Szotyi művek

Szotyi művek

Édesburgonyás csokitorta édesburi krémmel

2016. október 05. - Szotyi művek

...igen...tudom, hogy ez hogy hangzik... De akik követnek tudják, hogy (betegesen) vonzódom a bizarrul hangzó ételekhez, és azért lássuk be, hogy a csokitorta krumpliból azért bőven ez a kategória. Persze, ha abból indulunk ki, hogy az édesburgonya nagyon hajaz a sütőtökre ízben, akkor már mindjárt nem annyira fura, mint elsőre.

Szóval, nemrég találkoztam ezzel a recepttel, és egyből felkeltette az érdeklődésem. Főleg, a tortát bevonó csokikrém miatt, amiben szintén édesburi van.

img_5918.JPG

Egyébként érdekesek ezek a receptek, mert, ez mennyivel jobb, mint egy sima, csokiganache krémmel bevont torta? Például laktóz és gluténmentes. Ja, és vegán is. Szerencsére nálunk nincs ételallergia a családban, de mostanában egyre több barátom, és ismerősöm panaszkodik erre. Persze azért diétásnak nem mondanám, mert a szénhidráttartalma elég magas, viszont hozzáadott zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz.

 

img_5919.JPG

 

Nekünk ízlett :) Engem leginkább a brownie-ra emlékeztet, és nagyon-nagyon csokis...pláne ahhoz képest, hogy egy deka csoki nincs benne...

Hozzávalók: (250ml-es csészével) 18cm-es tortaformához

A tortához:

3/4 csésze sárga édesburgonyapüré

1/2 csésze víz

1/4 csésze méz

1 ek balzsamecet

2 tk vaníliakivonat

1 csésze rizsliszt

1/3 csésze nyírfacukor (vagy az általad használt édesítő)

1/3 csésze kakaó (cukrozatlan, holland)

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

csipet só

3-5 evőkanál gabonatej (én mandulatejet használtam) - ha nagyon sűrű lenne a tészta

1 tojás (opcionális, ha belefér az étrendedbe)

A krémhez: (az eredeti recept a dupláját írja, de rengeteg lett. Ha nem szeretnéd másra elhasználni, szerintem az alábbi mennyiség elég a torta bevonásához)

1/2 csésze sárga édesburgonyapüré

1/3-1/2 csésze nyírfacukor (vagy amit használsz)

1/4 csésze cukrozatlan kakaó

1/4 csésze mogyoróvaj (így készíts otthon)

csipet só

2-3 evőkanál mandula, vagy más gabonatej

1 tk vaníliakivonat

 edesburi.JPG

Először készítsd el az édesburgonyapürét. Én most sütöttem, mert épp be volt kapcsolva a sütő, de az is tökéletes, ha főzöd. Hámozd meg, kockázd fel, és főzd puhára, kb 15 perc alatt. Törd össze villával, vagy krumplinyomóval, és hagyd kihűlni. Ha már max langyos (igen, én is türelmetlen vagyok...) tedd turmixgépbe a pürét, a vizet, mézet, balzsamecetet, vaníliát, vagyis a nedves hozzávalókat, és alaposan turmixold le. Egy tálba szitáld össze a száraz alapanyagokat*, és add hozzá a leturmixolt cuccot. Egy gumispatulával jól ki tudod kaparni. Keverd össze alaposan (a robotgép jó barátod lehet) és ha nagyon sűrűnek találod, néhány kanál tejjel lazíts rajta. Azért nem tudok erre pontos mennyiséget mondani, mert a sütőben sült krumplinak alacsonyabb a nedvességtartalma, mint a vízben főzöttnek. Béleld ki egy 18cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral, és tedd 180'C-os, légkeveréses sütőbe, kb 23-25 percre. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e már. Vigyázz, ne szárítsd ki. Rácson hagyd teljesen kihűlni.

Közben készítsd el a krémet:

Nem lesz vele nagy meló ;) Tedd az összes hozzávalót a turmixgépbe, és addig nyomd a gombot, amíg teljesen sima, krémes nem lesz. Felhasználásig tedd a hűtőbe.

edesburi1.JPG

Ha a torta kihűlt, vond be a krémmel. Én egy kanál segítségével készítettem rá "hullámokat", de díszítsd kedved szerint.

edesburi7.JPG

Jó étvágyat :)

*Ha az étrended nem tiltja a tojást, nyugodtan mehet bele egy a tésztába (keverd a szárazanyagokhoz, mielőtt hozzáadod a turmixolt nedveseket, mert ezzel is lazítod kicsit a tésztát)

 

süti beállítások módosítása