Szotyi művek

Szotyi művek

Cake pop

2016. december 17. - Szotyi művek

Az van a cake pop-pal, vagyis a sütinyalókával, hogy bár sűrűn készítek, mégis ritkán... Igen, tudom, hogy ez furán hangzik, viszont mindjárt elmondom, mire gondolok.

Azért ritkán, mert ez nálam amolyan karácsonyi bűnbeesés, vagyis évente egyszer van, hogy nekilátok, hogy direkt ezért süssem meg a piskótát, keverjem a krémet, és mártogassam azt a cirka 30 golyót, ami lesz belőle. Arról nem is szólva, hogy nem épp egy diétás cucc...

cakepop2.jpg

Viszont mégis sűrűn, mert szerintem ez egy remek maradéksüti mentő forma.Vagyis ha megmarad néhány szelet piskóta, brownie, vagy bármi hasonló, csak lezúzom, hozzákeverek némi banánt, vagy karamellt, vagy ami éppen van itthon, meggörgetem, leszúrom, és csokiba forgatom. Ebből általában 4-8 darab lesz, aminek kb 10 perc az elkészítése. Ráadásul némiképp vállalhatóbb, mint a vajas-krémsajtos-csokis kombó ;)

Nnna, ezzel szemben a "karácsonyit" kb két napon keresztül csinálom...cserébe viszont elég jó...az év közbeni sem rossz, de azért ez a non plus ultra...a sütinyalókák Rolls Royce-a.

cakepop_1.jpg

Az eredeti receptet Sütit akarok oldalán találtam. Nem változtattam rajta, hiszen tökéletes, csak mivel nekünk kicsit édes az eredeti változat, így kevesebb cukor került bele, illetve a piskótának kicsit mások az arányai...

Hozzávalók: (250ml-es csészével)

A piskótához:

2 tojás

3/4 csésze cukor

1 csésze görög joghurt

1/3 csésze kókuszolaj (vagy étolaj)

2 csésze liszt

2 tk sütőpor

1 tk vaníliakivonat

csipet só

A krémhez:

125g mascarpone

100g étcsoki

2 ek porcukor

1 tk vaníliakivonat

50 g vaj

2 tk fahéj

A bevonáshoz: 3-4 tábla fehércsoki, és 3-4g kakaóvaj a temperáláshoz

A piskótához keverd össze egy habverővel a tojást és a joghurtot, majd mehet hozzá a cukor, a kókuszolaj, és minden más is. Kivajazott, lisztezett formában süsd 180'C-on, légkeveréssel kb 30-35 percet. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e a közepe is. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni. Szóval, ezért tart ez két napig, mert ezt általában délután szoktam megsütni, és másnapig hagyom is hűlni. Ezután két-három részletben bevágom az aprítóba, és morzsásra darabolom.

A krémhez olvaszd fel a csokit. Vigyázz, meg ne égjen. Add hozzá a kisebb kockákra vágott vajat, és kicsit hagyd, hogy elolvadjon. Néha kevergess rajta egyet, hogy gyorsabban menjen neki. Egy gumispatulával kicsit keverd ki a mascarponét, majd mehet hozzá a vajas csoki. Keverd el csomómentesre, és add hozzá a fahéjat, porcukrot, vaníliát. Ha már szép, sima, apránként kezd el hozzáadni a piskótamorzsához. Nekem általában kell ez a krém-mennyiség hozzá, de inkább óvatosan, mert kivenni már nem tudod. Akkor jó, ha nem morzsálódós, viszont nem is nagyon lágy gombócokat tudsz formázni belőle. Kb mint a kókuszgolyó.

...és ez a következő lépés: formázz belőle golyókat, olyan nagyobb diónyikat.

Ha minddel megvagy, olvassz fel fél tábla csokit, és készítsd elő a papírszívószálat, vagy pálcikát, amit beleszúrsz majd golyókba. A végét mártsd bele a csokiba, kb 1cm mélyen, és így szúrd bele a tésztába. Jó, ha kb a golyó feléig benn van, így mikor a csoki megdermed, stabilan fog tartani. Érdemes a tésztát a kezedbe fogni, mert egyrészt kevésbé reped szét, másrészt érzed, mikor van jó helyen a "pálcika"...

Ha az összessel megvagy, tedd hűtőbe néhány órára.

Nnna...itt szoktam néha átcsúszni a harmadik napba...

Olvaszd fel a csokit gőz fölött, kb 40’C-ig. Vedd le a gőzről, és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza 33-34 ’C-ra. Adj hozzá 1%-nyi kakaóvajat (vagyis 100g csokihoz 1g kakaóvaj) és hűtsd tovább 29-30 fokosra. Igen, tudom, ez hogy hangzik, de nem is olyan nehéz. Ha kicsit melegebb, mint a testhőmérsékleted, akkor kb. a 40 fokra jó vagy. Ha kb. testhőmérsékletű, akkor már meg is van a 35 fok, és ha picit langyosabbnak érzed, akkor ding-ding-ding: megvan a nyertes. :D

Kakaóvajat bioboltokban találsz, vagy ha jó fej a gyógyszerész, ő is ad egy keveset. Mivel nagyon kevés kell belőle, nem érdemes nagyobb mennyiséget bespejzolni.

 A mártogatást célszerű egy kisebb alapterületű, de mélyebb tálban megejteni, hogy könnyebben bele tudd mártani a nyalókákat.

Fürdess meg minden golyót a csokifürdőben, és tedd sütőpapírra, majd néhány órára ismét mehet a hűtőbe. És végre elkészültél ;)

cakepop1.jpg

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása