Egy ideje már boldog tulajdonosa vagyok egy elektromos fánksütőnek, vagyis egész pontosan egy sütikészítőnek. Mióta egy a kis csoda beköltözött a konyhámba, azóta olyan sűrűn lepem meg a családot reggelire fánkkal, mint még soha
...ami mondjuk nem nagy teljesítmény, lévén, hogy azelőtt konkrétan sosem készítettem fánkot...
Mindenesetre mióta összeköltöztünk - a sütikészítő, meg én - azóta kb 20 perc alatt fánk van az asztalon.
Persze, ne a szalagos fánkra gondolj. Ha azt az ízt, állagot keresed, akkor ez nem a te utad, és csalódni fogsz. Ez inkább a régi Dunkin Donuts tipusú fánkokra hasonlít. És bár nem olajban sül, egy percig ne gondold, hogy diétás, hiszen jó adag vajjal van megtámogatva. Megmondom őszintén, nekem ez a cukros változat annyira nem barátom, viszont Aprólábú szemérmetlenül tolta befelé :P
Ez a változat még halloween környékén készült (ebből is látszik, mennyire naprakész tudok lenni a blogírásban...boocseesz...), de természetesen bármilyen mázzal készíthet. Pl, nemsokára úgyis valentín nap, úgyhogy rózsaszín mázzal és cukorszívecskékkel kimaxolhatod az élményt :P :D
Hozzávalók 24 db-hoz
20 dkg liszt
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
2 dl tej
7 g sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
a mázhoz:
15 dkg porcukor
4-6 evőkanál habtejszín
narancs- és fekete színű ételfesték
A vajat a porcukorral elektromos habverővel verd habosra. Add hozzá a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a sót, végül a tejet is. Dolgozd el csomómentesre. Tedd a gépbe a fánkkészítő lapot, forrósítsd fel, és 1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazz a mélyedésekbe. 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.
A mázhoz keverd össze a porcukrot és a tejszínt. vegyél ki belőle 3 evőkanállal, és fesd feketére az ételfestékkel. A maradék krémet színezd narancssárgára. A fánkok egyik felét mártsd a narancsszínű mázba. Kicsit rázd le, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd fordítsd rajte egyet, és ismét addig rázogasd, amíg a máz el nem simul. A fekete mázat szedd habzsákba, vágj rajta egészen apró lyukat, és készítsd el a pókhálómintát. Legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyd száradni.