Szotyi művek

Szotyi művek

Ragacsos csirkeszárnyak

2021. március 11. - Szotyi művek

Évekkel ezelőtt még Nigella-nál láttam először, hogy az a drága asszony Coca cola-t önt a sonkára. Annyira szürreálisnak tűnt akkor az egész sztori, hogy sosem gondoltam volna, hogy egyszer még valami hasonlóra vetemedem. Bár igaz, hogy a füstölt sonkát még mindig nem gyaláznám kínálnám meg vele, de úgy gondoltam, hogy a csirkeszárnnyal érdemes tenni egy próbát. Tényleg lehet, hogy egyszer végre a sonkás sztorinak is kéne adni egy esélyt...

Nagyon szeretjük a fűszeres csirkeszárnyat, tudod, azt a ragacsos fajtát, amit még csak véletlenül sem lehet anélkül enni, hogy ne legyél fülig szutykos.

Eleinte a nyers szárnyakat pácoltam és sütöttem, és bár szerettük, de mindig zavart, hogy kicsit megég rajta a pác. Ezért egy ideje megsütöm előre a húst, és a végén csak rápirítom a pácot. Így jobb a hús állaga, és a szósz is sokkal finomabb rajta. 

psx_20210311_171629.jpg

És most vissza a kólához: mert ebben az esetben ettől lesz ragacsos, karakteres, és istenien karamellizálódik a csirkén. Igen, enyhén érzed a kóla ízét, de egyáltalán nem domináns, inkább picit pikáns, a sriracha szósz miatt. Mi szeretjük nagyon ☺️

 psx_20210311_171830.jpg

psx_20210311_171853.jpg

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny (a legkisebb, utolsó darab nélkül) 

A páchoz:

300ml Coca-Cola (véletlenül sem cukormentes ;)) 

100ml ketchup

3 ek barna cukor

2 ek szójaszósz

2 ek Worcestershire szósz

2 ek Sriracha

1 tk paprika

 

A szárnyakat felezd el, sózd be, és 180 C'-os sütőben süsd puhára kb 40-45 perc alatt. Lehetőleg rácsra tedd, és ne zsúfold nagyon össze. Nálam két nagy tepsibe fért el. Félidőben forgasd meg, hogy egyenletes süljenek.

Amíg a szárnyak a sütőben izzadnak, készítsd el a pácot. Keverd el a hozzávalóit, és kezd forralni. Ha nem tudsz sűrűn ránézni, vagy még inkább mellette állni, akkor inkább alacsony lángon, mert könnyen kifut, bár így tovább tart majd. De ha lehet, magasabb lángon, forrald vissza a felére. Kb fél óra kell neki, amíg sűrű, és szirupos nem lesz.

Ha minden elkészült, kend meg a sűrű szósszal a szárnyakat, és told vissza a sütőbe még 8-10 percre, amíg meg nem pirul. 

Találd azonnal, akár sült krumpli, vagy egy nagy adag saláta társaságában ☺️

süti beállítások módosítása