Hatalmas, és örök kedvencem a cékla, és annak minden formája. Érdekes, hogy gyerekkoromban, a hagyományos, savanyú változatán kívül nem találkoztam vele máshogy, viszont nemrég felfedeztem magamnak, ahogy azt is, hogy milyen hihetetlenül sokoldalú zöldség. Készült belőle chips, került salátába nyersen, hajszálvékonyra szeletelve, vagy balzsamecettel sütve. Vagy az egyik kedvenc, süteménybe sütve. Kicsimanó simán, nyersen is szívesen elcseni, és előszeretettel ropogtatja <3
Azon kívül, hogy elképesztően sokoldalúan felhasználható, finom, még rendkívül egészséges is. A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet, hiszen magas kálium, magnézium, vas folsav és vitamintartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik.
Mi több, három bébicékla elfogyasztása naponta, megfelel a javasolt napi 5 rész zöldség vagy gyümölcsadagnak.
Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Ez azért van, mert a cékla magas nitráttartalma a vérben egy úgynevezett nitrogén-monoxid gázzá alakul, ami kitágítja a vérereket és így csökkenti a vérnyomást. Naponta 250 milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla (kb. 10 dkg) megevése jelentősen csökkenti a vérnyomást és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kialakulását.
A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a szélütését is. (forrás)
A céklás ételek repertoárja pedig folyamatosan bővül, most éppen ezzel a céklás kenyérrel. Nem elég, hogy a színe egyszerűen mesés, de szerintem életem legjobban sikerült kenyere is lett. Nem csak ízre, hiszen a céklát egyáltalán nem érezni benne, hanem az állaga lett tökéletes. Laza, de nem az a bolti, kalácsos vacak, ami kb olyan, mintha nem lenne rendesen megkelve a tészta, hanem szaftos, de mégis tömör, egyáltalán nem "fojtós",vagy nehéz. Jaaaj...isteni <3 Az eredeti receptet itt találod
Hozzávalók:
300g céklapüré (főtt, kb 3 céklából lesz ennyi)
500g tönköly fehérliszt (vagy kenyérliszt)
1 csomag szárított élesztő
1 tk cukor
200ml víz
2 tk olívaolaj
2 tk só
3 marék dió
A céklát főzd meg (vagy süsd, ha épp be van kapcsolva a sütő) kicsit hagyd hűlni, hámozd meg, majd pépesítsd. A dió kivételével tegyél mindent egy tálba, és alaposan dagaszd meg. Én géppel szoktam, amíg szép, sima nem lesz a tészta, és elválik az tál oldalától. Ez egy elég laza tészta, a cékla miatt, de ha nagyon ragad, egy kis lisztet tegyél hozzá, hogy lehessen vele dolgozni, de azért ne legyen kemény. Ha már sima, add hozzá a diót, és gyúrd további 4-5 percig. Szobahőmérsékleten hagyd kelni egy órát, majd gyúrd át, készíts belőle cipóformát, és hagyd pihenni további fél órát.
Ha letelt, kicsit forgasd át ismét, és úgy alakítsd ki a kenyérformát, hogy az oldalait alulra hajtogatod. Tedd a formába, vágd be a tetejét és hagyd még fél órát kelni.
Ezalatt melegítsd elő a sütőt 190'C-ra (légkeveréssel), és tegyél egy edényt is a sütőbe vízzel, hogy gőz képződjön) 30 perc alatt süsd készre. Ha az alját megütögeted, és kongó hangot ad, akkor elkészült ;) Rácson hagyd kihűlni -legalább langyosra- mielőtt felvágnád :)
Én most fetakrémet kentem rá, a receptet itt találod