Szotyi művek

Szotyi művek

Sütőtökös biscotti

2020. október 13. - Szotyi művek

Jó 10-12 éve készítettem először biscottit, vagyis a klasszikus olasz kekszet, amit akkor sikerült olyan tökéletesen kiszárítanom, hogy kb beletört a fogunk. Nna, mondanom sem kell, sokáig eszembe sem jutott újra nekiállni.

biscotti_2_of_5.jpg

Aztán tavaly télen - férj kérésére - újra tettem egy próbát, ami kifejezetten jól sikerült, és azóta számtalan változatban készítettem már.

Az egyik kedvenc, ez a sütőtökös-áfonyás-csokis változat :D

                   ...és a narancsos-csokis, mokka szósszal, de arról majd később :D

biscotti_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

4 evőkanál vaj
15 dkg cukor
1 tojás
10 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
7 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg aszalt áfonya
a tetejére: 5 dkg étcsoki
A kétféle lisztet a fűszereket a sütőport és a sót szitáld össze és tedd félre. A vajat és a cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tojást és a sütőtökpürét, és dolgozd csomómentesre. Keverd hozzá a lisztes keveréket, végül forgasd bele az áfonyát. A tésztát oszd két részre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Enyhén vizezett kézzel, mindkét tésztából formázz ellapított, és lekerekített téglatestet. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 20-25 perc alatt süsd meg. Hagyd hűlni 20 percet, majd egy recés késsel vágd kb 0,5 cm-es szeletekre. Tedd vissza a tepsire, süsd újabb 12-15 percig. Pakold át rácsra, és hagyd teljesen kihűlni. Végül csurgasd le olvasztott csokival, és tedd a hűtőbe, hogy gyorsan megdermedjen.

biscotti_1_of_5.jpg

süti beállítások módosítása