Szotyi művek

Szotyi művek

Gyümölcsös francia pirítós

2021. április 22. - Szotyi művek

Szeretem a francia pirítóst, ami lássuk be, hogy alapjaiban kb ugyanaz, mint a máglyarakás, csak kicsit lebutított formában. Viszont ezzel kb egyedül vagyok itthon. Na nem az előbb emlegetett máglyarakással, azt szereti mindenki. De ha ugyanaz nem almával, és dióval, hanem eperrel és áfonyával készül, az valamiért mindjárt nem annyira népszerű a kiscsalád körében. Ki érti ezt...?

Azért pedig, hogy elkészítsek belőle egy adagot...ritkán (sosem) kapcsolom be a sütőt ezért. Persze, jöhet a válasz, dobj be akkor egy adagot, amikor éppen valami más sül, de az pont az az étel, amit frissen, és melegen szeretek, és elsősorban reggelire.

De úgy tűnik, ez most megváltozni látszik :D

francia_piritos_1_of_1.jpg

Nemrég lehetőségem nyílt kipróbálni a Russell Hobbs Express Air Fry mini sütőt.

Igen, teljes joggal merül fel a kérdés, hogy minek az embernek egy mini sütő, ha van neki normál méretű. A válasz pedig igazán egyszerű: mert sok esetben nincs értelme időt és energiát pazarolni arra, hogy bekapcsoljuk, vagy befűtsük a sütőt egy kisebb adag ételért, vagy akár egy szelet melegszendvicsért vagy pizzáért. Vaagy, egy tányér francia pirítósért ;)

Ezt a kis cukit viszont nem kell bemelegíteni, az Air Fry funkciójának köszönhetően pedig akár fagyosan is betehetem az ételt. A sültkrumpli pl pontosan 20 perc alatt lett kész benne anélkül, hogy előtte 200 fokra kéne melegítenem a sütőt. Csak bekapcsolom, azonnal beteszem a fagyott burgonyát, és 20 perc múlva kiveszem a ropogós szeleteket.

De készítettem benne pihe-puha kelt fánkot szinte olaj nélkül (lekentem vékonyan) 5 perc alatt, vagy szaftos rántott húst 15-20 perc alatt. 

A grill funkciója szintén remekül használható, a pirítós, vagy a melegszendvics is percek alatt készül el, és azt is beállíthatjuk, hogy mennyire barnuljon meg a kenyérszeletünk.

...és igen, ez most egy picit reklám poszt is lesz, de mivel teljesen elégedett vagyok a termékkel, jó szívvel ajánlom, és úgy gondolom, hogy egy igazán praktikus és legfőképpen takarékos megoldás a mindennapokra, ha nem szeretnéd bemelegíteni a sütőt, viszont néhány perc alatt összedobnál valamit, amit nem tudsz a tűzhelyen

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy mi hárman vagyunk a családban, így pl akár az ebéd is elkészülhet benne. Nagyobb családnál már érdemes figyelembe venni azt, hogy a 3-4 szelet hús, ami egyszerre belefér, nem biztos, hogy praktikus méret, így akkor valóban inkább kiegészíti a hagyományos sütő lehetőségeit.

 

francia_piritos_1_of_5.jpg

És most lássuk ezt a nagyon egyszerű, de igazán kényeztető gyümölcsös, krémes darabot :D Nálam csak a fotó miatt készült két kisebb tálkában, tökéletes ha egy nagyobba pakolod, és tányérra szeded. Bármilyen bogyós gyümölcsöt használhatsz hozzá, de akár a fagyasztott is jó lehet, ha nagyon nincs más.

hozzávalók:

2 személyre (hátha nálatok kalandvágyóbb a család ?))

3 szelet kalács

2 tojás

1 dl tejszín (alacsony zsírtartalmú)

1 dl tej (ezt is helyettesítheted tejszínnel)

2-3 ek cukor

1 citrom reszelt héja

1-1 marék eper és áfonya

vaj a kenéshez

Először kend ki a formát vajjal. A kalácsot vágd kb 2cm-es kockákra. A tejet és a tejszínt keverd el a tojással a citromhéjjal és a cukorral, kicsit habosítsd fel. Egy rétegben szórj kalácskockákat a forma aljára. erre jöhet az áfonya és a feldarabolt eper picit több mint a fele. Takard be a maradék kenyérrel, végül szórd rá a többi gyümölcsöt. Csurgasd rá a tojásos keveréket, és nyomkodd bele, hogy mindenhol nedves legyen. Kapcsold be a sütőt 180 fokra és tedd be a "tésztát". állítsd be 15 percre az időzítőt. Én úgy szeretem, mikor a teteje egy picit ropogósra sül, és az alja krémes. Ha te nem, akkor az utolsó néhány percben már érdemes szemmel tartani, nehogy nagyon megbarnuljon. Ha pedig picit jobban megpörkölnéd, az air fry fokozatra tekerd az utolsó 2-3 percre. 

Tálalásnál szórd meg friss gyümölccsel, és porcukorral :)

francia_piritos_4_of_5.jpg

Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál, és beszereznéd a sütőt, akkor június 6-ig még nyerhetsz is vele :)

Vásárolj bármilyen Russell Hobbs háztartási kisgépet és regisztrálj a 200 db Russell Hobbs bambusz vágódeszka egyikéért vagy legyen tiéd a fődíj, egy Családi pihenés élménycsomag a miskolctapolcai Avalon Resort & SPA szállodában. További részletek: https://www.rh-nyeremeny.hu/

Egyszerű narancsos piskóta

Minden úgy kezdődött, hogy találtam néhány szem narancsot a hűtő zöldséges kosarában, ahol gyakorlatilag képtelen vagyok rendet tartani. Máshol is kihívás, de az a fiók kicsit olyan, mint valami feketelyuk a frigóban...egyszerűen eltűnnek benne dolgok (nyilván rápakolok), hogy aztán (mikor keresek valamit) a lehető legnagyobb meglepetésekkel találkozzak. Mondjuk ez még a kellemesebb volt, mert alkalmanként lapul a doboz alján - az üvegek, és a mindenféle alatt - valami felismerhetetlenné aszalódott, épp az életre kelés határán lévő entitás...

Őszintén csodálom azokat akik képesek ezeket a helyzeteket elkerülni, és mindig naprakészen rendet tartani a konyhában. Azt hiszem én már enélkül a készség nélkül fogom a hátralévő életem leélni :P

Szóval volt négy szem narancsom, ami már jobb napokat is látott, és bár sokkal egyszerűbb lett volna egyszerűen kifacsarni és meginni, mégis inkább süti lett belőle.

narancsos_piskota_1_of_5.jpg

A pinteresten találtam ezt a receptet,és mivel nagyon szeretem az olívaolajos sütiket, így nem is volt kérdés, hogy ki kell próbálni.

Egyszerű kevert piskóta, a narancs teszi különlegessé, és az olívaolajtól még napok múlva is könnyű és szaftos marad. Na jó, három napról tudok nyilatkozni, mert összesen addig húzta nálunk.

narancsos_piskota_3_of_5.jpg

hozzávalók:

20cm-es kapcsos tortaformához:

300g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

3 tojás (L méret)

150g cukor

2 narancs héja

180ml olívaolaj

120ml tej

120ml narancslé (kb a 2 narancs leve)

a tetejére 1-2 ek kristálycukor

A szárazanyagokat keverd el, és tedd félre. A cukrot és a narancs héját add a tojásokhoz, és verd kifehéredésig. Kb 2-3 perc, kézi robotgéppel. Mehet bele a tej, olaj, és a narancslé is. Keverd el alaposan, majd szórd bele a lisztes keveréket, de ezt már csak spatulával forgasd bele. Tudod, mint a muffinnál, ne keverd túl, mert kinyomod a levegőt, és nagyon sűrű és lapos lesz a tészta. Ha elkeveredett mindenki mindenkivel, már kész is van. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalát vékonyan vajazd ki, és mehet is bele a tészta. A tetejét szórd meg 1-2 kanál kristálycukorral.Ettől egy ropogós kéreg képződik majd a tetején, ahogy a cukor enyhén karamellizálódik. Ez a réteg majd egy picit elemelkedik a tetejétől, de ahogy hűl, visszaereszkedik majd. Bár ettől nem lesz annyira sima a felülete, mint egy hagyományos piskótának, de nagyon finom rajta, nem érdemes lehagyni ;)

Mielőtt felvágod, hagyd, hogy legalább langyosra hűljön :)

ps: ne higgy a fotónak, abszolút felesleges megszórni porcukorral, de a (majdnem) 8 éves imád szórni, és még arra is hajlandó volt, hogy a képhez öltözzön, úgyhogy tényleg nagyon lelkes volt <3 viszont pl egy gombóc vanília fagyit simán el tudnék képzelni mellé...

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért :)

narancsos_piskota_5_of_5.jpg

 

Zöldborsós csirke

      Inspired by Nigella :)

Mindig azok a legkedvencebb ebédeim, amikhez elég egy serpenyő, vagy tepsi. Szerencsére ez a sült csirke zöldborsós zöldségágyon is pont ilyen. És amellett, hogy nagyon keveset kell mosogatni utána, ráadásul nagyon finom, és igazán laktató is. A fagyasztott borsó tökéletesen megfelelő hozzá, édes és zamatos lesz, mint az összes többi zöldség is, ahogy magukba szívják a csirkecombból kisülő ízeket. 

Az előkészület nem több mint 5 percet vesz igénybe, utána csak told be a sütőbe, és egy bő órára szinte el is felejtkezhetsz róla.

zoldborsos_csirke_1_of_1.jpg

Nálam sült törtkrumpli készült mellé köretnek (biztos, ami biztos alapon), amihez a megmosott krumplit egyszerűen héjastól bedobtam a tepsi mellé, a rácsra.

hozzávalók:

500g zöldborsó

2 fej lilahagyma (akár felesben vöröshagymával) 

1 közepes sárgarépa

1-2 gerezd fokhagyma 

2 egész csirkecomb

olívaolaj

A borsót szórd a tepsibe, arra a 6-8 cikkre vágott hagymát, és a kisebb darabokra szeletelt répát. Reszeld rá a fokhagymát, sózd meg, locsold meg olívaolajjal, és alaposan forgasd össze. A csirkét sózd meg, tedd a zöldséges borsóhalom tetejére, és locsold meg a bőrét egy pici olívaolajjal. Told 170 fokos sütőbe, kb 70-80 percre. Alkalmanként óvatosan forgasd át a borsót, nehogy nagyon megpiruljon. Tálalásnál szórd meg friss petrezselyemmel. 

A törtburgonyához: ha a krumpli megsült, óvatosan szedd le a héját. Nem jön le az összes, de sebaj, nagyon finom benne. Egy villával törd össze, sózd meg, és egy kis vajjal, és tejföllel lazítsd. 

 Jó étvágyat :)

 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

Ragacsos csirkeszárnyak

Évekkel ezelőtt még Nigella-nál láttam először, hogy az a drága asszony Coca cola-t önt a sonkára. Annyira szürreálisnak tűnt akkor az egész sztori, hogy sosem gondoltam volna, hogy egyszer még valami hasonlóra vetemedem. Bár igaz, hogy a füstölt sonkát még mindig nem gyaláznám kínálnám meg vele, de úgy gondoltam, hogy a csirkeszárnnyal érdemes tenni egy próbát. Tényleg lehet, hogy egyszer végre a sonkás sztorinak is kéne adni egy esélyt...

Nagyon szeretjük a fűszeres csirkeszárnyat, tudod, azt a ragacsos fajtát, amit még csak véletlenül sem lehet anélkül enni, hogy ne legyél fülig szutykos.

Eleinte a nyers szárnyakat pácoltam és sütöttem, és bár szerettük, de mindig zavart, hogy kicsit megég rajta a pác. Ezért egy ideje megsütöm előre a húst, és a végén csak rápirítom a pácot. Így jobb a hús állaga, és a szósz is sokkal finomabb rajta. 

psx_20210311_171629.jpg

És most vissza a kólához: mert ebben az esetben ettől lesz ragacsos, karakteres, és istenien karamellizálódik a csirkén. Igen, enyhén érzed a kóla ízét, de egyáltalán nem domináns, inkább picit pikáns, a sriracha szósz miatt. Mi szeretjük nagyon ☺️

 psx_20210311_171830.jpg

psx_20210311_171853.jpg

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny (a legkisebb, utolsó darab nélkül) 

A páchoz:

300ml Coca-Cola (véletlenül sem cukormentes ;)) 

100ml ketchup

3 ek barna cukor

2 ek szójaszósz

2 ek Worcestershire szósz

2 ek Sriracha

1 tk paprika

 

A szárnyakat felezd el, sózd be, és 180 C'-os sütőben süsd puhára kb 40-45 perc alatt. Lehetőleg rácsra tedd, és ne zsúfold nagyon össze. Nálam két nagy tepsibe fért el. Félidőben forgasd meg, hogy egyenletes süljenek.

Amíg a szárnyak a sütőben izzadnak, készítsd el a pácot. Keverd el a hozzávalóit, és kezd forralni. Ha nem tudsz sűrűn ránézni, vagy még inkább mellette állni, akkor inkább alacsony lángon, mert könnyen kifut, bár így tovább tart majd. De ha lehet, magasabb lángon, forrald vissza a felére. Kb fél óra kell neki, amíg sűrű, és szirupos nem lesz.

Ha minden elkészült, kend meg a sűrű szósszal a szárnyakat, és told vissza a sütőbe még 8-10 percre, amíg meg nem pirul. 

Találd azonnal, akár sült krumpli, vagy egy nagy adag saláta társaságában ☺️

Cukkini palacsinta

...és a szokásos kezdet:

                 árválkodott egy fél cukkini a hűtőben... ;)

psx_20201005_145356.jpg

Bár a palacsintát általában mi is édesen szeretjük, alkalmanként becsúszik egy-egy renitens darab, mint például ez a cukkini palacsinta, amihez kéksajtszósz készült, és a végén annyira laktatóra sikeredett, hogy ebédre is tökéletes volt.

psx_20201005_145407.jpg

Mivel, ahogy írtam ismét maradékmentés volt, így a mennyiségek sincsenek kőbe vésve. Azt vedd figyelembe, hogy a tészta szerkezete (kisülve is) egészen könnyű, nem annyira tömör, mint egy lepényé, sokkal inkább mint a pancake-é. Vagyis mikor bekevered a tésztát, nem legyen túl sűrű, de annyira lágy sem, hogy szétfolyjon sütés közben. Ha a tojást szétválasztod, és a fehérjét habbá verve kevered a tésztához, sokkal magasabb, és könnyebb lesz majd a végeredmény ;)

A snidlinget helyettesítheted újhagymával, vagy ha szeretnéd el is hagyhatod, de szerintem nagyon jó, friss ízt tesz hozzá az amúgy nem túl karakteres cukkinihez. A kéksajt pedig részemről a mindenhez is jó kategória, de helyette pl füstölt sajttal is készítheted a szószt.

psx_20201005_145417.jpg

hozzávalók: 1 főre

1/2 saláta cukkini (kb 10cm)

1 dl tej

1 tojás

kb 1/2 csésze liszt - 50-70g

1/2 tk sütőpor 

1 ek snidling

só, bors

A cukkinit reszeld le a kislyukú reszelőn, sózd be, és hagyd állni néhány percet. Addig válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. Enyhén verd fel a sárgáját is, majd add hozzá a tejet, a snidlinget, a kinyomkodott cukkinit, a sütőport, sózd és borsozd. Keverd bele a lisztet. Egy sűrűbb palacsintatészta állagot kell, hogy kapj. Végül forgasd bele a tojáshabot is. Kanalazz kisebb halmokat egy olajjal vékonyan kikent serpenyőben, és alacsony lángon mindkét oldalát süsd meg. Itt egyébként már pont úgy készül, mint a pancake, és nem is kell neki sokkal több idő a serpenyőben.

Tálald magában, vagy sajtszósszal nyakon öntve

A villám-sajtszószhoz:

1 dl tejszín

50g kéksajt (vagy más, karakteres darab)

1 ek snidling

csipet só, bors

A tejszínt tedd lábosba, forrald fel, és közben morzsold bele a sajtot. Kevergesd, amíg el nem olvad, szórd bele a snidlinget,végül ízesítsd a sóval és a borssal.

Mehet is melegen a palára ;)

Jó étvágyat!

 

Nápolyi pizza

Még két-három évvel ezelőtt, a Food network egyik műsorában találkoztam ezzel a pizza recepttel, amit akkor marha lelkesen le is írtam, aztán kb ugyanazzal a lendülettel el is engedtem, mert most őszintéén...ki az az őrült, aki két napig csinál egy pizzát??

Nna, mint kiderült én...

Egy kedves barátnőmmel emlegettük nemrég chat-en, hogy pizzát süt a srácoknak, és kérdezte, hogy van-e valamilyen tuti, bevált, vékonytésztás pizza receptem. Hát nincs :P

Aztán előkotortam az a régi receptes füzetet, és most már van :)

Továbbra is baromi macera, meg őrülten sokáig tart, de azért elég jó a végeredmény, úgyhogy csak megérte az a cirka másfél napos várakozás.

pizza_3_of_3.jpg

Kéksajttal... :D

napolyi1.jpg

Egyébként a metódus nagyon  hasonló a dagasztás nélküli kenyérhez, vagyis kevés élesztővel, jó hosszú ideig hagyjuk, hogy az élesztőgombák tegyék a dolgukat. Őszintén, nem tudom, hogy ez mennyire autentikus recept, talán nem is fontos, mert finom, és végülis ez a lényeg, nem igaz?

Persze azért egy otthon készített pizza, amit a max 250 fokig melegíthető sütőben sütsz, sosem lesz olyan, mint a kemencében, ennél sokkal magasabb hőfokon készített pizza, de azért elég jó, nna... 

Hozzávalók:

4 nagyobb, vagy 6 kisebb pizzához (nálam 6 darab készült, egyet simán betoltam)

500g BL00 pizzaliszt, vagy BL80 kenyérliszt

320g víz

15g só

1/2 tk szárított élesztő

3 evőkanál olívaolaj

Az élesztőt futtasd fel a víz egy részében, a lisztet keverd el a sóval. Add a maradék vizet az élesztőhöz, ez mehet a liszthez, végül add hozzá az olajat is. Dagassz belőle sima tésztát. Ez egy nagyon lágy tészta, így kézzel nem lesz egyszerű dolgod, ha teheted, használj gépet. Ha kész van, gömbölyítsd ki, takard le légmentesen, hogy a teteje nehogy kiszáradjon, Szobahőmérsékleten hagyd kelni kb 8 órát. Lisztezett felületen oszd 4-6 részre, egyenként hajtogasd át 8-9 alkalommal, és ismét gömbölyítsd ki. A bucikat tedd egy zárható dobozba, egymástól kb 3 cm távolságra, és mehet a hűtőbe minimum 12 órára.

napolyi.jpg

12 órás, hűtős kelesztés után

Sütés előtt kb 1 órával vedd ki a hűtőből, nagyon (!) lisztezett felületen elsősorban a kezeddel formázz lapos korongot. A sütőt forrósítsd fel 250fokra, légkeveréssel. A legjobb, ha már jó előre bedurrantod, hogy minél forróbb legyen. Ha van sütőköved szuper, mindenképpen használd, ha nem, akkor a sütőhöz tartozó "gáztepsit" tedd be, mikor begyújtod a sütőt. Nem kell sütőpapír, az a lényég, hogy a forró felületen piruljon a tészta. A kinyújtott tésztát kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, és varázsold rá a tepsire. Hát igen, mivel egy egy nagyon lágy, és vékony tészta, a tepsi meg forró, nem is olyan egyszerű feladat, be kis ügyességgel menni fog ;) Én sütőpapírra teszem még mielőtt telepakolom, és attól csúsztatom át a tepsire.

5 perc elég is neki a forró sütőben. Ha kisült, tépkedj rá száraz sonkát, vagy szórd meg rukkolával. Ess neki még forrón 

A paradicsomszószt kár túlgondolni...

dobj be a turmixgépbe 1 doboz hámozott paradicsomot, egy kevés olíva olajat, sózd, borsozd, tépkedj bele bazsalikomot, (és fokhagymát, ha szereted...) Nyomd a gombot, amíg sima nem lesz

Jó étvágyat :)

napolyi2.jpg

 

Mini fahéjas csigakekszek

Nem igazán szeretem a reggelizőpelyheket, pláne nem tejjel, amikor még szét is áznak. Persze a 7 éves nem osztozik ebben a véleményemben, így ő szívesen kezdi valami hasonlóval a napját.

Így a bolti változat helyett próbálok mindenféle alternatívát összehozni otthon.

Így lett ez a fahéjas minicsiga is, aminek az alapja egy klasszikus vajas keksz, a fahéjas cukorral feltekerve.

mini_fahejas_cereal_7_of_7.jpg

Bár elsőre macerásnak és időigényesnek tűnik, de hidd el, nem az. A keksz tésztáját simán össze lehet dobni az aprítóban, utána pedig már csak darabolni, tekerni és a szeletelni kell ;)

                                                                                             ...na jó, és még sütni... :P

mini_fahejas_cereal_5_of_7.jpg

mini_fahejas_cereal_1_of_7.jpg

mini_fahejas_cereal_3_of_7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejjel, vagy nélküle, reggelire, vagy csak úgy, napközben :) nálunk másnap elfogyott ;)

hozzávalók:

a kekszhez:

50g hideg vaj

1 tojás

60g porcukor (!)

150g liszt

4g sütőpor

csipet só

a csigához:

olvasztott vaj (kb 3 ek)

3 ek cukor

1,5 ek fahéj

A keksz hozzávalóit tedd aprítóba, és 1 perc alatt készíts belőle tésztát. Ha nincs aprítód, akkor előbb morzsold el a lisztet a vajjal, majd gyors mozdulatokkal dolgozd hozzá a többi hozzávalót is. Ez egy elég lágy tészta, és amúgy is vajas, úgyhogy 1 órára mehet is a hűtőbe. Érdemes mindjárt téglalappá lapogatni, hogy majd könnyebben tudd darabolni. én kb 1,5cm vastagra szoktam egyengetni. Ha kicsit megszilárdult, vágj belőle egy darabot, és 2 réteg sütőpapír között nyújtsd ki. Legyen 1,5mm vékony, és kb 7 cm széles. A hossza azon múlik, mekkora volt a darabod, de nem érdemes túl nagyra hagyni, mert nehéz vele dolgozni. A széleit vágd egyenesre. Kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg a fahéjjal elkevert cukorral. Nem kell bele túl sok, mert kipotyog. A szélén hagyj 1/2 cm-t, hogy össze tudd tapasztani. Tekerd fel szorosan, és bármennyire is szeretnéd, ne hengergesd, mert nem tesz neki jót. Szeleteld 1/2 cm-es karikákra, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon, légkeveréssel kb 10-12 perc alatt sül meg :D

Perec falatok

Szeretjük a perecet, és nem csak a puha változatot, sajttal, vagy magokkal, hanem azt, amit anno kb csak a moziban és a vurstliban lehetett kapni, tudod, ami száraz volt, mint a dög (általában...;)) és az a nagyon sós, ragacsos cucc volt ráfolyatva.

Nnna, hát ilyet nem szoktam csinálni itthon, viszont a puha változatot, amit szendvicsalapnak is szívesen használunk, azt igen. Most pedig - hasonlóan ahhoz - kívül-belül falatkák készültek :D

perec_falatok_1_of_4.jpg

Nálam most nagyszemű tengeri só került a tetejére, de mint minden hasonló péksüteménynél, a sótól másnapra egy picit benedvesedik. Persze, ha még aznap elfogy, akkor ez nem is téma, de ha ez zavar, akkor só helyett inkább reszelt sajttal szórd meg.

perec_falatok_3_of_4.jpg

perec_falatok_4_of_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

egy közepes halomhoz

500g liszt

200ml víz

150ml tej

25g élesztő

1 ek cukor

3 evőkanál olvasztott vaj

1,5 teáskanál só

 A fürdőhöz:

Víz (kb 3 liter)

2 csomag szódabikarbóna

A tetejére:

1 tojás sárgája

tenderi só, és/vagy reszelt sajt

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt gyúrj belőle sima, fényes tésztát. Letakarva hagyd 1 óra alatt a duplájára kelni.

Ha megkelt, kicsit lapogasd el, és vágj belőle 2-3 cm vastag "kukacokat". Azokat a darabokat, amiket nem használsz, takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Közben forrald fel a vizet a fürdőhöz. A kukacokat az egyik oldaluk mentén csipkedd össze, hogy hengeres legyen, majd darabold kb 3-4 cm-es darabokra. Nem nagyon kell formázni, ezek inkább rusztikusak, mint szabályosak. Ha az egész tésztát darabokra szabdaltad, akkor szórd a forrásban lévő vízbe a szódabikarbónát (lassan, mert őrülten felhabzik majd), és dobáld bele a tésztát. Egyszerre ne sokat, mert elég neki 30mp, és ha túl sokat teszel bele, az elejét már ki kéne szedni, mire a végét belepotyogtattad. Vagy egyszerre dobj a vízbe egy nagyobb adagot. Tehát főzd 30 másodpercet, közben kavard át kicsit, hogy minden oldalát érje a víz, majd szedd ki és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend le a vízzel elkevert tojássárgájával, és szórd meg a nagyszemű sóval, vagy akár reszelt sajttal.

200 fokos sütőben,légkeveréssel süsd 10-12 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Sajtmártással nagyon jó barátok ;)

Maci tappancsok - zsemle

Az őszi tök formájú zsemle után most maci tappancsokra váltottunk :) 

maci_tappancs_4_of_5.jpg

Első körben ugyanazt a tésztát készítettem, mint az ősszel, de ehhez nem igazán vált be, mert sülés közben szétnyílt, így inkább a mar jól megszokott hamburger zsömle lett az alap. Pihe-puha, laza, és sokáig friss marad. Ha pedig van otthon zsír, akkor a vaj helyett inkább azzal készítsd, mert még finomabb lesz.

Bár egy picit több vele a meló, mint a hagyományos zsemlével, de Mini arca, és a kacagás, mikor meglátta a tapikat, mindent megért

Én 12 darabot készítettem ebből a mennyiségből, de ha nagyobb zsömiket szeretnél, akkor egyszerűen oszd kevesebb részre a tésztát. 

maci_tappancs_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt

25g friss élesztő

3 dl tej

20 g cukor

1,5 tk só (13g)

1 db tojás "L" méret  / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá

50 g vaj (szobahőmérsékletű)

 Kenéshez:

1 ek tojás

1 ek tej  

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy elég laza, ragacsos tészta, érdemes robotgéppel dagasztani, vagy készülj fel egy 10-12 perces komoly izommelóra. De - bár ezt az elején még nehéz elhinni - a végére szépen összeáll majd. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb 40 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 12 kisebb darabra. Én háromszög formára daraboltam (kb egyforma méretűre), ebből mértem az ujjakat: levágtam a háromszög hegyes felét, kb az 1/3 részénél, amit további 4 apró részre osztottam. Ezután formáztam előbb a talpát, végül az ujjakat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a pici golyókat is rendezd el, de épphogy csak odaérjenek egymáshoz, hogy legyen helye tovább kelni. Miközben a formázással játszol, érdemes a maradék tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje.

Végül takard le az egészet (sztem a frissen tartó fólia a legjobb a célra) és hagyd pihenni további 40 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.  

Kend meg a tejes tojással, és mehet a sütőbe.

200'C-os sütőben 13 perc alatt elkészül :) 

Sütőtökös kenyér

Szeretitek a banánkenyeret?

Ha igen, akkor nem lesz ez máshogy a sütőtökös kenyérrel sem ;)

A néhány nappal előbb kisült sütőtök egyáltalán nem volt édes, kidobni nem szerettem volna, viszont remek helyére lelt ebben a fűszeres, édes kenyérben. Jó nagy diódarabokkal, és melengető fűszerekkel :D

...és kicsit még nosztalgiázunk így január közepén, egy kis mézeskalács illatú reggelivel :)

psx_20210110_154201.jpg

 

psx_20210110_154101.jpg 

hozzávalók:

200g sütőtök (nálam sült tökből maradt)

60ml olíva, vagy kókuszolaj

70ml tej (ha főtt tököt használsz, akkor 60ml, mert abban több a nedvesség)

1 tojás

200g liszt

60g barnacukor

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1,5 tk sütőtök fűszerkeverék

1/2 tk fahéj

kb 50g dió nagyobb darabokra vágva

Villával nyomd össze a sütőtököt, add hozzá a tojást, a tejet, és az olajat. Robotgéppel verd fel, majd add hozzá a száraz hozzávalókat. Keverd el, forgasd bele a diót, majd mehet is a sütőpapírral bélelt formába.180 fokos légkeveréses sütőben 33-38 perc alatt süsd meg. (Nekem 36 perc kellett hozzá :P) Tűpróbával ellenőrizd.

Vedd ki a formából, és mielőtt felvágod hagyd, hogy langyosra hűljön. A dióvaj nagyon jó választás hozzá ;)

 

 

süti beállítások módosítása