat is remekül működik. Pláne ez nem az a gyümölcs, amit az ember csak úgy elszemezget, vagy bedob pár szemet. Mert kegyetlenül savanyú, és fanyar. Viszont főzve, vagy sütve valami egészen különleges ízt varázsol.

Tehát ahogy már említettem, fagyasztott változatban tartok belőle otthon mindig, és frissen szoktam elkészíteni belőle a lekvárt, vagy a mártást, vagy bármit, amire éppen szükségem van.

tart2.jpg

Például ennek a fehércsokis pitének az egyik rétege is így készült, és az édes csoki mellé nagyon jó választásnak bizonyult.

A pite eredetileg még tavaly karácsonykor készült. Az ünnepek alatt szívesebben készítek hasonló, vertikálisan hátrányokkal küszködő darabokat, mert sokkal egyszerűbb beszuszakolni a hűtőbe, mint egy 20cm magas, és még 10cm díszítéssel készült tortát. Legalábbis nálam ;) Ráadásul szerintem kifejezetten ünnepi a rozmaring ágakkal, és az áfonya szemekkel

tart5.jpg

Hozzávalók 24 cm-es pitéhez

a tésztához:

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 evőkanál cukor

1 csipet só

4 evőkanál jéghideg víz

az áfonyás réteghez:

15 dkg fagyasztott vörös áfonya

1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

3–4 evőkanál cukor

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

a csokoládés réteghez:

20 dkg fehér csokoládé

2 dl habtejszín

15 dkg mascarpone

a díszítéshez:

áfonya

rozmaringág

 A csokis réteget a sütést megelőző napon készítsd elő: forrósítsd fel a tejszínt, tördeld bele a fehércsokit, és néhány percet hagyd állni. Keverd csomómentesre és felhasználásig tedd hűtőbe. Erre azért van szükség, mert így a tejszín teljesen visszahűl, gyönyörűen habbá tudod majd verni, nem marad folyós, de nem lesz annyira tömény, mintha dupla csokimennyiséggel készítenéd.

Másnap a tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késes aprítóba, és daráld morzsásra. Adagold hozzá a vizet, és járasd tovább a gépet, amíg össze nem áll. Ha elkészült a tészta, tekerd fóliába, és legalább 1 órára – de akár 1 éjszakára is – hűtőbe tesszük. Vagyis akár ezt a lépést is elkészítheted előre, így aznap már csak össze kell állítani a pitét. A tésztát nyújtsd 1/2 cm vékonyra, béleld ki vele a piteformát, és 180 fokon, légkeveréssel kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön. Tehát igen, akár a tésztát is kisütheted az előző napon ;)

Az áfonyát, a cukrot, a narancshéjat és -levet kis lángon kb. 20 perc alatt főzd puhára. A kukoricakeményítőt oldd fel kevés vízben, és sűrítsd be vele a mártást. ...és ezt is hagyd teljesen kihűlni. A csokoládés tejszínt  robotgéppel habosítsd ki, közben fokozaton adagold hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét.

Állítsd össze a pitét: a tésztára kend az áfonyazselét, simítsd rá a csokis krémet, végül díszítsd rozmaringgal és áfonyával. Tálalás előtt 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy a tészta kicsit megpuhuljon.

Jóóéég, így leírva tök bonyolultnak hangzik, pedig egyébként tényleg egyszerű, ráadásul a lépéseket - rétegeket több részletben is elkészítheted.

...és hidd el, megéri ;)

tart3.jpg

Fügés-fetás focaccia

A füge chutney után ismét fügés recept, mert még mindig jól el vagyunk látva a terméssel.

Ráadásul a füge és sajt kombó számomra teljességgel megunhatatlan, így igyekszem kimaxolni a lehetőségeket.

fuges-fetas_focaccia_4_of_7.jpg

Most például ezzel a fügés-fetás focaccia-val, egy kevés mézzel csurgatva, ami még jobban kiemeli a feta sós ízét.

A tészta belül könnyű, levegős, és - ha marad -, még napokig puha.

fuges-fetas_focaccia_7_of_7.jpg

Én most lyukacsos szilikon focaccia formát használtam, de természetesen egy sima kb 35x26-os méretű tepsiben is simán elkészíthető (vagy amekkora éppen van otthon. A tészta mennyisége kb erre a méretre értendő)

Bár ez egy elég laza, kicsit ragacsos tészta, de próbáld minél kevésbé lisztezni.

hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
2 csapott teáskanál só
3,5 dl víz
a tetejére:
4 evőkanál olívaolaj
5-6 szem füge
10 dkg fetasajt
2-3 evőkanál méz
2-3 ág rozmaring
nagyszemű tengeri só
bors
A tészta hozzávalóit keverd el, és dagaszd sima, rugalmas tésztává. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára. Ezután gyúrd át újra, és a kezeddel igazítsd egyenletesen a focaccia formába, vagy a tepsibe. Letakarva újabb fél órát hagyd kelni, miközben a sütőt előmelegíted 200 fokra. Locsold meg az olívaolajjal, az ujjaddal több helyen nyomkodd meg, és pakold rá a negyedekre vágott fügét. Morzsold rá a a fetasajtot, a rozmaringot, és csurgass mézet a tetejére. Végül  szórd meg a sóval. Légkeveréses fokozaton 15-20 perc alatt süsd készre . A sütőből kivéve frissen őrölt borssal ízesítsd, és tálald azonnal :D
Jó étvágyat
süti beállítások módosítása