Szotyi művek

Szotyi művek

Jeges tonkaland...

2017. június 18. - Szotyi művek

...avagy, tripla karamellás, jeges macchiato :)

tonkalad1_1.jpg

Volt szerencsém indulni a Nespresso bloggerversenyén, ahol a feladat egy jegeskávé megalkotása volt. A verseny apropója a limitált kiadású Intenso on Ice és Leggero in Ice jegeskávék bevezetése volt. Sorsolással derült ki, hogy melyik blogger-páros melyik kávéhoz készít receptet. Én a Leggero on Ice-ot kaptam,ami aromás és finom keverék, gyümölcsös-citrusos ízjegyekkel, amely rendkívül frissítő érzetet kelt.

Mivel az is a feladat része volt, hogy valami ránk jellemző ízt készítsünk, mindenképpen valamilyen fagyis vonalon akartam elindulni. Ha pedig fagyi, és kávé, akkor karamell - na, meg amúgy is, és naná, hogy sós karamell ;) -, és ha már karamell, akkor az új szerelmem, a tonkabab is helyet kell, hogy kapjon a kreációban.

...Közben pedig már el is indult a szavazás a Facebook-on, amit ide kattintva érhetsz el :)

Ha pedig te is játszanál, így teheted meg: "Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg velünk Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!

Érdemes tudni a kis, ráncos fekete bogyóról - vagyis a tonkababról -, hogy igazi kis aromabomba. Ízében, illatában egyaránt idézi a vaníliát, keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget. Ebben a receptben összesen egy babot használtam, mégis isteni, erőteljes íze lett.

A termőterületein különösen nagy becsben tartják. Nem csupán gyógyító erőt tulajdonítanak neki, - ha valaki amulettként magával hordja - de számos közösségben varázserővel is felruházzák. Úgy tartják, ha az ember tonkababot szorongatva suttogja el vágyait, kívánságait, azok biztosan teljesülnek. Vannak helyek, ahol ökölbe zárt tonkbabbal lejtenek rituális táncot, majd elültetik, és a kisarjadó növény fejlődésével várják a titkos vágyak beteljesülését.

tonkaland5.jpg

A recepthez természetesen használhatsz kész karamell fagyit, és kész karamellszószt is. Ebben az esetben a szószba érdemes belekeverni a mozsárban porrá zúzott tonkababot.

Az én jeges tonkababos-karamellás kávémhoz ezekre lesz szükséged:

1 kapszula Nespresso Leggero on Ice kávéörlemény (40ml)

150ml hideg tej

1 gombóc karamellfagyi

2-3 evőkanál karamellszirup

1 szem tonkabab

csipet grillázs a tetejére

Tegyél egy pohárba 3 nagy jégkockát, és főzd rá a kávét. Készíts hideg tejhabot. Egy másik pohár aljára dobj egy gombóc karamellfagyit. Kicsit nyomkodd le, majd öntsd rá karamellszószt. Egy kanál segítségével öntsd fel a habos tejjel a poharat, várj, amíg szétválik a tej és a hab, végül óvatosan öntsd hozzá a kávét. Még egy kis tejhabot kanalazz a tetejére, végül szórd meg egy kevés grillázsmorzsával.

Ha mégis a kicsit időigényesebb, ellenben finomabb utat választanád - mint én -, úgy a karamellszósz elkészítésével kezd. Ezt akár előző nap is megteheted.

Ezekre lesz szükséged:

A karamellhez:

100g kristálycukor

200ml tejszín (30%-os)

1/2 tonkabab

nagyobb csipet só

Egy lábosban olvaszd meg a cukrot, és hagyd, hogy aranyabarnára piruljon. Próbáld közben nem kevergetni, hogy minél kevesebb gumó képződjön benne. Közben melegítsd fel a tejszínt, és ha a cukor már karamellizálódott, óvatosan, apránként, folyamatosan kevergetve öntsd hozzá. Vigyázz a felcsapó gőzre is! Folyamatos kevergetés közben, forrald kb 5 percet. Egy pillanatra se hagyd magára, mert könnyen kifut, de ha megkevered, gyorsan lecsillapodik ;) Ha van cukorhőmérőd, 90'C-ig kell, hogy hevítsd. Öt perc után, ha már kicsit sűrűsödött, vedd le a tűzhelyről, add hozzá a porrá őrölt tonkababot, és a sót. Keverd el alaposan, és hagyd hűlni.

A fagyihoz:

1 tojás sárgája

100ml tej (3,5%-os)

200ml tejszín

1 ek cukor

1/2 tonkabab

a karamellszósz fele

A tojást a cukorral verd kifehéredésig, majd öntsd hozzá a tejet és a tejszínt. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés közben sűríts be (vigyázz, nehogy a tojásból rántotta legyen), végül mehet bele a porrá őrölt tonkabab, és a karamellszósz. Hagyd kihűlni, és ha van fagyigéped, akkor töltsd bele. Ha nincs, öntsd egy dobozba, és tedd hűsölni a fagyasztóba, 2-3 órára. Közben érdemes néhányszor villával, vagy botmixerrel átkeverni, hogy a keletkező jégkristályokat összezúzd, így krémes marad majd.

A grillázshoz:

Olvassz egy-két evőkanál cukrot egy serpenyőben, piríts aranybarnára, majd öntsd sütőpapírra. Ha megdermedt, törd morzsányi méretűre.

Készítsd el kávédat a fent leírtak szerint :)

 

tonkaland3.jpg

Kipróbálod? ;)

süti beállítások módosítása