Szotyi művek

Szotyi művek

Fűszeres almalé

2016. október 09. - Szotyi művek

Már régóta szeretném elkészíteni ezt a melengető almalevet. Egyébként a Pinteresten ezt leginkább cidernek  nevezik, de mivel már előre látom a fanyalgó hozzászólásokat, hogy ennek semmi köze az alkoholos, szénsavas italhoz, maradjunk csak az almalénél. (...bár ennek kevés köze van az almaléhez, de végülis lé, és almából készült...)

Szóval, ha már beszorultunk a lakásba, ráadásul aprólábú beteg, így remek alkalom nyílt egy kis kuckózásra, miközben a meleg, fahéjas, szegfűszeges italunkat szürcsölgetjük ;)

img_5926.JPG

És, ha ez még nem lenne elég, remek alkalom volt, hogy elhasználjam az a néhány darab nyomi almát, amit már senki nem eszik meg. Tudod, amit egy darabig rakosgatsz, mert sajnálod kidobni (bár tudod, hogy már nem kell senkinek, mert halál fonnyadt), aztán mikor már lassan lábra kél, a végén mégis a kukában végzi. Nnna, ezek még csak az ijedt arcúak voltak, nem az önjárók...

Az elkészítése végtelenül egyszerű, igazán csak az benne a macera, hogy viszonylag hosszú ideig készül, és célszerű átszűrni, legalább kétszer, hogy ne legyen annyira sűrű.

Hozzávalók: kb 1 literhez

8-10 szem alma

kb 100g cukor (én nádcukrot használtam) a cukor mennyisége persze függ attól, hogy milyen az alma, vagy mennyire szereted édesen. Ennyivel elég édes lesz.

2 -3 fahéjrúd

1 tk őrölt szegfűszeg (ne használj egészet, mert megőszülsz, mire a turmixolás előtt kihalászod)

néhány karika citrom (lehetőleg a héja nélkül, nehogy keserű legyen)

Ha szereted (én nagyon) 2 csillagánizs

Ízlés szerint még mehet bele szerecsendió, szegfűbors

dsc07244.JPG

Az almát mosd meg alaposan, negyedeld, és vágd ki a csutkát. Nem kell meghámozni, mehet egyből a fazékba. Tedd hozzá az összes többi hozzávalót is, és öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Alacsony lángon, letakarva főzd egy órát. Most fogj egy krumplinyomót, vagy egy villát, és amennyire tudod, nyomd össze az almát. Ennél a pontnál elég furán néz ki, de ne aggódj, nem marad ilyen...Főzd újabb egy órát, és ha már az összes alma atomjaira hullott (a héj nem fog), vedd ki a fahéjat (és az ánizst), vagy ami darabosat még beletettél. Fogd a botmixert és turmixold le az egészet. Én elbénáztam, és sikerült bennehagynom egy fahéjrudat, ha lehet.

dsc07251_1.JPG

Fogj egy sűrű szitát, és egy nagy tál fölött (amibe nem ér bele az alja) szűrd át az egészet. Egy kanállal segíts rá. A megmaradt rostot tedd félre, mosd el a szűrőt, és szűrd át újra az egészet. Mivel nekem sikerült beleturmixolnom a fahéjrudat, így külön raktam a két szűrésből származó rostot, de ha te nem voltál ilyen pancser, akkor tedd egybe nyugodtan, és használd fel például brownie készítéséhez (a maradékot nyugodtan fagyaszd le, jól fog jönni)

És tulajdonképpen el is készültél. Fogyaszd melegen, vagy hűtsd le, és idd úgy. De akár a teádat is ízesítheted vele.

img_5946_1.JPG

 

süti beállítások módosítása