Hétköznap ritkán eszünk palacsintát, kivéve, ha van egy zacskó túró a hűtőben, amit két nap múlva lejár, nagyon nem akarok belőle körözöttet készíteni, de kidobni még annyira sem.
Mi másba is kerülhetne egy szép, kedd reggelen - főleg, ha kivételesen időben sikerült felkelni - mint palacsintába :D Ráadásul már az idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára túrós palacsintát, ideje volt ismételni
A család mindenesetre elég lelkes volt, a pala állagának pedig kifejezettem jót tesz a krémes túró. A citromhéjat ki ne hagyd ;)
A végeredmény könnyű, laza szerkezetű, tök jó magas palacsinta, ami kb 15 perc alatt el is készült. Bár igaz, hogy az egyszerűség, és gyorsaság kedvéért nálam két serpenyőben sül, 4-4 darab egyszerre. Az alábbi mennyiség elég volt hármunknak, de ha dupla adag készül, az is elfogyott volna. Ha nem is egyszerre, de a nap folyamán biztosan :P
Mivel azt hiszem, még az életben nem mértem le az alapanyagokat palacsintakészítésnél - 250ml-es csészét (cup) használok- a mennyiségek "hozzávetőlegesek"
1 csésze liszt (kb 150g)
1 tojás
1/2 csésze krémes túró (120g)
2-3 csapott evőkanál nádcukor
1 tk sütőpor
3/4 csésze tej (180ml)
1 citrom héja (akár egy evőkanál citromlé is mehet bele)
1 tk vanília
1 ek kókuszolaj (vaj olvasztott vaj, amivel én most nem tököltem)
csipet só
Üsd tálba a tojást, mehet bele a túró, a tej, a vanília, a kókuszolaj (olvasztott vaj) és a citrom héja (leve). Robotgéppel keverd el, majd add hozzá a szárazanyagokat is, a lisztet, a cukrot, és a sütőport. Készítsd csomómentes tésztát. A serpenyőt melegítsd fel, kend ki egy ecsettel, olajjal (nálam kókusz) és kanalazz egy-egy adag palacsintát egymás mellé. Közepes lángon süsd kb 1 percet, amíg a felső oldalán buborékok jelennek meg. Fordíts meg, adj neki még fél percet, és már tálalhatod is. Csemete porcukorral és vajjal fokozta a reggeli dőzsölést, nekünk tökéletes volt "üresen", vagy pár szem eperrel :)
Jó étvágyat :)