Szotyi művek

Szotyi művek

Fetás-paradicsomos pite

2018. augusztus 27. - Szotyi művek

Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a paradicsomos pitét, de eddig nem találtam sárga és fekete paradicsomot is egyszerre, ami nem a koktélparadicsom méret lett volna. A boldogságomhoz még a zöld paradicsom is hozzátartozott volna, de ezt egy ideje végképp elengedtem.

befunky-collage-2.jpg

Maradt itthon egy fél doboz feta is, pont jól jött a paradicsomszeletek alá. Az alap pedig egy hagyományos pitetészta, vajas, és omlós.

paradicsom5.jpg

És, hogy miért nem volt jó a sima, piros paradicsom a pitére? Mert szerintem a fekete paradicsom az egyik legfinomabb fajta. Szaftosabb, zamatosabb, fűszeresebb, és édesebb. Már akkor is ízletes, amikor még nincs is teljesen megérve. A sárga paradicsom is isteni édes, és sokkal kevésbé savas, mint piros társa. Ha eddig nem próbáltad, ha legközelebb találkozol velük, mindenképpen érdemes megkóstolni :)

paradicsom6.jpg

Maradt itthon egy fél doboz feta is, pont jól jött a paradicsomszeletek alá. Az alap pedig egy hagyományos pitetészta, vajas, és omlós.

Végül friss kakukkfűvel és hawaii fekete sóval szórtam meg. Ez utóbbi kifejezetten csak design elemként funkcionált, isten őrizz, hogy nekiállj keresgélni - hacsak nincs otthon neked is -, tökéletesen megteszi a tengeri só is. Nálam is csak azért került rá, mert, ahogy már többször említettem, igazi impulzusvásárló vagyok, ha alapanyagokról van szó, és, ha beszabadulok egy fűszerüzletbe, akkor egyrészt kb a fél napot el tudom ott tölteni, másrészt egy halom olyan cuccal távozom, amiről még fogalmam sincs, hogy mire használom majd, de természetesen nem élhetek nélkülük...

...szóval, volt otthon egy zacskó hawaii fekete só...

paradicsom7.jpg

A sós feta, és az édes paradicsom nagyon jól kiegészíti egymást, így nem is akartam agyon fűszerezni. A kakukkfű és a só - nekünk - abszolút elég volt. Férj szerint: "-ezt a receptet mentsük el máskorra is" :D

Hozzávalók 23cm-es piteformához

A tésztához:

1,5 csésze liszt

100g hideg vaj

3-5 ek hideg víz

1 nagy csipet só

A tetejére:

200g feta sajt

3 ek tejföl

kb 300g paradicsom (vegyesen piros, sárga, fekete...)

1 kisebb fej lilahagyma

2-3 ág kakukkfű

csipet só

Először a tésztát készítsd el: Ez egy vajas, omlós tészta, így minél kevesebbet és a kezedhez, annál kevésbé olvad meg a vaj, és annál omlósabb lesz a végeredmény. Nálam minden hasonló tészta a késes aprítóban készül. Először a lisztbe szórd bele a kockákra vágott vajat, és aprítsd morzsásra. só, és végül a víz. Addig nyomd a gombot, amíg a tészta össze nem áll. Elég neki néhány másodperc. Tedd fóliába, és mehet legalább egy órára a hűtőbe. Ha nem aprítóban készíted, akkor tulajdonképpen ugyanez a helyzet, csak villával dolgozz. A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit villával, vagy nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a sót, a vizet, és gyorsan "csapd" össze az egészet. Ne gyúrkáld nagyon. Egy órára mehet a hűtőbe.

Amíg a sütő melegszik, szeleteld fel a paradicsomot 1 cm vékony szeletekre, a hagymát kicsit vékonyabbra. A fetából és a tejfölből készíts krémet. A tésztát nyújtsd ki kb 6-8mm vékonyra, és béleld ki vele a formát. Ha szakad, no para, pótold ki nyugodtan a leeső darabokkal. A végén semmi sem látszik majd. Kend rá a fetakrémet, rendezd el rajta a paradicsomot. Mehet nyugodtan két sorba, átfedéssel, ne sajnáld ;) Jöhetnek a lilahagyma karikák is. Végül morzsold rá a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózd a tetejét. 18 fokos sütőben, légkeveréssel süsd 25-30 percet, vagy amíg a tészta széle meg nem pirul. Mielőtt felvágod, kicsit hagyd hűlni

süti beállítások módosítása