Szotyi művek

Egyszerű, kevert almás

2020. március 25. - Szotyi művek

Mázlink van, itthon vagyunk. Suli nincs, nálunk bezárt az üzlet, amennyire tudjuk itthonról intézzük amit lehet, férj home office-ban szív, mert a sosem próbált technika, amit néhány nap alatt összelapátoltak, leginkább nem nagyon működik...

De itthon vagyunk, együtt, és maradunk is. Elképzelni sem tudom, mit érezhet most az, aki nincs ilyen szerencsés helyzetben, mert nem teheti meg, vagy mert szükség van a munkájára ahhoz, hogy mi, többiek boldoguljunk. 

Én meg sütök. Amúgy pótcselekvés, tudom ám, de ez az a tevékenység, amivel teljesen ki tudok kapcsolni, nem agyalok, nem hagyok magamnak lehetőséget pánikolni. Jahh, és neem, még csak véletlenül sem pörgetem a Facebook-ot. Pont ilyen férjnek a figurafestés... úgyhogy hagyjuk egymást szöszmötölni, bár az utóbbiból mi nem nagyon profitálunk :P

Szerencsére csemete egyenlőre jól viseli az önkéntes bezárkózást, és persze sokat segít, hogy ki tudunk menni a kertbe, de azért biztos hiányzik neki a suli, és a cimbik

Szóval, ahogy mondtam, sütök. Ma például ezt a nagyon egyszerű, és semmi különösebb hozzávalót nem igénylő darabot. Ami azért is főnyeremény volt, mert volt két szem fonnyadt almánk, ami tökéletes volt a tetejére. Eddig is utáltam ételt kidobni, de a jelenlegi helyzetben ez hatványozottan igaz.

almas6.jpg

Délelőtt jött szembe velem ez a recept az instagramon, és annyira jól nézett ki, hogy egyből neki is láttam, és 15 perccel később már be is toltam a sütőbe a piteformát. Fél óra alatt pedig el is készült ez  könnyű, szaftos, enyhén fahéjas, a szélein ropogós kis szépség. A citromhéj pedig...nnna, azt semmiképpen ne hagyd ki belőle, mert isteni, de komolyan, ISTENI benne. Attól lesz igazán különleges ez az amúgy faék egyszerű pite.

almas2.jpg

almas11.jpg

Hozzávalók:

100 g vaj (szobahőmérsékletű)

120 g cukor

1 nagy tojás

100 ml 30% tejszín

150 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

egy csipet sót

1/2 teáskanál fahéj

1 citrom héja

2 evőkanál vanília kivonat (kihagyható)

2 nagy alma

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréssel). Szitáld össze a lisztet, a sütőport, és a fahéjat, és tedd félre. Habosítsd ki a vajat a cukorral, add hozzá a citromhéjat, a tojást. majd a tejszínt is. Verd a robotgéppel, amíg teljesen el nem keverednek egymással. Mehet bele a lisztes keverék is. Mostmár csak addig folytasd a keverést alacsony fokozaton, amíg a tészta össze nem áll. Béleld ki a piteforma alját sütőpapírral, a szélét kend ki vajjal. Simítsd bele a tésztát. Az almát hámozd meg, vágd ki a csutkát, és szeleteld 3-4mm vékony gerezdekre. Rendezd el körben az almaszeleteket a tészta tetején. Ha szeretnéd, megszórhatod a tetejét cukorral (én nem tettem, inkább még forrón szitáltam rá porcukrot), és told a sütőbe. 30 perc alatt süsd készre, de azért tűpróbával ellenőrizd a közepét. 

almas1_1.jpg

Mielőtt felvágod, picit hagyd hűlni. Tálald porcukorral, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival
Jó étvágyat :)