Szotyi művek

Kókuszos minikuglóf

2018. október 17. - Szotyi művek

...avagy nincs olyan, hogy fölösleges sütőforma, mert egyszer majd nagyon jól fog jönni. Ezeket a minikuglóf formákat szerintem vagy három éve rakosgatom a szekrényben, de most végre eljött az én az ő ideje, és felavattam végre :D

Vagyis még nyár elején, mert akkor készültek ezek a minikuglófok.

Nyaralni indultunk Velencére, és szerettem volna minél több dolgot elhasználni a hűtőből. Volt egy bontott doboz kókusztej is, így alap volt, hogy kókuszos legyen (pláne a bontott zacskó kókuszreszelék miatt is), és lehetőleg bírja az utazást is.

Tökéletes választásnak bizonyult, mert nemcsak, hogy nagyon finom lett, de harmadnapra, mikor az utolsó darab is elfogyott, még mindig puha és szaftos volt.

kuglof.jpg

Azóta már láthattad is a Kifőztük magazinban, most pedig már itt is olvashatod :)

kugof1.jpg

Hozzávalók 12 db-hoz

25 dkg liszt

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

15 dkg cukor

3 tojás

2 dl kókusztej

15 dkg kókuszreszelék

1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál vaníliaaroma

1 csipet só

a tetejére:

3–4 púpozott evőkanál porcukor

1–2 evőkanál kókusztej

2 evőkanál pirított kókuszreszelék

 

Vegyítsd el a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sót és a sütőport, és tedd félre kicsit.

A vajat és a cukrot robotgéppel habosítsd ki, add hozzá egyenként a tojásokat (így nem fog kicsapódni), majd a kókusztejet és a vaníliaaromát is. Keverd bele a lisztes cuccot, és alacsony fokozaton dolgozd simára. Végül forgasd bele a kókuszreszeléket. A masszát kanalazd a minikuglófformákba, és 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 perc alatt süsd készre.

A porcukrot keverd el a kókusztejjel, tálaláskor locsold meg vele a kuglófok tetejét, végül szórd meg pirított kókuszreszelékkel.

kuglof5.jpg

 

Ananászos-kókuszos csokitorta

A napokban átadásra került a Segítsüti árverésre készített ananászos-kókuszos csokitorta. Többen kértétek a receptet, már itt is vagyok vele :)

A Segítsütis bejegyzést itt találod

ananaszos-kokuszos_csoki.jpg

A csokitorta alapja a kedvenc csokis piskótánk, ami nagyon lágy és szaftos, közte egy vastagabb édesebb-kókuszos (tudod, mint a bounty), és egy frissebb-vékonyabb ananász réteggel. Az egész tortát lágy csokikrém borítja, amit aszalt ananászvirágokkal díszítettem.

ananaszos-kokuszos_csoki1.jpg

Elsőre talán kicsit hosszúnak, és bonyolultnak tűnik, de egyébként nem az, csak a több réteg miatt csalóka kicsit. Ráadásul nem kell egyszerre készíteni. Nálam a folyamat a következő:

-Először a csokikrém, amivel majd beborítom/körbekenem (ez akár egy nappal hamarabb is készülhet), majd a

-Piskótalapok (ez is készülhet egy nappal hamarabb), valamikor közben az

-Ananászvirágok, végül a

-Kétféle krém, amit melegen használok fel.

Hozzávalók:

A csokikrémhez, amivel majd beborítod az egészet:

2dl habtejszín (30%)

10dkg tejcsoki

10dkg étcsoki

120g mascarpone

Először ezt a krémet készítsd el, mert kell neki legalább egy éjszaka, hogy használni tudd: A kétféle csokit tördeld a tejszínbe, forrósítsd fel, és hagyd állni egy percet. Keverd addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Hagyd, hogy kihűljön, és tedd hűtőszekrénybe minimum 12 órára. Felhasználásnál robotgéppel habosítsd ki, közben add hozzá a mascarponét, és verd kemény habbá. Ezzel kend - majd - körbe a tortát.

A virágokhoz:

1 kisebb ananász fele (a maradékot se nassold el, abból lesz majd a krém)

Tisztítsd meg az ananászt. A magjait átlósan vágd ki, így szebb lesz a virágok széle is. Vágj vékony, de tényleg vékony 1mm-es szeleteket. Minél vékonyabb lesz, annál hamarabb elkészül, és szebb lesz. A szeleteket tedd egyenként muffin formába (én szilikonost használtam, a fémbe beleragad), és szárítsd 90fokon, légkeveréssel 1-2 órát. Nem kell, hogy beleférjen a formákba, csak tedd a tetejére, majd szépen belecsusszan, miközben aszalódik. A sütési idő attól függ, mennyire lettek vékonyak a szeletek. Közben less rá többször. Ha elkészült, kicsit igazítsd meg a formában, és hagyd, hogy abban is hűljön ki. Felhasználásig tárold száraz helyen.

A piskótához: 16cm-es formához

30 dkg liszt

10 dkg cukrozatlan kakaópor

25 dkg cukor

1,5 teáskanál sütőpor

2 teáskanál szódabikarbóna

2,5 dl tej

1,2 dl kókuszolaj

2 tojás

2 teáskanál vaníliakivonat

2,5 dl forró víz

1 csipet só

Keverd össze a szárazanyagokat, add hozzá a tejet, az olajat, a tojást, vaníliát. Keverd el alaposan robotgéppel, majd óvatosan add hozzá a forró vizet. Kapcsold nagy fokozatra a robotgépet, és keverd kb 1 percig, hogy minél több levegő kerüljön bele. Én három formában sütöttem, hogy ne keljen kettévágni. Ehhez mérd három felé a tésztát, és öntsd tortaformába, amit alulról sütőpapírral bélelsz ki. Kicsit csapkodd oda a formát az asztalhoz, hogy kijöjjenek a levegőbubik. 180'C-on, légkeveréssel, kb 35-40 perc alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrizd. Ha mindkét lapot kisütötted, tedd félre, és hagyd teljesen kihűlni. Akár előző nap is elkészítheted, csak éjszakára takard le.

A kókuszos krémhez:

4 dl kókusztej

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg cukor

3 evőkanál durumbúzadara (jó a sima búzadara is ;) )

A kókusztejet öntsd lábosba, és kezd melegíteni. Közben add hozzá a cukrot, a kókuszreszeléket és a darát. Kis lángon addig főzd, amíg be nem sűrűsödik annyira, hogy kevergetés közben már látszik az edény alja. Kicsit tedd félre, hogy kicsit hűljön.

Az ananászos krémhez:

1 kisebb ananász fele

1/2 dl víz

1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

Az ananászt kockázd fel (a középső, fás részt is távolítsd el), öntsd fel a vízzel, és alacsony lángon főzd puhára. botmixerrel, vagy turmixgéppel pépesítsd. A kukoricakeményítőt old fel egy kevés vízben és sűrítsd be vele a szószt. Egy két percet még főzd, amíg ki nem fényesedik. Tedd félre ezt is, hogy kicsit kihűljön.

Most jöhet a torta összeállítása: A lapokat vágd egyenesre. Kend meg az elsőt a kókuszos krém felével. Elég sűrű, használj hozzá spatulát, amit, ha vékonyan bekensz olajjal, nem tapad majd hozzá a krém. Erre kanalazd az ananászos krém felét, és terítsd el, de ne teljesen a széléig. Hagyj körbe kb 2 cm-t, hogy ne folyjon ki. Jöhet a következő réteg piskóta, majd ismét a kétféle krém, egymásra. Végül takard be az utolsó piskótával. Igazítsd egyenesre, mert még elég könnyen elcsúszkál, de ez nem marad így. Tedd hűtőbe legalább egy órára, hogy kihűljön a krém, és összeálljon minden. Most jöhet a csokikrém: ahogy feljebb írtam, habosítsd ki, keverd hozzá a mascarponét, és kend vele körbe a tortát. Díszítsd az ananászvirágokkal, és már tálalhatod is :)

 

Zabpelyhes keksz

Már megint a nyomi banánok... :) Komolyan, nem is tudom, minek veszek banánt. Vagyis de, mert persze Mininek mindig megjön a kedve, mikor meglátja vásárlás közben, de valami furcsaság folytán, mire hazaérünk, ez mindig elmúlik. Aztán persze rakosgatom néhány napig, amíg meg nem barnul, végül mindig valami sütiben végzi :D Persze most sem volt ez másképp, de ez most épp kapóra jött, mert tökéletes választás volt utazáshoz.

afonyas1.jpg

...ja igen...eredetileg még valamikor a nyáron készült, vagyis jól látod...kicsit el vagyok maradva receptírásban...de ígérem, előbb egyszercsak utolérem magam :D

afonyas4.jpg

Emellett pillanatok alatt elkészül, így akár reggelire is összedobhatod: amíg a sütő bemelegszik, pikk-pakk összeállítod a tésztát

A dióvak helyett természetesen megfelel a mogyoróvaj is, de én egyrészt imádom a dióvajat, másrészt nem szívesen veszek kész magvajat, mert általában egy csomó olyan dolog is van benne, ami tök fölösleges. Ráadásul kb 10 perc elkészíteni itthon, és igazán a saját ízlésedre hangolhatod. Receptet itt találsz hozzá

Juharszirup helyett pedig tökéletesen megteszi a méz is, nálam szintén azért került bele ez, mert nagyon szeretem. Ezeken kívül más, általad használt folyékony édesítő is megfelel.

Hozzávalók: kb 20 darabhoz

2 közepes banán (érett)

10 dkg dióvaj

4 evőkanál juharszirup

2 evőkanál kókuszolaj

2 tojás

1 teáskanál vanília kivonat

20 dkg zabpehely

½ teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

15 dkg áfonya

3 dkg dió (nagyobb darabokra vágva)

A tetejére:

2-3 evőkanál dió, és áfonya

A banánt villával nyomd össze, keverd hozzá a tojásokat, a juharszirupot, a kókuszolajat, a vaníliát, végül a dióvajat is. Add hozzá a zabpelyhet, majd a sütőport és a szódabikarbónát is. Alaposan keverd e. Forgasd bele  az áfonyát, és a diót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakj 2 evőkanálnyi halmokat, és nyomj a tetejükbe további áfonyaszemeket és diódarabokat. 160 fokos, légkeveréses sütőben 15-18 perc alatt süsd aranybarnára.

afonyas2.jpg

Dióvaj

Gyakran készítek itthon mindenféle magból vajakat, de az egyik kedvencem a dióból készült krém.

Igazán nincs is másra szükség hozzá, mint egy nagyobb teljesítményű aprítóra, és némi türelemre, hogy ki tudd várni, hogy igazán krémes legyen a dió állaga. De így is kb 10 perc alatt kész van ;)

dio2.jpg

Utána már csak arra érdemes figyelni, hogy ne kanalazd el egyből az egészet ;)

Nálam általában kisebb adagokban készül, amennyi 1-2 hét alatt elfogy. Ennyi idő alatt biztosan nem avasodik majd meg, de azért érdemes hűtőszekrényben tartani

Hozzávalók

25 dkg dió

2 evőkanál kókuszolaj

2 evőkanál folyékony édesítő, vagy porcukor

csipet só

A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben. (ezt a lépést akár el is lehetne hagyni - ha elég száraz a dió -, de egyrészt szerintem sokkal finomabb így, másrészt tök jól le tudod dörzsölni a keserű héját)  Még forrón tedd át  egy textil zsákba, vagy konyharuhába, és óvatosan, amennyire csak tudod, dörzsizd le róla a héját. Kicsit hagyd hűlni, majd tedd aprítóba. Öntsd hozzá az olajat, az édesítőt, és a sót, és 1-2 perc alatt turmixold krémesre. Közben egy spatulával többször töröld körbe az aprító oldalát, hogy ne maradjanak benne darabok. Tálalhatod  édes krémként, kalácsra kenve, vagy sütemények alapanyagaként. Vagy ne bonyolítsd túl, egyszerűen láss neki egy kanállal ;)

 

Segítsüti 2018 - Ananászos kókusztorta

Ismét itt a Segítsüti, jótékonysági sütiárverés, és idén abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy én s részt vehetek ebben a szuper kezdeményezésben.

ananaszos-kokuszos_csoki.jpg

De, hogy mi is ez?

Segítsüti története 2009-ben indult, az első, gasztrobloggerek civil összefogásával született jótékonysági süteményárveréssel. Azóta minden évben kétszer - tavasszal és ősszel - licitálhatsz a 30 blogger által felajánlott sütikre. Ha tiéd a legmagasabb licit, már készül is neked a kiválasztott nyalánkság.

Az idei támogatott a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, és az árverésből befolyt összegből a klinika intenzív osztályára szeretnénk vásárolni egy ún. kapnográfot, ami a súlyosan beteg, lélegeztetett gyermekek tüdőállapotának követésére szolgál. Segítségével az ebből a célból vett gyakori vérvételek elkerülhetőek, a betegeknek kevesebb fájdalmat okozva így. (http://bokaygyermekklinika.hu/)

Ha szívesen segítenél, nincs más dolgod, mint regisztrálni a Segítsüti oldalán, ahol már licitálhatsz is a kiválasztott tortára. Mivel a süti átadása a későbbi egyeztetés után történik majd, akár két legyet is üthetsz egy csapásra, vagyis amellett, hogy segítesz a célunk elérésében, gondoskodhatsz egy számodra fontos esemény nasi-ellátásáról is ;)

Az én felajánlásom egy Ananászos kókusztorta,

az lapja a kedvenc csokis piskótánk, ami nagyon lágy és szaftos, közte egy vastagabb édesebb-kókuszos (tudod, mint a bounty), és egy frissebb-vékonyabb ananász réteggel. Az egész tortát lágy csokikrém borítja, amit aszalt ananászvirágokkal díszítettem.

ananaszos-kokuszos_csoki1.jpg

Recept hamarosan... ;)

Almáspite pálcikák sóskaramell szósszal

Van néhány örök szerelmem, az egyik ilyen a karamell, vagyis kifejezetten a sós karamell szósz. Annyira nem vagyok büszke rá, de már akkora rutinra tettem szert a készítésében (értsd: már túl vagyok a sokadik adagon :P), hogy 10 perc alatt, cukorhőmérő, mérleg, meg mindenféle ketyere nélkül is tökéletes állagú, és ízű lesz :D

karamell_szoveg.jpg

Ha pedig karamell szósz, akkor almáspite is, igaz? :D

Történt ugyanis, hogy volt otthon egy csomag, aznap lejàrós (ne kérdezd...én vagyok a bevásárlóközpontok ideális célközönsége, és imádom a rövid szav. idejű cuccokat...) vajas tészta, amit pont azért vettünk, hogy milyen jó lesz, hogy elhasználjuk a nyomi almákat otthon. Aztán persze kiderült, hogy kb 2 miniszem nyomi alma van, és a tészta csomag sem épp nagy adag, úgyhogy ne erőltessük ezt a pite dolgot :P viszont valamit kellett vele kezdeni, nehogymár az enyészeté legyen, hamár megmentettük az üzletben. Nemrég a Pinteresten láttam valami hasonló receptet, így nem is volt kérdés, mi lesz a sorsa
Két réteg vajas tészta között fűszeres almaszósz, fahéjas cukorral megszórva, és ropogósra sütve, jaa, és persze karamellbe mártogatva

almas_pite.jpg

Általában nem vagyok nagy rajongója az előre csomagolt tésztáknak, de azt el kell ismernem, hogy gyorsabb, és egyszerűbb, mint összerakni egy omlós tésztát, úgyhogy igen - bevallom - évente kb kétszer nálam is befigyel egy-egy ilyen zacskó. Ha nincs otthon, vagy nem szeretnél kész tésztát használni, itt találsz hozzá receptet

...és a végére itt is van az örök kérdés is: melyik volt előbb, a karamellszósz, vagy az almáspite? :D

Hozzávalók:

1 csomag vajas tészta

2 kisebb szem alma

2-3 ek barnacukor

1 rúd fahéj

1/2 tk őrölt szegfűszeg

negyed citrom leve

A tetejére:

1 tojás

2 ek cukor

1 csapott tk fahéj

Előbb készítsd el az almaszószt: Tisztítsd meg, és vágd fel az almát. Tedd lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Szórd meg a cukorral, ízesítsd a fahéjjal, szegfűszeggel, és a citrommal. Főzd puhára (vagyis gyakorlatilag készíts egy almakompótot), és a leve nélkül tedd át a turmixgépbe. Néhány másodperc alatt turmixold simára. Tedd félre, hogy kihűljön.

A tésztát terítsd ki, gondolatban felezd meg, és kend meg vékonyan az almaszósszal. Nekem több lett, mint amennyi a tésztára kellett, a többit tedd félre, és vagy süss belőle egy tuti browniet(ezt is újra kéne már fotóznom... :P), vagy simán fagyaszd le, amíg nincs rá szükséged újra.

De most vissza a tésztához: Szóval, kend meg a tészta felét az almaszósszal, és hajtsd rá a másik oldalát. A tetejét kend meg a felvert tojással, és szórd meg a fahéjas cukorral. Egy derelyevágóval vágd 1,5cm-es csíkokra, majd felezd el keresztben, hogy ne legyenek olyan hosszúak a rudak. .

...és most jön a nehezebb része: elvileg át kéne tenni a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mondjuk tél van, és nincs éppen 35 fok, ez viszonylag problémamentes mondható, de így nyáron azért nem ennyire egyszerű, mert a nyomorult vajas tészta bizony olvad...úgyhogy én el is engedtem ezt a projectet, és rajtahagytam azon a papíron, amibe a tészta be volt tekerve. Ezzel emeltem át a tepsire, és 200 fokos sütőben, légkeveréssel, kb - perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor elkészült, mégegyszer átmentem rajta a derelyevágóval, és a rudakat rácson hagytam hűlni.

A karamellhez:

A karamellhez:

50g lágy, barna nádcukor

50g kristálycukor

200ml tejszín

(naaagy) csipet só

Öntsd lábosba a cukrot (mindkettőt), és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen enyhén sötétbarna, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Mehet bele a só is. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha elkészültél, öntsd hőálló üvegbe, és tálald a piterudak mellé.

Ha nagyon besűrűsödne a karamell, dobd be kicsit a mikróba, de vedd figyelembe, hogy minél többet mikrózod, annál tovább sűrűsödik majd, mire kihűl.

Grillezett fűszeres kukorica

Igaz, hogy már eléggé a szezon végén vagyunk, de ha még találsz csöves kukoricát a piacon, készítsd el ezt a tejfölös-fűszeres változatot, amit akár a grillen is megsüthetsz.

kuko9.jpg

Általában a főt kukóért nem vagyok oda, de a sült változatot imádom, pláne ha jó fűszeres ;)

kuko1.jpg

Hozzávalók:

2 darabhoz

2 cső kukorica
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál ancho chili
1 kiskanál só
1/2 kiskanál bors
2 evőkanál reszelt parmezán
1/4 citrom
1 evőkanál friss petrezselyem

A kukoricát hámozd meg, vékonyan kend be olíva olajjal, majd serpenyőben, vagy grillen süsd körbe. Közben a chilit, sót, és borsot keverd el, és kicsit tedd félre. A még forró kukoricára, egy ecsettel kend rá a tejfölt, híntsd meg a fűszerkeverékkel, és a parmezánnal. Morzsold rá a petrezselymet, végül néhány csepp citrommal ízesítsd. Azonnal tálald, grillhúsok köreteként.

kuko7.jpg

 

Fetás-paradicsomos pite

Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a paradicsomos pitét, de eddig nem találtam sárga és fekete paradicsomot is egyszerre, ami nem a koktélparadicsom méret lett volna. A boldogságomhoz még a zöld paradicsom is hozzátartozott volna, de ezt egy ideje végképp elengedtem.

befunky-collage-2.jpg

Maradt itthon egy fél doboz feta is, pont jól jött a paradicsomszeletek alá. Az alap pedig egy hagyományos pitetészta, vajas, és omlós.

paradicsom5.jpg

És, hogy miért nem volt jó a sima, piros paradicsom a pitére? Mert szerintem a fekete paradicsom az egyik legfinomabb fajta. Szaftosabb, zamatosabb, fűszeresebb, és édesebb. Már akkor is ízletes, amikor még nincs is teljesen megérve. A sárga paradicsom is isteni édes, és sokkal kevésbé savas, mint piros társa. Ha eddig nem próbáltad, ha legközelebb találkozol velük, mindenképpen érdemes megkóstolni :)

paradicsom6.jpg

Maradt itthon egy fél doboz feta is, pont jól jött a paradicsomszeletek alá. Az alap pedig egy hagyományos pitetészta, vajas, és omlós.

Végül friss kakukkfűvel és hawaii fekete sóval szórtam meg. Ez utóbbi kifejezetten csak design elemként funkcionált, isten őrizz, hogy nekiállj keresgélni - hacsak nincs otthon neked is -, tökéletesen megteszi a tengeri só is. Nálam is csak azért került rá, mert, ahogy már többször említettem, igazi impulzusvásárló vagyok, ha alapanyagokról van szó, és, ha beszabadulok egy fűszerüzletbe, akkor egyrészt kb a fél napot el tudom ott tölteni, másrészt egy halom olyan cuccal távozom, amiről még fogalmam sincs, hogy mire használom majd, de természetesen nem élhetek nélkülük...

...szóval, volt otthon egy zacskó hawaii fekete só...

paradicsom7.jpg

A sós feta, és az édes paradicsom nagyon jól kiegészíti egymást, így nem is akartam agyon fűszerezni. A kakukkfű és a só - nekünk - abszolút elég volt. Férj szerint: "-ezt a receptet mentsük el máskorra is" :D

Hozzávalók 23cm-es piteformához

A tésztához:

1,5 csésze liszt

100g hideg vaj

3-5 ek hideg víz

1 nagy csipet só

A tetejére:

200g feta sajt

3 ek tejföl

kb 300g paradicsom (vegyesen piros, sárga, fekete...)

1 kisebb fej lilahagyma

2-3 ág kakukkfű

csipet só

Először a tésztát készítsd el: Ez egy vajas, omlós tészta, így minél kevesebbet és a kezedhez, annál kevésbé olvad meg a vaj, és annál omlósabb lesz a végeredmény. Nálam minden hasonló tészta a késes aprítóban készül. Először a lisztbe szórd bele a kockákra vágott vajat, és aprítsd morzsásra. só, és végül a víz. Addig nyomd a gombot, amíg a tészta össze nem áll. Elég neki néhány másodperc. Tedd fóliába, és mehet legalább egy órára a hűtőbe. Ha nem aprítóban készíted, akkor tulajdonképpen ugyanez a helyzet, csak villával dolgozz. A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit villával, vagy nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a sót, a vizet, és gyorsan "csapd" össze az egészet. Ne gyúrkáld nagyon. Egy órára mehet a hűtőbe.

Amíg a sütő melegszik, szeleteld fel a paradicsomot 1 cm vékony szeletekre, a hagymát kicsit vékonyabbra. A fetából és a tejfölből készíts krémet. A tésztát nyújtsd ki kb 6-8mm vékonyra, és béleld ki vele a formát. Ha szakad, no para, pótold ki nyugodtan a leeső darabokkal. A végén semmi sem látszik majd. Kend rá a fetakrémet, rendezd el rajta a paradicsomot. Mehet nyugodtan két sorba, átfedéssel, ne sajnáld ;) Jöhetnek a lilahagyma karikák is. Végül morzsold rá a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózd a tetejét. 18 fokos sütőben, légkeveréssel süsd 25-30 percet, vagy amíg a tészta széle meg nem pirul. Mielőtt felvágod, kicsit hagyd hűlni

S'mores pohárkrém

Cukormézgezés OFF

Avagy, ha szereted a nagyon tömény, nagyon édes nasikat, a s'more-t neked találták ki. Ebből aztán garantáltan nem eszel meg egy adagnál többet, de mégis van benne valami betegesen vonzó, ahogy a keserű csokipuding, és brutál édes pillecukor krém (aka marshmallow fluff) találkozik a ropogós keksszel...mikor már nem is nagyon akarod, de azért...na jó, még egy utolsó kanállal belőle... :D ááá...:D

Természetesen készülhet pudingporból is, vagy kész pillecukor krémből, de én szívesebben készíten itthon mindkettőt, úgyhogy - szokás szerint - a hosszabb utat választottam ;)

smores1.jpg

Hozzávalók

4-6 főre

25 dkg omlós vajaskeksz morzsa
8-10 szem pillecukor
A pillecukor krémhez:
1 tojás fehérje
1 púpos evőkanál porcukor
60 ml méz
4 dkg kristálycukor
0,2 dl víz
A csokoládépudinghoz:
2 tojás sárgája
7 dkg cukor
2,5 dl tej
1,5 evőkanál kukorica-keményítő
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
1 teáskanál vanília aroma


Először készítsd el a pudingot. Ehhez a tojássárgáját és a cukrot keverd el, add hozzá a tejet, a kakaót, és a kukorica-keményítőt. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett 15 perc alatt sűrítsd be. Tedd tálba, közvetlenül a krém tetejére simíts fóliát (így nem bőrösödik majd meg), és hűtőszekrényben hagyd teljesen kihűlni.
A pillecukor krémhez keverd el a vizet a mézet és a cukrot. Alacsony lángon forrald, amíg a cukor fel nem olvad, és a keverék gyöngyözni, majd habzani nem kezd. Ha van cukorhőmérőd, 120'C-ig melegítsd. Tedd félre. Verd fel  a tojásfehérjét, add hozzá a porcukrot, és ha már kemény a hab, lassan, vékony sugárban csurgasd hozzá a mézes keveréket, majd a vaníliaaromát. Nyugi, nem marad ilyen színe, ne add fel verd tovább addig, amíg kihűl, és kifehéredik.
Végül rétegezd: alulra tedd a kekszet, erre a csoki pudingot. Ismét egy réteg keksz, majd erre a pillecukor krém. Végül a pillecukrok, aminek a tetejét karamellizáló pisztollyal kicsit izzaszd meg ;)

smores4.jpg

Kókuszos-barackos zabkása

Nnna, zabkása receptet is ritkán posztolok, de most mindjárt itt van mégegy :D És itt a másik

Nem is az elkészítés, inkább a hozzávalók miatt. Mert az az igazság, hogy a blogot amolyan online szakácskönyvnek is használom, miután otthon a receptek már kb 6 könyvet megtöltenek, sokszor elég macera egy-egy dolgoz visszakeresni. Úgyhogy bocccs... ;)

De ebből is látszik, hogy tényleg tök jó lett ;)

Most őszibarackkal, és ropogós, pirított kókuszchipsszel a tetején.

kokuszos4.jpg

Egyébként szoktatok egész kókuszdiót venni? Nálunk Mini nagyon szereti a kókuszvizet belőle, a húsát pedig legyalulom, a sütőben (vagy az aszalóban - ha épp elől van) kiszárítom, és kész is a házi kókuszchips

De vissza is a zabkásához, csak összekevered este, be a hűtőbe, reggel pedig már kanalazhatod is. Rohanós reggelek ideális megoldása ;)

Hozzávalók:

A zabhoz:

50g zabpehely (nagyszemű)

150ml kókusztej

1 evőkanál méz

100ml görög joghurt

1 evőkanál chia mag

2 ek kókuszchips

A tetejére

1/2 őszibarack kockázva

1 ek kókuszchips

Először serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg a kókuszchipset, és tedd félre kicsit hűlni.

Keverd el a zabkása hozzávalót, mehet hozzá a kókusz is, és tedd egy éjszakára hűtőbe. Tálalásnál halmozd rá a barackot, és szórd meg a chipsszel.

Jó étvágyat :)