Szotyi művek

Vérnarancsos túrótorta

2020. január 31. - Szotyi művek

Tavaly tavaszi recept, de végre lassan megint aktuális lesz, hiszen újra itt a vérnarancs szezon, vagy lagalábbis, már nagyon közeledik. Persze, ne dőlj kardodba, ha éppen nincs otthon vérnarancs, de szerintem annyival finomabb, intenzívebb, mint "snassz", sárga társa, hogy érdemes inkább őt választani :D

Pláne, hogy mostanában sokkal, sokkal édesebb vérnarancsot lehet kapni, mint anno gyerekkoromban, amikor inkább a színe miatt volt érdekes, mert amúgy olyan savanyú volt, hogy jaaj... Mondjuk az is igaz, hogy kb csak mikuláskor és karácsonykor látunk narancsot, úgyhogy akármilyen savanyú is volt, imádtuk :D 

Mivel ez most nem sütés nélküli túrótorta, különösen aktuális, sőőőt, kifejezetten hasznos, ha kicsit begyújtod a sütőt :D

                                                                                                     ...nagyon jöhetne már a tavasz...

De vissza is a tortához: ez az a könnyű fajta túrótorta, az a kicsit rezgős, szaftos, puha, nem túl édes...amiből nem elég az egy szelet :) 

turotorta.jpg

turotorta1.jpg
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
4 tojás
15 dkg cukor
1 narancs héja
1 teáskanál vanília kivonat
0,5 dl vérnarancslé (kb 1 nagyobb vérnarancs leve)
50 dkg túró
12,5dkg natúr joghurt
40g barnarizsliszt
A tetejére:
vérnarancs
A tojásokat válaszd szét, a sárgáját verd habosra a cukorral, a vaníliával és a narancshéjjal. Tedd hozzá a túrót, a joghurtot és a narancslevet, és dolgozd csomómentesre. Forgasd bele a rizslisztet, és a tojásfehérje kemény habját. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és 170 fokon, légkeveréssel, 55-60 perc alatt süsd készre. További 30 percig nyitott sütőajtónál hagyd hűlni, mielőtt kiveszed a formából. A tetejét díszítsd narancskarikákkal, és már szeletelheted is :)