Szotyi művek

Szotyi művek

Duplaszíves keksz

2016. június 01. - Szotyi művek

...esetleg hívhatjuk dupla szívásnak is :) Na jó, nem akarom elvenni a kedved előre, de azért kell hozzá némi türelem ;) A mini szívecskék felénél kezdtem kételkedni az elmeállapotomban, dehát...ugye...az ember szereti a kihívásokat... :) azért ezt ritkán fogom így készíteni, hacsak nem találok valami kevésbé macerás módszert.

Nnna, akkor, ha már  mindenkit sikerült lebeszélnem az elkészítésről, akkor lássuk is, mire lesz hozzá szükséged ;)

img_3158.JPG

Egy sima, fehér, és egy kakaós tésztára, és két, lehetőleg azonos mintájú, ám eltérő méretű kiszúróra. Nálam a nagyobb szív 5 cm széles, a kisebb pedig 1,2cm-es volt.

A tésztához azt a vajas keksz receptet használtam, amit a sütinyomdához is szoktam, mert ez szinte egyáltalán nem deformálódik sütés közben, így szépen megmarad benne a minta.

img_3155.JPG

Hozzávalók a fehér tésztához: (250ml csészével)

1 csésze liszt

50g kemény vaj

fél tojás

50g porcukor

csipet só

1tk sütőpor

1 ek hideg víz

A kakaós tésztához:

3/4 csésze liszt

1/4 csésze cukrozatlan kakaó

50g kemény vaj

fél tojás

60g porcukor

csipet só

1 tk sütőpor

2 ek hideg víz

Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. 
Beleteszem a lisztet, a sütőport, sót, és a kisebb kockára vágott vajat, és gyorsan összemorzsolom a késsel. Hozzáadom az összes többi hozzávalót is, néhány másodperc alatt tésztává "aprítom". Ha nagyon lágy, még egy pici lisztet tegyél hozzá. Lefóliázva, minimum egy órára hűtőbe teszem.

Ugyanígy tégy a kakaós tésztával is. Aztán az is mehet a hűtőbe.

img_3154.JPG

Mivel ez egy elég lágy tészta a tojás és a víz miatt, így az egy óra után sem lesz kőkemény, mint általában a vajas tészták, úgyhogy használd bőkezűen a lisztet, hogy ne tapadjon. Nyújtsd ki mindkét lapot, kb fél cm vastagra. Na, és most jön a macera része: kezd el óvatosan kiszúrni a miniszíveket. Ne egyszerre az egészet, hanem soronként, egyszer az egyik, majd a másik színből. Ha kész egy sok, rakosgasd vissza az ellenkező szívű mütyűröket. Az a jó, ha viszonylag sűrűn, kis sorközöket hagyva készíted a mintát, így lesz sok-sok apró szív a kekszikén. Próbálj minél gyorsabban dolgozni, hogy a tészta a lehető legkevésbé olvadjon meg. Ha kész, kezd el kiszúrni a nagy szíveket, úgy, hogy a lehető legkevesebb leeső rész legyen. 180'C-on, légkeveréssel, 8 perc alatt sül meg.

A leeső részeket -lehetőleg külön a színeket- gyúrd össze, kicsit jó, ha vissza tudod tenni a hűtőbe, majd szúrd ki tetszőleges formákkal. ...vagy, ha elég mazochista vagy, kezd előröl az egészet... ;)

img_3159.JPG

Ez egy nagyon jól tárolható keksz - bár nálunk általában elég hamar lába kél - dobozban hetekig omlós marad.

Jó szórakozást ;)

süti beállítások módosítása