Szotyi művek

Szotyi művek

Egyszerű narancsos piskóta

2021. április 21. - Szotyi művek

Minden úgy kezdődött, hogy találtam néhány szem narancsot a hűtő zöldséges kosarában, ahol gyakorlatilag képtelen vagyok rendet tartani. Máshol is kihívás, de az a fiók kicsit olyan, mint valami feketelyuk a frigóban...egyszerűen eltűnnek benne dolgok (nyilván rápakolok), hogy aztán (mikor keresek valamit) a lehető legnagyobb meglepetésekkel találkozzak. Mondjuk ez még a kellemesebb volt, mert alkalmanként lapul a doboz alján - az üvegek, és a mindenféle alatt - valami felismerhetetlenné aszalódott, épp az életre kelés határán lévő entitás...

Őszintén csodálom azokat akik képesek ezeket a helyzeteket elkerülni, és mindig naprakészen rendet tartani a konyhában. Azt hiszem én már enélkül a készség nélkül fogom a hátralévő életem leélni :P

Szóval volt négy szem narancsom, ami már jobb napokat is látott, és bár sokkal egyszerűbb lett volna egyszerűen kifacsarni és meginni, mégis inkább süti lett belőle.

narancsos_piskota_1_of_5.jpg

A pinteresten találtam ezt a receptet,és mivel nagyon szeretem az olívaolajos sütiket, így nem is volt kérdés, hogy ki kell próbálni.

Egyszerű kevert piskóta, a narancs teszi különlegessé, és az olívaolajtól még napok múlva is könnyű és szaftos marad. Na jó, három napról tudok nyilatkozni, mert összesen addig húzta nálunk.

narancsos_piskota_3_of_5.jpg

hozzávalók:

20cm-es kapcsos tortaformához:

300g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

3 tojás (L méret)

150g cukor

2 narancs héja

180ml olívaolaj

120ml tej

120ml narancslé (kb a 2 narancs leve)

a tetejére 1-2 ek kristálycukor

A szárazanyagokat keverd el, és tedd félre. A cukrot és a narancs héját add a tojásokhoz, és verd kifehéredésig. Kb 2-3 perc, kézi robotgéppel. Mehet bele a tej, olaj, és a narancslé is. Keverd el alaposan, majd szórd bele a lisztes keveréket, de ezt már csak spatulával forgasd bele. Tudod, mint a muffinnál, ne keverd túl, mert kinyomod a levegőt, és nagyon sűrű és lapos lesz a tészta. Ha elkeveredett mindenki mindenkivel, már kész is van. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalát vékonyan vajazd ki, és mehet is bele a tészta. A tetejét szórd meg 1-2 kanál kristálycukorral.Ettől egy ropogós kéreg képződik majd a tetején, ahogy a cukor enyhén karamellizálódik. Ez a réteg majd egy picit elemelkedik a tetejétől, de ahogy hűl, visszaereszkedik majd. Bár ettől nem lesz annyira sima a felülete, mint egy hagyományos piskótának, de nagyon finom rajta, nem érdemes lehagyni ;)

Mielőtt felvágod, hagyd, hogy legalább langyosra hűljön :)

ps: ne higgy a fotónak, abszolút felesleges megszórni porcukorral, de a (majdnem) 8 éves imád szórni, és még arra is hajlandó volt, hogy a képhez öltözzön, úgyhogy tényleg nagyon lelkes volt <3 viszont pl egy gombóc vanília fagyit simán el tudnék képzelni mellé...

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért :)

narancsos_piskota_5_of_5.jpg

 

süti beállítások módosítása