Szotyi művek

Szotyi művek

Lassan sült sertéscomb barnacukros mázzal

2017. december 22. - Szotyi művek

...parmezános, fűszeres burgonyával

Szívesen készítek lassan sült húsokat, mert egyrészt pofonegyszerű elkészíteni, másrészt nagyon finomak. Bár kétségtelen, hogy nem tartoznak a gyorskaják közé :P

Cserébe viszont, az így készült hús szaftos, omlós, is igazán zamatos. Ha van egy lassúfőző (slowcooker) edényed, az szuper, és még egyszerűbb a dolgod, de ha nem, akkor sincs semmi gond, mert sütőben ugyanígy elkészíthető, sőőt, még azt is megkockáztatom, hogy - mivel nem kell egyik edényből a másikba átpakolni, hogy megpirítsd - még egyszerűbb is.

sertes2.jpg

Egy nagy hátránya van csupán: kb 5 órára stoppolod vele a sütőt...

Persze a barnacukor kissé talán furcsán hangzik, egy sertéshúson, de az édes, és sós ízek itt is remekül kiegészítik egymást, és a karamellizálódott cukor isteni, a sós hús kérgeként. A fűszeres, ropogós krumpli már csak a ráadás ;)

Hozzávalók 2-3 főre

50 dkg sertés comb

1 teáskanál só

1/2 teáskanál frissen őrölt feketebors

1 teáskanál zsálya

1/2 teáskanál fokhagymapor

 

A mázhoz:

1/2 dl balzsamecet

1 dl víz

10 dkg barnacukor

1 evőkanál kukoricakeményítő

 

A burgonyához:

50 dkg apró szemű burgonya

1/2 teáskanál kapor

1/2 teáskanál bazsalikom

1/2 teáskanál oregánó

Só, bors

2 evőkanál olíva olaj

2 evőkanál vaj

 

A tetejére:

2-3 evőkanál reszelt parmezán

friss petrezselyem

 

A fűszereket keverd el, és dörzsöld be vele a húst. Tedd egy akkora tálba, hogy kényelmesen le tuddfedni, ne érjen hozzá a fedő, a húshoz. 120 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 4-4,5 fél órát süsd. Közben forrald össze a máz hozzávalóit egy serpenyőben. Nem kell vele kapkodni...van időő ;)

Ha az idő letelt, és a hús már vajpuha, forgasd meg a mázban, told fel nagyobb fokozatra a sütőt (200'C) és pirítsd tedd vissza a mázzal bekent húst, és pirítsd körbe. Közben a lecsurgó mázzal alkalmanként locsold is meg.

A burgonyát hámozd meg, vágd és nagyobb darabokra. Locsold meg az olíva olajjal. Keverd össze a  zöldfűszereket, a sót, és a borst. Szórd meg vele a burgonyát, és tedd tepsibe.Add hozzá a  vajat is kisebb adagokban. 200 fokra melegített sütőben, légkeveréses fokozaton aranybarnára sütjük. Vagyis nyugodtan tedd be a hús mellé. Ha megpirult,  szórd meg a parmezánnal, forgasd össze, és petrezselyemmel a tetején tálald a hús mellé.

sertes.jpg

süti beállítások módosítása