...parmezános, fűszeres burgonyával
Szívesen készítek lassan sült húsokat, mert egyrészt pofonegyszerű elkészíteni, másrészt nagyon finomak. Bár kétségtelen, hogy nem tartoznak a gyorskaják közé :P
Cserébe viszont, az így készült hús szaftos, omlós, is igazán zamatos. Ha van egy lassúfőző (slowcooker) edényed, az szuper, és még egyszerűbb a dolgod, de ha nem, akkor sincs semmi gond, mert sütőben ugyanígy elkészíthető, sőőt, még azt is megkockáztatom, hogy - mivel nem kell egyik edényből a másikba átpakolni, hogy megpirítsd - még egyszerűbb is.
Egy nagy hátránya van csupán: kb 5 órára stoppolod vele a sütőt...
Persze a barnacukor kissé talán furcsán hangzik, egy sertéshúson, de az édes, és sós ízek itt is remekül kiegészítik egymást, és a karamellizálódott cukor isteni, a sós hús kérgeként. A fűszeres, ropogós krumpli már csak a ráadás ;)
Hozzávalók 2-3 főre
50 dkg sertés comb
1 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen őrölt feketebors
1 teáskanál zsálya
1/2 teáskanál fokhagymapor
A mázhoz:
1/2 dl balzsamecet
1 dl víz
10 dkg barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
A burgonyához:
50 dkg apró szemű burgonya
1/2 teáskanál kapor
1/2 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál oregánó
Só, bors
2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
A tetejére:
2-3 evőkanál reszelt parmezán
friss petrezselyem
A fűszereket keverd el, és dörzsöld be vele a húst. Tedd egy akkora tálba, hogy kényelmesen le tuddfedni, ne érjen hozzá a fedő, a húshoz. 120 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 4-4,5 fél órát süsd. Közben forrald össze a máz hozzávalóit egy serpenyőben. Nem kell vele kapkodni...van időő ;)
Ha az idő letelt, és a hús már vajpuha, forgasd meg a mázban, told fel nagyobb fokozatra a sütőt (200'C) és pirítsd tedd vissza a mázzal bekent húst, és pirítsd körbe. Közben a lecsurgó mázzal alkalmanként locsold is meg.
A burgonyát hámozd meg, vágd és nagyobb darabokra. Locsold meg az olíva olajjal. Keverd össze a zöldfűszereket, a sót, és a borst. Szórd meg vele a burgonyát, és tedd tepsibe.Add hozzá a vajat is kisebb adagokban. 200 fokra melegített sütőben, légkeveréses fokozaton aranybarnára sütjük. Vagyis nyugodtan tedd be a hús mellé. Ha megpirult, szórd meg a parmezánnal, forgasd össze, és petrezselyemmel a tetején tálald a hús mellé.