Szotyi művek

Szotyi művek

Gofri almaszósszal

2018. május 11. - Szotyi művek

 Szeretjük a gofrit, mégis viszonylag ritkán készítek, aminek az az egyszerű magyarázata van, hogy hétvégén, ameddig lehet, húzom az ágyból kikászálódást. Nnna, ezt persze ne úgy képzeld el, hogy 11-ig heverészek, aztán angyali - vagy legalábbis kipihent - arccal előlibbenek a halóból...neeem... Mert a négy (és fél) évesnek aztán lehet szombat, vagy vasárnap, tuti, hogy fél hétkor már kukorékol, én meg megpróbálom magam halottnak tettetni, addig, amíg Férj fel nem adja, hogy némi nyugit csikarjunk ki szélvész kisasszonyból, és fel nem kel vele. Ezen a ponton, ha jól ment a reggeli "előadásom", még lopok egy fél órácskát, aztán ded megjelenik az ágy szélén, hogy éhes. Érdekes módon, ilyenkor elég határozott elképzelései vannak arra nézve, mit is szeretne reggelizni (palacsinta, gofri...stb), úgyhogy gyanús, hogy Férj keze van a dologban, és így áll bosszút :D :D

almas3.jpg

Szóval, ha már gofri, akkor meg szoktuk adni a módját, és szívesen kísérletezek a különböző receptekkel. Nemrég almaszószós változatban készült. Szeretem az almaszósszal készült ételeket, mert sokkal  lazább, könnyebb lesz a szerkezete az így készült pl sütiknek. Így általában van is készen szószom, mert a nyomi almák általában így végzik. Úgyhogy én csak kivettem a hűtőben lévőt, de ha nem tartasz otthon, néhány perc alatt el tudod készíteni, a maradékot pedig később felhasználhatod. Hűtőben 1 hétig nem lesz baja, de ha biztosra akarsz menni, tedd mélyhűtőbe. De ha nagyobb adagot készítek, én dunsztolni is szoktam.

almas1.jpg

Gofrira fel! :D

Hozzávalók: 

120 ml almaszósz

15 dkg zabpehelyliszt

5 dkg zabpehely

120 ml görög joghurt

120 ml tej

2 tojás

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál vanília kivonat

1,5 teáskanál sütőpor

csipet só

1-2 evőkanál kókuszolaj a sütő kikenéséhez

A tálaláshoz:

alma

görög joghurt

méz

Először az almaszószt készítsd el: 2-3 közepes szem almát tisztíts meg, vágd nyolc részre, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, néhány csepp citromlével, és ízlés szerint cukorral. Főzd puhára, majd tedd át turmixgépbe, egy kevés főzőlével együtt. Turmixold simára, és hagyd kicsit hűlni. A tésztához előbb robotgéppel verd fel a tojásokat, add hozzá a joghurtot, a tejet, majd az almaszószt. A szárazanyagokat szitáld össze, és keverd a nedves hozzávalókhoz.A gorfisütőt kend ki kókuszolajjal, és mehet is bele a tészta. Tálald almaszeletekkel, és mézzel elkevert görög joghurttal, granolával, mandulával megszórva ;)

süti beállítások módosítása