Szotyi művek

Epres - bazsalikomos panna cotta

2020. május 23. - Szotyi művek

Végre eperszezon, és itt a hazai, friss, édes csoda, vagyis mostanában mindenben is eper van/lesz :D

Gréti néhány hónappal ezelőtt felfedezte magának a panna cottát. Persze ő mást választott, de simán lenyúlta az enyémet, és annyira ízlett neki, hogy itthon is kért. Abba most nem megyek bele, hogy már számtalanszor készült itthon, de eddig valahogy nem jött be neki...de ha cukrászdában tálalják...nna, az tök más :P

Persze a panna cotta nem egy túl bonyolult recept, kb millió van a neten, de most egy kis csavarral készült. 

epres3_felirat.jpg

Nálam ha eper, akkor a bazsalikom szinte kötelező hozzá - egyszerűen imádom ezt a kombót, vagyis most is került bele, viszont nem az eper barátjaként, hanem a tejszínbe főztem bele az aromás, illatos leveleket. Így még jobban kijöttek az ízek, és isteni, és karakteres lett a tejszínes réteg.

epres1_1.jpg
hozzávalók:
3 pohárhoz (háát, nem lett egy nagy adag :P)
a tejszínes réteghez
4 dl zsíros tejszín
5 dkg cukor
1 csapott evőkanál zselatin
8-10 nagyobb bazsalikomlevél
az epres réteghez:
30 dkg friss eper
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
1 teáskanál zselatin, 2 evőkanál vízben feloldva (opcionális)
a tetejére:
eper, bazsalikomlevél
Öntsd egy lábasba a tejszínt, a cukrot, a bazsalikomleveleket, és kezd melegíteni. Közben a zselatint old fel 3 evőkanál vízben, és ha a tejszín már meleg, tedd hozzá. Folyamatos kevergetés közben forrald fel, és azonnal vedd le a tűzről. Szűrd át, és töltsd poharakba. Néhány órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. Az epres réteghez darabold fel a gyümölcsöt, szórd meg a cukorral, locsold meg a citrom levével, és 1 órát hagyd állni. Ha levet engedett, kezd melegíteni. Forrald fel, és főzd néhány percig, amíg az eper enyhén meg nem puhul. és Tedd hozzá a feloldott zselatint is. Ha teljesen felolvadt, vedd le a tűzről. Kicsit hagyd hűlni, mert, ha nagyon forró, felkapja az alsó réteget, és kanalazd a megdermedt krémre. Mehet vissza a hűtőbe, amíg az eper is meg nem dermed. Díszítsd eperrel és bazsalikommal. 
Ha nem zselés eperréteget, hanem inkább folyósabbat szeretnél, hagyd ki a zselatint az eper mellől

Fűszeres újrumpli

Mekkora boldogság, hogy az idén az újkrumpli szezon kezdete egybe esik a grillszezon kezdetével :D

Hétvégén be is izzítottuk a(z) - elektromos - grillt

                            ...jóó, tudom, hogy nem olyan, mint a faszenes, de ez van, nem vagyok telhetetlen, és már az is igazi boldogság, hogy kint a kertben készíthetem az ebedet :)

psx_20200510_173556.jpg

A házi BBQ szószban sült csirke mellé pedig ez a friss zöldfűszerekkel készült újkrumplit tálaltam, amit még forrón, mustáros, citromos olívaolajjal forgattunk össze. Háát, elég jó lett :D

Hozzávalók:

1 kg parázsburgonya

1 közepes fej lilahagyma csíkokra vágva

1/2-1/2 csokor kapor és petrezselyem

10-12 levél bazsalikom

1/2 dl olívaolaj

2-3 evőkanál mustár (ha van, érdemes az aromásabb dijoni-t, vagy a magos változatot használni)

1/2 citrom leve

só, bors

A krumplit mosd meg alaposan. Én nem szoktam meghámozni, csak alaposan megdörzsizem, hogy lejöjjön, aminek le kell. Mindenesetre semmiképpen ne áztasd, mert csak megszívja magát vízzel ;)  Egy kevés olívaolajon süsd puhára, és ropogósra. Közben vágd apróra a fűszereket, tedd félre, és keverd el az olajat a mustárral, citrommal, sóval, borssal. Szórd meg az apróra vágott zöldfűszerekkel, add hozzá a hagymacsíkokat, jól keverd el, és öntsd egy nagyobb tálba. Locsold meg a mustáros olívaolajjal, és tálald azonnal.

psx_20200510_173617.jpg

Házi tortilla tekercs

Mióta elkezdődött ez a kijárási tilalmas, karanténos időszak, azóta kb 2 hetente járunk el bevásárolni. Vagyis azóta sütöm itthon a kenyeret, zsömlét, kiflit...mikor mit. És persze szuper, hogy mindig friss a pékáru itthon, sokkal finomabb, mint a bolt, egy kiflicsücsköt sem dobunk ki, mert minden elfogy, de megmondom őszintén, néha teljesen tele van vele a hócipőm.

Úgyhogy a dagasztás, kelesztés, formázás helyett alkalmanként tortillát készítek, (vagyis laposkenyeret) amit ráadásul Kissajt imád.

tortillatekercs1.jpg

Alapvetően simán megpakolom bármilyen zöldséggel, sajttal, sonkával, vagy tojásrántottával sütöm össze.

Tökéletes alternatíva, ha szeretnél kicsit kilépni a szokásos, szendvics történetből

A napokban pedig egy sajtos-baconös-hagymás krémet készítettünk hozzá. Nálunk az ilyen krémek sokszor úgy készülnek, hogy alapnak lecsepegtetett tejfölt használok. Egy tésztaszűrőt kibélelek papírtörlővel, ebbe megy a kb 400g, minimum 20%-os tejföl. Ezt egy tálba állítom, úgy, hogy az alja ne érjen bele, letakarom egy tányérral, és kb 2 napra beteszem a hűtőbe. Ez idő alatt kicsepeg belőle a savó, és besűrűsödik majd. Annyira, hogyha tovább hagyod csepegni, akkor annyira sűrű lesz, hogy kis golyókat is tudsz belőle formázni, amit aztán eltehetsz fűszeres olívaolajba :D De két nap után akár elég megsózni, és kész az isteni vajkrém. Szóval ez egy elég jó kis alap :)

Hozzávalók:

A tortillához

300g liszt

1tk sütőpor

1/2 tk só

3 ek olívaolaj

160-180ml víz

A víz mennyisége függ a liszt nedvességfelvételétől, így nehéz pontos mennyiséget írni...

Keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajat és a vizet is. Gyúrj egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát, takard le, és tedd félre ,minimum 30 percre. 2 óránál többet azért ne hagyd állni ;) Gyúrd át mégegyszer, hogy sima, ruganyos tésztát kapj, és oszd 6 részre. Fogj egy darab tésztát, formázd golyóvá, és minél kevésbé lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra, lehetőleg 1-2 mm vékonyra. Száraz serpenyőben - a közepesnél kicsit magasabb hőfokon -  mindkét oldalát süsd meg. Kb 1-1 perc elég is neki.Tedd 2 réteg konyharuha közé, hogy puha maradjon, tégy így a többi tésztával is, és hagyd teljesen kihűlni. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítesz, tedd a fagyasztóba, bármikor előveheted, és kb 30mp alatt fel is tudod olvasztani a mikróban. Tökéletesen friss lesz :)

psx_20200501_175054.jpg

A krémhez:

200g natúr krémsajt, vagy tejföl lecsepegtetbe

100g reszelt trappista

100g reszelt cheddar

5 szelet bacon ropogósra pirítva és felkockázva

1 szál újhagyma karikára vágva

só, bors

Dió (apróra vágva) - opcionális (de tök jól ropog benne ;))

Háát...keverj el mindent... :P Az arányokon bátran változtass, vagy használj olyan sajtot, amit szeretsz. A bacon helyett sonkát, vagy lilahagymát az újhagyma helyett. Szóval variáld kedvedre.

Kend meg a kihűlt tortilla lapot, tekerd fel, és ha van türelmed, hagy, hogy kicsit álljon. A tészta picit megszívja magát, így könnyebb szeletelni.

tortillatekercs2.jpg

Jó étvágyat :)

 

 

 

 

 

Epres joghurtos tart

Végre kezdődik az eper szezon, és már lehet - nem aranyáron - hazai epret is kapni a piacon, úgyhogy itt is az ideje a tavaszi desszerteknek

epres_pite1.jpg

Első körben ezt a nagyon könnyű, epres joghurt tart-ot hoztam. Mivel ez még télen, egész pontosan februárban készült nagymamám szülinapjára, így természetesen nem friss eper van benne, hanem epres görög joghurt. De most, hogy már van friss gyümölcs is, nyugodtan készülhet abból is. Igaz, hogy így kicsit több vele a munka, de biztos vagyok benne, hogy megéri azt a plusz, ráfordított időt.

Mindenesetre a joghurtos változatnak határozottan olyan íze van, mind anno, gyerekkoromban (80-as évek) az eperhabnak :D tudod, (ha emlékszel rá... ;)) a tejüveg színű, szögletes, műanyag dobozban, és meggyes ízben is lehetett kapni. Amit amúgy nem szerettünk, de az eprest...nna, azt imádtuk öcsémmel :D ez a pite engem határozottan arra emlékeztet :D

epres_pite.jpg

Az eredeti változatot írom majd a leírásban, de ha inkább a friss gyümölcsöt választanád, akkor így készülj elő:

Tisztíts meg kb 250g jó érett, édes epret. Darabold, és szórd meg 2-3 evőkanál cukorral. Hagyd állni kb fél órát, hogy levet eresszen, majd tedd fel főni egy 1ek citromlével, amitől majd szép piros marad. Főzd szét teljesen, majd passzírozd át, hogy a magok ne maradjanak benne. Ezt add hozzá 400ml görög joghurthoz, és a többit készítsd ugyanúgy, mint az epres joghurtos változatnál :)

Hozzávalók: 36×13 cm-es piteformához

az alaphoz:

200g vajas keksz

100g vaj

3–4 evőkanál baracklekvár

a krémhez:

500ml epres görög joghurt

200ml habtejszín

10g zselatinpor

60 ml víz

1–2 evőkanál porcukor

a díszítéshez:

eper

málna

mentalevél

puffasztott quinoa (elhagyható)

A kekszet dobd késes aprítóban, és őröld finom morzsásra. Add hozzá az olvasztott vajat, és járasd tovább a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a lekvárt, amíg el nem éred azt az állagot, amikor már nem száraz, de még nem is ázott el teljesen. Ha összenyomod az ujjaiddal, egyben marad. Nyomkodd egyenletesen a piteformába, és tedd a hűtőbe, legalább egy órára.

A zselatint oldd fel a vízben, néhány percig hagyd állni, közben a joghurtot és a tejszínt kezdd melegíteni. Ha már langyos, mehet hozzá a zselatint, és hevítsd forráspontig. Ne forrald, mert nem fog megdermedni. A porcukorral édesítsd (ha szükségét érzed), majd öntsd óvatosan, és lassan a kekszes alapra öntjük. Ha nagyon gyorsan borítod rá, könnyen felkapja kekszmorzsát, ami a végén feljön a krém tetejére, és marha ronda lesz. Úgyhogy csak lassan... ;) Utána pedig mehet is legalább 4-6 órára vissza a hűtőbe. Miután teljesen megdermedt, a tetejét gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával díszítve tálald

Ha nincs szögletes formád, tökéletes kerek formában is, akkor a kekszmorzsát egyszerűen csak alulra tuszkold

epres_pite_mamanak.jpg

Sonkás scone

Emlékeztek még a múltkori, narancsos, áfonyás scone-ra? Nnna, van annak ám sós változata is, ami még tök jó maradékmentős receptnek is használható.

Nálunk például húsvéti sonka, és enyhén viseletes újhagyma került bele :)

                                és sajt...soook sajt :D

psx_20200415_172537.jpg

Az édes változathoz hasonlóan frissen ez is kivül ropogós, belül omlós, de ha marad belőle esetleg, másnapra istenien bepuhul. Persze nem azt akarom mondani, hogy nem jó frissen, hanem, hogy némi állás után nem kiszárad a tészta, hanem pont az ellenkezője történik vele, és puhább lesz, mint frissen (huhh...de szép hosszú körmondat lett :P)

psx_20200415_172513.jpg

Természetesen a hozzávalók itt is kedvedre variálhatóak, mehet bele lilahagyma, vagy kukorica, füstölt sajt,..amit szeretsz.

Amire itt is vigyázni kell, hogy vajas tészta, vagyis dolgozz gyorsan, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg.

Nálunk most így készült:

Hozzávalók:

250g liszt

60g hideg (!) vaj

2tk sütőpor

csipet só

1 tojás

180ml tejszín

3-4 szál újhagyma

150g sonka (nálunk füstölt, így a só mennyisége is kevesebb lett)

150g reszelt sajt (trappista, füstölt, cheddar, stb...)

A tetejére:

reszelt sajt

3-4 ek tejszín

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (légkeveréssel)

Szórd a lisztet aprítóba, dobd hozzá a vajat, a sót, és a sütőport. Vagy morzsold össze a ugyanezeket. Tedd át egy tálba, add hozzá a felkarikázott újhagymát, a reszelt sajtot, és az apró kockákra vágott sonkát. Keverd el egy villával. Jöhet a tojás, és apránként a tejszín is, amíg egy gyúrható, enyhén ragacsos tésztát nem kapsz. Lisztezett felületen formázz belőle egy kb 4cm magas korongot. Vágd elő félbe, majd negyedeld, végül nyolcadold. A 8 csinos háromszögedet  tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend le tejszínnel, és szórd meg reszelt sajttal. 18-20 perc alatt süsd aranybarnára, és akár azonnal tálalhatod is. 

Kend meg vajjal, vagy fogyaszd csak magában a reggeli kávé mellé :)

A készítéséről itt találsz videót ;)

https://www.instagram.com/tv/B-_18KnhA8-/?utm_source=ig_web_copy_link

psx_20200415_172603.jpg

Vajas nyuszikeksz újragondolva

Ritkán készítek el kétszer ugyanúgy egy receptet, de vannak ez alól kivételek. Ilyen például a pizza, a kedvenc dagasztás nélküli kenyerünk...

                   vagy a nyomdázható vajas keksz, amit már évek óta ugyanúgy sütök, és mindig tökéletes lesz mind az íze, mind pedig a minta 

                      ...merthogy gyönyörűen megtartja.

Ebből szokott készülni a nyuszis keksz is, ami most mégis kapott egy kis csavart, így vaníliás változat helyett, az idén mogyorós lett. Vagyis a liszt egy részét sótlan mogyoróra cseréltem, amitől ugyanolyan ropogós, és omlós maradt, változatlanul megtartja a formáját, mégis kicsit különlegesebb lett, mint a szokásos formája.

nyuszi_keksz1.jpg

Tök cuki, és nagyon egyszerű, húsvéti aprósüti :D

Hozzávalók:

Hozzávalók:  kb 30db 6 cm-es nyuszira

50g hideg vaj

1 tojás

60g porcukor (!)

100g liszt

50g sótlan mogyoró

1/2 tk sütőpor

csipet só

Vajas tészta, úgyhogy gyorsan kell dolgozni, hogy omlós maradjon a végeredmény ;)

Vagyis késes aprítót el ;)

Először borítsd bele a lisztet és a mogyit, és daráld addig, amíg a mogyoró teljesen finomra nem őrlődik. Ezt több hullámban tudod elérni: néha állítsd meg a gépet, és töröld körbe egy spatulával, hogy az aljára letapadt részek is sorra kerüljenek. Majd jöhet hozzá a hideg vaj, kockákra vágva - 10mp-ig járasd a gépet - majd sorban a többi hozzávaló. A tojást a végére hagyd, és kb 20 mp alatt készíts tésztát az alapanyagokból. Csomagold folpackba, és minimum egy órára (de akár egy éjszakára is maradhat) tedd a hűtőbe. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb 4mm vékonyra. Közben alkalmanként mozgasd meg óvatosan, mert hajlamos letapadni. Szaggasd ki a tetszőleges formákat, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és 6-8 perc alatt süsd aranybarnára. Mielőtt a maradék tésztát újra kinyújtod, érdemes kicsit visszarakni a hűtőbe, nagyon lágy lesz, iszonyúan ragad :P

Díszítsd kedved szerint, mi Kissajttal fehércsokival ragasztottunk cukorkákat a nyuszipopókra ;)

 

Répatortás granola

Ne kérdezd, hogy a répatorta, pláne a répatortás granola nekem miért húsvéti, de valahogy ez az első, ami eszembe jut róla...

                         ...aztán pedig az, hogy mmm...fahééj, és sült, ropogós dió, karamellizált és roppanós zabpehelyszemek, és édes sárgarépa...és az az illat...

Imádjuk :D

granola2.jpg

granola3.jpg

Kb 5 perc munka van vele, utána csak süsd meg, és már csak azt kell megvárnod, hogy kihűljön, és azonnal kanalazhatod is a ropogós, friss granolát, ami garantáltan a te ízlésedre készült, hiszen szabadon variálhatod a hozzávalók arányát. Nekünk ez vált be a legjobban:

A méréshez használj kb 250ml-es csészét

2 csésze zabpehely

1,5 csésze puffasztott rizs/puffasztott quinoa/stb, amit szeretsz

2 kisebb sárgarépa

1/2 csésze dió

6 ek méz

4 ek kókuszolaj

2 ek barnacukor

1 tk fahéj

1/2 tk szerecsendió

1/2 tk szegfűszeg

1/2 tk gyömbér

csipet só

1/4 csésze kókuszreszelék, vagy kókuszchipsz

Keverd el a zabpelyhet, a puffi rizst/quinoát (vagy akár vegyesen,de ki is hagyhatod...) Reszelt le a répát a kis lyukú reszelőn, és ezt is add a keverékhez. Melegítsd fel a mézet, mérd hozzá a kókuszolajat, a cukrot, és a fűszereket. Keverd el alaposan, és öntsd vele nyakon a zabpelyhes keveréket. Keverd addig, amíg a mézes lötyi be nem vonja az összes szemet, és simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha az összetapadt, nagyobb darabokban lévő granolát szereted, akkor hagyd kicsit vastagabban, és enyhén nyomkodd le egy spatulával. Ha inkább a pergősebb változatra esküszöl, akkor terítsd szét jobban. Told 120 fokra előmelegített , légkeveréses sütőbe, és süsd kb 30 percet. Majd szórd meg a kókuszreszelékkel, vagy a kókuszchipsszel (így nem ég majd meg), és süsd további 10 percet. Hagy kihűlni a tepsiben. Végül tedd légmentesen záródó üvegbe, és csemegézz belőle kedved szerint :)

granola4.jpg

Csokis-diós kenyér

Ismét jelentkezik a "Furcsaságok a konyhából" rovatunk, nem mással, mint a csokis kenyérrel. Nem, nem csokikrémes, hanem csokis kenyér, vagyis egész pontosan csokis,  diós kenyér :D

Már nézegetem egy ideje ezeket a recepteket a Pinteresten, és tegnap este végre rá is szántam magam, hogy kipróbáljam 

Az alapnak a már bevált, dagasztás nélküli kenyérreceptemet használtam - csak ezt ki is dagasztottam -, ehhez ment hozzá az étcsoki, majd a másnapi hajtogatásnál a dió is.

csokis.jpg

A végeredmény egészen érdekes, és jellegzetes lett :D Nagyon diós, a csokit igazán nem érezni benne, tehát ez is egy sós kenyér, semmiképpen nem kalács, de mégis...valahol ott hátul, mégis enyhén érzed a csokit, ami baromi jól harmonizál a dióval. A bélzete puha, szaftos, de nem olyan giga lukacsos, mint a csoki nélküli, mégis nagyon levegős.

csokis1.jpg

Ez nem az a fajta kenyér, amire pl a májkrémet kened, inkább vajat, és lekvárt...vagy ne adj Isten, csokikrémet :D

Na jó, én imádom :D

Ehhez is extra kevés élesztőre van szükség, és jó hosszú a kelesztési ideje. Viszont munka konkrétan 15 perc összesen

Figyu...szerintem próbáld ki ;)

Hozzávalók:

500g kenyérliszt

400ml víz

50g étcsoki

1 tk só (10g)

1/2tk szárított élesztő

A hajtogatásnál: 100g dió apróra vágva (én bevágtam az aprítóba kb 3 másodpercre)

Olvaszd fel a csokit, és tedd félre. Az összes többi alapanyag mehet a kelesztőtálba, végül a csokit is add hozzá. Dagaszd addig, amíg sima, fényes tésztát nem kapsz, és nem válik a tál oldalától. Én géppel dagasztottam, kb 7-8 perc kellett hozzá. Takard le egy nejlonnal, és egy konyharuhával, és hagyd a konyhapulton egy éjszakát, vagyis 10-12 órát. (nyáron inkább csak 10-et). Ez alatt az idő alatt kb négyszeresére nő majd, és egészen laza, ragacsos lesz az állaga. Hajtogasd át 4-5 alkalommal, 20-25 percenként (kb, ahogy alakul;)), mint a kovászos kenyérnél - egyik oldalát a másikra, 90 fokonként elfordítva a tálat. A második hajtogatásnál tedd bele az apróra vágott diót, és fokozatosan dolgozd bele. Hajtogatásról, hajtogatásra lesz majd egyre sűrűbb a tészta, válik el egyre jobban ismét a tál falától, és lesz egyre simább a tészta. Ha megvagy, tegyél egy fedeles jénait, vagy vaslábost a sütőbe, melegítsd elő 230'C fokra, légkeveréssel. Ha a sütő már forró, borítsd lisztezett felületre a tésztát, picit lapogasd el, mind a négy sarkát hajtsd közép felé, majd a többi sarkot is húzd középre. Gömölyítsd ki, tedd sütőpapírra az illesztéssel lefelé, és sütőpapírostul tedd a jénaiba.Kezedre vigyázz! Vágd be a tetejét, takard le, és mehet 20 percre a sütőbe. Majd vedd le a fedőt, és süsd további 20 percet csupaszon. Mielőtt felvágod, rácson hagyd langyosra hűlni.

...legközelebb csokicseppeket is forgatok bele..., és megpróbálom kivárni, hogy jobban kihűljön... :D 

csokis2.jpg

 ...áhhh, úgysem fog menni :D

A legtutibb sajtos kenyér

...vagyis helyesbítek...sajtos tetejű ;)

Mikor tizenegynéhány évvel ezelőtt először kezdtem szemezni az itthoni kenyérsütéssel, egy csomó olyan receptet találtam, amiben öregtésztát használtak. Na most, az öregtészta elkészítése 4-5 óra (vagy vegyél ki és tedd félre a mostani kenyérből a következő használatra...hát köszi...) Én meg úgy voltam vele, hogy "most komolyan? én nem 8 óra múlva akarok kenyeret enni, hanem most, lehetőleg 2 órán belül.

Teltek az évek, sütötte több féle kenyeret, zsemlét, kiflit, stb...és persze, ezek frissen finomak is voltak, de másnapra azért már nem az igaziak.

Aztán jött a dagasztás nélküli kenyér, a maga 12 órát kelesztési idejével, és én bizony elkezdtem tanulni a türelmet. 

Tavaly heves szerelembe estem a kovászos kenyérrel, ami azóta is tart.

És a kovász még inkább türelemre tanít. És előrelátásra... ;) 

Bár imádom a kovászos kenyeret, de szívesen készítek más jellegű kenyeret is. Egy ideje előszeretettel készítem Szepy sajtos kifli receptjét, amit a Kifőztük magazinban találtok. Imádjuk! Könnyű, laza, puha tészta, és naagyon sajtos. Készítettem virslivel, sonkás-krémsajtos töltelékkel...gyakorlatilag mindenhogy mesés. Az utóbbi időben pedig kenyér lett belőle.

Viszont ehhez a recepthez 2,5dkg élesztő kell. Nekem viszont összesen már csak 1 csomag friss élesztőm maradt 

(most abba ne is menjünk bele, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy most hirtelen mindenki házi pék lett, és ezért muszáj volt az összes élesztőt felvásárolni. Azért bízom benne, hogy nem végzi majd a nagy része a kukában...)

Szóval itt volt az ideje, hogy újra előkerüljön az öregtésztás történet. Ebben minden hobbipék Limarája volt a segítségemre, tőle lestem el az öregtészta készítésének titkát.

Így az előzőleg 2,5dkg élesztő 1dkg-ra csökkent, és a tésztához még került 18 dkg öregtészta. 

Vagyis számszerűsítve: 5 dkg élesztőből nem 2 darab kenyér lesz, hanem 5, vagyis kicsit több, hiszen a megnövekedett anyaghányad miatt az eredeti mennyiség helyett nagyobb kenyerek lettek, így azokat ketté osztottam...így sem lettek kicsik...

huhhh...ez egy elég nyakatekert mondat lett, remélem átment az üzenet.

További indok az öregtészta használata mellett...úúúristeeen, hogy mennyire más lesz a kenyér állaga, és micsoda bubik lesznek benne a kelesztés alatt.

Igaz, hogy ez amúgyis egy nagyon laza szerkezetű, szinte kalácsos (nem édes!) kenyér, de így még durvább a történet :D

De figyu, nem is kell tovább sztárolni, próbáld ki, és meglátod :)

szendvicskenyer.jpg

Hozzávalók:

Az öregtésztéhoz:

500g BL55 liszt

300ml víz

1 tk szárított élesztő (ez volt itthon nyitva, a frissből 10g)

1/2 tk só

Az alapanyagokat keverd el, és jó alaposan dagaszd ki. Ez egy nagyon kemény tészta, adj a gépnek 5-6 percet, hogy sima és fényes legyen. Gömbölyítsd ki, tedd tálba, takard le egy folpackkal, és tányérral, vagy a tál tetejével. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tészta. Hagyd a konyhapulton 4-5 órát, ameddig kb a négyszeresére nő, és laza nem lesz. Oszd négy részre. Kb 180g-os darabok lesznek, egy-egy kell a kenyérhez majd.

ilyen lesz a kelesztés végén:

oregteszta.jpg

A kenyérhez:

500g liszt (BL55)

kb 180g öregtészta

10g élesztő

200ml tej

1 tk cukor

1 tojás

150g natúr joghurt

1,5 tk só

1/2dl olaj

a tetejére: kb 150g sajt

A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kb 15 perc alatt futtasd fel. Mérd a dagasztótálba a lisztet, mehet bele a tojás, joghurt, olaj, só, és a darabokra tépkedett öregtészta. Öntsd bele az élesztős keveréket, és kezd dagasztani. Ez egy lágy tészta, először nagyon ragad, de ahogy kezdenek benne kialakulni a glutén szálak, úgy áll össze egyre jobban, és válik el mindinkább a tál falától. Ha már teljesen tiszta a tál, és a tészta ott pörög a dagasztó kampón, már kész is vagy. Takard le alufóliával, és még egy textillel, és hagyd kelni 1 órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Ha lisztes kézzel finoman megnyomod, és lassan alakul vissza a tészta, egy kis gödröcskét megtartva, akkor jó vagy. Lisztezett felületen oszd két részre, és mindkét részt oszd további három-háromra. Gömbölyítsd ki az összeset, és takard le, hogy ne száradjon ki. Egy kenyérhez 3 gombóc kell majd.

Állítsd össze: Végy egy cipót, és nyújtsd ki egy 25x15cm-es téglalappá. Nem lesz könnyű dolgot, hihetetlenül rugalmas, és bubis a tészta. A hosszabb oldala mentén hajtsd félbe, és a rövid oldalától indulva tekerd fel. Tedd a sütőpapírral bélelt kenyérforma közepébe. Jöhet a másik hét gombóc, amiket a két oldalra pakolj. Hagyj helyet a tekercsek között. Most pedig készítsd el a maradék tésztát is. Köszi a formázási technikát Pink & Berry Orsi

formazas.jpg

img_20200329_183200_004.jpg

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Végül szórd meg mindkét kenyér tetejét reszelt sajttal, és told a sütőbe 25-28 percre. Ha nagyon barnulna a sajt, takard le alufóliával. 

...és most jön majd a legnehezebb rész: mielőtt felvágod, hagyd, hogy langyosra hűljön ;) Közben ne aggódj, ha puhának érzed majd az oldalát, ennek nem lesz ropogós a héja, hanem puha marad, a közepe pedig egészen lágy, és könnyű. És ilyen is marad a következő 3-4 napban :D

szendvicskenyer2.jpg

 

Áfonyás-narancsos scone

...vagyis az angolok kedvelt teasüteménye, ami gyakorlatilag nem más, mint egy édes pogácsa. 

Kívül ropogós, belül lágy, és könnyű, mégis omlós az egész, és nagyon jó választás a ráérős hétvégi reggelikre, pláne vajjal, és valamilyen fanyarabb lekvárral.

scones.jpg

Mivel ez egy vajas tészta, így ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, a hozzávalókat minél gyorsabban kell összedobnod, még az előtt, hogy a vaj megolvadjon. Használ hozzá hideg(!) vajat, és tejszínt, és lehetőleg aprítót, a vaj és a liszt eldolgozásához. Így kevésbé olvad majd meg a kezed melegétől.

A liszt mennyiségéhez képest elég sok benne a sütőpor, de ne aggódj, egyáltalán nem lehet majd érezni benne, viszont ez egy elég tömör tészta, amiben nincs tojás sem, kell bele ennyi, hogy végül enyhén lemezes, és laza legyen az állaga.

scones1.jpg

Nálam most aszalt áfonya, és narancshéj került bele, de természetesen más gyümölccsel is készülhet. Például igazán izgalmas páros az aszalt sárgabarack, egy kevés aprított rozmaringgal.

Hozzávalók:

260g liszt

50g cukor

1 ek sütőpor

80g aszalt áfonya

1 narancs héja

70g hideg vaj

180-200ml tejszín

csipet só

Melegítsd elő a sütőt 210'C fokra, légkeveréssel

Először aprítsd fel apróra az áfonyát, és tedd félre. Morzsold el a lisztet a vajjal, vagy tedd kb 3 másodpercre az aprítóba, utána mehet hozzá többi száraz alapanyag. Keverd el egy villával, forgasd bele a darabolt áfonyát, végül reszeld hozzá a narancsot is. Ezzel is keverd el, és öntsd hozzá a tejszínt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, készíts enyhén ragacsos, de azért formázható tésztát. Lisztezett felületen készíts belőle egy kb 3-4 cm magas korongot. Egy 4-5cm-es pogácsaszaggatót alaposan lisztezd be, és egy gyors mozdulattal, nem forgatva, szaggasd ki a pogikat. Erre azért van szükség, hogy minél szebben felemelkedjen majd a tészta a sütés közben. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kb 3 cm távolságra egymástól, kend le a tetejét tejszínnel, vagy vajjal. Így szép, aranybarnára sül majd. Süsd 10-12 percet, majd tálald még melegen.

Ahogy írtam is, szerintem ehhez egy fanyarabb lekvár az igazi, például a narancs, amit akár abból a narancsból is elkészíthetsz, aminek a héját belereszeled pogiba. Ebből persze nem lesz túl nagy adag, viszont tökéletes kísérője lesz a reggelidnek

A lekvárhoz:

1 nagyobb szem narancs

2-3 ek cukor

1 púpos tk kukoricakeményítő

3-4 szem kardamom mag (elhagyható, de igazán különleges lesz tőle a lekvár)

A narancsot filézd ki, és a levágott részekből nyomd ki belőle a levet, amennyire csak tudod. Tedd egy lábosba, add hozzá a cukrot, az enyhén megroppantott kardamomot, és közepes lángon főzd kb 10 percet, amíg a narancsgerezdek szét nem esnek rostjaikra. A keményítőt oldd fel egy kis vízben, add a gyümölcshöz, és forrald kb 2 percet, amíg a keverék ki nem tisztul, és be nem sűrűsödik. És már kész is vagy. 

Ez persze egy nagyon gyors módja a narancslekvárnak, ha nagyobb adagot készítenél, akkor használj egy kis pektint a sűrítéshez, illetve egy kevés, vékonyan lehámozott és vékony csíkokra vágott narancshéjat is érdemes hozzáadni, majd dunsztolni.