Szotyi művek

3 színű joghurt torta

2020. május 26. - Szotyi művek

Már hónapok óta készülök, hogy elkészítsem ezt a tortát, és mivel a múltkori epres joghurttortát is nagyon szerettük, és végre van hozzá friss gyümölcs is, így itt volt már az ideje ;)

       ...bár bevallom félúton már határozottan azt éreztem, hogy jobb lett volna még várni vele, de a végeredmény nagyon jó lett, így csak jó, hogy nem hallgattam saját magamra :D

Egyébként alapvetően nem egy bonyolult darab, bár igaz, kicsit számolni kell, a krém, és a gyümölcs aránya miatt, de ez tényleg nem agysebészet. Viszont meg kell várni, hogy egy-egy réteg megkössön, én meg háát, nem vagyok épp türelmes...

joghurt_torta_szoveg1.jpg

Viszont cserébe nem csak szép, de nagyon finom is lett, igazi nyári, könnyű desszert.

A fehér réteg gyakorlatilag egy joghurtos panna cotta

     a rózsaszín édes-epres, míg 

          a lila (?) feketeribizlis-áfonyás, kicsit savanykás.

A ropogós, fehér csokis kekszréteggel együtt teljes a kép :D

joghurt_torta.jpg

Mindenképpen lapzselatint használj hozzá, így hamarabb megdermed majd, nem kell órákat várni két réteg között

Hozzávalók:

16cm-es formához

a kekszes alaphoz:

50g vajas keksz

50g vaj

30g fehér csoki

Olvaszd össze a vajat a csokival, és mehet is minden az aprítóba. Ha nagyon száraznak érzed a kekszet, egy kis vajat adj még hozzá. Nyomkodd a sütőpapírral (a végén könnyebb lesz tányérra tenni ;)) bélelt tortaformába, és tedd hűtőbe.

és most jön a macerásabb rész...

a krémhez:

500g görög joghurt

200ml habtejszín

250g eper

250g feketeribizli/áfonya/szeder...bármi, ami sötét színű (én most a fagyasztott erdeigyümölcs mixből válogattam ki minden lila darabot...no comment...)

3 ek porcukor

cukor

1/2 citrom leve

12 lap zselatin

Hát akkor lássuk is ;)

Az epret tisztítsd meg, várd apróra, szórd meg 1-2 evőkanál cukorral és locsold meg 1/4 citrom levével. 

Majd jöhet egy másik lábosban a választott lila gyümölcs, szintén kb 2 ek cukor, és a citrom. A citromtól marad majd szép, élénk a színe, nem barnul majd be.

Tedd félre mindkettőt, legalább egy fél órára. Ennyi idő alatt szépen levet ereszt majd. Ezután kezdd főzni mindkettőt. Ha már puha a gyümölcs, botmixerrel pürésítsd, és mindkettőt, külön-külön nyomd át egy sűrű szitán, hogy ne maradjon benne mag. Persze ezt a lépést akár ki s hagyhatnád, de egyrészt szerintem sokkal szebb, másrészt elég pocsék ráharapni a magokra, úgyhogy inkább mégse ;)

Szintén külön, keverd el a görög joghurtot, és a tejszínt. Hát, nem vitás, ez nem egy mosogatásbarát recept :D

Most mérd le külön-külön a kétféle gyümölcspépet, és add hozzá a tejszín mennyiségéhez

Nekem lett 180g epres, 170g lilagyümis, és van a 700g tejszínes cucc. Vagyis összesen 1050g "krém". Mivel egyforma rétegeket szeretnénk, így ezt elosztjuk 3 részre, vagyis egy réteg, 350g krémből áll majd. Így a 180g eperhez 170g tejszínes joghurt kell majd, a 170g lilához 180g, a maradék 350g pedig a fehér réteg lesz majd.

Huhh...remélem érthető eddig :D

Akkor állítsuk is össze:

A 350g fehér réteghez add a 3 evőkanál porcukrot, tedd lábosba. 4 zselatinlapot áztass be hideg vízbe néhány percre. Ha megpuhult, nyomkodd ki, tedd a krémbe, és lassú tűzön kezd melegíteni. Elég csak meglangyosítani, hamar elolvad benne a lap, és már öntheted is a krémre. Lassan, és óvatosan, nehogy a kekszet felkapja a krém. Tedd hűtőbe legalább egy órára, vagy amíg meg nem dermed.

Most jön az epres réteg, a 4 zselatin lappal, és a melegítéssel. Öntsd a fehér rétegre, és persze mehet vissza a hűtőbe.

És hihetetlen, de már el is érkeztünk az utolsó réteghez. Jöhet a lila, a zselatin, a melegítés, és a rózsaszín rétegen irány a hűtő.

Kb 2 óra után, ha már késznek ítéled, óvatosan vágd körbe, és vedd ki a tortaformából. Díszítsd friss gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával...

Jó étvágyat ;)

Jesszus...az életben nem írtam még ilyen hosszú bejegyzést...

joghurt_torta7.jpg