Szotyi művek

Szotyi művek

Vaníliakrémes barackos torta

2021. július 15. - Szotyi művek

Könnyű, nyári torta, édes őszibarackkal, selymes vanília krémmel, és laza, bolyhos, mandulás piskótával.

Sem a tésztában, sem a krémben nincs vaj. A piskóta a sok tojásnak, a krém pedig a tejszínnek köszönhetően lesz ilyen levegős és krémes.
A lédús őszibaracktól pedig az egésznek olyan friss érzete lesz, ami csak a friss gyümölcsökkel készült tortának lehet.
barackos_torta_3_of_6.jpg
Egy gond van vele, gyakorlatilag szállíthatatlan. Vagyis ha sütit vinnél valahova, semmiképpen nem ajánlom, mert tényleg annyira laza az egész, hogy mire elérsz vele A-ból B-be, atomjaira hullik.
Egyszer egy hasonlót vittem át anyuhoz - kocsival - a kezemben, tehát elvileg annyira nem is rázkódott - hát maradjunk annyira, hogy elég komoly retusáláson kellett átesnie, mire fel tudtuk vágni �
De, ha otthon készíted, jó szívvel ajánlom, mert igazi nyári élmény, biztos, hogy nem állsz meg majd egy szeletnél.
A kép csalóka, egy egy egészen kis átmérőjű torta, 16-os formát használtam hozzá.
barackos_1_of_1.jpg
Mivel a krém mennyiséget lehetetlen kiszámolni, hogy egy csepp se vesszen karban, a maradékot (azért nem túl sokat ;)) némi összetört kész és sok sok barack kíséretében poharakba rétegeztem.
barackos_torta_6_of_6.jpg
A piskótához őrölt mandulát használtam, de akár mogyoróval, vagy mandulaliszttel is helyettesítheted.
Eleinte nagyon sűrű a tészta, de ahogy fokozatosan dogozod hozzá, kisebb adagokban a felvert tojásfehérjét, úgy lesz egyre lazább, és könnyebb. Szóval ne add fel, ilyennek kell lennie
A piskótát és a krémet akár 1-2 nappal előre elkészítheted. A krémet hűtőben, a piskótát légmentesen zárva tárold :)

 

hozzávalók:

a tésztához:

4 egész tojás

100g cukor

1 csomag vaníliás cukor

80g liszt

60g őrölt mogyoró (szárazon pirított) vagy mandula

1 tk sütőpor

 

a krémhez: 

4 tojás sárgája

4 dl tej

1 vaníliarúd kikapart magja

90g cukor

25g kukoricakeményító

200ml habtejszín - hideg

 

a rétegekhez:

6-8 szem barack

fehércsoki

néhány menta vagy bazsalikom levél

A piskótához: válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A sárgájához add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és habosítsd ki, kifehéredésig. Spatulával óvatosan forgasd hozzá az előzőleg összevegyített lisztet, mandulát/mogyorót és sütőport. Végül lazítsd fel, az apránként hozzáadagolt tojásfehérjével. Béleld ki a tortaformát sütőpapírral, és 170 fokon, légkeveréses fokozaton 30 perc alatt süsd meg. Ha kész, állítsd fejjel lefelé egy rácsra, óvatosan távolítsd el a papírt, és hagyd kihűlni. Így lenyomod majd a tetején esetlegesen keletkező puklit, és egyenes(eb) lesz majd.

A krémhez: A tejet langyosítsd meg. Keverd el csomómentesre a tojássárgáját, a vaníliát, a kukoricakeményítőt és a cukrot, és öntsd fel a meleg tejjel. Alacsony lángon főzd, amíg jó sűrű(!) puding nem lesz. Tedd át egy tálba, a tetejére simíts frissentartó fóliát, és mehet a hűtőbe, amíg teljesen ki nem hűl.

Végül állítsd össze a tortát:

A tortát vágd négy vékony, vagy három nem annyira vékony szeletre.

Verd fel a tejszínt, és óvatosan forgasd hozzá a sárgakrémhez.

A barackot tisztítsd meg, és vágd kb 1cm-es kockákra.

Alulra jöhet egy tortalap, erre 4-5 ek krém. Simítsd el, a szélére is jusson, de csak óvatosan, mert ahogy kerülnek rá a rétegek, egyre nagyobb lesz rakta a súly. Ha nagyon kikened a szélére, kifolyik majd. Rendezz el rajta 2 marék barackot, és reszelj rá egy kis fehércsokit. Jöhet a következő réteg, csak így tovább. A tetejére is lapátolj krémet, erre inkább barackszeleteket halmoz, fehércsokit, és díszítsd néhány menta vagy bazsalikom levéllel

kb 1 órára tedd hűtőbe, hogy könnyebben szeletelhető legyen

barackos_torta_1_of_6_1.jpg
Jó étvágyat

Ha tetszett a recept,

itt találsz Instagramon és itt  Facebookon

Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

 vagy egy megosztással segíted a munkám :)

süti beállítások módosítása