Szotyi művek

Szotyi művek

Barackos joghurt pite

2021. június 11. - Szotyi művek

Gyerekkorom óta imádom a joghurt tortát, vagy kockát, vagy tökmindegy, milyen formában tálalt joghurtos sütit. Az utóbbi időben pedig itthon is szívesen készítem. 

De ezt már te is tudod, hiszen itt találod a három színű, vagy itt az epres változatot. De van itt pina colada ízben is. 

barackos_joghurt_torta_3_of_3.jpg

Ez a barackos pont ugyanúgy készül, mint az epres tesója, csak most - ki nem találod - barackos görög joghurtot használtam hozzá. Ennek egyik oka, hogy szeretjük a barackos görög joghurtot, a másik, hogy baromi egyszerű lesz tőle az egész folyamat, a harmadik pedig, hogy bár már találtam friss őszibarackot, de azért az íze még nem az igazi nyári élmény. 

De hamarosan szezon lesz, tehát ha friss barackból készítenéd, akkor tisztíts meg 2-3 szem barackot, kockázd fel, adj hozzá kb 10 dkg cukrot, és főzd puhára. Turmixold le, hűtsd ki, és ebből keverj hozzá 100ml-t, 400ml görög joghurthoz. A többit pedig pont úgy, ahogy alább a receptben is van :) 

Ha nem elég édes, egy kis porcukorral segíts rajta. 

Bár nagy lehet a kísértés, hogy több zselatint tegyél bele, inkább ne. Ezzel az aránnyal krémes marad, egyáltalán nem lesz fura, gumi szerű. Cserébe picit hosszabb idő, mire megdermedt. De tarts ki, érdemes ;) 

 

barackos_joghurt_torta_2_of_3.jpg

 

Hozzávalók: 36×13 cm-es piteformához

az alaphoz:

200g vajas keksz

50g vaj

3–4 evőkanál baracklekvár

a krémhez:

500ml barackos görög joghurt

200ml habtejszín

1 csomag/6 db zselatinlap

a díszítéshez:

barack

eper

áfonya

mentalevél

puffasztott quinoa (elhagyható)

 A kekszet dobd késes aprítóba, és őröld finom morzsásra. Add hozzá az olvasztott vajat, és járasd tovább a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a lekvárt, amíg el nem éred azt az állagot, amikor már nem száraz, de még nem is ázott el teljesen. Ha összenyomod az ujjaiddal, egyben marad. Nyomkodd egyenletesen a piteformába, és tedd a hűtőbe, legalább egy órára.

A Zselatin lapokat áztasd vízbe néhány percre, közben a joghurtot és a tejszínt kezdd melegíteni. Ha már forró, mehet hozzá a kinyomkodott zselatin. Keverj rajta párat, amíg teljesen el nem olvad, és vedd le a tűzhelyről. Majd öntsd óvatosan, és lassan a kekszes alapra. Ha nagyon gyorsan borítod rá, könnyen felkapja kekszmorzsát, ami a végén feljön a krém tetejére, és marha ronda lesz. Úgyhogy csak lassan... ;) Utána pedig mehet is legalább 6-8 órára vissza a hűtőbe. Valószínűleg nem lesz szükség az összes krémre, de nem könnyű kiszamolni, pontosan mennyi kell, és elég hülyén néz ki, ha a tésztában kevés a krém. Nekem kb fél dl maradt ki, amit egyszerűen pohárba öntöttem, és ugyanúgy, gyümölccsel megpakolva ettünk meg. Miután teljesen megdermedt, (ne aggódj, eleinte tényleg nehéz elhinni, higy ez egyszer megtörténik majd...)a tetejét gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával díszítve tálald. 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

 

Focaccia

Mivel a pizza tészta, a focaccia, a laposkenyér, és úgy általában a hasonló pékáruk is kb mind ugyanabból készülnek, olyan túl nagy varázslatra ne számíts ;)

Cserébe nem is lesz szükséged semmi úri huncutságra, csak: 

- lisztre

- vízre

- élesztőre

- olívaolajra, és

- sóra...

Amivel tudsz játszani, azok az arányok, a kelesztési és a sütési idő.

Én pl a magasan hidratál, vagyis nagyon lágy, és viszonylag hosszan kelesztett tésztákat szeretem. Mondjuk ezzel elég macerás dolgozni, de a végeredmény is sokkal finomabb, puhább, levegősebb lesz.

Cserébe jó nagy szívás, mert ragad, mint az őrület, vagyis kézzel dagasztani...?...hááát...részemről inkább nem.

Ha más nincs otthon, egy sima kézi robotgép is tökéletesen megfelel, amihez a dagasztó hurkot használod.

De így is kell neki majd 10 perc, mire sima, és fényes tésztát nem kapsz.

Lehetőleg friss élesztőt használj, mert sokkal lágyabb és puhább lesz majd a kész kenyér

focaccia_11_of_11.jpg

 

hozzávalók:

500g liszt

350ml langyos viz

25g élesztő

1 tk cukor

30g olívaolaj

15g só

Az élesztőt morzsolj a cukros vízbe, és hagyd, higy 19 perc alatt felfusson. Majd a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes, és sima tésztát. Ahogy már mondtam, nagyon lágy, és ragacsos. Ha már elvalik az edény oldalától, jó lesz, de ahogy leállítod a gépet, vissza is folyik majd. De ezzel ne foglalkozz, csak jó lisztes kézzel gömbölyítsd ki. Én egy habkártyát szoktam használni, és a lisztet ne sajnáld hozzá.

Takard le, és hagyd 35-40 percet kelni. Közben bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, borítsd bele a tésztát, és hajtsd három rétegbe. Vagyis egyszer a jobb oldalt a tészta egy harmad részéig, majd arra rá a bal oldalt.

teszta_kollazs.jpg

Óvatosan, hogy lehetőleg ne nyomd ki a bubikat, lapogasd szét a tepsiben, szórd meg liszttel, és takard le újabb 30 percre.

teszta_kollazs1.jpg

Közben melegítsd elő a sütőt 230 fokra, légkeveréssel. Ha a duplájára kelt, óvatosan vedd le a borítás, és lisztezett ujjakkal nyomkodd be a tészta felületét. Spriccelj rá egy kis vizet, és locsold meg egy kevés olíva olajjal. Így könnyebben képződik majd rajta ropogós kéreg. Mehet a sütőbe 10 percre. Végül rácson hagyd kihűlni

Nálunk az egyik kedvenc piknik darab, pláne rántott hússal, és növényekkel jól kibélelve :D

focaccia_10_of_11.jpg

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Palacsintatekercs torta

Imádjuk itthon a palacsintát. Nem, csak azért, mert finom, és mindenki azt pakol bele, amit szeret, hanem mert gyorsan elkészül, és ezerképpen variálható :D

        tekerheted, hajtogathatod, egymásra halmozhatod tortának, vagy ahogy most készült, hajtogatva tekerheted, aztán csigába rendezve tortává formázhatod.

palatekercs_torta_17_of_19_2.jpg

palatekercs_torta_19_of_19.jpg

Nálam most egy egyszerű, túrós-epres töltelékkel készül, igazi tavaszi ízekben, de bármilyen, általad kedvelt és választott változatban jól működik

                                     pl mákos-meggyes? hmmm? vagy diókrémes-barackos? mascarponés-lemon curdös?

Szóval elég jók a választási lehetőséget :D

palatekercs_torta_1_of_19.jpg

Alapvetően teljesen faék az elkészítése, csak olvasva fura :P Látod, megmutatom, mennyire egyszerű ;)
folyamat.jpg
Hozzávalók
a palacsintához:
2 tojás 
4 dl tej
2 dl viz
4 evőkanál cukor
20 dkg liszt
3 evőkanál olaj
a kenéshez: olaj
a töltelékhez
25 dkg túró 
2 dl habtejszín
1 citrom héja 
3-5 evőkanál porcukor 
10-15 dkg eper lekvár 
A palacsinta hozzávalóit keverd el, és süss 12-14 palacsintát belőle. Tedd félre, és hagyd teljesen kihűlni. Közben készítsd el a tölteléket: a túrót és a tejszínt tedd tálba, add hozzá a citrom héját, és kézi robotgéppel alacsony fokozaton addig keverd, amíg a tejszínt meg nem szilárdul, és krémes nem lesz. Közben apránként mehet hozzá a porcukrot is. Töltsd meg a palacsintákat: 2 púpos evőkanál túrós krémet kenj rá, amire hosszában egy evőkanál eper lekvárt kerül. Nem szoros tekercseket, hanem 5-6 cm széles téglalapokat készíts. 
...és így tovább, amíg a palacsinta el nem fogy
Igazítsd tortaformába úgy, hogy kívülről, befelé haladva, körbe, állítva helyezd el a tekercseket. A legkönnyebben úgy tudod majd kivarázsolni a formából, ha az alját nem használod, hanem a gyűrűt csak simán ráteszed egy tányérra, és kibéleled sütőpapírral. Hűtőben 1-2 órát hagyd állni, majd szobahőmérsékleten tálald. 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Körtés mandulás pite

...és ismét a szokásos sztori...

Napok óta lökdösünk itthon 4 szem nyomi körtét, így muszáj volt valamilyen sütivé varázsolni, mielőtt végképp az enyészeté lesz. 

Bármennyire is szeretem a tortákat, azért azok elsősorban mindig valamilyen alkalomra készülnek. Így ezekből a kis nyomikból is inkább egy könnyen elkészíthető piskóta lett. 

Ráadásul lassan itt a kirándulós, piknikes szezon, ezek a sütik tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember magával vigye a kosárban, vagy a táskában. (vagy pl uzsira a csemetének :D)

Minimális zsiradékot tartalmaz, de a görög joghurt mégis igazi csodát tesz vele:

Nagyon könnyű tészta, igazán szaftos és bolyhos (hülye egy kifejezés, süti viszonylatban, de még ez az, ami a leginkább fedi a valóságot...) A körte krémesre sül benne, és a tetején is, a megpirult mandula pedig...ahhh, elég jó, tegyél is rá bőven ;) 

kortes_pite_2_of_3.jpg

hozzávalók:

kb 20cm-es formához

200g liszt

1 tk sütőpor

1/4 tk szódabikarbóna

130g cukor

2 tojás

180ml görög joghurt

60ml olívaolaj

1 citrom héja*

3 szem érett körte

a tetejére:

2 ek kristálycukor

4-5 ek mandula

A tojásokat keverd el a cukorra, és verd kifehéredésig. Add hozzá a joghurtot, az olajat, és a citrom héját. Szitáld bele a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Két szem körtét tisztíts meg, vágd 1cm-es kockákra, és forgasd bele a tésztába. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalait vajazd ki, és simítsd bele a tésztát. Az utolsó körtét szintén tisztítsd meg, és vágd vékony szeletekre. Rakd le körben a tészta tetején, szórd meg kristálycukorral, végül a mandulával. Told 180 fokos, légkeveréses sütőbe, és süsd 40 percet. Tűpróbával ellenőrizd. Hagyd még kb fél órát a formában, végül porcukorral megszórva már tálalhatod is. Szerintem langyosan az igazi ;)

kortes_pite_3_of_3.jpg

*Ehhez a recepthez most csak a citrom héjára lesz szükség, de ha a levét éppen nem használod el, facsard ki, tedd jégkocka tartóba, és mehet a mélyhűtőbe. Jól fog jönni, ha valamibe épp csak a leve kell ;)

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 

Túrótorta

Régóta készítem ezt a túrótortát, ami tulajdonképpen nem is csak kifejezetten egy túrótorta, sokkal inkább egy DeLux tejberizs torta, ahol a túró és a tejszín adja a krémes textúrát a rizshez

 psx_20210430_174014.jpg

Mi nagyon szeretjük, könnyű, enyhén citromos, és bár tavasszal eperrel az igazi, ínségesebb időkben teljesen jó a tetejére a konzerv őszibarack is. Ha pedig bírod a zselét, akkor akár még azzal is bevonhatod a tetejét. Nekem ez utóbbi annyira nem barátom, így marad a zselétlen változat.

Ha esetleg nem éreznéd elégnek, akár egy kis mascarpone is mehet bele (kb 100g), rosszat nem teszel vele ;)

Kekszes alappal készül, így nem kell sütni sem, vagyis jól jön majd a nyári időszakban ;)

psx_20210501_065711.jpg

turotorta_1_of_6.jpg

Hozzávalók

16cm-es formahoz

az alaphoz:

150g vajaskeksz

3 púpos ek baracklekvár 

30g vaj

a krémhez:

250g krémes túró

200ml tejszin

100g főtt rizs

100g porcukor

1 citrom héja

1/2 citrom leve

1 csomag zselatin fix, vagy habfixáló

Az alaphoz melegítsd össze a vajat és a lekvárt, majd mehet a keksz az aprítóba. Ha már morzsás, add hozzá a vajas lekvárt, és adj még neki néhány másodpercet. Akkor jó az állaga, ha, amikor összefogod az ujjaddal, nem morzsálódik, hanem összeáll. Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral, és nyomkodd bele a kekszes morzsát. Tedd félre, akár mehet a hűtőbe is.

A krémhez verd fel a tejszínt, és közben add hozzá a zselatin fixet is. A túróhoz mehet a citrom, a héja, és a porcukor is. Robotgéppel krémesítsd tovább, keverd hozzá a főtt rizst is, végül óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot. Simítsd a keksz tetejére, és néhány órára tedd a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejét díszítsd gyümölcsökkel, néhány menta vagy bazsalikomlevéllel.

Jó étvágyat :)

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

                                             vagy egy megosztással segíted a munkám :)

 turotorta_5_of_6.jpg

Kelt gofri

Őrülten régóta keresek egy olyan gofri receptet, ami ropogósra sül, és lehetőleg nem szervül a sütővel sem. Eddig kb 1 ilyet találtam, egy kakaós gofrit (a recept csak itthon, papíron létezik, valamikor leírom majd... :P), de az nem az, ami számomra az igazi gofrit jelenti. Ezek leginkább amolyan sűrűbb palacsintatészták, amiket vagy eszeveszetten alá kell olajozni, vagy vakarhatod a sütőből a beleégett részeket. De olyan is volt, hogy konkrétan az első adag után, amit kisütöttem, vágtam ki az egész tésztát, mert már azt sem tudtam kivarázsolni a lapok közül...

Sokáig idegenkedtem a kelt gofritól, leginkább azért, mert egy gofrira nehogymár 1 órát kelljen várni, mire elkezdhetem sütni. Ez mégis mennyire gáz dolog már... 

Mikor végre rászántam magam, egyből meg is volt az AHHAAA élmény. Mert az bizony olyan, mint amilyennek (nekem) a gofrinak lennie kell :D

                                                   Szerintem még ember nem írta le ennyiszer, hogy gofri, 10 sorban...

Van tartása, ropogós, nem nyeklik-nyaklik, mint egy ráncos palacsinta, és bár kell alá némi zsiradék, nem sok, és egyáltalán nem ragad bele a sütőbe.

Egyetlen hibája, hogy kb 40 perc, mire az élesztő teszi a dolgát, de a végeredmény ismeretében ez nem akkora áldozat. Még nálunk is belenyugodott a család: ha gofrit szeretnének, arra bizony kicsit várni kell

kelt_gofri.jpg

Hozzávalók:

(ebből egy elég emberes adag lesz, egy 4 tagú családnak bőven elég)

200ml tej

7g szárított élesztő (1 csomag)

250g liszt

20g vaníliás cukor

120g cukor

100g vaj

2 tojás

A vajat és a tejet melegítsd meg, de ne legyen forró, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tejes keverékhez. A liszthez keverd az élesztőt, és a vaníliás cukrot, majd mehet hozzá a tejes keverék. Dolgozd össze egy fakanállal. Nem kell dagasztani, csak jól keverd el, és letakarva hagyd, hogy kb 40 perc alatt a duplájára nőjön. Ezután keverd hozzá a cukrot (ez egy kicsit bonyolultabb művelet, de ne add fel, végül elkeveredik majd) és a közben habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele óvatosan.

Melegítsd elő a gofri sütőt, alul-felül kend ki vékonyan olajjal, és mehet bele a tészta. Ezt ki kell tapasztalni, és erre a 1/4 cup-ot használom (60ml), kb az a mennyiség, ami kitölti a helyet, de még nem folyik ki oldalt a tészta. De ez természetesen a sütő méretén is múlik. 5-6 perc alatt süsd készre, és pakold rácsra, hogy az alja se nedvesedjen be. 

Tálald gyümölccsel, csokival, amivel csak szeretnéd :D

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért,

vagy egy megosztással segíted a munkám :)

Mákos citromtorta

Imádom a mákot...

Mindenben jöhet, kivéve a mákos tésztát, mert az számomra olyan páros, ami teljesen értelmezhetetlen, pedig alkalmanként hmmm...sajátságos ízlésem van :D

Viszont a citrom és a mák, ami amúgy klasszikusnak számít, eddig kimaradt az életemből. Pedig húú, ez egy nagyon jó kis duó, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a torta, aminek mákos piskóta az alapja, és könnyű, tejszínes citromkrémmel van töltve. Végül egy kis feketeribizli lekvár bolondította meg az egészet :)

A piskótában egészen kevés, 2 evőkanál mák van, de én magam is meglepődtem, mennyire intenzív íze lett tőle.

A piskótához Annuskám piskóta receptjét vettem alapul, ami remekül működött ebben a koncepcióban. Könnyű szerkezetű, laza, de nem a szivacsos fajta. Minimális liszttel, sok tojással, szuper állaga lett.

Mivel kicsi a család, és sűrűn készül süti, így ismét kisebb tortaformában készítettem.

citromos_maktorta_2_of_3.jpg 

makos_citrom_2_of_2.jpg

hozzávalók:

16 cm-es tortaformához

2 dkg vaj

30 ml tej (2 evőkanál)

4 db tojás (L-es)

1 csipet 

2 dkg vaníliás cukor

11 dkg porcukor

10 dkg liszt 

3 dkg darált mák

A sütőt melegítsd elő 140 fokra, légkeveréssel, és béleld ki a formát alul és körben is sütőpapírral. A tejet és a vajat melegítsd össze, tedd félre.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéhez add a porcukor felét, a vaníliás cukrot és sót, kezdd el verni, majd a maradék cukrot is hozzátéve készíts belőle kemény habot. Add hozzá a tojások sárgáját, és verd kifehéredésig (kb 1-2 perc) A lisztet és a mákot szitál bele, és egy spatulával forgasd a tésztába úgy, hogy minél kevesebb levegőt varázsolj ki belőle, de azért ne maradjanak benne lisztcsomók. Vegyél ki egy keveset a tésztából, keverd hozzá a vajas keveréket, és így dolgozd bele óvatosan a tésztába. Így nem esik majd össze a melegtől. Öntsd a formába, néhányszor csapd a pulthoz, hogy kijöjjenek a bubik, sőt, egy saslik pálcával érdemes óvatosan átkeverni, hogy az összestől megszabadulj. Tedd a sütőbe, és kb 35 perc alatt süsd készre. Közben még véletlenül se nyitogasd az ajtót ;) Ha kész, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki kb 10 centire, és adj neki még 5 percet a melegben. Végül tetejével lefelé borítsd rácsra, óvatosan húzd le a papírt, és így hagyd kihűlni. Ezzel az esetlegesen kipúposodott tetejét szépen lenyomod majd.

Ha teljesen kihűlt, vágd 3 lapra. 

A töltelékhez:

200ml tejszín (HIDEG)

250g mascarpone (szobahőmérsékletű)

1/2-1 citrom leve

3-5 ek púpos porcukor

feketeribizli lekvár

A tejszínt kezd el felverni 2 ek porcukorral. Ha már kezd megállni, mehet hozzá a mascarpone, és fél citrom leve. Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még cukrot, és/vagy citromot. Ha már kemény a hab, és pont olyan, mint szeretnéd, töltsd meg a lapokat krémmel, annak a tetejére kanalazz a feketeribizli lekvárból úgy, hogy körben hagyj egy 2cm-es helyet, hogy ne folyjon ki. A krém negyedét hagyd meg a torta tetejére és az oldalára.

Néhány órára,  de akár egy egész éjszakára tedd hűtőbe, hogy jól összeálljanak az ízek, így ,ajd szeletelni is könnyebb lesz.

Végül díszítsd friss gyümölccsel, citrommal, macaronnal, habcsókkal, akár néhány virággal. Tálalásnál hagyd, hogy kb 15 perc alatt szobahőmérsékletűre melegedjen.

 

  

Gyümölcsös francia pirítós

Szeretem a francia pirítóst, ami lássuk be, hogy alapjaiban kb ugyanaz, mint a máglyarakás, csak kicsit lebutított formában. Viszont ezzel kb egyedül vagyok itthon. Na nem az előbb emlegetett máglyarakással, azt szereti mindenki. De ha ugyanaz nem almával, és dióval, hanem eperrel és áfonyával készül, az valamiért mindjárt nem annyira népszerű a kiscsalád körében. Ki érti ezt...?

Azért pedig, hogy elkészítsek belőle egy adagot...ritkán (sosem) kapcsolom be a sütőt ezért. Persze, jöhet a válasz, dobj be akkor egy adagot, amikor éppen valami más sül, de az pont az az étel, amit frissen, és melegen szeretek, és elsősorban reggelire.

De úgy tűnik, ez most megváltozni látszik :D

francia_piritos_1_of_1.jpg

Nemrég lehetőségem nyílt kipróbálni a Russell Hobbs Express Air Fry mini sütőt.

Igen, teljes joggal merül fel a kérdés, hogy minek az embernek egy mini sütő, ha van neki normál méretű. A válasz pedig igazán egyszerű: mert sok esetben nincs értelme időt és energiát pazarolni arra, hogy bekapcsoljuk, vagy befűtsük a sütőt egy kisebb adag ételért, vagy akár egy szelet melegszendvicsért vagy pizzáért. Vaagy, egy tányér francia pirítósért ;)

Ezt a kis cukit viszont nem kell bemelegíteni, az Air Fry funkciójának köszönhetően pedig akár fagyosan is betehetem az ételt. A sültkrumpli pl pontosan 20 perc alatt lett kész benne anélkül, hogy előtte 200 fokra kéne melegítenem a sütőt. Csak bekapcsolom, azonnal beteszem a fagyott burgonyát, és 20 perc múlva kiveszem a ropogós szeleteket.

De készítettem benne pihe-puha kelt fánkot szinte olaj nélkül (lekentem vékonyan) 5 perc alatt, vagy szaftos rántott húst 15-20 perc alatt. 

A grill funkciója szintén remekül használható, a pirítós, vagy a melegszendvics is percek alatt készül el, és azt is beállíthatjuk, hogy mennyire barnuljon meg a kenyérszeletünk.

...és igen, ez most egy picit reklám poszt is lesz, de mivel teljesen elégedett vagyok a termékkel, jó szívvel ajánlom, és úgy gondolom, hogy egy igazán praktikus és legfőképpen takarékos megoldás a mindennapokra, ha nem szeretnéd bemelegíteni a sütőt, viszont néhány perc alatt összedobnál valamit, amit nem tudsz a tűzhelyen

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy mi hárman vagyunk a családban, így pl akár az ebéd is elkészülhet benne. Nagyobb családnál már érdemes figyelembe venni azt, hogy a 3-4 szelet hús, ami egyszerre belefér, nem biztos, hogy praktikus méret, így akkor valóban inkább kiegészíti a hagyományos sütő lehetőségeit.

 

francia_piritos_1_of_5.jpg

És most lássuk ezt a nagyon egyszerű, de igazán kényeztető gyümölcsös, krémes darabot :D Nálam csak a fotó miatt készült két kisebb tálkában, tökéletes ha egy nagyobba pakolod, és tányérra szeded. Bármilyen bogyós gyümölcsöt használhatsz hozzá, de akár a fagyasztott is jó lehet, ha nagyon nincs más.

hozzávalók:

2 személyre (hátha nálatok kalandvágyóbb a család ?))

3 szelet kalács

2 tojás

1 dl tejszín (alacsony zsírtartalmú)

1 dl tej (ezt is helyettesítheted tejszínnel)

2-3 ek cukor

1 citrom reszelt héja

1-1 marék eper és áfonya

vaj a kenéshez

Először kend ki a formát vajjal. A kalácsot vágd kb 2cm-es kockákra. A tejet és a tejszínt keverd el a tojással a citromhéjjal és a cukorral, kicsit habosítsd fel. Egy rétegben szórj kalácskockákat a forma aljára. erre jöhet az áfonya és a feldarabolt eper picit több mint a fele. Takard be a maradék kenyérrel, végül szórd rá a többi gyümölcsöt. Csurgasd rá a tojásos keveréket, és nyomkodd bele, hogy mindenhol nedves legyen. Kapcsold be a sütőt 180 fokra és tedd be a "tésztát". állítsd be 15 percre az időzítőt. Én úgy szeretem, mikor a teteje egy picit ropogósra sül, és az alja krémes. Ha te nem, akkor az utolsó néhány percben már érdemes szemmel tartani, nehogy nagyon megbarnuljon. Ha pedig picit jobban megpörkölnéd, az air fry fokozatra tekerd az utolsó 2-3 percre. 

Tálalásnál szórd meg friss gyümölccsel, és porcukorral :)

francia_piritos_4_of_5.jpg

Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál, és beszereznéd a sütőt, akkor június 6-ig még nyerhetsz is vele :)

Vásárolj bármilyen Russell Hobbs háztartási kisgépet és regisztrálj a 200 db Russell Hobbs bambusz vágódeszka egyikéért vagy legyen tiéd a fődíj, egy Családi pihenés élménycsomag a miskolctapolcai Avalon Resort & SPA szállodában. További részletek: https://www.rh-nyeremeny.hu/

Egyszerű narancsos piskóta

Minden úgy kezdődött, hogy találtam néhány szem narancsot a hűtő zöldséges kosarában, ahol gyakorlatilag képtelen vagyok rendet tartani. Máshol is kihívás, de az a fiók kicsit olyan, mint valami feketelyuk a frigóban...egyszerűen eltűnnek benne dolgok (nyilván rápakolok), hogy aztán (mikor keresek valamit) a lehető legnagyobb meglepetésekkel találkozzak. Mondjuk ez még a kellemesebb volt, mert alkalmanként lapul a doboz alján - az üvegek, és a mindenféle alatt - valami felismerhetetlenné aszalódott, épp az életre kelés határán lévő entitás...

Őszintén csodálom azokat akik képesek ezeket a helyzeteket elkerülni, és mindig naprakészen rendet tartani a konyhában. Azt hiszem én már enélkül a készség nélkül fogom a hátralévő életem leélni :P

Szóval volt négy szem narancsom, ami már jobb napokat is látott, és bár sokkal egyszerűbb lett volna egyszerűen kifacsarni és meginni, mégis inkább süti lett belőle.

narancsos_piskota_1_of_5.jpg

A pinteresten találtam ezt a receptet,és mivel nagyon szeretem az olívaolajos sütiket, így nem is volt kérdés, hogy ki kell próbálni.

Egyszerű kevert piskóta, a narancs teszi különlegessé, és az olívaolajtól még napok múlva is könnyű és szaftos marad. Na jó, három napról tudok nyilatkozni, mert összesen addig húzta nálunk.

narancsos_piskota_3_of_5.jpg

hozzávalók:

20cm-es kapcsos tortaformához:

300g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

3 tojás (L méret)

150g cukor

2 narancs héja

180ml olívaolaj

120ml tej

120ml narancslé (kb a 2 narancs leve)

a tetejére 1-2 ek kristálycukor

A szárazanyagokat keverd el, és tedd félre. A cukrot és a narancs héját add a tojásokhoz, és verd kifehéredésig. Kb 2-3 perc, kézi robotgéppel. Mehet bele a tej, olaj, és a narancslé is. Keverd el alaposan, majd szórd bele a lisztes keveréket, de ezt már csak spatulával forgasd bele. Tudod, mint a muffinnál, ne keverd túl, mert kinyomod a levegőt, és nagyon sűrű és lapos lesz a tészta. Ha elkeveredett mindenki mindenkivel, már kész is van. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, az oldalát vékonyan vajazd ki, és mehet is bele a tészta. A tetejét szórd meg 1-2 kanál kristálycukorral.Ettől egy ropogós kéreg képződik majd a tetején, ahogy a cukor enyhén karamellizálódik. Ez a réteg majd egy picit elemelkedik a tetejétől, de ahogy hűl, visszaereszkedik majd. Bár ettől nem lesz annyira sima a felülete, mint egy hagyományos piskótának, de nagyon finom rajta, nem érdemes lehagyni ;)

Mielőtt felvágod, hagyd, hogy legalább langyosra hűljön :)

ps: ne higgy a fotónak, abszolút felesleges megszórni porcukorral, de a (majdnem) 8 éves imád szórni, és még arra is hajlandó volt, hogy a képhez öltözzön, úgyhogy tényleg nagyon lelkes volt <3 viszont pl egy gombóc vanília fagyit simán el tudnék képzelni mellé...

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

          Köszönöm, ha ott is követsz a napi újdonságokért és tippekért :)

narancsos_piskota_5_of_5.jpg

 

Zöldborsós csirke

      Inspired by Nigella :)

Mindig azok a legkedvencebb ebédeim, amikhez elég egy serpenyő, vagy tepsi. Szerencsére ez a sült csirke zöldborsós zöldségágyon is pont ilyen. És amellett, hogy nagyon keveset kell mosogatni utána, ráadásul nagyon finom, és igazán laktató is. A fagyasztott borsó tökéletesen megfelelő hozzá, édes és zamatos lesz, mint az összes többi zöldség is, ahogy magukba szívják a csirkecombból kisülő ízeket. 

Az előkészület nem több mint 5 percet vesz igénybe, utána csak told be a sütőbe, és egy bő órára szinte el is felejtkezhetsz róla.

zoldborsos_csirke_1_of_1.jpg

Nálam sült törtkrumpli készült mellé köretnek (biztos, ami biztos alapon), amihez a megmosott krumplit egyszerűen héjastól bedobtam a tepsi mellé, a rácsra.

hozzávalók:

500g zöldborsó

2 fej lilahagyma (akár felesben vöröshagymával) 

1 közepes sárgarépa

1-2 gerezd fokhagyma 

2 egész csirkecomb

olívaolaj

A borsót szórd a tepsibe, arra a 6-8 cikkre vágott hagymát, és a kisebb darabokra szeletelt répát. Reszeld rá a fokhagymát, sózd meg, locsold meg olívaolajjal, és alaposan forgasd össze. A csirkét sózd meg, tedd a zöldséges borsóhalom tetejére, és locsold meg a bőrét egy pici olívaolajjal. Told 170 fokos sütőbe, kb 70-80 percre. Alkalmanként óvatosan forgasd át a borsót, nehogy nagyon megpiruljon. Tálalásnál szórd meg friss petrezselyemmel. 

A törtburgonyához: ha a krumpli megsült, óvatosan szedd le a héját. Nem jön le az összes, de sebaj, nagyon finom benne. Egy villával törd össze, sózd meg, és egy kis vajjal, és tejföllel lazítsd. 

 Jó étvágyat :)

 

Ha tetszett a recept, itt találsz Instagramon

                                       és itt  Facebookon

süti beállítások módosítása