Kedves kolléganőm, Bori ihlette ezt az ételt, aki mivel nem szereti az erőteljes ízeket, tejfölt tesz a bolognaira. Igen, tudom, hogy ez furán hangzik elsőre - még nekem is, pedig a lecsót én is azzal szeretem - de megkóstoltam, és tényleg működik ;) Sokkal krémesebb, lágyabb lesz tőle az íze.
Mivel mostanában valamiért nagyon kívánom a csípős ételeket, így nálam egy jó adag chili pehely is landolt a serpenyőben, de ezzel együtt a tejszín, amit hozzáadtam, csodákat tett az egyszerű paradicsomszósszal.
Hozzávalók: (kb 3 főre)
1 fej hagyma (apróra vágva)
1-2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 szál zeller
1 kisebb sárgarépa (reszelve)
300g darálthús (nálam csirkecomb)
500ml paradicsomlé
marék friss bazsalikom
1/2 tk chilipehely (elhagyható, de szerintem nagyon jó ;)
100ml tejszín (főző)
1 ek olívaolaj
só, bors
250g Gyermelyi spagetti (szárazon)
Először pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát az olívaolajon. Mehet bele az apróra vágott zellerszál, és a reszelt répa. Sózd, borsozd, és szórd meg a chilivel. Add hozzá a darálthúst, és pirítsd meg. Öntsd fel a paradicsomlével, és add hozzá a bazsalikomost is. Főzd 30 percet, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Közben tedd fel főni a tésztát. Ha már sűrű a paradicsomos szósz, öntsd fel a tejszínnel, és alacsony lángon hagyd, hogy ezzel is felforrjon, Közben kevergesd sűrűn. A főzővízből egyből szedd át a tésztát a kész mártásba, keverd el, és már kész is vagy. Tálalásnál szórd meg parmezánnal, és díszítsd néhány levél bazsalikommal (...aprólábú erre szokta mondani, hogy ő nem kér rá salátát :P)
Jó étvágyat :)