Szotyi művek

Sajtos-diós táska

2018. december 03. - Szotyi művek

Mikor ezelőtt bő 13 éve összeköltöztünk Férjjel, és egy polcra kerültek a könyveink, lelkesen vetettem bele magam a könyvtárába. Az egyik első regény ami a kezembe került a Trónok harca volt, aminek a második, Királyok csatája című kötetében szerepelt egy sajtos-almás-diós lepény, amit Meleg Pite sütött, és amit Arya kapott fel Harrenhal-ban. Nna, fogalmam sincs, hogy miért maradt ez ennyire meg bennem, pedig akkoriban kb tized annyi időt sem töltöttem a konyhában, mint most, mindenesetre maradandó élménynek bizonyult :D

Egyszer neki is láttam egy hasonló készítéséhez, de mind a tészta, mind a belevaló nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Akkor sima trappistát használtam hozzá...maradjunk annyiban, hogy nem volt jó...

Viszont továbbra is szerelmes vagyok a Chez Sennerei sajtokba, és mivel a múltkor már bizonyított a szűzpecsenyével, itt volt az ideje, hogy újra nekilássak.

Egy egyszerű, vajas tésztát készítettem, hogy vékony és omlós legyen, belülre pedig a már említett édes alma, dió, és a 4-5 hónapig érlelt Bajor gazda sajt került

batyu_1.jpg

Hogy a regényben ilyen volt-e vagy sem, tulajdonképpen mindegy is, mert ez bizony nagyon finom ;)

A tészta vékony s ropogós, a sajt lágy, és imádom mellé a diót és az almát :D

...és egyébként még egyszerű is. Bár azt nem állítom, hogy őrülten laktató, de mi leves után ettük, második fogásként. Tökéletes választás volt

Hozzávalók:

4 darabhoz

A tésztához:

120g liszt

60g hideg vaj

csipet só

1 tk ecet

2 ek hidegvíz

A töltelékhez: kb 1/3 arányban

60g Bajor gazda sajt

1 kisebb alma (édeset válassz)

1 marék dió

 A kenéshez: 1 tojás+1 ek tej

...és ráadásul még nagy meló sem lesz ;)

A vajas tésztát szokás csak gyorsan állítsd össze. Az késes aprító jó barátod ebben is. Csak szórd bele a lisztet, a vajkockákat, pörgess rajta néhányat, majd a többi hozzávaló is mehet bele. Nem kell, hogy összeálljon a gépben, elég ha morzsás. A kezeddel gyúrd össze, és fóliába csomagolva tedd egy órára a hűtőszekrénybe.

Ha nem használsz aprítót, morzsold el a vajat a liszttel, majd szintén mehet hozzá a többi hozzávaló is.

A töltelékhez vágd egyforma, kb 0,5 cm-es kockákra az alapanyagokat.

A tésztát oszd 4 egyforma darabra, és lisztezett felületen nyújtsd kb 3mm vékony koronggá. Halmozd rá az egyik oldalra a töltelék negyedét, kend meg a széleit vékonyan felvert tojással, és hajtsd rá a másik oldalt. Zárd le a széleket egy villával, vagy akár egymásra is hajtogathatod, ahogy én is tettem. A maradék tésztával ugyanígy tégy. A felvert tojás maradékához adj egy evőkanál tejet (ettől fényesebb lesz), és kend le a táskák tetejét. 190'C-os sütőben, légkeveréssel süsd 25 percet, amíg aranybarna nem lesz.

Tálald azon melegében ;)

Ha tetszett, tudsz követni Facebookon

Vagy itt találsz Instagramon

 

Görögjoghurtos panna cotta fűszeres körtével

Szerintem a panna cotta az egyik legkönnyebben elkészíthető, dekoratív, és könnyű desszert. Az Észak-Olaszországból származó édességet eredetileg magas zsírtartalmú tejből, és tejszínből készítették, zselatin segítségével, vaníliával ízesítve, aminek jellegét a hozzáadott gyümölcs vagy öntet határozza meg.

Nálam most egy kicsit zsírszegényebb verzióban készült, vagyis a tejszínt görög joghurtra cseréltem, és, hogy amolyan őszi, vagyis inkább már téli hangulata legyen, fahéjas körtével és dióval tálaltam.

panna_cotta8.jpg

Bár elfogult vagyok - imádom a panna cottát, gyakorlatilag bármilyen változatban - de szerintem nagyon finom a lágy krém, a fűszeres, roppanós karamellizált körtével. :D

panna_cotta9.jpg

Érdemi munka kb 10 perc van vele, a továbbiakban már csak türelmesnek kell lenned, amíg megdermed a krém

Hozzávalók:

3 pohárhoz
2 dl tej
3 dl natúr görög joghurt
1 evőkanál zselatin
1 teáskanál vanília aroma
2-3 evőkanál méz
A körtéhez:
1 szem körte
3 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
3-4 evőkanál dió
A tej feléhez add a zselatint, és 5 percre tedd félre, amíg fel nem olvad. A tej másik felét melegítsd fel, csurgasd bele a mézet, és a zselatinos tejet. Forrósítsd fel amíg gyöngyözni nem kezd, és azonnal vedd le a tűzhelyről. Keverd bele a joghurtot, a vaníliát, és oszd el a poharakban. Minimum négy órára tedd hűtőszekrénybe. A körtét vágd 1 cm-es kockákra, és tedd félre. Egy serpenyőbe tedd fel a cukrot és a mézet, és karamellizáld aranybarnára. Mehet hozzá a körte, és a dió. Pirítsd még további 1-2 percet. Kanalazd még melegen a panna cotta tetejére, és tálald azonnal.
anna_cotta7_1.jpg

Sajtos-almás szűzpecsenye

Bea vagyok, sajtfüggő...

Vagy kevésbé teátrálisan, úgy vagyok a sajttal, mint Gombóc Artúr a csokival: legyen szögletes, lyukas, kerek...imádom

Ilyen előélet után igazán boldogan mondtam igen Judit meghívására a Chez Sennerei, hangulatos kis máriaremetei üzletébe. Az ott töltött majd két óra észrevétlenül röppent el, miközben Juditot hallgattam, aki a sajtokról, az azokat készítő családról, és az Ő útjukról beszélt, a nemesbugaci gazdaságtól a budai üzletig.

Mesélt többek között a gazdáról, akinek a tehenei kizárólag szénatejet (Heumilch) adnak, amiből laktóz, és GMO mentes sajt készül. Jahh, hogy mi az a szénatej? A tejtermelés legősibb formája, hagyományos, fenntartható gazdaságokban tartott állatok teje. Eltérő jellege abban áll, hogy előállítása során – akárcsak a hagyományos tejtermelésben – nem alkalmaznak erjesztett takarmányokat. A tehén nyáron csak legel, télen mikor lent lakik a faluban, a lekaszált, gyógynövényekben gazdag szárított szénát kapja. Silótakarmányok nedves és erjesztett széna, sörgyári melléktermék, és fehérjepótlásként szója, tiltó listán van ezekben a gazdaságokban. De miért különleges ez? Mert manapság csak nagyon kevés gazda tudja betartani ezeket a szigorú szabályozásokat, és az éghajlati viszonyok sem teszik lehetővé a szénatej előállítását mindenhol. Csak a hegyekben van erre lehetőség ahol a dús legelőket többször tudják kaszálni. (forrás)

reggeli.jpg

Judit szeretett volna kilépni a hagyományosnak mondható rántott sajt-rizzsel kombóból, és megmutatni, hogy amellett, hogy ezek a sajtok hihetetlenül finomak, teljesen más velük sütni-főzni, mint a hagyományos "társaikkal"(?)

Mivel erről magam is szerettem volna meggyőződni, egyből be is dobtam a mélyvízbe egy tisztességes adag citromborsos sajtot, és egy olyan fogást készítettem, amiben bármilyen más sajt totális káoszt okozott volna.

Amit tudni kell a citromborsos sajtról, hogy 4-5 hónapig érlelt sajt, bors és citrom házasításából született, melyet speciális fűszerkeverékkel dörzsölnek be. A sajtérlelő pincében töltött további hónapok alatt alakul ki megismételhetetlen, pikáns íze.

Jelentem csillagos ötösre vizsgázott. A pálmaolajjal készült sajtokkal szemben egyáltalán nem folyt ki a húsból, még annak ellenére sem. hogy egyáltalán nem zártam le, vagyis szabad útja volt...vagyis lehetett volna, mert ő bizony ott maradt, ahova szórtam, egészen a tálalásig. Mindezt úgy, hogy a húst körbesütöttem, forgattam, végül át is pakoltam egy másik tálba.

De lássuk is, mi lett belőle: szűzpecsenyét készítettem, és mert szerettem volna a sajt aromáját minél jobban kiemelni, így valami édes ízt gondoltam hozzá. Így esett a választásom a karamellizált hagymára, és az almára, amit még egy kis rozmaringgal egészítettem ki. Krumplipürével tálaltam, aminek a tetejére egy kis krémsajtos borsmártást csurgattam

szuz2.jpg

Ez így első olvasatra talán kicsit bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Az egész vasárnapi ebéd elkészült kb 1 óra alatt. Ráadásul akár előre is előkészíthető, így az ünnepek közeledtével akár jól is jöhet, ha a konyha helyett inkább az ünnepléssel töltenéd az időt :)

Hozzávalók: 2 és fél személyre (Aprólábú is lelkesen kivette a részét a dologból;) )

A húshoz:

1 szűzpecsenye kb 500g

100g Citromborsos sajt

1 közepes alma fele (válassz édes fajtát, pl Gála)

1 közepes fej vöröshagyma

2+2 evőkanál olívaolaj

1 ág rozmaring

só, bors

Készítsd elő a húst: vágd le a két végéről a vékonyabb, vagy nem egyenletes darabokat (tedd félre, szeleteld fel, ízesítsd kedved szerint. és süsd ki). A lényeg, hogy végül egy egyenletes hengert kapj. Nyisd szét a húst, vagyis kezd el bevágni hosszában, csiga alapban. Tulajdonképpen egy téglalappá kell, hogy darabold. Figyelj, hogy egyenletes vastagságú maradjon, hogy majd egyenletes süljön. Kicsit macerás így leírva, da ha már nekiláttaál, kb 2 perc alatt meg is vagy vele. Mindenesetre éles késsel vágj bele. ;) Sózd, borsozd mindkét oldalát, és tedd félre, amíg előkészíted a belevalót.

szuz4.jpg

A hagymát vágd kb fél cm-es kockákra, és kezd el pirítani 2 evőkanál olajon. Alacsony lángon, gyakran kevergetve, amíg aranybarnára nem sül. Közben kockázd fel az almát és a sajtot is, kb 1cm-es darabokra.

Kapd ismét magad elé a húst, kanalazd rá a hagyma 2/3-ad részét (a többit hagyd a serpenyőben, még kelleni fog), mehetnek rá az alma, majd a sajtkockák is. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy jól megtömd, de gondolj rá, hogy még össze is kell kötni :) Hajtsd fel a húst, a rést takard el a rozmaringággal, és tekerd körbe egy madzaggal. Nem kell szorosan, csak, hogy megtartsa az oldalakat.

szuz3.jpg

Serpenyőben forrósítsd fel a másik 2 evőkanál olajat, és 1-1 perc alatt pirítsd körbe a hús három oldalról (a tetejét nem kell) Tedd át egy hőálló tálba, és 200'C-os, légkeveréses sütőben, 15 perc alatt süsd készre. (nem kell letakarni). Ha elkészült, fóliával letakarva pihentesd 5 percet, mielőtt felvágod.

Közben készítsd el a mártást:

Hozzávalók:

A húsból kimaradt 1/2 pirított hagyma

250ml húsalaplé

1 gerezd fokhagyma

60g krémsajt

fél tk frissen őrölt bors

1 tk kukoricakeményítő 3 ek vízben feloldva.

Kapd elő a félretett serpenyőt a maradék hagymával, dobd rá az összezúzott fokhagymát, és melegítsd át. Öntsd fel a húsalaplével, sózd, borsozd, ha felforrt, add hozzá a krémsajtot. Főzd néhány percet, majd botmixerrel kicsit turmixold el, hogy ne maradjon benne nagyobb darab hagyma. Végül sűrítsd be a kukoricakeményítővel. Tálalásnál csurgass belőle a krumplipüré tetejére.

szuz1.jpg

 

Ha tetszett, tudsz követni Facebookon

Vagy itt találsz Instagramon

Baconös-sajtos burgonyarózsa

Ha almából készülhet rózsa, miért ne lehetne krumpliból is, igaz? :D Édesburgonyából már készítettem néhányszor, most pedig a sima változatból sült. Egy kis szalonnával, és hagymával...csak, hogy teljes legyen az élmény.

Így év vége felé közeledve pedig - szerintem - akár az ünnepi asztalon is helyet kaphat.

Azt érdemes tudni, hogy minden ilyen - rózsa formába hajtogatott ételnek van egy hátránya: nevezetesen, hogy az alsó része, ahol több rétegben van - ebben az esetben - a krumpli, egy picit mindig roppanósabb lesz, mint a teteje. Itt egyszerűen annyira sűrűn helyezkednek el a szeletek, hogy nem tud úgy átsülni, hogy teljesen puha legyen annyi idő alatt, hogy a teteje ne égjen rommá. De ezért kárpótol a vizuális élmény ;)

Vagyis, ha neked a külcsín mellett belefér, hogy a belbecs nem 110%-os, akkor ezt szeretni fogod ;) Ha ez zavar, inkább válassz más köretet :)

A recept az októberi Kifőztük magazinban jelent meg :)

rozsa1.jpg
Szalonnás-sajtos burgonyarózsa / lehet Fűszerész :)
Hozzávalók
kb 8 darabhoz
4 szem közepes burgonya
8 szelet húsos szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál rozmaring
1 teáskanál fokhagymás só
1/2 teáskanál bors
10 dkg reszelt sajt
A vajat olvaszd fel, és keverd el a fűszerekkel. A burgonya héját alaposan dörzsöld le, de ne hámozd meg. Viszont szeleteld vékony, 2mm-es karikákra. Az uborkagyalu erre tökéletes célszerszám. Teríts ki egy szelet szalonnát, és kezd el átlapolva egymásra tenni a burgonyakarikákat addig, amíg a szalonnaszelet végére nem érsz. A sort kezd kicsit hamarabb, a szalonnacsík előtt. A karikák tetejét, egy ecset segítségével kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd meg a reszelt sajttal. Kezd el nem túl szorosan feltekerni arról az oldalról, amelyikről a burgonyát rétegezni kezdted. Állítsd muffinsütőbe, kicsit rendezgesd el, és jöhet a maradék burgonya is. 200 fokos sütőben, légkeveréssel, 30-40 perc alatt süsd aranybarnára.
rozsa2.jpg

Bounty tart

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy az egész család súlyos kókuszfüggőségben szenved, így, mikor múltkor feldobtam itthon, hogy mit szólnának egy kókuszos pitéhez, nem ütköztem semmilyen ellenállásba. Ráadásul kétszer készítettem, mert elsőre tök vacak lett a kekszalap - darált oreo kekszet használtam, de ez a cucc olyan értelmezhetetlenül édes volt a számunkra, hogy kellett belőle egy másik változat.

...jóó, azért nagy duzzogva elfogyott az első adag is :)

bounty.jpg

Második alkalommal már sima, háztartási keksz morzsát használtam, de mivel csokisra szerettem volna, így a vaj mellett némi tejcsoki is kerül hozzá

...Így lett az igaz ;)

az alaphoz:

25 dkg kekszmorzsa

10 dkg tejcsoki

10 dkg vaj

5–8 evőkanál kókusztej (szükség szerint)

a krémhez:

4 dl fém dobozos kókusztej aka kókusz konzerv

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg cukor

3 evőkanál búzadara

a tetejére:

5 dkg étcsokoládé

2–3 evőkanál kókusztej

A vajat és a csokoládét külön-külön olvaszd fel, és mindkettőt keverd a kekszmorzsához. Ha a massza nagyon száraz, kevés kókusztejet adj hozzá. Nyomkodd a piteformába , és 1 órára tedd hűtőbe.

A kókusztejet öntsd lábosba, és kezdd melegíteni. Közben mehet hozzá a cukor, a kókuszreszelék és a dara. Kis lángon addig főzd, amíg be nem sűrűsödik annyira, hogy kevergetés közben már látszik az edény alja. A krémet még melegen kend a kekszes alapra, és további 1-2 órára tedd vissza a hűtőbe.

A csokit olvaszd fel, a kókusztejjel hígítsd, és csurgasd a pite tetejére. Még egy picit tedd vissza a hűtőbe, amíg a csokoládé meg nem dermed, és már szeletelheted is.

Jó étvágyat :)

Mogyoróvaj

A mogyoróvajjal kicsit úgy vagyok, mint a sajtokkal...lehet élni nélküle, de minek :D

Igen, jól érted, szeretjük a mogyoróvajat :D

mogyivaj.JPEG

Ami általában visszatart a kész mogyivaj vásárlásától, az az iszonyat mennyiségű zsír. Mert ugye normálisan a nyomorult mogyorót is olajban pörkölik ám...és még egy halom olaj kerül bele a készítés során is

Ezért inkább átálltam a házi mogyoróvaj készítésre. Egyrészt natúr, pörköletlen földimogyit használok, frissen, szárazon pirítom, másrészt a saját ízlésünk szerint ízesítem.

Azt persze tudnod kell, hogy ez nem lesz olyan könnyen kenhető, mint a bolti változat, hiszen nincs benne állományjavító, keményített pálmaolaj, vagy egyéb huncutságok. De ha felhasználás előtt néhány percet hagyod állni, már nem lesz vele nehéz dolgod. Elkészíthető hozzáadott olaj nélkül is, de az a tapasztalatom, hogy akkor tényleg nagyon száraz és kemény lesz.

Egy erős aprítón kívül nincs is szükséged hozzá másra. Én egy ilyet használok minden magvaj készítésénél is. (nem szponzorált tartalom, tényleg nagyon jó cucc ;) )

Hozzávalók:

250g natúr, pörköletlen földimogyoró (piacon, kimérve szoktam venni)

2 ek nádcukorból készült porcukor

2 nagy csipet só

40ml kókuszolaj

A mogyit, egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, alkalmanként átrázva pirítsd aranybarnára. Ne siess vele, mert könnyen megég. Hagyd, hogy langyosra hűljön. Borítsd az aprítóba és daráld néhány másodpercet. Majd csurgasd hozzá a kókuszolajat, és addig daráld, amíg lágy, krémes nem lesz az állaga. Kb fél perc alatt meg szokott lenni. Végül ízesítsd kedved szerint ;)

Aztán már csak kend, kanalazd, ahogy éred :D

 

Dagasztás nélküli kenyér

...vagyis inkább bagett. Egyébként tudtad hogy a bagettet alapvetően nem csak a formája különbözteti meg a hagyományos kenyértől, hanem az is, hogy kevés élesztős, hideg tésztagyúrással kezdődik, és hosszú ideig kelesztik. A héja keményebb, és ropogós, a fő összetevői pedig a búzaliszt, víz, élesztő, só.

Nálam is hasonlóan készül, inkább csak a formázásban tér el tőle. Mivel ez a tészta lágyabb lesz, így sokkal egyszerűbb a gyökérkenyereknél is használt csavarás

hagymas4.jpg

Vagyis nevezzük inkább egy bagett formájúra sütött gyökérkenyérnek ;)

bagett3_felirat.jpg

Nagyon szeretem a házi kenyeret, és viszonylag sűrűn el is kap a lelkesedés a készítését illetően, de az az igazság, hogy elég hamar el is múlik. Mert azért őszintén, sokkal egyszerűbb megvenni készen, mint munka után még a kenyérsütéssel is vacakolni. Pláne, hogy nincs itthon kenyérsütő gépem, és igazán nem is tervezem a beszerzését.

Mindenesetre most épp megint egy hullámhegy tetején vagyok, és napi szinten sütöm ezt a kenyeret bagettet, különböző változatokban. Jelenleg a két klasszikus, az aszalt paradicsomos-fekete olajbogyós, és a karamellizált hagymás-rozmaringos a mindnetvivős. Azért a sajtos még csak most jön majd... :D

Határozottan az előnyére válik, hogy baromi egyszerű elkészíteni, vagyis este összekeverem, reggel sütöm, vagy pont fordítva, reggel keverem, este sütöm. Ebből azért kiderült, hogy ez nem az a fajta, ami hamar elkészül, de az érdemi munka kb 5-10 perc vele. Viszont, ez nem az a könnyű, kalácsszerű tészta, hanem az a fajta, amiben van anyag. Úgyhogy, ha az előbbire számítasz, csalódni fogsz.

Ami viszont jól jön hozzá, az egy bagett forma, mert így nem terül szét a tészta, hanem belesimul a mélyedésbe, és szépen felemelkedik. Egyénként azon gondolkodtam, hogy amolyan házi barkácsmódszerként egy papírtörlő gurigát félbevágva, alufóliával beburkolva, és sütőpapírral kibélelve is lehetne ezt sütni...hmmm...hétvégén kipróbálom :)

De most vissza a recepthez ;)

Hozzávalók:

 

Az "ízesítéshez"

20-25 szem fekete olajbogyó

10-15 szelet aszalt paradicsom

Mindkettőt vágd nagyobb darabokra, és mehet a tésztába, a többi hozzávalóval együtt.

Vagy

2 (jó) nagy fej hagyma

1-2 ág rozmaring

Vágd a hagymát nem túl finom kockákra, és 2-3 evőkanál olívaolajon, alacsony lángon, sűrűn kavargatva süsd aranybarnára. Hagyd, hogy langyosra hűljön. A rozmaringot vágd apróra, és mehet a tésztához a langyos süt hagymával együtt.

A tésztához

400g fehér tönkölyliszt, vagy búza kenyérliszt

1/2 tk szárított élesztő

2 csapott evőkanál só

280ml víz

A tészta hozzávalóit keverd el egy nagyobb tálban. Ha nagyon (nagyon) száraz lenne, 1 evőkanál (!) vizet adj hozzá. Mehet hozzá a választott zöldség is (de akár simán, minden nélkül is készítheted)

...és kész is vagy. Takard le, és tedd félre 12 órára. Csak úgy, a pulton, asztalon, akárhol. Ha letelt, egy spatulával (ehhez kevésbé ragad majd) kicsit forgasd át Na igen...ez bizony ragad, olyan, mint egy nokedli tészta. Béleld ki a formát sütőpapírral. Felezd el a tésztát, lisztezd be jó alaposan (a kezed se felejtsd el), kicsit forgasd át a kezedben is (vigyázz, szökni próbál majd), és tekerd meg, miközben nyújtod. Mehet is a formába. Kicsit igazgasd el, és jöhet a másik fél is. Takard le, és hagyd pihenni 30 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 220 fokra, légkeveréssel, és süsd letakarva 20 percet, majd takarás nélkül még további 5-7 percet, amíg meg nem barnul. Mielőtt felvágod, rácson hagyd langyosra hűlni.

hagymas7.jpg

 

Ha tetszett, tudsz követni Facebookon

Vagy itt találsz Instagramon

Zserbó csiga

Kedves barátnőmmel, Dórival tértünk be nemrég az egyik dunaparti kávézóba, ahol Dóri zserbó csiga felől érdeklődött. Nnna, erre persze nekem is felcsillant a szemem, de a legnagyobb sajnálatomra már egy darab sem maradt, hogy megkóstolhassuk. Ellenben elég volt csak mesélni róla, és én máris elkezdtem rajta kattogni :D

Másnap sütöttem néhány baracklekváros-diós palacsintát, de csak nem ment ki a fejemből az a fránya csiga...

Így harmadnap, nem volt mit tenni, nekiláttam a csigakészítésnek :) Nem szerettem volna a hagyományos blundel tésztát használni, sokkal inkább egy lazább, vastagabb állagot képzeltem neki. Így lett a briós (vagy valami olyasmi) tészta a befutó. Ritkán készítek ilyet, mert a hosszú kelesztési idő miatt valahogy macerás lesz az egész, és amúgy sem vagyok túl türelmes, ha sütiről van szó, de mivel még maradt az előző napi palacsintából, így könnyebben rászántam magam.

zserbo.jpg

Persze a család legkisebb tagja már ki is fejezte rosszallását, mert Ő - állítólag - nem szereti a diót, így meg kellett ígérnem, hogy nemcsak lekváros-diós, hanem kakaós-mogyorós csigusz is sül majd

Így utólag ez nagyon hasznosnak is bizonyult, mert a kétféle töltelékkel teljesen másképp működött a tészta. A lekváros-diós változat egészen lágy, laza és könnyű maradt, míg a kakaós oldal sokkal sűrűbb, - mondanám, hogy szárazabb, de alapvetően ez sem száraz - tömörebb struktúrájú lett.

Bár mindkettő finom, de nálam - nna, most biztos ledöbbensz majd - toronymagasan a zserbós vitte a prímet :D

csiga3_1.jpg

csiga4.jpg

Kakaós-mogyorós csiga

Hozzávalók kb 10-12 darabhoz

450g liszt

125g vaj

250ml tej

1,5 tk szárított élesztő

2 tojás

70g nádcukor

csipet só

A töltelékhez:

barack lekvár (én egy 450g-os üveg bő felét használtam a tészta felének megkenésére)

2 marék dió ledarálva

és/vagy (szintén a tészta felére elég ez a mennyiség)

5 dkg olvasztott vaj

3-4 evőkanál kristálycukor

3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó

1 marék pirított natúr mogyoró darálva (nem baj, ha nem teljesen van porrá zúzva ;)

A tetejére:

4 púpos evőkanál porcukor

fél citrom leve

Olvaszd fel a vajat, öntsd hozzá a tejet, és szórd bele az élesztőt. Tedd félre 5 percre. Közben egy mások tálban verd habosra a tojást a cukorral (amíg el nem olvad), és a sóval. Öntsd hozzá az élesztős keveréket, végül szitáld hozzá a lisztet. A helyzet az, hogy ez egy nagyon lágy és ragacsos tészta. Vagyis a legjobb, ha a dagasztáshoz gépet használsz: a robotgép spirál karját, vagy a karos gép dagasztó karjával. először alacsony fokozaton keverd, amíg összeáll a tészta, majd magasabbon, amíg sima nem lesz. Kb 7-8 perc alatt. Ha mégis kézzel dagasztanád, úgy készülj fel bő 10 perc ragacsos izommelóra. Közben sokszor elkap majd a inger, hogy egy kis lisztet adj hozzá, de hidd el, nincs rá szükség. Tök normális, hogy ennyire lágy a tészta.Ragad, és nem válik majd el a tál oldalától sem, de te csak tarts ki, és hidd el jólezseeez :D

Ha elkészültél, úgy ahogy van, takard le a tálat, és minimum 12 órára tedd be a hűtőbe.

Vedd ki a hűtőből, kicsit gyúrd át. Nyugi, már egyáltalán nem ragad (ugye megmondtam :) ), de azért nagyon lágy, dolgozz vele gyorsan. Lisztezett felületen nyújtsd kb 1 cm vékony téglalapra. Kend meg a választott töltelékkel. Vagy akár készíts kétfélét, ahogy én is ;) A hosszabbik oldal mentén óvatosan tekerd fel, és vágd kb 4 cm széles darabokra. Tedd egy kb 27 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt formába, és meleg helyen keleszd 20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 180'C-ra, és légkeveréssel süsd 20-25 percet, amíg aranybarna nem lesz. Mikor kiveszed még nagyon puha, de nem nyers, ne süsd tovább, mert kiszárad.

A porcukrot keverd el a narancs levével, és ezzel öntsd nyakon a csigákat.

...ez utóbbi el is maradhat, magában is brutál finom ;)

 

Ha tetszett, tudsz követni Facebookon

Vagy itt találsz Instagramon

 

 

Temető süti

Elöljáróban: nem szándékom vitát szítani, légyszi, tartsuk egymás tiszteletben :) köszi :)

Ha a halloween szóba kerül, akkor általában kétféle reakcióval találkozik az ember (legalábbis a személyes tapasztalataim alapján):

Az egyik a "'mégis mi közünk van nekünk a halloweenhez, már megint valami amerikai parasztvakítás"

A másik pedig a: "tök jó buli, naná, hogy faragunk tököt, és szívesen beöltözünk"

Gondolom sejted, hogy nálam ez utóbbi játszik. Ennek egyik oka, hogy egy amerikai érdekeltségű cégnél dolgozom, így a halloween mindig is elég közeli volt, másrészt szerintem ez tényleg egy jó buli.

Azért egy kis halloween történet az Édenkert.hu oldalról:

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. 
Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás...folytatás

 

temeto_9.JPG

Ezek után teljesen egyértelmű, hogy alkalomhoz illő süti is készül majd nálam :)

...és mi lehetne alkalomhoz illőbb, mint egy temető torta :D

Gyere csak közeleeebb... :D

Kukacokkal, sírkövekkel, tökökkel, mindez a már bevált (mindenmentes) brownie "szerűségen", ami nálunk nagy népszerűségnek örvend :D

A gumikukacokat most cseresznyés Jell-o-ból készítettem, de ez itthon nem igazán elérhető, így egy régebbi változatot írtam le

Hozzávalók

Hozzávalók: 18x25-ös tepsihez

150g barnarizsliszt

50g cukrozatlan kakaó

2 tojás

150g méz

250g almaszósz

4 ek kókuszolaj

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1 tk vaníliakivonat

csipet só

Először készítsd el az almaszószt, mert amíg fő, addig készülhet a többi. Ehhez egyszerűen egy almakompótot készítettem, fahéjjal, szegfűszeggel, és egy egészen pici édesítővel. ekkora mennyiséghez kb 2 nagyobb almára lesz szükséged. Ha megfőtt, turmixold simára, annyi főzőlével, hogy közepesen híg pépet kapj...legalábbis én ilyennek képzelem az almaszószt. :)
Közben melegítsd fel kicsit a mézet, és add hozzá a kakaót. Mire alaposan összekevered, olyan lesz, mint az olvadt csoki. Azért vigyázz, nehogy megégjen, és megkeseredjen. Picit tedd félre hűlni.
Verd fel a tojást, kifehéredésig, jöhet bele az almaszósz, a mézes cucc, a kókuszolaj, végül a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna, és a só.
Béleld ki sütőpapírral a tepsit és 180'C-ra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, kb 20 perc alatt süsd meg. Ha középen még icipicit lágy, már jó is. Figyelj rá, mert könnyen kiszárad.
Hagyd teljesen kihűlni. Vágj le a két rövidebb oldaláról kb 2-2 cm-es darabot, és a tetejét is igazítsd egyenesre. A levágott darabokból készíts morzsát. Ezt szórd majd a süti tetejére.

 

A kukacokhoz:

4-5 evőkanál málnaszörp

300ml víz

2 csomag zselatin

20 db szívószál

Készítsd elő a szívószálakat: húzd szét az összeset, hogy a bordás része is kinyíljon (ez mennyire furán hangzik így leírva... :P) gumizd össze, és állítsd egy magas, de lehetőleg kis átmérőjű, 3 dl-es pohárba

Forrald fel a vizet, öntsd egy magas edénybe (a literes mérőedény tökéletes választás), és add hozzá a málnaszörpöt. Ne sajnáld, ez adja majd az ízét, és igen, legyen édes, ne olyan, amilyet amúgy innál (ha innál ;)) Szórd hozzá a két csomag zselatint, és keverd addig, amíg el nem olvad.

Önsd rá a szívószálak tetejére, és legalább négy órára tedd hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, nyomd ki egyenként a gumit a szívószálból, és díszítsd vele a sütit :)

A sírkövekhez használj vajas kekszet (ha nagyon lelkes vagy itt találsz receptet), amire csokival, vagy ehető filccel készítsd el a feliratot.

A tököket pedig marcipánból, vagy fondantból készítheted.

Végül állítsd össze a sütit: szórd meg a tetejét a morzsával, nyomd bele a sírköveket, pakold fel a tököket, és szórd rá a kukacokat. Végül morzsolj rá még egy pici tésztát, és már tálalhatod is

Ha nem lenne elég, a halloweenes süti, itt találod a tavalyit ;)

kuksi1_1.jpg

 

 

Kókuszos minikuglóf

...avagy nincs olyan, hogy fölösleges sütőforma, mert egyszer majd nagyon jól fog jönni. Ezeket a minikuglóf formákat szerintem vagy három éve rakosgatom a szekrényben, de most végre eljött az én az ő ideje, és felavattam végre :D

Vagyis még nyár elején, mert akkor készültek ezek a minikuglófok.

Nyaralni indultunk Velencére, és szerettem volna minél több dolgot elhasználni a hűtőből. Volt egy bontott doboz kókusztej is, így alap volt, hogy kókuszos legyen (pláne a bontott zacskó kókuszreszelék miatt is), és lehetőleg bírja az utazást is.

Tökéletes választásnak bizonyult, mert nemcsak, hogy nagyon finom lett, de harmadnapra, mikor az utolsó darab is elfogyott, még mindig puha és szaftos volt.

kuglof.jpg

Azóta már láthattad is a Kifőztük magazinban, most pedig már itt is olvashatod :)

kugof1.jpg

Hozzávalók 12 db-hoz

25 dkg liszt

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

15 dkg cukor

3 tojás

2 dl kókusztej

15 dkg kókuszreszelék

1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál vaníliaaroma

1 csipet só

a tetejére:

3–4 púpozott evőkanál porcukor

1–2 evőkanál kókusztej

2 evőkanál pirított kókuszreszelék

 

Vegyítsd el a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sót és a sütőport, és tedd félre kicsit.

A vajat és a cukrot robotgéppel habosítsd ki, add hozzá egyenként a tojásokat (így nem fog kicsapódni), majd a kókusztejet és a vaníliaaromát is. Keverd bele a lisztes cuccot, és alacsony fokozaton dolgozd simára. Végül forgasd bele a kókuszreszeléket. A masszát kanalazd a minikuglófformákba, és 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 perc alatt süsd készre.

A porcukrot keverd el a kókusztejjel, tálaláskor locsold meg vele a kuglófok tetejét, végül szórd meg pirított kókuszreszelékkel.

kuglof5.jpg