Szotyi művek

Szotyi művek

Diós szaloncukor

2015. október 30. - Szotyi művek
Annyira ízlett a mákos-meggyes szaloncukor, hogy nem bírtam magammal, megint készült, most diós változatban. Az alap hasonló, de kicsit variáltam az elkészítésén.
Nem tudom, hogy az alapanyagok, vagy a készítés miatt, de nekem állagra, és ízre is, nagyon hasonlít a marcipánra. Csak ebben nem a mandula, hanem a dió íze érezhető. Szerintem fúú, de finom lett, legközelebb kipróbálom a mákosat is, ezzel a módszerrel.

Bocs a mértékegységekért, egy kedves barátnőm a múltkor megemlítette, hogy mi a fene ez a harmad, meg negyed...pláne nyolcad csésze, de az az igazság, hogy van nekem ez a remek, kis "cup" készletem, amiben még fél, és negyed evő-és teáskanál is van a csészék mellett, úgyhogy én azt használom, szinte mindenre. Ha nagyon zavaró, szólj, és legközelebb szívesen méricskélek grammra :)




Hozzávalók: (250ml-es csészével mérve)
kb 15-16 darabhoz

2/3 csésze dió
1/3 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze pornyírfacukor
1 evőkanál méz
2 evőkanál víz

100g étcsoki a bemártáshoz

Először pirítsd meg a diót. Még melegen tedd egy konyharuhába, és alaposan dörzsöld át, hogy lejöjjön a barna héj. Kávédarálóban, vagy aprítóban daráld minél krémesebbre.
A cukorból, mézből, vízből készítsd szirupot. Nem kell sokáig forralni, csak olvadjon fel a cukor.
Öntsd a dióhoz, keverd el alaposan. A zabpehelylisztet fokozatosan adagold hozzá. Most jön a legnehezebb rész, - legalábbis számomra, mert ilyenkor már türelmetlen vagyok - tedd hűtőbe, és hagyd teljesen kihűlni.
Készítsd el a gombóckákat, és tedd vissza a hűtőbe, amíg a csokit előkészíted.

Ez az adag már tisztességesen temperált csokival készült. Bevallom nem hittem volna, hogy ennyivel könnyebb dolgozni így a csokival.

A temperálásra a három módszert itt olvashatod, én a kakaóvajas variációt használtam.

Kakaóvajat kaphatsz a bioboltban, vagy ha van egy kis mázlid, kicsit pillázol a patikában, és végső esetben beígérsz egy kis kóstolót, akkor a gyógyszertárban is vehetsz harmad áron. Ha van egy jó fej háziorvosod, aki felírja receptre (nekem nincs, úgyhogy maradt a pillázás, meg a kóstoló) akkor konkrétan fillérek. Ne vegyél sokat, mert nagyon-nagyon kevés kell belőle, viszont a lejárati ideje 8-10 hónap.

Elkezdtem melegíteni gőz fölött az 50%-os étcsokit. Mivel nincs cukorhőmérőm, az ujjamra hagyatkoztam. Mikor a csoki nagy része felolvadt, de még maradtak benne darabok, levettem a gőzről. és az asztalon kevertem tovább. Folytonos kevergetés közben visszahűtöttem kb testhőmérsékletre, és beletettem a porított kakaóvajat. 100g csokihoz 1g kakaóvaj kell. Alaposan összekevertem, kicsit még hűtöttem, és utána kezdtem mártani a cukrokat. Sütőpapíron dermeszd meg a hűtőben.
Érdemes egy éjszakát állni hagyni, reggelre pedig kész az isteni, roppanós csokiba mártott, diós fincsiség.  

Ja igen...már bekeverve a rumos, ha este sikerül bemártanom őket, holnap hozom a receptet ;)
süti beállítások módosítása