Szotyi művek

Banános zabpelyhes keksz

2020. augusztus 06. - Szotyi művek

Megvan a klasszikus amerikai csokis keksz, a chocolate chip cookie?

                Nnna, bár ez nagyon hasonlít rá külsőleg, de azon kívül, hogy ebben is van csoki-csepp, itt be is fejeződött a hasonlóság.

bananos_zabpelyhes_keksz.jpg

Persze nem azért, mert nem szeretem azt a kis csokis, alkalmanként diós csodát, hanem mert kb így kezdődik a recept: 1 csésze vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze barnacukor...stb...

és a legrosszabb, hogy egy szem nem elég belőle, de még 10 sem, sőt, tulajdonképpen már a nyers tészta is elég jó :P Vagyis dolgozik a jogos önvédelem, és a bölcs előrelátás: nem készítek, vagy csak naagyon nagyon ritkán

Ez a változat lényegesen barátságosabb hozzávalókkal bír. A megszületésében határozottan motivált, hogy már megint kornyadozott itthon két rommá érett banán, és már nagyon elég volt a banánkenyérből.

És ha nem is chocolate chip cookie, de nagyon jó kis zabkeksz kerekedett belőle, ami inkább puha, mint omlós, könnyű, laza szerkezetű, tök jó benne a ropogós dió, és az utolsó szálig elfogyott :)

De azért ne legyenek illúzióid: nagyon nem diétás ez sem ;)

Hozzávalók:         

2 érett banán
10 dkg barnacukor
5 dkg cukor
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
25 dkg liszt
10 dkg nagyszemű zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliakivonat
10 dkg csokicsepp
5 dkg dió felaprítva (elhagyható, de nagyon finom benne)

A banánt törd össze villával, és keverd hozzá a barnacukrot. Tedd félre. A tojást és a vajat tedd tálba, és robotgéppel verd habosra. Tedd hozzá a cukrot, és a banános masszát is. A lisztet vegyítsd el a zabpehellyel, a szódabikarbónával, a fahéjjal, és a vaníliával, add a tojásos keverékhez, és keverd csomómentesre. Végül a csokit, és a diót is forgasd bele. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3 cm távolságra pakolj evőkanálnyi halmokat, kicsit lapítsd el, mert ez nem folyik szét annyira, mint a vajas nagytesója, és 180 fokos sütőben 10-11 perc alatt süsd készre. Pakold át rácsra, és hagyd kihűlni. Fémdobozban 1 hétig biztos elvan...ha marad ;)