Karácsonykor általában a második napon gyűlik össze nálunk a család. Vagyis akkorra már senki nem tud ránézni kb semmire. Vagyis bevallom nem nagyon szoktam nagy sütés-főzést csapni, mert egyrészt egy csomó étel marad az előző napokról, másrészt ahogy már írtam, már senki nem túl lelkes, ha evésről van szó. És nem szívesen presszionálnék senki azzal, hogy "pedig mennyit dolgoztam vele" :P
Így inkább egyszerűbb, különlegesebb, vagy mókásabb falatokat készítek.
Hogy ez a pizzagolyókból felépült karácsonyfa minek számít, azt mindenki döntse el maga ;)
Mindenesetre jó sajtos, és fokhagymás, pedig én általában nem nagyon szeretem a fokhagymás dolgokat, de ebben az esetben kifejezetten ízlett a kétféle sajt mellé.
A videón, (amit továbbra sem tudok ide beágyazni), de ITT megnézheted mozzarella golyókat használok, de szerintem sokkal jobb más, kevésbé gumi-szerű sajttal készíteni. Nekünk legalábbis jobban bejött. De akár sonkával, vagy paradicsomszósszal is gazdagíthatod. A légyed, hogy a golyókat teljesen zárd le. Így is kifolyik majd a sajt egy része, de nem mindegy, hogy mennyi ;)
hozzávalók:
a tésztához:
500g liszt (ha van, BL00, vagy BL80)
1 csomag porélesztő
1 kiskanál cukor
0,5 dl olívaolaj
3 dl langyos víz
1 teáskanál só
bele:
mini mozzarellagolyók, vagy a választott belevaló
a tetejére:
2 ek olvasztott vaj
1 ek fokhagyma granulátum (ízlés szerint;))
2 tk só
2-3 ek reszelt parmezán
2-3 ek friss petrezselyem apróra vágva
A tészta hozzávalóiból dagassz sima tésztát, és kb 40 perc alatt hagyd, hogy a duplájára keljen. (nem kell felfuttatni az élesztőt). Negyedeld, majd a negyedeket oszd el 8 egyforma darabra. Csomagold be egyenként a sajtgolyókat, és vigyázz, hogy jól összegyúrd a tésztát. Készítsd el a karácsonyfa formát. Kb 1 cm helyet hagyj köztük. Ne túl sokat, mert nem nőnek össze és szétesnek, de ne túl keveset, mert kicsit amorf lesz :P Letakarva hagyd kelni 20 percet, amíg bemelegíted a sütőt 200fokra. Légkeveréssel kb 10 perc alatt süsd aranybarnára. Közben keverd el a vajat a fokhagymával és a sóval. Ha megsült a tészta, még forrón kend át a vajas keverékkel, szórd meg a parmezánnal, és a petrezselyemmel, és díszítsd koktélparadicsom szemekkel. Tálald azonnal - akár némi paradicsomszósszal - amíg olvadós, és nyúlós a sajt.
Jó étvágyat :)
Ha tetszett, itt találsz
instagramon, vagy