Szotyi művek

A legtutibb sajtos kenyér

2020. március 30. - Szotyi művek

...vagyis helyesbítek...sajtos tetejű ;)

Mikor tizenegynéhány évvel ezelőtt először kezdtem szemezni az itthoni kenyérsütéssel, egy csomó olyan receptet találtam, amiben öregtésztát használtak. Na most, az öregtészta elkészítése 4-5 óra (vagy vegyél ki és tedd félre a mostani kenyérből a következő használatra...hát köszi...) Én meg úgy voltam vele, hogy "most komolyan? én nem 8 óra múlva akarok kenyeret enni, hanem most, lehetőleg 2 órán belül.

Teltek az évek, sütötte több féle kenyeret, zsemlét, kiflit, stb...és persze, ezek frissen finomak is voltak, de másnapra azért már nem az igaziak.

Aztán jött a dagasztás nélküli kenyér, a maga 12 órát kelesztési idejével, és én bizony elkezdtem tanulni a türelmet. 

Tavaly heves szerelembe estem a kovászos kenyérrel, ami azóta is tart.

És a kovász még inkább türelemre tanít. És előrelátásra... ;) 

Bár imádom a kovászos kenyeret, de szívesen készítek más jellegű kenyeret is. Egy ideje előszeretettel készítem Szepy sajtos kifli receptjét, amit a Kifőztük magazinban találtok. Imádjuk! Könnyű, laza, puha tészta, és naagyon sajtos. Készítettem virslivel, sonkás-krémsajtos töltelékkel...gyakorlatilag mindenhogy mesés. Az utóbbi időben pedig kenyér lett belőle.

Viszont ehhez a recepthez 2,5dkg élesztő kell. Nekem viszont összesen már csak 1 csomag friss élesztőm maradt 

(most abba ne is menjünk bele, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy most hirtelen mindenki házi pék lett, és ezért muszáj volt az összes élesztőt felvásárolni. Azért bízom benne, hogy nem végzi majd a nagy része a kukában...)

Szóval itt volt az ideje, hogy újra előkerüljön az öregtésztás történet. Ebben minden hobbipék Limarája volt a segítségemre, tőle lestem el az öregtészta készítésének titkát.

Így az előzőleg 2,5dkg élesztő 1dkg-ra csökkent, és a tésztához még került 18 dkg öregtészta. 

Vagyis számszerűsítve: 5 dkg élesztőből nem 2 darab kenyér lesz, hanem 5, vagyis kicsit több, hiszen a megnövekedett anyaghányad miatt az eredeti mennyiség helyett nagyobb kenyerek lettek, így azokat ketté osztottam...így sem lettek kicsik...

huhhh...ez egy elég nyakatekert mondat lett, remélem átment az üzenet.

További indok az öregtészta használata mellett...úúúristeeen, hogy mennyire más lesz a kenyér állaga, és micsoda bubik lesznek benne a kelesztés alatt.

Igaz, hogy ez amúgyis egy nagyon laza szerkezetű, szinte kalácsos (nem édes!) kenyér, de így még durvább a történet :D

De figyu, nem is kell tovább sztárolni, próbáld ki, és meglátod :)

szendvicskenyer.jpg

Hozzávalók:

Az öregtésztéhoz:

500g BL55 liszt

300ml víz

1 tk szárított élesztő (ez volt itthon nyitva, a frissből 10g)

1/2 tk só

Az alapanyagokat keverd el, és jó alaposan dagaszd ki. Ez egy nagyon kemény tészta, adj a gépnek 5-6 percet, hogy sima és fényes legyen. Gömbölyítsd ki, tedd tálba, takard le egy folpackkal, és tányérral, vagy a tál tetejével. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tészta. Hagyd a konyhapulton 4-5 órát, ameddig kb a négyszeresére nő, és laza nem lesz. Oszd négy részre. Kb 180g-os darabok lesznek, egy-egy kell a kenyérhez majd.

ilyen lesz a kelesztés végén:

oregteszta.jpg

A kenyérhez:

500g liszt (BL55)

kb 180g öregtészta

10g élesztő

200ml tej

1 tk cukor

1 tojás

150g natúr joghurt

1,5 tk só

1/2dl olaj

a tetejére: kb 150g sajt

A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kb 15 perc alatt futtasd fel. Mérd a dagasztótálba a lisztet, mehet bele a tojás, joghurt, olaj, só, és a darabokra tépkedett öregtészta. Öntsd bele az élesztős keveréket, és kezd dagasztani. Ez egy lágy tészta, először nagyon ragad, de ahogy kezdenek benne kialakulni a glutén szálak, úgy áll össze egyre jobban, és válik el mindinkább a tál falától. Ha már teljesen tiszta a tál, és a tészta ott pörög a dagasztó kampón, már kész is vagy. Takard le alufóliával, és még egy textillel, és hagyd kelni 1 órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Ha lisztes kézzel finoman megnyomod, és lassan alakul vissza a tészta, egy kis gödröcskét megtartva, akkor jó vagy. Lisztezett felületen oszd két részre, és mindkét részt oszd további három-háromra. Gömbölyítsd ki az összeset, és takard le, hogy ne száradjon ki. Egy kenyérhez 3 gombóc kell majd.

Állítsd össze: Végy egy cipót, és nyújtsd ki egy 25x15cm-es téglalappá. Nem lesz könnyű dolgot, hihetetlenül rugalmas, és bubis a tészta. A hosszabb oldala mentén hajtsd félbe, és a rövid oldalától indulva tekerd fel. Tedd a sütőpapírral bélelt kenyérforma közepébe. Jöhet a másik hét gombóc, amiket a két oldalra pakolj. Hagyj helyet a tekercsek között. Most pedig készítsd el a maradék tésztát is. Köszi a formázási technikát Pink & Berry Orsi

formazas.jpg

img_20200329_183200_004.jpg

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Végül szórd meg mindkét kenyér tetejét reszelt sajttal, és told a sütőbe 25-28 percre. Ha nagyon barnulna a sajt, takard le alufóliával. 

...és most jön majd a legnehezebb rész: mielőtt felvágod, hagyd, hogy langyosra hűljön ;) Közben ne aggódj, ha puhának érzed majd az oldalát, ennek nem lesz ropogós a héja, hanem puha marad, a közepe pedig egészen lágy, és könnyű. És ilyen is marad a következő 3-4 napban :D

szendvicskenyer2.jpg

 

Áfonyás-narancsos scone

...vagyis az angolok kedvelt teasüteménye, ami gyakorlatilag nem más, mint egy édes pogácsa. 

Kívül ropogós, belül lágy, és könnyű, mégis omlós az egész, és nagyon jó választás a ráérős hétvégi reggelikre, pláne vajjal, és valamilyen fanyarabb lekvárral.

scones.jpg

Mivel ez egy vajas tészta, így ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, a hozzávalókat minél gyorsabban kell összedobnod, még az előtt, hogy a vaj megolvadjon. Használ hozzá hideg(!) vajat, és tejszínt, és lehetőleg aprítót, a vaj és a liszt eldolgozásához. Így kevésbé olvad majd meg a kezed melegétől.

A liszt mennyiségéhez képest elég sok benne a sütőpor, de ne aggódj, egyáltalán nem lehet majd érezni benne, viszont ez egy elég tömör tészta, amiben nincs tojás sem, kell bele ennyi, hogy végül enyhén lemezes, és laza legyen az állaga.

scones1.jpg

Nálam most aszalt áfonya, és narancshéj került bele, de természetesen más gyümölccsel is készülhet. Például igazán izgalmas páros az aszalt sárgabarack, egy kevés aprított rozmaringgal.

Hozzávalók:

260g liszt

50g cukor

1 ek sütőpor

80g aszalt áfonya

1 narancs héja

70g hideg vaj

180-200ml tejszín

csipet só

Melegítsd elő a sütőt 210'C fokra, légkeveréssel

Először aprítsd fel apróra az áfonyát, és tedd félre. Morzsold el a lisztet a vajjal, vagy tedd kb 3 másodpercre az aprítóba, utána mehet hozzá többi száraz alapanyag. Keverd el egy villával, forgasd bele a darabolt áfonyát, végül reszeld hozzá a narancsot is. Ezzel is keverd el, és öntsd hozzá a tejszínt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, készíts enyhén ragacsos, de azért formázható tésztát. Lisztezett felületen készíts belőle egy kb 3-4 cm magas korongot. Egy 4-5cm-es pogácsaszaggatót alaposan lisztezd be, és egy gyors mozdulattal, nem forgatva, szaggasd ki a pogikat. Erre azért van szükség, hogy minél szebben felemelkedjen majd a tészta a sütés közben. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kb 3 cm távolságra egymástól, kend le a tetejét tejszínnel, vagy vajjal. Így szép, aranybarnára sül majd. Süsd 10-12 percet, majd tálald még melegen.

Ahogy írtam is, szerintem ehhez egy fanyarabb lekvár az igazi, például a narancs, amit akár abból a narancsból is elkészíthetsz, aminek a héját belereszeled pogiba. Ebből persze nem lesz túl nagy adag, viszont tökéletes kísérője lesz a reggelidnek

A lekvárhoz:

1 nagyobb szem narancs

2-3 ek cukor

1 púpos tk kukoricakeményítő

3-4 szem kardamom mag (elhagyható, de igazán különleges lesz tőle a lekvár)

A narancsot filézd ki, és a levágott részekből nyomd ki belőle a levet, amennyire csak tudod. Tedd egy lábosba, add hozzá a cukrot, az enyhén megroppantott kardamomot, és közepes lángon főzd kb 10 percet, amíg a narancsgerezdek szét nem esnek rostjaikra. A keményítőt oldd fel egy kis vízben, add a gyümölcshöz, és forrald kb 2 percet, amíg a keverék ki nem tisztul, és be nem sűrűsödik. És már kész is vagy. 

Ez persze egy nagyon gyors módja a narancslekvárnak, ha nagyobb adagot készítenél, akkor használj egy kis pektint a sűrítéshez, illetve egy kevés, vékonyan lehámozott és vékony csíkokra vágott narancshéjat is érdemes hozzáadni, majd dunsztolni.

Grillezet sajtosszendvics DeLux

Nemrég láttam egy videót egy grillezett sajtosszendvicsről. Ez azért így nem egy nagy dolog, ugye? De, ha házi majonézzel, fűszeres vajjal, és karamellizált hagymával készül, akkor már sokkal izgalmasabban hangzik, nem igaz?

Ma el is készült, és bár reggeli lett belőle, szerintem kb estig nem leszek újra éhes :D

Kicsit hosszabb előkészítést igényel, de hidd el, a végeredmény minden percet megér :D 

grilezett_sajtos1.jpg

Hozzávalók:

A hagymához:

1 óriási fej hagyma

1 evőkanál olívaolaj

1 ek vaj

1 ek lágy barna nádcukor

1 ek balzsamecet

3 zsályalevél

1 kisebb ág rozmaring

só, bors

A majonézhez / tartármártáshoz

1 tojás sárgája

kb 1dl olaj

só, bors,citromlé, mustár, fehérbor ecet, porcukor

1-2 evőkanál tejföl

A fűszervajhoz:

2-3 ek vaj

4-5 zsályalevél

1 ág rozmaring

A tálaláshoz:

reszelt sajt, vagy brie, vagy kéksajt

kenyérszeletek

Először készítsd el a hagymát: Tisztítsd meg a vöröshagymát, vágd 3-4mm vékonyra. Melegítsd fel a vajat és az olajat, dobd rá a hagymát, és nagyon alacsony lángon kezd el fommyasztani. (Nem kell letakarni). Ha már kezd barnulni, sózd, borsozd, add hozzá a balzsamecetet, és a cukrot. Majd az apróra vágott zöldfűszereket. Piríts addig, amíg sötétbarna, és ragacsos nem lesz. Tedd félre.

A majonézhez: A tojássárgájához tegyél egy csepp mustárt, így nem csapódik majd ki az olaj. Kezd el keverni egy habverővel a sárgáját, majd ha már kicsit kihabosítottad, vékony sugárban kezd el csurgatni hozzá az olajat. Közben folyamatosan világosodik majd, és sűrűsödik a keveréked. Sózd, borsozd, ízesítsd egy kis citrommal, még egy kis mustárral, ecettel, és a porcukorral. Mindig csak keveset tegyél bele az ízesítőkből, hiszen tudod, hozzátenni bármikor, elvenni már nem lehet ;) Végül tedd hozzá a tejfölt, és már kész is  tartármátás.

A szobahőmérsékletű vajhoz keverd hozzá az apróra vágott fűszereket, és picit sózd meg.

És végre összerakhatod a szendót ;)

Végy két szelet kenyeret. A külső oldalát vajazd meg, a belső oldalát kend meg a tartárral. Mindkét belső oldalára tegyél bővel a reszelt sajtból, és halmozz rá 1-2 nagy kanál hagymát is. Borítsd össze a két szeletet, és paninisütőben, vagy kontakt grillen, vagy csak simán egy serpenyőben süsd aranybarnára

Ess neki még forrón, és olvadósan ;) 

Egyszerű, kevert almás

Mázlink van, itthon vagyunk. Suli nincs, nálunk bezárt az üzlet, amennyire tudjuk itthonról intézzük amit lehet, férj home office-ban szív, mert a sosem próbált technika, amit néhány nap alatt összelapátoltak, leginkább nem nagyon működik...

De itthon vagyunk, együtt, és maradunk is. Elképzelni sem tudom, mit érezhet most az, aki nincs ilyen szerencsés helyzetben, mert nem teheti meg, vagy mert szükség van a munkájára ahhoz, hogy mi, többiek boldoguljunk. 

Én meg sütök. Amúgy pótcselekvés, tudom ám, de ez az a tevékenység, amivel teljesen ki tudok kapcsolni, nem agyalok, nem hagyok magamnak lehetőséget pánikolni. Jahh, és neem, még csak véletlenül sem pörgetem a Facebook-ot. Pont ilyen férjnek a figurafestés... úgyhogy hagyjuk egymást szöszmötölni, bár az utóbbiból mi nem nagyon profitálunk :P

Szerencsére csemete egyenlőre jól viseli az önkéntes bezárkózást, és persze sokat segít, hogy ki tudunk menni a kertbe, de azért biztos hiányzik neki a suli, és a cimbik

Szóval, ahogy mondtam, sütök. Ma például ezt a nagyon egyszerű, és semmi különösebb hozzávalót nem igénylő darabot. Ami azért is főnyeremény volt, mert volt két szem fonnyadt almánk, ami tökéletes volt a tetejére. Eddig is utáltam ételt kidobni, de a jelenlegi helyzetben ez hatványozottan igaz.

almas6.jpg

Délelőtt jött szembe velem ez a recept az instagramon, és annyira jól nézett ki, hogy egyből neki is láttam, és 15 perccel később már be is toltam a sütőbe a piteformát. Fél óra alatt pedig el is készült ez  könnyű, szaftos, enyhén fahéjas, a szélein ropogós kis szépség. A citromhéj pedig...nnna, azt semmiképpen ne hagyd ki belőle, mert isteni, de komolyan, ISTENI benne. Attól lesz igazán különleges ez az amúgy faék egyszerű pite.

almas2.jpg

almas11.jpg

Hozzávalók:

100 g vaj (szobahőmérsékletű)

120 g cukor

1 nagy tojás

100 ml 30% tejszín

150 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

egy csipet sót

1/2 teáskanál fahéj

1 citrom héja

2 evőkanál vanília kivonat (kihagyható)

2 nagy alma

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréssel). Szitáld össze a lisztet, a sütőport, és a fahéjat, és tedd félre. Habosítsd ki a vajat a cukorral, add hozzá a citromhéjat, a tojást. majd a tejszínt is. Verd a robotgéppel, amíg teljesen el nem keverednek egymással. Mehet bele a lisztes keverék is. Mostmár csak addig folytasd a keverést alacsony fokozaton, amíg a tészta össze nem áll. Béleld ki a piteforma alját sütőpapírral, a szélét kend ki vajjal. Simítsd bele a tésztát. Az almát hámozd meg, vágd ki a csutkát, és szeleteld 3-4mm vékony gerezdekre. Rendezd el körben az almaszeleteket a tészta tetején. Ha szeretnéd, megszórhatod a tetejét cukorral (én nem tettem, inkább még forrón szitáltam rá porcukrot), és told a sütőbe. 30 perc alatt süsd készre, de azért tűpróbával ellenőrizd a közepét. 

almas1_1.jpg

Mielőtt felvágod, picit hagyd hűlni. Tálald porcukorral, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival
Jó étvágyat :)

Sütőtökös lepény

Hát, ez most nem kifejezetten szezonális... ;)

tokos_lepeny.jpg

De, ha már lapozgattad a blogot, feltűnhetett, hogy elég sok sütőtökös recept van. Ennek egy oka van, imádom a sütőtököt - és a céklát, úgyhogy az is van dögivel... - és mindig (értsd: tényleg mindig) van itthon belőle. Igaz, nyár végére már leginkább a mélyhűtőben, de most még friss is.

És a sütőtökből is isteni levet lehet készíteni naranccsal, gyömbérrel, és egy kis mézzel <3

sutotokos1.jpg

A tök rostjából pedig remek lepény lesz, akár reggelire például tükörtojással, akár uzsonnára, mindenféle jóságot beletekerve. 

tokos_lepeny2.jpg

Természetesen szinte bármilyen rostból, ami kijön a gyümölcscentrifugából elkészíthető, de érdemes alacsony nedvességtartalmú zöldséget használni. Vagyis az uborkát biztos nem választanám, de pl a sárgarépa, vagy a cékla tökéletes hozzá

Hozzávalók:

4 darabhoz

300 g sütőtök rost (egy közepes sütőtökből)

2 tojás

70g reszelt sajt

3 púpos ek liszt

só, bors

Keverd el a hozzávalókat, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Olajos kézzel oszd a masszát 4 egy forma részre, és formázz belőle golyókat. Egy "gáztepsire" 2 darab fér majd el. Tedd a golyót a tepsi egyik felére, és a kezeddel, vagy egy kanállal lapogasd minél vékonyabbra. Ha kb 0,5cm-re ki tudod tapicskolni, az szuper. Tedd 200'C-os, légkeveréses sütőbe, és süsd 15 percet. Félidő után egy kicsivel, mikor már alá tudsz nyúlni egy spatulával (eleinte nem tudsz, csak ha már megsült az alja. Ne is próbálkozz, mert csak eltéped) fordítsd át, hogy mindkét oldala megpiruljon. Ha kész, tedd két konyharuha közé, amíg kihűl (ha nem eszed azonnal)

Tállás előtt száraz serpenyőben akár át is melegítheted, és már pakolhatod is rá amit csak szeretnél. 

Jó étvágyat! :)

Sárgarépás banánkenyér

Imádjuk a frissen présel gyümölcs és zöldségleveket (na jó, ez utóbbit inkább csak én, csemete azért ennyire nem elvetemült), így ebben az időszakban a gyümölcscentrifuga állandó jelenlévője az amúgy zsebkendőnyi konyhámnak. Annyira rá tudok kapni ezekre a levekre, hogy volt olyan időszak, amikor a reggeli kávé helyett is gyümölcslével kezdtem a napot.

                                    ...mondjuk aztán elmúlt, de ki tudja, hátha nem örökre...

Szegény gyümölcscentrifugánk már kiszolgálta az idejét, majdnem 20 éve nyúzom, így örömmel éltem a lehetőséggel, hogy kipróbáljam a Russell Hobbs 3 az 1-ben Ultimate gyümölcscentrifugáját, ami sokkal, több, mint egy hagyományos gyümölcscentrifuga

Igen, ez egy szponzorált tartalom, de a helyzet az, hogy ha nem az lenne, akkor is imádnám, és akkor is pont ugyanígy írnék róla.

Szóval, van ez a csinos kis darab, a maga 800W-os motorjával, ami tökéletes ahhoz, hogy a turmix fejjel ne csak a narancsot, de a jeget, és a sárgarépát is - nem viccelek, nem hiszem el, ha nem próbálom ki - abszolút szétzúzd. Vagyis nem egészenapróaliglátom, demégazértérzemhaiszom méretűre, hanem konkrétan rostjaira. Persze némi folyadék kell hozzá, de a turmixgép ezt nem csinálja meg. Próbáltam...

Szóval reggelente turmixolunk, mindent, ami épp a kezünkbe kerül, csemete kedvence a narancs, mangó, jég/víz kombó, ami aztán megy az üvegbe, és az uzsi dobozba :)

...és a gyümölcscentrifuga: alapvetően mindent tud, amit egy ilyen gépnek tudnia kell. Pillanatok alatt szétkapja a zöldséget/gyümölcsöt, és mivel bazi nagy a betöltőnyílása, így nem kell semmit apróra darabolni. Konkrétan belefér egyben egy szem narancs. Ami számomra a régi gépemhez képest hatalmas könnyedség, hogy külön tartályban gyűjti a rostokat, vagyis nem a végén, összekeverve szedsz ki mindent, hanem külön tudod választani az alapanyagokat. És, hogy ez miért fontos? Mert még csak véletlenül se dobd ki a rostot, ami a centrifugálás után maradt. De a különböző "maradékok" más és más felhasználást igényelnek.

...és most térjünk is egy kicsit vissza a répához, mert ha gyümölcscentrifuga, nekem valahogy mindig a répalé az első, ami beugrik - lehet, hogy szeretem? :D   

A sárgarépa rostja baromi jó pl répatortába, vagy, ha nem akarod bonyolítani az életed,akkor akár banánkenyérbe. De szinte bármilyen hasonló kevert piskótába remek, hiszen szuperszaftos állagot kölcsönöz a tésztának anélkül, hogy eláztatná, hiszen a levét már jóízűen elkortyoltad :)

Itt is egy banánkenyér recept, csak kedvcsinálónak, és akár bázisnak is, hiszen a variációk száma igazán hosszú :) Kicsit hosszúnak tűnik az alapanyagok listája, de ne sokkolj rá, kb a fele fűszer, úgyhogy ha jobban megnézed, kiderül, hogy van otthon minden hozzá

repas_banankenyer.jpg

repa1_1.jpg

Hozzávalók:

150g sárgarépa rost (kb 3 giga répa kell hozzá)

3 közepes, de jó érett banán

2 tojás (M-es méret)

200g liszt

70g lágy barna nádcukor (nem kell ragaszkodnod hozzá, és imádom a karamelles, telt ízét)

1,5 tk sütőpor

1,5 tk szódabikarbóna

1 tk fahéj

1,5 tk gyömbér

50g zabpehely (nagyszemű)

60g kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)

60ml tej

1 marék dió (elhagyható, de miért tennéd, mikor annyira jó, ahogy ropog a tésztában ;)

A banánt törd össze egy villával, mehet hozzá a répa-rost, a tojás, majd a cukor. Végül a kókuszolaj, és a tej is. Ha  kicsit elkeverted, akkor jöhetnek a szárazanyagok. Mondanám, hogy szitáld össze a lisztet a fűszerekkel, és a sütőporral/szódabikarbónával, de megmondom őszintén, és ezt még az életben nem csináltam külön tálban az ilyen receptekben, úgyhogy egyszerűen csak szórd a banános-répás-tojásos-stb cucc tetejére, és egy robotgéppel keverd el. Egy közepesen folyós masszát kapsz majd. Forgasd bele a apróra vágott diót, és tedd az egészet egy sütőpapírral bélelt kb 22x10cm-es kenyérformába. 190'C fokon, légkeveréssel süsd 45-50 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, fedd le alufóliával, és tűpróbával ellenőrizd, megsült-e a közepe is. Hagyd a formában még 10-15 percet, majd rácson hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod. 

Mogyoróvajjal és lejvárral mindent visz ;)

repas_banankenyer1.jpg

Most pedig megyek, és turmixolok egy adag céklát, mert kell a rostja...majd megmutatom, mihez ;)

Jó étvágyat

Kéksajtos szűzérme

Az a szuper a szűzpecsenyében, hogy gyakorlatilag percek alatt lehet belőle elkészíteni egy ebédet, vagy vacsorát. És nem csak a felszeletelem, fűszerezem, grillezem fajtára gondolok, hanem akár egy kicsit különlegesebb változatra is.

Mint például ez a kéksajtos szűzérme, ami minden túlzás nélkül elkészül 15 perc alatt

                                           ...na jó, legyen 25, de ebben már benne van a hús előkészítése is

karaj.jpg

Érdemes arra figyelni, hogy a hús lehetőleg szobahőmérsékletű legyen, mert így sokkal egyenletesebben sül majd át, és szaftosabb marad, és lehetőleg valamilyen aromás, érett kék sajtot válassz. Jóó, igen, a kéksajt általában érett, de sajnos abba a nagyon morzsolódós száraz vacakba is belefut néha az ember, ami kifejezetten nem jó (elég diplomatikus voltam, igaz? ;)) Ehhez inkább a krémes, lágy változatot használd.

karaj1.jpg

Hozzávalók:

50 dkg szűzpecsenye (1db)

15 dkg kéksajt

2 dl főzőtejszín

1/2 dl fehérbor

1 kis fej hagyma

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

só, bors

petrezselyem

A szűzpecsenyét vágd 2 cm-es szeletekre. Nem kell pontosan méricskélni, a lényeg, hogy ne legyen túl vékony. Kézzel kicsit nyomkodd le, sózd, borsozd. Egy serpenyőben felforrósítsd az vaj és az olívaolaj felét, és 2-3 perc alatt pirítsd meg a hús mindkét felét. Tedd félre a hússzeleteket és tedd a maradék olajat és vajat a serpenyőbe. Öntsd fel a borral, és néhány percig forrald, egyrészt hogy az alkohol elpárologjon, másrészt, hogy a sok odasült pörc is feloldódjon. Mehet bele a tejszín, és morzsold bele a kéksajtot is. 1-2 perc alatt sűrítsd be a mártást. Tedd vissza a hússzeleteket, és főzd további 2-3 percet. Petrezselyemmel megszórva, pl rizzsel tálald :)

Jó étvágyat

Kukoricás burgonyalepény

Van néhány olyan étel, amiből rendszeresen nem tudom belőni a megfelelő adagot.Ilyen pl a rizs, és pláne a krumplipüré.

Jó, tudom, pancser vagyok, hiszen biztos le lehetne mérni, hogy mennyi krumpli kell hármunkra, de őszintén, sosem jut eszembe.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban nem volt mikrónk, - ahogy kb senkinek akkoriban - anyu (aki kb pont így volt ezzel, úgyhogy lehet, hogy ez nálunk egyszerűen így szokás :D) pedig, mikor megmaradt a krumplipüré - mivel melegíteni nem nagyon lehetett - hagymát pirított olajban (bocccs, zsírban :D) és abban sütötte ropogósra a maradék püréből készült lepénykéket

Hát imádtuk :D

kukoricas_fritter3.jpg

Nnna, ez is hasonló, csak kicsit csak kicsit felturbóztam. Akár köretnek is tökéletes, de szerintem főételnek is simán megállja a helyét, pláne egy nagy adag tejföllel a tetején ;)

hozzávalók:
25 dkg krumplipüré
10 dkg kukorica (fagyasztott is lehet)
3 szál újhagyma
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál petrezselyem
a sütéshez: olaj

A hozzávalókat keverd el, formázz kb 1 cm vastag, tenyérnyi méretű lepényeket, és kevés olajon pirítsd aranybarnára.

Jó étvágyat ;)

kukoricas_fritter2.jpg

Diós-pesztós babka

Bár a baka hagyományosan édes változatban szokott készülni, azért bizony a sós variációt is érdemes kipróbálni. Az édessel megegyezően ez sem egy bonyolult darab, és legalább annyira jól variálhatóak a töltelékek.

Nálam utoljára vörös pesztóval, dióval, és parmezánnal töltve készült, amire pácolt fetát kentünk, vagy egyszerűen csak a fűszeres olajba tunkiztuk :D

babka_1.JPG

Én ebből a mennyiségből két kisebb darabot készítettem, de természetesen egyben is megsütheted.

Hozzávalók:

A tésztához:

300g kenyérliszt (+ még egy kevés, ha nagyon ragacsos lenne a tészta)

1 csomag szárított élesztő

1,5 tk só

1/2 kk bors

80 ml tej (2,8%)

1 ek cukor

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj 

A töltelékhez:

1 üveg vörös pesztó

100 g dió apróra darabolva

50 g parmezán

Picit langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Tedd félre 10 percre, amíg a teteje habos nem lesz. A lisztet keverd el a sóval, és a borssal, majd mehet hozzá a tojás és az olvasztott vaj is. Végül öntsd nyakon az élesztős tejjel, és dagaszd addig, amíg sima tésztát nem varázsolsz. Leginkább géppel, mert azzal is kell neki  vagy 5-7 perc. Ez alapvetően egy lágy tészta, de ha nagyon ragacsosnak látod, egy kis lisztet adj hozzá. Ha kész, gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd kb 45 percet kelni. Nem kell hogy a duplájára nőjön. Borítsd lisztezett felületre, felezd el (ha inkább két kisebbet készítenél te is), és nyújts belőle olyan vékony téglalapot, amennyire csak tudsz. Igen, ez egy kelt tészta esetében annyira nem könnyű, de, ha összejött a fél cm, akkor nagyon jó vagy. Kend meg a pesztó felével, szórd meg a dió felével, végül - ki nem találod majd...- jöhet a parmezán fele is. A hosszabb oldal mentén, lehetőleg minél szorosabban, tekerd fel, vágd ketté a tekercset hosszában, és csavard össze a két oldalt. (ITT lelkesen be is fotóztam, ha nem lenne érthető a leírás)Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, és letakarva hagyd pihenni 25-30 percet. Addig készítsd el a maradék tésztát is, és a sütőt is melegítsd elő 190 fokra. Légkeveréssel süsd 35-45 percig, attól függ, mennyire nyomtad össze a formában a tésztát. Ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd, hogy picit kihűljön

Jó étvágyat :)

Marinált feta

Eredetileg karácsonyi ajándéknak készült, de szerencsére otthonra is maradt egy kis kóstoló, mi pedig teljesen rákattantunk erre a fűszeres olajban áztatott, aszaltparadicsommal és olívabogyóval gazdagított feta kockákra.

Friss kenyérrel, vagy pesztós babkával - aminek a receptjével még adós vagyok, de a napokban hozom azt is...így, ha ezt most elkészítitek, néhány napot hagyjátok érlelődni, és aztán összedobjátok a babkát is

                                                                                                 ...aminek addigra lesz receptje :D

                  Jó lesz :D

feta.jpg

feta2.jpg

Hozzávalók:

10 dkg fetasajt
3 evőkanál zöld olajbogyó
8-10 szelet aszalt paradicsom
3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1/4 teáskanál oregánó
1/4 teáskanál bazsalikom
1/4 teáskanál rozmaring
1/4 teáskanál kakukkfű
csipet csilipehely
Annyi olaj, amennyi ellepi

A fetasajtot vágd 1,5cm-es kockákra, az aszalt paradicsomból készíts falatnyi szeleteket. Felváltva pakold az üvegbe a sajtkockákat, a paradicsomot, és az olívabogyót. Persze össze is lehetne keverni előre, de úgy a feta rommá fog törni. Kb 1,5dl olajhoz keverd hozzá a fűszereket és a citrom levét, öntsd fel vele az üveget, és ha kevés, tölts még töltünk hozzá, amíg el nem lepi az egészet. Zárd le, és tedd hűtőbe néhány napra. Két hétig biztos, hogy nem lesz baja, de egészen biztos, hogy nem tart majd ki addig ;)