...és most jöjjön a sajt-piknik második fele is :)
Egy nagyon egyszerű, de gazdag olívabogyó saláta készült a citromborsos sajt kísérőjeként. Mini amúgyis lelkes olívabogyó fogyasztó, de így még egy kis csavart adtunk a dolognak. Citrusos, friss, kicsit sós, jó barátja a karakteres, borsos sajtnak. Mivel az ilyen típusú ételeknél nem igazán lehet mennyiségeket megadni, így csak a hozzávalókat adom meg, ízesítsd saját ízlésedre
Hozzávalók:
zöld és fekete olívabogyó
egy kevés extra szűz olívaolaj
néhány bazsalikomlevél
egy kicsit több rukkola
citrom leve és héja
pici só (ízlés szerint) és bors
A bogyókat darabold fel egy kicsit, de nem kell apróra. A bazsalikomot és a rukkolát viszont igen, finomra. Add hozzá a többi hozzávalót is, tedd üvegbe, és mehet egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek íz ízek. Tálalásnál egyszerűen kanalazd a sajtra
A fűszeres sült szőlő már picit tovább tart, és még a sütőt is be kell kapcsolnod hozzá. De megéri, mert ez is egy igazi ízbomba: karamellizált méz, balzsamecet, friss aromás szőlő...nekem a vadvirágos sajt volt az ideális barátja
Hozzávalók:
3 marék kb 300g nagyszemű szőlő, lehetőleg magnélküli (az a néhány, ami esetleg van benne, sütés közben kipotyog majd)
1 ek olívaolaj
1 tk só
2-3 ág kakukkfű
1/4 tk bors
1 ek méz
2 ek balzsamecet
Szemezd le, és mosd meg szőlőt. A kakukkfüvet morzsold le a százáról. Keverd el az olívaolajat, a sót, borsot, a kakukkfüvet és a mézet. Forgasd meg benne a szőlőt, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 160 fokon, légkeveréssel, süsd kb 40-45 percet, vagy amíg meg nem pirul. Közben néhányszor rázd meg a tepsit. Ha kész, szedd tálba, locsold meg a balzsamecettel, és hagyd kihűlni. Tálald a vadvirágos, vagy a hosszan érlelt sajttal.
A fenti, recepteknél vedd figyelembe, hogy nem túl nagy adagok. Inkább az volt a cél, hogy minél több ízt, és variációt készíthessünk. Viszont mindegyik viszonylag könnyen elkészíthető, és szállítható, jól bírja a meleget, és szerintem remekül kiegészítik a karakteres sajtkölteményeket.