Szotyi művek

Szotyi művek

Körtés mandulás pite

2021. május 10. - Szotyi művek

...és ismét a szokásos sztori...

Napok óta lökdösünk itthon 4 szem nyomi körtét, így muszáj volt valamilyen sütivé varázsolni, mielőtt végképp az enyészeté lesz. 

Bármennyire is szeretem a tortákat, azért azok elsősorban mindig valamilyen alkalomra készülnek. Így ezekből a kis nyomikból is inkább egy könnyen elkészíthető piskóta lett. 

Ráadásul lassan itt a kirándulós, piknikes szezon, ezek a sütik tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember magával vigye a kosárban, vagy a táskában. (vagy pl uzsira a csemetének :D)

Minimális zsiradékot tartalmaz, de a görög joghurt mégis igazi csodát tesz vele:

Nagyon könnyű tészta, igazán szaftos és bolyhos (hülye egy kifejezés, süti viszonylatban, de még ez az, ami a leginkább fedi a valóságot...) A körte krémesre sül benne, és a tetején is, a megpirult mandula pedig...ahhh, elég jó, tegyél is rá bőven ;) 

kortes_pite_2_of_3.jpg

hozzávalók:

kb 20cm-es formához

200g liszt

1 tk sütőpor

1/4 tk szódabikarbóna

130g cukor

2 tojás

180ml görög joghurt

60ml olívaolaj

1 citrom héja*

3 szem érett körte

a tetejére:

2 ek kristálycukor

4-5 ek mandula

A tojásokat keverd el a cukorra, és verd kifehéredésig. Add hozzá a joghurtot, az olajat, és a citrom héját. Szitáld bele a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Két szem körtét tisztíts meg, vágd 1cm-es kockákra, és forgasd bele a tésztába. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalait vajazd ki, és simítsd bele a tésztát. Az utolsó körtét szintén tisztítsd meg, és vágd vékony szeletekre. Rakd le körben a tészta tetején, szórd meg kristálycukorral, végül a mandulával. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe, és süsd 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd. Hagyd még kb fél órát a formában, végül porcukorral megszórva már tálalhatod is. Szerintem langyosan az igazi ;)

kortes_pite_3_of_3.jpg

*Ehhez a recepthez most csak a citrom héjára lesz szükség, de ha a levét éppen nem használod el, facsard ki, tedd jégkocka tartóba, és mehet a mélyhűtőbe. Jól fog jönni, ha valamibe épp csak a leve kell ;)

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Túrótorta

Régóta készítem ezt a túrótortát, ami tulajdonképpen nem is csak kifejezetten egy túrótorta, sokkal inkább egy DeLux tejberizs torta, ahol a túró és a tejszín adja a krémes textúrát a rizshez

 psx_20210430_174014.jpg

Mi nagyon szeretjük, könnyű, enyhén citromos, és bár tavasszal eperrel az igazi, ínségesebb időkben teljesen jó a tetejére a konzerv őszibarack is. Ha pedig bírod a zselét, akkor akár még azzal is bevonhatod a tetejét. Nekem ez utóbbi annyira nem barátom, így marad a zselétlen változat.

Ha esetleg nem éreznéd elégnek, akár egy kis mascarpone is mehet bele (kb 100g), rosszat nem teszel vele ;)

Kekszes alappal készül, így nem kell sütni sem, vagyis jól jön majd a nyári időszakban ;)

psx_20210501_065711.jpg

turotorta_1_of_6.jpg

Hozzávalók

16cm-es formahoz

az alaphoz:

150g vajaskeksz

3 púpos ek baracklekvár 

30g vaj

a krémhez:

250g krémes túró

200ml tejszin

100g főtt rizs

100g porcukor

1 citrom héja

1/2 citrom leve

1 csomag zselatin fix, vagy habfixáló

Az alaphoz melegítsd össze a vajat és a lekvárt, majd mehet a keksz az aprítóba. Ha már morzsás, add hozzá a vajas lekvárt, és adj még neki néhány másodpercet. Akkor jó az állaga, ha, amikor összefogod az ujjaddal, nem morzsálódik, hanem összeáll. Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral, és nyomkodd bele a kekszes morzsát. Tedd félre, akár mehet a hűtőbe is.

A krémhez verd fel a tejszínt, és közben add hozzá a zselatin fixet is. A túróhoz mehet a citrom, a héja, és a porcukor is. Robotgéppel krémesítsd tovább, keverd hozzá a főtt rizst is, végül óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot. Simítsd a keksz tetejére, és néhány órára tedd a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét díszítsd gyümölcsökkel, néhány menta vagy bazsalikomlevéllel.

Jó étvágyat :)

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 turotorta_5_of_6.jpg

Kelt gofri

Őrülten régóta keresek egy olyan gofri receptet, ami ropogósra sül, és lehetőleg nem szervül a sütővel sem. Eddig kb 1 ilyet találtam, egy kakaós gofrit (a recept csak itthon, papíron létezik, valamikor leírom majd... :P), de az nem az, ami számomra az igazi gofrit jelenti. Ezek leginkább amolyan sűrűbb palacsintatészták, amiket vagy eszeveszetten alá kell olajozni, vagy vakarhatod a sütőből a beleégett részeket. De olyan is volt, hogy konkrétan az első adag után, amit kisütöttem, vágtam ki az egész tésztát, mert már azt sem tudtam kivarázsolni a lapok közül...

Sokáig idegenkedtem a kelt gofritól, leginkább azért, mert egy gofrira nehogymár 1 órát kelljen várni, mire elkezdhetem sütni. Ez mégis mennyire gáz dolog már... 

Mikor végre rászántam magam, egyből meg is volt az AHHAAA élmény. Mert az bizony olyan, mint amilyennek (nekem) a gofrinak lennie kell :D

                                                   Szerintem még ember nem írta le ennyiszer, hogy gofri, 10 sorban...

Van tartása, ropogós, nem nyeklik-nyaklik, mint egy ráncos palacsinta, és bár kell alá némi zsiradék, nem sok, és egyáltalán nem ragad bele a sütőbe.

Egyetlen hibája, hogy kb 40 perc, mire az élesztő teszi a dolgát, de a végeredmény ismeretében ez nem akkora áldozat. Még nálunk is belenyugodott a család: ha gofrit szeretnének, arra bizony kicsit várni kell

kelt_gofri.jpg

Hozzávalók:

(ebből egy elég emberes adag lesz, egy 4 tagú családnak bőven elég)

200ml tej

7g szárított élesztő (1 csomag)

250g liszt

20g vaníliás cukor

120g cukor

100g vaj

2 tojás

A vajat és a tejet melegítsd meg, de ne legyen forró, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tejes keverékhez. A liszthez keverd az élesztőt, és a vaníliás cukrot, majd mehet hozzá a tejes keverék. Dolgozd össze egy fakanállal. Nem kell dagasztani, csak jól keverd el, és letakarva hagyd, hogy kb 40 perc alatt a duplájára nőjön. Ezután keverd hozzá a cukrot (ez egy kicsit bonyolultabb művelet, de ne add fel, végül elkeveredik majd) és a közben habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele óvatosan.

Melegítsd elő a gofri sütőt, alul-felül kend ki vékonyan olajjal, és mehet bele a tészta. Ezt ki kell tapasztalni, és erre a 1/4 cup-ot használom (60ml), kb az a mennyiség, ami kitölti a helyet, de még nem folyik ki oldalt a tészta. De ez természetesen a sütő méretén is múlik. 5-6 perc alatt süsd készre, és pakold rácsra, hogy az alja se nedvesedjen be. 

Tálald gyümölccsel, csokival, amivel csak szeretnéd :D

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

vagy egy megosztással segíted a munkám :)

Mákos citromtorta

Imádom a mákot...

Mindenben jöhet, kivéve a mákos tésztát, mert az számomra olyan páros, ami teljesen értelmezhetetlen, pedig alkalmanként hmmm...sajátságos ízlésem van :D

Viszont a citrom és a mák, ami amúgy klasszikusnak számít, eddig kimaradt az életemből. Pedig húú, ez egy nagyon jó kis duó, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a torta, aminek mákos piskóta az alapja, és könnyű, tejszínes citromkrémmel van töltve. Végül egy kis feketeribizli lekvár bolondította meg az egészet :)

A piskótában egészen kevés, 2 evőkanál mák van, de én magam is meglepődtem, mennyire intenzív íze lett tőle.

A piskótához Annuskám piskóta receptjét vettem alapul, ami remekül működött ebben a koncepcióban. Könnyű szerkezetű, laza, de nem a szivacsos fajta. Minimális liszttel, sok tojással, szuper állaga lett.

Mivel kicsi a család, és sűrűn készül süti, így ismét kisebb tortaformában készítettem.

citromos_maktorta_2_of_3.jpg 

makos_citrom_2_of_2.jpg

hozzávalók:

16 cm-es tortaformához

2 dkg vaj

30 ml tej (2 evőkanál)

4 db tojás (L-es)

1 csipet 

2 dkg vaníliás cukor

11 dkg porcukor

10 dkg liszt 

3 dkg darált mák

A sütőt melegítsd elő 140 fokra, légkeveréssel, és béleld ki a formát alul és körben is sütőpapírral. A tejet és a vajat melegítsd össze, tedd félre.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéhez add a porcukor felét, a vaníliás cukrot és sót, kezdd el verni, majd a maradék cukrot is hozzátéve készíts belőle kemény habot. Add hozzá a tojások sárgáját, és verd kifehéredésig (kb 1-2 perc) A lisztet és a mákot szitál bele, és egy spatulával forgasd a tésztába úgy, hogy minél kevesebb levegőt varázsolj ki belőle, de azért ne maradjanak benne lisztcsomók. Vegyél ki egy keveset a tésztából, keverd hozzá a vajas keveréket, és így dolgozd bele óvatosan a tésztába. Így nem esik majd össze a melegtől. Öntsd a formába, néhányszor csapd a pulthoz, hogy kijöjjenek a bubik, sőt, egy saslik pálcával érdemes óvatosan átkeverni, hogy az összestől megszabadulj. Tedd a sütőbe, és kb 35 perc alatt süsd készre. Közben még véletlenül se nyitogasd az ajtót ;) Ha kész, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki kb 10 centire, és adj neki még 5 percet a melegben. Végül tetejével lefelé borítsd rácsra, óvatosan húzd le a papírt, és így hagyd kihűlni. Ezzel az esetlegesen kipúposodott tetejét szépen lenyomod majd.

Ha teljesen kihűlt, vágd 3 lapra. 

A töltelékhez:

200ml tejszín (HIDEG)

250g mascarpone (szobahőmérsékletű)

1/2-1 citrom leve

3-5 ek púpos porcukor

feketeribizli lekvár

A tejszínt kezd el felverni 2 ek porcukorral. Ha már kezd megállni, mehet hozzá a mascarpone, és fél citrom leve. Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még cukrot, és/vagy citromot. Ha már kemény a hab, és pont olyan, mint szeretnéd, töltsd meg a lapokat krémmel, annak a tetejére kanalazz a feketeribizli lekvárból úgy, hogy körben hagyj egy 2cm-es helyet, hogy ne folyjon ki. A krém negyedét hagyd meg a torta tetejére és az oldalára.

Néhány órára,  de akár egy egész éjszakára tedd hűtőbe, hogy jól összeálljanak az ízek, így ,ajd szeletelni is könnyebb lesz.

Végül díszítsd friss gyümölccsel, citrommal, macaronnal, habcsókkal, akár néhány virággal. Tálalásnál hagyd, hogy kb 15 perc alatt szobahőmérsékletűre melegedjen.

 

  

Gyümölcsös francia pirítós

Szeretem a francia pirítóst, ami lássuk be, hogy alapjaiban kb ugyanaz, mint a máglyarakás, csak kicsit lebutított formában. Viszont ezzel kb egyedül vagyok itthon. Na nem az előbb emlegetett máglyarakással, azt szereti mindenki. De ha ugyanaz nem almával, és dióval, hanem eperrel és áfonyával készül, az valamiért mindjárt nem annyira népszerű a kiscsalád körében. Ki érti ezt...?

Azért pedig, hogy elkészítsek belőle egy adagot...ritkán (sosem) kapcsolom be a sütőt ezért. Persze, jöhet a válasz, dobj be akkor egy adagot, amikor éppen valami más sül, de az pont az az étel, amit frissen, és melegen szeretek, és elsősorban reggelire.

De úgy tűnik, ez most megváltozni látszik :D

francia_piritos_1_of_1.jpg

Nemrég lehetőségem nyílt kipróbálni a Russell Hobbs Express Air Fry mini sütőt.

Igen, teljes joggal merül fel a kérdés, hogy minek az embernek egy mini sütő, ha van neki normál méretű. A válasz pedig igazán egyszerű: mert sok esetben nincs értelme időt és energiát pazarolni arra, hogy bekapcsoljuk, vagy befűtsük a sütőt egy kisebb adag ételért, vagy akár egy szelet melegszendvicsért vagy pizzáért. Vaagy, egy tányér francia pirítósért ;)

Ezt a kis cukit viszont nem kell bemelegíteni, az Air Fry funkciójának köszönhetően pedig akár fagyosan is betehetem az ételt. A sültkrumpli pl pontosan 20 perc alatt lett kész benne anélkül, hogy előtte 200 fokra kéne melegítenem a sütőt. Csak bekapcsolom, azonnal beteszem a fagyott burgonyát, és 20 perc múlva kiveszem a ropogós szeleteket.

De készítettem benne pihe-puha kelt fánkot szinte olaj nélkül (lekentem vékonyan) 5 perc alatt, vagy szaftos rántott húst 15-20 perc alatt. 

A grill funkciója szintén remekül használható, a pirítós, vagy a melegszendvics is percek alatt készül el, és azt is beállíthatjuk, hogy mennyire barnuljon meg a kenyérszeletünk.

...és igen, ez most egy picit reklám poszt is lesz, de mivel teljesen elégedett vagyok a termékkel, jó szívvel ajánlom, és úgy gondolom, hogy egy igazán praktikus és legfőképpen takarékos megoldás a mindennapokra, ha nem szeretnéd bemelegíteni a sütőt, viszont néhány perc alatt összedobnál valamit, amit nem tudsz a tűzhelyen

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy mi hárman vagyunk a családban, így pl akár az ebéd is elkészülhet benne. Nagyobb családnál már érdemes figyelembe venni azt, hogy a 3-4 szelet hús, ami egyszerre belefér, nem biztos, hogy praktikus méret, így akkor valóban inkább kiegészíti a hagyományos sütő lehetőségeit.

 

francia_piritos_1_of_5.jpg

És most lássuk ezt a nagyon egyszerű, de igazán kényeztető gyümölcsös, krémes darabot :D Nálam csak a fotó miatt készült két kisebb tálkában, tökéletes ha egy nagyobba pakolod, és tányérra szeded. Bármilyen bogyós gyümölcsöt használhatsz hozzá, de akár a fagyasztott is jó lehet, ha nagyon nincs más.

hozzávalók:

2 személyre (hátha nálatok kalandvágyóbb a család ?))

3 szelet kalács

2 tojás

1 dl tejszín (alacsony zsírtartalmú)

1 dl tej (ezt is helyettesítheted tejszínnel)

2-3 ek cukor

1 citrom reszelt héja

1-1 marék eper és áfonya

vaj a kenéshez

Először kend ki a formát vajjal. A kalácsot vágd kb 2cm-es kockákra. A tejet és a tejszínt keverd el a tojással a citromhéjjal és a cukorral, kicsit habosítsd fel. Egy rétegben szórj kalácskockákat a forma aljára. erre jöhet az áfonya és a feldarabolt eper picit több mint a fele. Takard be a maradék kenyérrel, végül szórd rá a többi gyümölcsöt. Csurgasd rá a tojásos keveréket, és nyomkodd bele, hogy mindenhol nedves legyen. Kapcsold be a sütőt 180 fokra és tedd be a "tésztát". állítsd be 15 percre az időzítőt. Én úgy szeretem, mikor a teteje egy picit ropogósra sül, és az alja krémes. Ha te nem, akkor az utolsó néhány percben már érdemes szemmel tartani, nehogy nagyon megbarnuljon. Ha pedig picit jobban megpörkölnéd, az air fry fokozatra tekerd az utolsó 2-3 percre. 

Tálalásnál szórd meg friss gyümölccsel, és porcukorral :)

francia_piritos_4_of_5.jpg

Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál, és beszereznéd a sütőt, akkor június 6-ig még nyerhetsz is vele :)

Vásárolj bármilyen Russell Hobbs háztartási kisgépet és regisztrálj a 200 db Russell Hobbs bambusz vágódeszka egyikéért vagy legyen tiéd a fődíj, egy Családi pihenés élménycsomag a miskolctapolcai Avalon Resort & SPA szállodában. További részletek: https://www.rh-nyeremeny.hu/

Egyszerű narancsos piskóta

Minden úgy kezdődött, hogy találtam néhány szem narancsot a hűtő zöldséges kosarában, ahol gyakorlatilag képtelen vagyok rendet tartani. Máshol is kihívás, de az a fiók kicsit olyan, mint valami feketelyuk a frigóban...egyszerűen eltűnnek benne dolgok (nyilván rápakolok), hogy aztán (mikor keresek valamit) a lehető legnagyobb meglepetésekkel találkozzak. Mondjuk ez még a kellemesebb volt, mert alkalmanként lapul a doboz alján - az üvegek, és a mindenféle alatt - valami felismerhetetlenné aszalódott, épp az életre kelés határán lévő entitás...

Őszintén csodálom azokat akik képesek ezeket a helyzeteket elkerülni, és mindig naprakészen rendet tartani a konyhában. Azt hiszem én már enélkül a készség nélkül fogom a hátralévő életem leélni :P

Szóval volt négy szem narancsom, ami már jobb napokat is látott, és bár sokkal egyszerűbb lett volna egyszerűen kifacsarni és meginni, mégis inkább süti lett belőle.

narancsos_piskota_1_of_5.jpg

A pinteresten találtam ezt a receptet,és mivel nagyon szeretem az olívaolajos sütiket, így nem is volt kérdés, hogy ki kell próbálni.

Egyszerű kevert piskóta, a narancs teszi különlegessé, és az olívaolajtól még napok múlva is könnyű és szaftos marad. Na jó, három napról tudok nyilatkozni, mert összesen addig húzta nálunk.

narancsos_piskota_3_of_5.jpg

hozzávalók:

20cm-es kapcsos tortaformához:

300g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

3 tojás (L méret)

150g cukor

2 narancs héja

180ml olívaolaj

120ml tej

120ml narancslé (kb a 2 narancs leve)

a tetejére 1-2 ek kristálycukor

A szárazanyagokat keverd el, és tedd félre. A cukrot és a narancs héját add a tojásokhoz, és verd kifehéredésig. Kb 2-3 perc, kézi robotgéppel. Mehet bele a tej, olaj, és a narancslé is. Keverd el alaposan, majd szórd bele a lisztes keveréket, de ezt már csak spatulával forgasd bele. Tudod, mint a muffinnál, ne keverd túl, mert kinyomod a levegőt, és nagyon sűrű és lapos lesz a tészta. Ha elkeveredett mindenki mindenkivel, már kész is van. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalát vékonyan vajazd ki, és mehet is bele a tészta. A tetejét szórd meg 1-2 kanál kristálycukorral.Ettől egy ropogós kéreg képződik majd a tetején, ahogy a cukor enyhén karamellizálódik. Ez a réteg majd egy picit elemelkedik a tetejétől, de ahogy hűl, visszaereszkedik majd. Bár ettől nem lesz annyira sima a felülete, mint egy hagyományos piskótának, de nagyon finom rajta, nem érdemes lehagyni ;)

Mielőtt felvágod, hagyd, hogy legalább langyosra hűljön :)

ps: ne higgy a fotónak, abszolút felesleges megszórni porcukorral, de a (majdnem) 8 éves imád szórni, és még arra is hajlandó volt, hogy a képhez öltözzön, úgyhogy tényleg nagyon lelkes volt <3 viszont pl egy gombóc vanília fagyit simán el tudnék képzelni mellé...

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért :)

narancsos_piskota_5_of_5.jpg

 

Zöldborsós csirke

      Inspired by Nigella :)

Mindig azok a legkedvencebb ebédeim, amikhez elég egy serpenyő, vagy tepsi. Szerencsére ez a sült csirke zöldborsós zöldségágyon is pont ilyen. És amellett, hogy nagyon keveset kell mosogatni utána, ráadásul nagyon finom, és igazán laktató is. A fagyasztott borsó tökéletesen megfelelő hozzá, édes és zamatos lesz, mint az összes többi zöldség is, ahogy magukba szívják a csirkecombból kisülő ízeket. 

Az előkészület nem több mint 5 percet vesz igénybe, utána csak told be a sütőbe, és egy bő órára szinte el is felejtkezhetsz róla.

zoldborsos_csirke_1_of_1.jpg

Nálam sült törtkrumpli készült mellé köretnek (biztos, ami biztos alapon), amihez a megmosott krumplit egyszerűen héjastól bedobtam a tepsi mellé, a rácsra.

hozzávalók:

500g zöldborsó

2 fej lilahagyma (akár felesben vöröshagymával) 

1 közepes sárgarépa

1-2 gerezd fokhagyma 

2 egész csirkecomb

olívaolaj

A borsót szórd a tepsibe, arra a 6-8 cikkre vágott hagymát, és a kisebb darabokra szeletelt répát. Reszeld rá a fokhagymát, sózd meg, locsold meg olívaolajjal, és alaposan forgasd össze. A csirkét sózd meg, tedd a zöldséges borsóhalom tetejére, és locsold meg a bőrét egy pici olívaolajjal. Told 170 fokos sütőbe, kb 70-80 percre. Alkalmanként óvatosan forgasd át a borsót, nehogy nagyon megpiruljon. Tálalásnál szórd meg friss petrezselyemmel. 

A törtburgonyához: ha a krumpli megsült, óvatosan szedd le a héját. Nem jön le az összes, de sebaj, nagyon finom benne. Egy villával törd össze, sózd meg, és egy kis vajjal, és tejföllel lazítsd. 

 Jó étvágyat :)

 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

Ragacsos csirkeszárnyak

Évekkel ezelőtt még Nigella-nál láttam először, hogy az a drága asszony Coca cola-t önt a sonkára. Annyira szürreálisnak tűnt akkor az egész sztori, hogy sosem gondoltam volna, hogy egyszer még valami hasonlóra vetemedem. Bár igaz, hogy a füstölt sonkát még mindig nem gyaláznám kínálnám meg vele, de úgy gondoltam, hogy a csirkeszárnnyal érdemes tenni egy próbát. Tényleg lehet, hogy egyszer végre a sonkás sztorinak is kéne adni egy esélyt...

Nagyon szeretjük a fűszeres csirkeszárnyat, tudod, azt a ragacsos fajtát, amit még csak véletlenül sem lehet anélkül enni, hogy ne legyél fülig szutykos.

Eleinte a nyers szárnyakat pácoltam és sütöttem, és bár szerettük, de mindig zavart, hogy kicsit megég rajta a pác. Ezért egy ideje megsütöm előre a húst, és a végén csak rápirítom a pácot. Így jobb a hús állaga, és a szósz is sokkal finomabb rajta. 

psx_20210311_171629.jpg

És most vissza a kólához: mert ebben az esetben ettől lesz ragacsos, karakteres, és istenien karamellizálódik a csirkén. Igen, enyhén érzed a kóla ízét, de egyáltalán nem domináns, inkább picit pikáns, a sriracha szósz miatt. Mi szeretjük nagyon ☺️

 psx_20210311_171830.jpg

psx_20210311_171853.jpg

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny (a legkisebb, utolsó darab nélkül) 

A páchoz:

300ml Coca-Cola (véletlenül sem cukormentes ;)) 

100ml ketchup

3 ek barna cukor

2 ek szójaszósz

2 ek Worcestershire szósz

2 ek Sriracha

1 tk paprika

 

A szárnyakat felezd el, sózd be, és 180 C'-os sütőben süsd puhára kb 40-45 perc alatt. Lehetőleg rácsra tedd, és ne zsúfold nagyon össze. Nálam két nagy tepsibe fért el. Félidőben forgasd meg, hogy egyenletes süljenek.

Amíg a szárnyak a sütőben izzadnak, készítsd el a pácot. Keverd el a hozzávalóit, és kezd forralni. Ha nem tudsz sűrűn ránézni, vagy még inkább mellette állni, akkor inkább alacsony lángon, mert könnyen kifut, bár így tovább tart majd. De ha lehet, magasabb lángon, forrald vissza a felére. Kb fél óra kell neki, amíg sűrű, és szirupos nem lesz.

Ha minden elkészült, kend meg a sűrű szósszal a szárnyakat, és told vissza a sütőbe még 8-10 percre, amíg meg nem pirul. 

Találd azonnal, akár sült krumpli, vagy egy nagy adag saláta társaságában ☺️

Cukkini palacsinta

...és a szokásos kezdet:

                 árválkodott egy fél cukkini a hűtőben... ;)

psx_20201005_145356.jpg

Bár a palacsintát általában mi is édesen szeretjük, alkalmanként becsúszik egy-egy renitens darab, mint például ez a cukkini palacsinta, amihez kéksajtszósz készült, és a végén annyira laktatóra sikeredett, hogy ebédre is tökéletes volt.

psx_20201005_145407.jpg

Mivel, ahogy írtam ismét maradékmentés volt, így a mennyiségek sincsenek kőbe vésve. Azt vedd figyelembe, hogy a tészta szerkezete (kisülve is) egészen könnyű, nem annyira tömör, mint egy lepényé, sokkal inkább mint a pancake-é. Vagyis mikor bekevered a tésztát, nem legyen túl sűrű, de annyira lágy sem, hogy szétfolyjon sütés közben. Ha a tojást szétválasztod, és a fehérjét habbá verve kevered a tésztához, sokkal magasabb, és könnyebb lesz majd a végeredmény ;)

A snidlinget helyettesítheted újhagymával, vagy ha szeretnéd el is hagyhatod, de szerintem nagyon jó, friss ízt tesz hozzá az amúgy nem túl karakteres cukkinihez. A kéksajt pedig részemről a mindenhez is jó kategória, de helyette pl füstölt sajttal is készítheted a szószt.

psx_20201005_145417.jpg

hozzávalók: 1 főre

1/2 saláta cukkini (kb 10cm)

1 dl tej

1 tojás

kb 1/2 csésze liszt - 50-70g

1/2 tk sütőpor 

1 ek snidling

só, bors

A cukkinit reszeld le a kislyukú reszelőn, sózd be, és hagyd állni néhány percet. Addig válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. Enyhén verd fel a sárgáját is, majd add hozzá a tejet, a snidlinget, a kinyomkodott cukkinit, a sütőport, sózd és borsozd. Keverd bele a lisztet. Egy sűrűbb palacsintatészta állagot kell, hogy kapj. Végül forgasd bele a tojáshabot is. Kanalazz kisebb halmokat egy olajjal vékonyan kikent serpenyőben, és alacsony lángon mindkét oldalát süsd meg. Itt egyébként már pont úgy készül, mint a pancake, és nem is kell neki sokkal több idő a serpenyőben.

Tálald magában, vagy sajtszósszal nyakon öntve

A villám-sajtszószhoz:

1 dl tejszín

50g kéksajt (vagy más, karakteres darab)

1 ek snidling

csipet só, bors

A tejszínt tedd lábosba, forrald fel, és közben morzsold bele a sajtot. Kevergesd, amíg el nem olvad, szórd bele a snidlinget,végül ízesítsd a sóval és a borssal.

Mehet is melegen a palára ;)

Jó étvágyat!

 

Nápolyi pizza

Még két-három évvel ezelőtt, a Food network egyik műsorában találkoztam ezzel a pizza recepttel, amit akkor marha lelkesen le is írtam, aztán kb ugyanazzal a lendülettel el is engedtem, mert most őszintéén...ki az az őrült, aki két napig csinál egy pizzát??

Nna, mint kiderült én...

Egy kedves barátnőmmel emlegettük nemrég chat-en, hogy pizzát süt a srácoknak, és kérdezte, hogy van-e valamilyen tuti, bevált, vékonytésztás pizza receptem. Hát nincs :P

Aztán előkotortam az a régi receptes füzetet, és most már van :)

Továbbra is baromi macera, meg őrülten sokáig tart, de azért elég jó a végeredmény, úgyhogy csak megérte az a cirka másfél napos várakozás.

pizza_3_of_3.jpg

Kéksajttal... :D

napolyi1.jpg

Egyébként a metódus nagyon  hasonló a dagasztás nélküli kenyérhez, vagyis kevés élesztővel, jó hosszú ideig hagyjuk, hogy az élesztőgombák tegyék a dolgukat. Őszintén, nem tudom, hogy ez mennyire autentikus recept, talán nem is fontos, mert finom, és végülis ez a lényeg, nem igaz?

Persze azért egy otthon készített pizza, amit a max 250 fokig melegíthető sütőben sütsz, sosem lesz olyan, mint a kemencében, ennél sokkal magasabb hőfokon készített pizza, de azért elég jó, nna... 

Hozzávalók:

4 nagyobb, vagy 6 kisebb pizzához (nálam 6 darab készült, egyet simán betoltam)

500g BL00 pizzaliszt, vagy BL80 kenyérliszt

320g víz

15g só

1/2 tk szárított élesztő

3 evőkanál olívaolaj

Az élesztőt futtasd fel a víz egy részében, a lisztet keverd el a sóval. Add a maradék vizet az élesztőhöz, ez mehet a liszthez, végül add hozzá az olajat is. Dagassz belőle sima tésztát. Ez egy nagyon lágy tészta, így kézzel nem lesz egyszerű dolgod, ha teheted, használj gépet. Ha kész van, gömbölyítsd ki, takard le légmentesen, hogy a teteje nehogy kiszáradjon, Szobahőmérsékleten hagyd kelni kb 8 órát. Lisztezett felületen oszd 4-6 részre, egyenként hajtogasd át 8-9 alkalommal, és ismét gömbölyítsd ki. A bucikat tedd egy zárható dobozba, egymástól kb 3 cm távolságra, és mehet a hűtőbe minimum 12 órára.

napolyi.jpg

12 órás, hűtős kelesztés után

Sütés előtt kb 1 órával vedd ki a hűtőből, nagyon (!) lisztezett felületen elsősorban a kezeddel formázz lapos korongot. A sütőt forrósítsd fel 250fokra, légkeveréssel. A legjobb, ha már jó előre bedurrantod, hogy minél forróbb legyen. Ha van sütőköved szuper, mindenképpen használd, ha nem, akkor a sütőhöz tartozó "gáztepsit" tedd be, mikor begyújtod a sütőt. Nem kell sütőpapír, az a lényég, hogy a forró felületen piruljon a tészta. A kinyújtott tésztát kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, és varázsold rá a tepsire. Hát igen, mivel egy egy nagyon lágy, és vékony tészta, a tepsi meg forró, nem is olyan egyszerű feladat, be kis ügyességgel menni fog ;) Én sütőpapírra teszem még mielőtt telepakolom, és attól csúsztatom át a tepsire.

5 perc elég is neki a forró sütőben. Ha kisült, tépkedj rá száraz sonkát, vagy szórd meg rukkolával. Ess neki még forrón 

A paradicsomszószt kár túlgondolni...

dobj be a turmixgépbe 1 doboz hámozott paradicsomot, egy kevés olíva olajat, sózd, borsozd, tépkedj bele bazsalikomot, (és fokhagymát, ha szereted...) Nyomd a gombot, amíg sima nem lesz

Jó étvágyat :)

napolyi2.jpg

 

süti beállítások módosítása