Igaz. hogy már vége a fánkszezonnak...jesszus...miket beszélek, a fánkszezonnak sosincs vége :D
Pláne, ha van egy tuti kis elektromos fánksütőd, amiben kb 15 perc alatt prezentálhatod a kis cukikat. De ismét mondom, ez nem, nem a szalagos fajta. Inkább a sütőben sütős féle, így fánksütő nélkül a sütőben is simán elkészítheted. Ezek a színes darabok pedig anno az oviba készültek, a törpik legnagyobb örömére :)
Hozzávalók 30 db-hoz
20 dkg liszt
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
2 dl tej
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
a mázhoz:
15 dkg porcukor
4-6 evőkanál tej
rózsaszín, világoskék, sárga és lila színű ételfesték
A vajat a porcukorral elektromos habverővel verd habosra. Add hozzá a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a sót, végül a tejet is. Dolgozd el csomómentesre. Tedd a gépbe a fánkkészítő lapot, forrósítsd fel, és 1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazz a mélyedésekbe. 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.
A mázhoz keverd el a porcukrot és a tejszínt. Kétféleképpen is el tudod készíteni a színezést. Ha inkább színes, foltos fánkot szeretnél, akkor mérd öt felé a mázat. Négyet színezz meg különböző színűre, az ötödiket hagyd fehéren. Ebbe kanalazz mindig egy kisebb adagot minden színből, kicsit húzd össze, és mártsd be a fánkot. Ha inkább erőteljesebb, márványosabb mintát szeretnél, akkor egy pálcika segítségével néhány csepp, különböző színű ételfestéket cseppents a sima mázba. Egy tiszta pálcával húzd márványosra, és mártsd bele a fánkot. Kicsit rázd le, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd megfordítva ismét addig rázd, amíg a máz el nem simul. Addig mártogasd a fánkokat, amíg a minta el nem mosódik. Akkor egy kanállal szedd ki a festékes mázat, és újra kezd a cseppentést. A bemártott fánkokat legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyd száradni.
Tipp: A cukormázat inkább két részletben keverd be, így nem fogja annyira elszínezni a festék