Szotyi művek

Rumos szaloncukor

2015. október 31. - Szotyi művek
Na jó, azért nem terveztem, hogy megint szaloncukrot gyártok, de ez maradékmentés volt :) Igaz, hogy kicsit a kabátot a gombhoz, de nem ez lesz az első eset.

Muci reggel meghagyott egy fél banánt, és sajnáltam volna, ha megbarnul, úgyhogy lett belőle szaloncukor...
A sportszelet receptből indultam ki, és azon variáltam kicsit.



Hozzávalók:
a szokásos kb 16 darabhoz

1 nagyobb banán fele, vagy egy nagyon mini
40g kókuszliszt
40g zabpehelyliszt
1 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
1 evőkanál nyírfaporcukor
20-25 ml rumaroma (ízlés szerint lehet több is, de óvatosan, mert nagyon híg lesz)
1 tk vaníliaaroma

Kóstolgass! :) Ha nagyon híg, kakaóval sűrítsd, ha nagyon sűrű, rummal (vagyis aromával) hígítsd kicsit.

A banánnal kezdve, mindent bevágtam az aprítóba, és jól "összegyúrtam". Aztán jött a szokásos, egy órára a hűtőbe, letakarva, hogy a zab megszívja magát, golyóformázás...vagyis inkább ovális, kicsit vissza a hűtőba, amíg elkészül a csoki. Ezt most fele ét, fele tejcsokiba forgattam, mert még maradt a tegnapi étcsokiból, azt egy picit felmelegítettem gőz fölött, amíg a tejcsokit felolvasztottam a mikróban (óvatosan, alacsony fokozaton, alkalmanként átkeverve, mert könnyen megég) Belekevertem a kakaóvajat, és így kevertem hozzá a tegnapi maradékhoz. ...na, ha ezt olvassa valaki, aki tényleg ért ehhez, most biztos sikítófrászt kap...
A helyes temperálásról itt találsz tippeket, én a kakaóvajas utat választottam.

A cukrok megfürödtek a csokiban, aztán mentek a sütőpapírra, majd a hűtőben hűsöltek.

...oké, hogy nem lett nagy adag...de vészesen fogy... :)