Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a tél, és a hideg közeledtével valahogy nem nagyon kívánom a salátát, meg úgy általában a zöldséget. Na, de persze a hagyományos rizs-krumpli-stb köret sem nagyon csúszik, ezért ilyenkorra maradnak a párolt, sült, ilyen-olyan zöldségek, és mivel a sütőtök -gyakorlatilag- minden formában jöhet, ezért most ebből készült saláta ebédre, a lassan sült csirkecomb mellé.
Kicsit macera az elkészítés, nem egy egyserpenyős étel, de megéri a kicsit több idő ráfordítását. A sütőtök és a dió -szerintem- amúgy is jó cimbik, de az áfonya még szorosabbra fűzi a barátságot. Nálam most madársaláta volt itthon, de spenóttal, vagy ruccolával még jobb lehet :)
Pontos mennyiségeket nem mértem, az arányokat alakítsd kedved szerint
Hozzávalók:
egy közepes darab orange sütőtök alsó, kerek része
2 marék aszalt áfonya
1 marék dió
1/2 csésze kuszkusz (szárazon)
2-3 marék saláta
1 ek méz
1 narancs leve
A tököt hámozd meg és vágd 2x2 cm-es kockákra. 180'C-os sütőben, enyhén sózva, süsd aranybarnára. Ha megsült, csorgasd rá a mézet. Közben forrázd le a kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel, kicsit sózd, és takard le, amíg meg nem puhul. (amíg a tök megsül, jól ellesz) Egy száraz serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg a diót. Most meg a salátát, és tedd félre.
Ha minden elkészült, túl is vagy a nehezén. Már csak egy nagyobb tálra lesz szükséged, amiben összeállítod az egészet:
Tedd alulra a salátát, arra mehet a mézes tök. Add hozzá a kuszkuszt, az áfonyát, és a dió egy részét. Locsold meg a narancs levével forgasd össze, majd szórd meg a maradék dióval. (a diót nem aprítottam, csak a tenyeremben törtem össze kicsit, így kisebb, nagyobb darabokban ropog a salátában)
Tálald melegen :)
Jó étvágyat :)