Szotyi művek

Napsütés, főzőverseny és borkóstolás...helló Gyöngyös :)

2019. szeptember 19. - Szotyi művek

Szikrázó napsütéssel köszöntött ránk az előző szombat, mikor Gyöngyösre vettünk az irányt, ahol az évente megrendezésre kerülő Mátrai szüreti napok és fehérbor fesztiválra kaptam igazán megtisztelő meghívást.

dsc07627.JPG

A már 20 éves múltra visszatekintő mulatságon állandó esemény a gulyásfőző verseny, ami most a pörkölt kategóriával is kibővült, és aminek a zsűrizésében volt szerencsém részt venni. A szakmai zsűri elnöke Wirgha Márk, és Nagy Zoltán mesterszakács mellett civil zsűritagokként, két nagyon kedves hölgy mellett kóstolhattam végig a helyszínen készült pályamunkákat.

 

Az indulók mindannyian belefőzték szívüket, lelküket a készülő ételekbe, így nem volt könnyű dolgunk a nyertesek kiválasztásánál.

A hagyományosnak mondható sertés és marhahús mellett, volt aki a régi, babérleveles, családi recepttel készült, volt aki frissen szedett vargányával, vagy más erdei gombákkal tette különlegessé ételét. De volt kakasból készült gulyás, szarvas, és vaddisznópörkölt is. Így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálta a számára kedves ízeket.

A baráti társaságok mellett egyesületek, alapítványok, önkormányzatok, bölcsőde, és cégek is képviseltették magukat de még a pártok is békésen megfértek egymás mellett. Igazi, közösségépítő élmény minden résztvevő számára, legyen bár a bogrács egyik, vagy a másik oldalán.

A főzőverseny végeredmény az alábbiak szerint alakult:

Gulyás kategória:

1. PulverTech Ultrák

2. Cefre barátok

3. LEVES

Pörkölt kategória:

1. Mátraaljai Munkaadók Egyesület

2. Csányi Dinnyése

3. Mosolygós Bölcsődések Baráti Társasága

Napközben gyerekprogramokon és előadásokon, az elmaradhatatlan kirakodóvásáron, este pedig koncerteken és utcabálon szórakozhatott a település apraja és nagyja.

A három napos rendezvényen megtalálhatóak voltak a környék pincészetei, így a jó hangulatról a helyi borok is gondoskodtak. 

Néhány általunk is kóstolt bor, a teljesség igénye nélkül...

dsc07635.JPG

 A Szőke Mátyás pince tulajdonosa kedvenc borát, a Merlot ajánlotta kóstolásra :)

dsc07643.JPG

A testes, és száraz Olaszrizling még mindig nagy kedvencem. A Kis-Benedek György pince méltán büszke erre a borfajtára is.

dsc07673.JPG

 Az Ákos pince pultja mögött már a következő nemzedék is képviseltette magát. A pince büszkeségét, a Nyárest Rozét kóstoltuk, A tisztán Zweigeltből készült sötét rózsaszínű bor gyümölcsös illatú, és leginkább a frissen szedett málnára emlékeztet. Eddig nem szerettem a rozét, de ez teljesen levett a lábamról, vittem is belőle haza néhány palackot :)

dsc07645.JPG

A Kovács és Lánya pince birtokbora a Fajzat Cuvée, amely cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és tempranillo házasságából született. Fahordós érlelés és a különlegesen intenzív gyümölcsös aromavilág jellemzi. Egy esti borozgatás alkalmával nem nehéz egy üveggel elkortyolgatni belőle :)

Remek nap volt, jövőre is jövünk :) 

Zöldséges gnocchi

Nem tudom, nálatok hogy van, de itthon a gnocchi általában valamilyen szósszal készül. Igazi jolly joker étel, pillanatok alatt kész van, és a legegyszerűbb változatai a legjobbak. A személyes kedvencem a zsályás vajban pirított, egy kis parmezánnal megszórt formája ;)

De amennyire csak lehet, igyekszem még kihasználni a nyár utolsó napjait, és minél több zöldséget enni. Így ez a krumplinudli is ennek jegyében készül. Ráadásul továbbra sem nagyon eszünk húst, csak heti 1-2 alkalommal. Mostanában nem nagyon van időm arra, hogy sokat szöszöljek a konyhában, pláne nem hétköznap, így igyekszem olyan ételeket készíteni, amik hamar megvannak, és nem kell ott állni mellettük. Ez is ilyen, amíg a sütő bemelegszik, és a gnocchi megfő, a zöldségeket is elő tudod készíteni. Kiadós, laktató fogás, és nagyon finom :)

gnocchi5.jpg 

Hozzávalók:

2 személyre:

50 dkg gnocchi
25 dkg koktélparadicsom
2 közepes fej lilahagyma
1/2 sárga húsú kaliforniai paprika
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 ág kakukkfű
1/2 dl olíva olaj
só, bors
A tetejére: parmezán, bazsalikomlevél


A gnocchit főzd meg, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A paradicsomot mosd meg, a hagymát és a paprikát is tisztítsd meg, és vágd azonos, kb 2x2 cm-es kockákra. A zöldségeket keverd el a kifőtt gnocchival, sózd, borsozd, és locsold meg az olíva olajjal. Forgasd át, és tedd tepsibe. Szórd meg a kakukkfű ágakkal, és légkeveréssel kb 20 percet pirítsd. Tálald parmezánnal, és bazsalikommal meghintve.

Sültparadicsom leves

Most...pont most van itt az ideje ennek a levesnek, mert még van édes, fűszeres nyári paradicsom, de már csípősek a reggelek, és a nappalok sem melegszenek fel túlságosan. Ráadásul nem kockáztatsz spontán öngyulladást, ha be kell kapcsolni a sütőt

Nálunk a legkisebb a nagy paradicsomleves fogyasztó, bár ő a hagyományos, főtt, betűtésztás változatot imádja. Nna, ez teljesen más. Sokkal fűszeresebb, intenzívebb, és sűrűbb. A paradicsom, a hagyma és a sárgarépa (igen, répa, nem írtam el ;) ) karamellizálódik a sütőben, és isteni íze lesz a levesben. A bazsalikompesztó pedig tök jól passzol hozzá :)

paradicsomleves1.jpg

Érdemes többféle paradicsomból készíteni, hiszen a különböző fajtáknak más és más aromája van. Egyúttal remek a maradékok felhasználására is ;)

paradicsomleves.jpg

Hozzávalók:

Kb 2 főre, de én kb az egészet meg tudtam volna enni :)

70 dkg paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
só, bors
1/2 dl olívaolaj
1/2 l zöldségalaplé
3 evőkanál bazsalikom pesztó
1 evőkanál balzsamecet
1/4 teáskanál csilipehely

A paradicsomot mosd meg, a nagyobb szemeket vágd ketté. A hagymát és a répát tisztítsd meg, és ezeket is vágd nagyobb darabokra. Tedd tepsire, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. 190 fokos sütőben, légkeveréssel süsd kb 45 percet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben azért néha nézz rá, forgasd át, hogy nehogy megégjenek. A levével együtt borítsd át egy lábosba, add hozzá a zöldségalaplé felét, és botmixerrel pürésítsd. Közben szükség szerint hígítsd tovább az alaplével. Ízesítsd a pesztóval, és a balzsamecettel, és forrald fel. Én sajtos pirítóssal és még egy kevés pesztóval tálaltam :)

Óriás kagylótészta paradicsomszószban

Ha ételalapanyagról van szó, súlyosan impulzusvásárló vagyok. Így lehet otthon vagy három éve egy csomag óriás kagylótészta, amit még a hentesnél zsákmányoltam...(igen, a hentesnél, nem írtam el :P ) pakolás közben találtam még egy üveg nemsokára lejáró taco szószt is, némi fűszerkeverék társaságában... ;)

Éhen már nem halunk... :D

Ha óriás kagylótésztát főzöl, arra érdemes figyelni, hogy néhánnyal többet dobj a vízbe, mert nem mindegyik darab éli túl a forró fürdőt.

Első olvasatra kicsit macerásnak tűnhet, mert kb minden részét külön kell elkészíteni, de ha rászántad magad, visz majd a lendület, és hamar megleszel vele ;)

kagylo.jpg

Hozzávalók:
30 darab óriás kagylótészta
A húshoz:
30 dkg darál sertéshús
2 evőkanál olíva olaj
1/2 üveg taco szósz
2 evőkanál taco fűszerkeverék
1-2 teáskanál chilipor
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál cukor
A szószhoz:
1/2 üveg taco szósz
1/2 doboz darabolt paradicsomkonzerv
A tetejére
tejföl, reszelt sajt. friss petrezselyem és bazsalikom
A húst futtasd meg az olívaolajon, fűszerezd a fűszerkeverékkel, a chiliporral és a sűrített paradicsommal, kicsit forgasd át, majd öntsd fel a taco szósszal. Ha szükséges, sózd. Főzd puhára, és szórd meg a cukorral, hogy elvegye a paradicsom savasságát. Tedd félre hűlni, így nem égeted majd -annyira-  le a kezed, miközben a tésztát töltöd ;). A tésztát főzd fogkeményre. A szósz hozzávalóit keverd el, és tedd tepsibe. A kagylótésztákat töltsd meg egyenként a hússal, és állítsd a paradicsomos szószba. Mindegyik kagyló tetejét locsold meg  tejföllel, és szórj rá reszelt sajtot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, kb 20 perc alatt süsd készre. Tálalásnál hintsd meg  petrezselyemmel, vagy bazsalikommal

Menta pesztó

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis bokor mentát, amit lelkesen ki is ültettem a kertbe. Már a következő évre is elképesztő mértékben terjedt szét, de mostanra már kb kaszálni lehet, teljesen kitöltötte a rendelkezésére álló teret :)

menta1_1.jpg

Ez alapvetően nem gond, imádjuk a mentát, nem csak limonádéba, de húst pácolni, salátába, krémbe, levesbe...

...most pedig pesztót készítettem belőle, (többé-kevésbé) a hagyományos bazsalikomos változat mintájára. Friss citrusos, és nem, egyáltalán nem olyan, mint a mentolos fogkrém ;)

peszto_1.jpg

Tésztára, parmezánnal megszórva tökéletes nyári ebéd :)

dsc05275.JPG

Hozzávalók:

4 marék mentalevél
10 dkg pirított, sótlan mogyoró
7 dkg parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és héja
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 dl olívaolaj

Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tedd aprítóba. Néhány másodpercig járasd a gépet, majd folyamatosan csurgasd hozzá az olívaolajat is, amíg sima masszát nem kapsz. Felhasználás előtt - lezárt üvegben - minimum 6 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek igazán összeérjenek. 1 hónapig simán eláll, de használat után kanalazz rá egy kevés olívaolajat, hogy ne érje levegő :)

Csípős-citromos csirkenyárs

Ti hogy álltok nyáron a csípős ételekkel? Jöhetnek akkor is, vagy inkább a hűvösebb időszakokra tartogatjátok őket? Nálunk simán befigyel nyáron is egy-egy tányér chilis bab, jó csípősen, de én például kifejezettem szeretem a csípős szószokat is. Nem normális módon rá tudok kattanni egy-egy ízre, és akkor azt keresem, készítem "mindenben". Most, nyár elején a sriracha volt ez az íz, vagyis a csípős, mégis édes paprikakrém. Ment a tartárba, a melegszendóra, mindenre, amire valamit rá lehetett locsolni.

Így persze elképzelhetetlen, hogy pont a húspácba ne menjen ;)

Nálam elektromos grillen készült, de persze a hagyományos, szabadtüzes változaton is teljesen rendben van. Viszont akkor kicsit áztasd be a fa saslikpálcákat, nehogy lángra kapjon

Könnyű, friss, mégis fűszeres nyári ebéd, nagyon kevés melóval ;)

saslik.jpg

Hozzávalók:
1 csirkemell filé
A páchoz:
1 dl tejföl
2 evőkanál sriracha (csípős paprikakrém)
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
A nyárshoz:
1 citrom karikára vágva

A pác hozzávalóit keverd el, és forgasd bele a nagy kockákra vágott csirkemellet. Takard le, és egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe. Sütés előtt egy órával vedd ki a húst, és hagyd , hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A citromszeletekkel együtt tűzd fel a saslikpálcára. Forrósítsd fel a grillsütőt, (vagy izzítsd be a faszenet) és 10-15 perc alatt süsd meg a nyársakat. Én salátát készítettem mellé.

Jó étvágyat! :)

 

Olívabogyó, sült szőlő és sok-sok sajt Vol.2

...és most jöjjön a sajt-piknik második fele is :)

piknik2_1.jpg

Egy nagyon egyszerű, de gazdag olívabogyó saláta készült a citromborsos sajt kísérőjeként. Mini amúgyis lelkes olívabogyó fogyasztó, de így még egy kis csavart adtunk a dolognak. Citrusos, friss, kicsit sós, jó barátja a karakteres, borsos sajtnak. Mivel az ilyen típusú ételeknél nem igazán lehet mennyiségeket megadni, így csak a hozzávalókat adom meg, ízesítsd saját ízlésedre

olivas-borsos1.jpg

Hozzávalók:

zöld és fekete olívabogyó

egy kevés extra szűz olívaolaj

néhány bazsalikomlevél

egy kicsit több rukkola

citrom leve és héja

pici só (ízlés szerint) és bors

A bogyókat darabold fel egy kicsit, de nem kell apróra. A bazsalikomot és a rukkolát viszont igen, finomra. Add hozzá a többi hozzávalót is, tedd üvegbe, és mehet egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek íz ízek. Tálalásnál egyszerűen kanalazd a sajtra

olivas-borsos.jpg

A fűszeres sült szőlő már picit tovább tart, és még a sütőt is be kell kapcsolnod hozzá. De megéri, mert ez is egy igazi ízbomba: karamellizált méz, balzsamecet, friss aromás szőlő...nekem a vadvirágos sajt volt az ideális barátja

szolos-vadviragos1.jpg

Hozzávalók:

3 marék kb 300g nagyszemű szőlő, lehetőleg magnélküli (az a néhány, ami esetleg van benne, sütés közben kipotyog majd)

1 ek olívaolaj

1 tk só

2-3 ág kakukkfű

1/4 tk bors

1 ek méz

2 ek balzsamecet

Szemezd le, és mosd meg szőlőt. A kakukkfüvet morzsold le a százáról. Keverd el az olívaolajat, a sót, borsot, a kakukkfüvet és a mézet. Forgasd meg benne a szőlőt, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 160 fokon, légkeveréssel, süsd kb 40-45 percet, vagy amíg meg nem pirul. Közben néhányszor rázd meg a tepsit. Ha kész, szedd tálba, locsold meg a balzsamecettel, és hagyd kihűlni. Tálald a vadvirágos, vagy a hosszan érlelt sajttal.

A fenti, recepteknél vedd figyelembe, hogy nem túl nagy adagok. Inkább az volt a cél, hogy minél több ízt, és variációt készíthessünk. Viszont mindegyik viszonylag könnyen elkészíthető, és szállítható, jól bírja a meleget, és szerintem remekül kiegészítik a karakteres sajtkölteményeket.

Chutney, lekvár, és sok-sok sajt Vol.1

Minivel imádunk piknikezni - Férj már kevésbé, mert "muszáj a földön enni?", de mivel minket meg imád, így alkalmanként rá tudjuk beszélni :D - és a sajtokat...a sajtokat is imádjuk, pláne az igazi, érett, karakteres sajtokat. Legyen az keménysajt, brie, vagy kék sajt. Bármi jöhet. Így igazi boldogság, hogy még tavaly télen rátaláltam a Chez Sennerei sajtjaira.

Találtok is sok-sok infót, hogy miért is jó, és különleges a szénatejből sajt, illetve néhány receptet is, amik Juditék sajtjaival készültek. Például a töltött szűzpecsenyét, vagy a diós táskát, levest, vagy éppen sajtkrémet.

0d5b15c8-c221-449c-aba4-dd12ab86a97f.JPEG

De vissza is a piknikhez...

A szokásos rántott hús-zsemle kombó helyett szívesebben csomagolok sajtokat. Egyrészt biztos, hogy jobban bírja a gyűrődést, mint pl a felvágott/szalámi/stb, másrészt lehet hozzá tuti szószokat készíteni.

895d1caf-ebbd-45f0-9ef3-c4b200a0666c.JPEG

Most is így történt, és a sok-sokféle sajtot különböző párosításokban tálaltam

Készült baconos-paradicsomos chutney a hosszan érlelt sajthoz

fűszeres, sült szőlő a vadvirágoshoz,

olíva saláta a citromos-borsos ízesítéshez,

vörösborban főtt bogyósgümi lekvár a briehez, és

körtés, mézes-pisztáciás kísérő a kék sajthoz

Nálam most az összes közül a chutney volt az abszolút befutó, mert nagyon erőteljes, fűszeres, a sült bacon isteni benne. A karamellizálódott cukor elveszi a paradicsom savasságát, és csíp, de csak a végén - bár akkor alaposan ;) A hosszan érlelt, karakteres sajttal nagyon jó páros volt.

...de azért nem sokkal előzte meg a vörösboros lekvárt sem. Pláne, hogy az alá pedig egyik kedvenc sajtom került :) Ez teljesen eltér a chutneys duótól, sokkal lágyabb, könnyebb. A vörösbor egyáltalán nem tolakodó, az egész inkább olyan, mint egy sűrű sangria. Ha szereted az édes-sós párost, ebben nem csalódsz majd

Vagyis akkor - kissé elfogultan - jöjjön is ez a két recept először

chutney-hosszan_erlelt1.jpg

A baconos-paradicsomos chutney-hoz ezekre lesz szükséged:

125g kockázott bacon

kb 200g paradicsom (válassz húsos fajtát)

1 kis fej hagyma

2 tk füstölt pirospaprika

3 púpos evőkanál lágy barna nádcukor (ennek enyhén karamelles íze van, de a hagyományos barnacukor is jó)

1 tk mustár

2 evőkanál fehérbor ecet

1/2 tk só

1 tk cayenne bors (ízlés szerint, amennyire csípősen szereted - mi nagyon)

A bacont alacsony lángon pirítsd ropogósra (kb 15 perc kell neki). Vedd ki a serpenyőből, és a visszamarat zsíron pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha kész, tedd vissza a bacont, és mehet bele az összes többi hozzávaló is. Fedd le, vedd egészen kicsi lángra, és főzd 45-50 percet, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Eleinte ritkábban, a vége felé már sűrűbben kevergesd át. Ha kész, hagyd kihűlni, majd tedd üvegbe, és tartsd a hűtőben. Vaaagy, készítsd belőle nagyobb adagot, dunsztold, és már kész is vagy az első karácsonyi gasztroajándékokkal ;) (és ezért decemberben majd nagyon hálás leszel magadnak)

chutney-hosszan_erlelt2.jpg

vo_ro_sboros_bogyo_s-brie.JPG

A brie és a bogyós lekvár igazán klasszikus párosítás, de most szerettem volna bele egy kis csavart, így vörösborban főztem meg a gyümölcsöket. Az alkohol szinte teljesen elpárolog belőle, és marad a gyümölcsös, édes íz. Ez sem egy bonyolult darab, kb 20 perc alatt el is készül

Hozzávalók:

300g bogyós gyümölcs (én az egyszerűség kedvéért most fagyasztottat használtam. Volt benne málna, szeder, ribizli, és feketeribizli)

150 ml száraz vörösbor

3-4 ek lágy, barna nádcukor

1/4 citrom leve

1 csapott el kukoricakeményítő + 3 ek víz

A gyümiből tegyél félre kb 50g-ot. A bort öntsd lábosba, a maradék gyümölccsel, a cukorral és a citrommal együtt tedd fel főni. Közepes lángon forrald kb 10 percig, vagy amíg a gyümölcsök szét nem főnek. A kukoricakeményítőt keverd el a vízzel, öntsd a "lekvárba", és kb 5 perc alatt sűrítsd be. Tedd üvegbe, és hagyd kihűlni.

...és már ez is mehet majd a piknik kosárba

vo_ro_sboros_bogyo_s-brie1.JPG

Epres-málnás sült zabkása

A klasszikus zabkása nagyon nem barátom. Alapvetően nem az ízével van bajom, - mert pl az éjszakázós, vagyis inkább áztatott, és nem főzött változatot kifejezetten szeretem - hanem az állagával.
De - szerintem - a legtutibb zabkása változat, az a sült. Jóó sok gyümölccsel. Ebbe most ráadásul még tojás sem került, vagyis tök vegán.
sult_zabkasa3.jpg
Igen, kitaláltad, nem a múlt héten készült, és tudom, hogy már nem igazán kapható eper, viszont tökéletesen helyettesíthető más idénygyümölccsel, például sárgabarackkal. Bár alapvetően azt mondanám, hogy ez egy reggeli, de nálunk felkelés után nem sokkal mindenki éhen akar halni, így még csak véletlenül sincs idő arra, hogy 1 órát a reggelivel bíbelődjek, így ezek inkább a uzsi kategóriába esnek.
A sült banánkarikák egy édes, krémes réteget képeznek a sütiben, de ha eper helyett sárgabarackot teszel bele, akár el is hagyhatod, mert a barack szintén lágy, lekvárszerű, és enyhén karamellizált alapot ad majd az egésznek
Talán elsőre kicsit hosszú a hozzávalók listája, de ez alapvetően egy tök egyszerű étel. Szerintem próbáld ki ;)
Hozzávalók:
2 evőkanál őrölt lenmag
6 evőkanál víz
18 dkg zabpehely
5 dkg dió
3 dkg kókuszcsipsz
10 dkg nádcukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
csipet só
1,8 dl kókusztej (vagy más növényi tej)
0,8 dl juharszirup
3 evőkanál kókuszolaj + 1 evőkanál a forma kikenéséhez
1 nagyobb banán
40 dkg eper
20 dkg málna
A tetejére: 2-2 evőkanál dió, és kókuszcsipsz
néhány szem málna
A lenmagot és a vizet keverd össze (ez lesz majd a "tojás"), és 5 percre tedd félre. A diót vágd kisebb darabokra. Egy-egy külön tálban mérd ki a száraz és a nedves hozzávalókat, végül vegyítsd össze. A sütőtálat kend ki kókuszolajjal. Alulra tedd az eperszeleteket, erre rétegezd a banánkarikákat. (vagy a sárgabarackot)  Kanalazd rá a zabos keveréket, szórd meg a málnával, a dióval, és a kókuszcsipsszel. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 40-45 perc alatt süsd készre. Ha a kókuszcsipsz nagyon barnulna, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd hűlni 15 percet. Tálalásnál díszítsd friss málnával, és kókusszal, és porcukorral
sult_zabkasa4.jpg
Jó étvágyat :)

Görög csirke citromos rizzsel

Gyors, egyszerű nyári ebéd, és elég hozzá egy serpenyő

Mi az?

Na jó...lehetne a lecsó is, de én most erre a citromos-fetás csirkére gondoltam :D

csirke_1.jpg

A hagyományos rizs-csirke kombó különlegesebb változata. Frissítő, kicsit fanyar a citromtól, az olvadt feta pedig naagyon jó a fűszeres rizzsel. Nálunk határozottan sikere volt :D

Hétköznap nem nagyon van sem időm, sem nagyon kedvem sokáig a konyhában zsezsegni, így igyekszem inkább olyan ételeket készíteni, ami egyrészt hamar elkészül (vagy legalábbis elő tudom készíteni, hogy a meló már kevés legyen vele), másrészt el tudjuk vinni másnap ebédre. Ez a fogás erre is tökéletesen megfelelt: nem kellett vele sokat tökölni, és másnapra mégjobban összeértek az ízek. Szerintem próbáljátok ki ;)

csirke3.jpg

Hozzávalók:

6 csirke felsőcomb
A páchoz
1 citrom leve és héja
1 evőkanál oregánó
4 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
A rizshez:
2,5 dl rizs
1 kis fej hagyma
2,5 dl víz
2,5 dl csirkealaplé
1 evőkanál oregánó
1,5 evőkanál olívaolaj
só, bors
A tetejére:
Feta sajt
fél citrom leve
petrezselyem

A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkecombokat. Legalább egy órát állni hagyjuk. Száraz serpenyőbe tesszük a combokat, és mindkét oldalukat megsütjük. Kivesszük a húst az edényből, egy papírtörlővel kitöröljük, és olívaolajat öntünk bele. Megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a rizst. Felöntjük a vízzel, az alaplével, és a maradék páclevet is hozzáadjuk. Sóval, borssal, és az oregánóval ízesítjük. Puhára pároljuk, fetát morzsolunk rá, rányomjuk a citrom levét, és petrezselyemmel szórjuk meg. Végül visszatesszük a kisült csirkecombokat, és tálaljuk.