Szotyi művek

Mandulás édes kenyér

2019. december 06. - Szotyi művek

Szintén a lejárós mandulatej esete...

Mivel nem akartam olyan mennyiségű mandulalikőrt készíteni, amiben ellőhettem volna az egész litert, így valami más után is kellett nézni. A Pinterest ilyenkor is remek barátom, így jött az édes kenyér ötlete. Amúgy is sűrűn készítek hasonlókat, akár banán - vagy almás kenyér formájában, miért ne lehetne mandulatejjel is hasonlót :)

És a legjobb, hogy semmi nem kellet hozzá, csak ismét a turmixgép, és a cup készlet. Szeretem ezeket a recepteket, amihez nem kell patikamérleg, és még a mosogatás is elég hamar megvan ;)

A hozzávalók végén szereplő narancsvirág aroma elhagyható, de a múltkor vettem, és már alig vártam, hogy végre kipróbáljam. Nnna, az illata (...szaga...) rettenetes, kb mint a gagyi légfrissítők, de az íze a sütiben kifejezetten kellemes :)

img_20191118_160150_767.jpg

A végeredmény egy igazán szaftos piskóta, ami elég édes (de nyugi, nem az az émelygősen ehetetlen kategória), így érdemes valamilyen fanyar lekvárral ellensúlyozni. Én narancsos vörösáfonyalekvárt főztem hozzá, kb 10 perc alatt. Ebben az időszakban amúgyis kb mindenhez tudnák áfonyalekvárt enni...

Természetesen bármilyen növényi tejjel készíthető, nálam most épp mandula volt otthon

mandulas.jpg

Egyébként én ezt tök el tudom képzelni karácsonyi ajándékként, kisebb formában sütve, szalaggal átkötve, néhány ág rozmaringgal díszítve :)

Hozzávalók:

250ml-es csészével

1 csésze cukor

2 csésze liszt

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 tojás

1 csésze mandulatej

1/3 csésze kókusz, vagy olívaolaj

1 narancs héja és leve

1 tk narancsvirág aroma (elhagyható)

A tojást és a tejet tedd a turmixgépbe, habosítsd fel, majd mehet a narancs leve és a héja is. Végül az olaj, és a szárazanyagok. Ez egy elég sűrű tészta, így érdemes párszor egy spatulával körbetörölni a turmix oldalát. Ha már csomómentes, öntsd az egészet egy sütőpapírral bélelt kenyérformába. Akkorát válassz, hogy a forma fele felett ne sokkal érjen véget a tészta, mert igazi kis monster, őrülten megnő majd sütés közben.180 fokon, légkeveréssel, 50-60 perc kell neki. Tűpróbával ellenőrizd, ha pedig nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd legalább langyosra hűlni :)

Jó étvágyat

Narancsos-áfonyás csirke

Még tavaly készült az ünnepekre ez a csirke, de akkor elmaradt hozzá a poszt, most pedig hipp-hopp, megint eltelt egy év, és három hét (és egy kicsi) múlva ismét karácsony. Vagyis most kifejezetten aktuális ;)

Az ünnepek alatt általában már a második napon is leginkább csak salátát ennénk, így ha hozzánk jön a család, szívesebben készítek valami kevésbé zúzós ételt, vagyis nem, nincs töltött káposzta (bár azért mázli, hogy anyósom mindig csinál, így van azért mire rájárni :D)

Ez a gyümölcsös csirkecomb viszont kifejezetten megfelel ezeknek feltételeknek: könnyű, de a fanyar áfonya, és az édes narancs mégis különlegessé teszi, és szerencsére az elkészítésével sincs túl sok macera. Mi nagyon szerettük, egész biztosan készül majd az idén is

csirke_2.jpg

Hozzávalók:

Vérmérséklettől és általános jóllakottsági szinttől függően 2-4 főre

4-5 csirke felső comb
5 dkg áfonya
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

A páchoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 narancs leve és héja
3 dkg áfonya
só, bors

A tetejére:
5 dkg áfonya
narancsszeletek

A pác hozzávalóit tedd turmixgépbe, és zúzd le. Öntsd nyakon vele a csirkecombokat, és minimum két órát hagyd benne pihenni. A tedd tepsibe, szórd hozzá az áfonyát, és alufóliával lefedve, 150 fokon, légkeveréssel, kb 1 óra alatt süsd meg. Ha a combok nagyobbak, lehet, hogy picit tovább tart majd. Vedd le az alufóliát, keverd el  az olívaolajat a mézzel, és kend meg vele a húst. Pirítsd aranybarnára, hogy a méz is karamellizálódjon, és édes, ragacsos legyen. Tálalásnál szórj még rá az áfonyából, mert ami az elején került bele az rommá sül :) Díszítsd narancsszeletekkel és már tálalhatod is. Nálunk krumplipüré készült hozzá

Kávés mandulalikőr

Hogy mi legyen a nemsokára lejárós mandulatejből? 

                                     ...jó, persze nem kell, hogy mindjárt lejárjon, de nálam pont ilyen volt itthon... ;)

Ne bonyolítsd túl, csinálj belőle alkoholt (köszi Szabina :D :D)

mandula3.jpg

Hozzávalók:

1 darab turmixgép, és 5 perc

és még:

200ml mandulatej

200ml cukrozatlan sűrített tej

200 ml alacsony zsírtartalmú tejszín (vagyis nem a 30%-os habtejszín)

200 ml whiskey

100g cukor

2 tk vanília kivonat

1 tk mandulaaroma

2 tk kakaópor

1 adag eszpresszó 25-30ml

 

Boríts mindent a turmixgépbe, kb fél perc alatt turmixold egyneművé. Szűrd át, és töltsd üvegekbe. Tartsd hűtőben, és fogyasztás előtt rázd fel. Kb 2 hét alatt fogyaszd el :D

 

Kardamomos, gyömbéres sültrépa leves

Bár egészen furcsa ez a november a nagyon enyhe 10 fok körüli hőmérsékletével, azért gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szívesen készít ilyenkor leveseket. Amolyan igazi, lélekmelegítőt, gőzölgőt, a nyár ízeit még őrző zöldségekből, amivel akár a kanapéra is jó bekuckózni.

Nagyon sokáig nem szerettem a krémleveseket, de mostanában egyre gyakrabban főzöm. Ilyentájt a sütőtökleves alap, ahogy a brokkoli, vagy a sültparadicsom leves is.

leves1_3.jpg

Most sárgarépaleves készült, gyömbérrel, és kardamommal.

Tudom, hogy ez utóbbi elég megosztó fűszer, de szerintem érdemes egy próbát tenni vele. A sütőben sült, enyhén karamellizál sárgarépa, és hagyma pedig még karakteresebb ízt ad majd az elkészült levesnek

Hozzávalók:

4 nagy sárgarépa

1 nagy fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál olívaolaj

só, bors

1-2 cm friss gyömbér

4-5 szem kardamom mag

Tetejére:

mandulaszeletek, snidling, chili pehely

A répát és a hagymát vágd nagyobb darabokra, a fokhagymával együtt forgasd össze az olívaolajjal, sózd borsozd, és 180 fokon, légkeveréssel, süsd meg. Kb 30 perc elég neki. Néhányszor forgasd át egy lapáttal, nehogy odakapjon az alja. Ha kész, tedd át az egészet a turmixgépbe, reszeld bele a gyömbért, öntsd fel 1/2 liter vízzel, és turmixold simára. Öntsd át egy lábosba, szórd bele a kardamommagot, és forrald 1-2 percet. Halászd ki a magokat, mert annyira nem vicces ráharapni...

Tálald mandulával, snidlinggel, és 1-2 csipet chilivel

Almás-szilvás pite

A hagyományos almáspite vagyis inkább az apple pie egy kicsit más formában, és egy kis csavarral, mert az édes alma mellé került néhány szem savanykásabb japán szilva.

pite3_2.jpg

Jóó, tulajdonképpen ez kicsit megint a gombhoz a kabátot kategória, mert vettem ezt a nagyon cuki, almás kiszúrót, ami végre nem az a nagyon mini fajta, és már nagyon szerettem volna kipróbálni :D Így születettet ez a pite, aminek pont tökéletes "egyemberes" mérete lett.

Természetesen bármilyen formát használhatsz, de akár a hagyományos piteformában is készítheted, csak így kicsit hosszabb lesz a sütési idő

Hozzávalók kb 12 darabhoz

a tésztához
40 dkg liszt
20 dkg vaj
3 evőkanál cukor
6 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
1 nagyobb szem édes alma
2-3 szem japán szilva
2 evőkanál nádcukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál gyömbér
a tetejére:
tojás
cukor

A tészta hozzávalóit tedd aprítóba, és néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát. Csomagold fóliába, és tedd hűtőszekrénybe legalább egy órára. Az almát és a szilvát vágd apró kockára, keverd el a cukorral, a fűszerekkel, és a citromlével, és tedd félre, hogy egy kis levet eresszen.

pite1_6.jpg

A tésztát - lisztezett felülten - nyújtsd kb 3 mm vékonyra. Szaggasd ki a formákat, és minden másodikat kicsit kicsit vágj be. Ezen keresztül távozik majd a gőz. A tészta széleit kend meg vízzel, tegyél rá egy evőkanál tölteléket, majd borítsd be egy másik tésztával. A széleit nyomkodd le villával. A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg cukorral.

pite2_4.jpg

190 fokos sütőben, légkeveréssel, 17-18 perc alatt süsd készre, és hagyd, hogy kicsit kihűljön, nehogy megégesd a szád a forró töltelékkel ;)

Almás-karamelles csiga

...és, ha már rosszul sikerül, száraz fahéjas csiga...tudod, amiből a múltkor inkább francia pirítós lett...

Nnna, ez biztos nem lesz az, köszönhetően a beletekert almának, és a tisztességes mennyiségű karamellszósznak :D A dió opcionális, ha nincs otthon, vagy nem szereted, nyugodtan hagyd el, de szerintem finom, ahogy ropog a tésztában, és az alma-dió-karamell trió elég jól működik együtt

Még akkor készült nálam ez a csiga, mikor a nyár, hirtelen őszbe csavarodott, és sikerült is mindjárt karácsonyillattal elárasztani az egész lakást :D (ez mondjuk azóta sem változott, hiába van mostanában 25 fok napközben...)

csiga2.jpg

Hozzávalók 8 db-hoz

a tésztához:
30 dkg liszt
1,25 dl tej
1 csomag szárított élesztő (7 g)
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só

a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
12 dkg lágy barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 nagyobb alma
1 marék dió apróra vágva
kb. 1 dl karamellszósz

A tejet melegítsd langyosra, és 10 perc alatt futtasd fel benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalójával együtt tedd a robotgép keverőtáljába, és 5-7 perc alatt dagaszd sima tésztává. Olajozott tálban, letakarva 1 óra alatt keleszd a duplájára.

csiga7.jpg

csiga8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisztezett felületen, nyújtsd 1/2 cm vékony, kb. 45×30 cm-es téglalappá. Az almát előbb vágd vékony csíkokra, majd 1×1 cm-es kockákra. (ne hagyd nagyobbra, mert macerás lesz feltekerni, és nem fog rendesen átsülni sem) A tésztát kend meg a vajjal, szórd meg a nádcukorral, majd a fahéjjal is. (én teaszűrőt szoktam használni a fahéjhoz, így szép, egyenletesen el tudod oszlatni) Morzsold rá a diót és az almát, végül csorgass rá a karamellszószt. A hosszabb oldala mentén tekerd fel, várd 8 egyforma részre. Egymástól kb. 2 cm-re tedd mindet tepsibe, és letakarva 1 óra alatt ismét keleszd a duplájára. 180 fokos sütőben 28-30 perc alatt süsd készre. Ha szükségét érzed, még készíthetsz rá porcukros, mascarponés krémet, de szerintem erre kár. Az alma, a karamell, annyira karakteressé, és szaftossá teszik, nem csak a tölteléket, de a tésztát is, hogy másra már nincs szükség

csiga6.jpg

Fahéjas csigás francia pirítós

Ismét hűtőkipakolós, vagyis most mélyhűtőkipakolós project...

Még a nyáron sikerült sütnöm egy adag pocsék fahéjas csigát. Tudod, azt a fajtát, ami melegen finom, de mikor kihűl, tök száraz lesz. Szerencsére csak a fele lett fahéjas, a másik felét áfonyalekvárral töltöttem meg, ami kellőképpen puhává varázsolta, úgyhogy az gyorsan el is fogyott. Nna, azért gondolom nem árulok el titkot, hogy a nyomi fahéjas persze senkinek nem kellett (megértem...:P) Néhány napig rakosgattam, aztán mivel kidobni sajnáltam, - és ugye ételt nem nagyon dobunk ki - majd jó lesz valamire felkiáltással bedobtam a mélyhűtőbe, amit a múlthéten meg is találtam.

Felengedtem, és azt kell, hogy mondjam, hogy határozottan jót tett neki a fagyasztott állapot, de az eredeti formájában biztos, hogy nem fogyott volna el.

...a francia pirítóst meg imádjuk, pláne, ha az fahéjas csigából készül.

fahejas_csiga.JPG

Vagyis a recept így kezdődne: süss egy adag pocsék, száraz fahéjas csigát... :P

                                                              ...ha mondjuk vagy ennyire elszánt (jesszus...mond, hogy nem) :)

ellenkező esetben simán jó lesz a bolti változat is.

Nálam 6 darabból készült, és határozottan kiadós adag lett belőle. Tök egyszerű recept, de mosolygósra varázsolja majd a család reggelét :)

Szóóval, a hozzávalók:

6 db fahéjas csiga

3 tojás

300ml tej (ha nem annyira szottyos a csiga, kevesebb is elég lesz)

1-2 evőkanál lágy barna nádcukor (jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamelles ízét)

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál gyömbér

1/4 tk szegfűszeg

2-3 evőkanál mandulaforgács

Kockázd fel a csigát, Kicsit langyosítsd meg a tejet, és keverd el a tojásokkal, a cukorral, és a fűszerekkel. Ha elolvadt a cukor, öntsd nyakon a csigakockákat, tedd az egészet tepsibe, szórd meg a mandulával, és 180fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süsd készre. Ha a mandula nagyon barnulna, takard le lazán alufóliával. Ha megsült, csurgass rá karamell öntetet, és akár még egy kis porcukor is mehet rá ;)

Tálald azon melegében :)

Olívaolajos csokis keksz

Néhány héttel ezelőtt, mikor Kata megkeresett az Olvar-tól, hogy lenne-e kedvem megkóstolni a termékeiket, örömmel mondtam igent. Hiszen nap, mint nap használok olíva olajat, nem csak a hagyományosat, de a fűszeres, vagy ízesített változatot is. A napokban meg is érkezett a csomag, benne igazi meglepetésekkel.

Cherry ecet, füstölt paprika, olívaolajos chips, és számomra a szerelem első látásra, a csokis olívaolaj

Igen, jól olvastad: csokis olívaolaj. Elképesztően csokis illatú, gyümölcsös, mégis kicsit fanyar ízű. Muszáj volt megkóstolnom, egészen meglepő ízű darab. Annyira, hogy azonnal ki is kellett próbálnom ebben a nagyon csokis, fahéjas, gyömbéres kekszben, amiben remekül érvényesül az olívaolaj íze. Sőt, pontosan ettől lesz különleges. És kérlek, ne hagyd le a sót a tetejéről, az teszi majd fel az Í-re a pontot, és hozza ki a keksz édes, fűszeres ízét.

psx_20191004_174831.jpg

A tészta már nyersen is nagyon finom (igen, mindent megkóstolok nyersen is, ettől anno anyu eléggé ki volt, mert ez alól pl a nyers fasírt sem volt kivétel, mostanában pedig a férjem sokkolom vele, mert Mini pont ugyanilyen :D ...jóó, neki a nyers hús még nem hagyom :D ) és simán elkóstolgattam volna. Eszméletlen karakteres az olívaolaj, teljesen egyedi ízt kölcsönöz a tésztának. Legközelebb valamilyen krémet készítek majd belőle

De most vissza a kekszhez...

Azon ne akadj fel nagyon, hogy kb (pont) annyi cukor van benne, mint liszt, mivel elég sok kakaó kerül bele, muszáj, hogy ezt cukorral ellensúlyozd, különben nagyon keserű lesz, pedig ez mégiscsak egy édesség, úgyhogy inkább engedd el ;)

Hozzávalók: Kb 15 darabhoz

125ml csokis olívaolaj

150g cukor

50g kakaó

150g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1 tk fahéj

0,5-1 tk őrölt gyömbér (ízlés szerint, én imádom)

1 ek melegvíz

1 marék dió aprítva

100g étcsoki (én csokicseppet használtam, mert az sütésálló, de az apró kockára vágott táblás csoki is megfelelő. Csak ne használj extra magas kakaótartalmút, mert nagyon keserű lesz))

A tetejére: nagyszemű tengeri só

Keverd el az olajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és habosítsd ki. Mehetnek bele a szárazanyagok, a vízzel lazítsd kicsit, végül forgasd bele a csokit és a diót. Sűrűbb, brownie tészta szerű állaga lesz majd. Legalább 30 percre tedd a hűtőbe, de akár egy éjszakát is maradhat. Készítsd elő egy sütőpapírral bélelt tepsit, és kanállal porciózd ki a tésztát. Ne lepődj meg, örülten ragad ;) Hagyj köztük kb 4 cm helyet. és kicsit lapogasd el a halmokat. Szórd meg a sóval, és 200 fokos sütőben süsd 10 percet. Mikor kieszed, még lágy lesz a közepe, de ne süsd tovább, mert csak kiszárad, és megég a külső része. Így viszont puha, puszedlis marad a közepe, és ropogós lesz a külső része. Mondanám, hogy hagyd kihűlni teljesen, de szerintem úgysem jön össze :D

Azért vigyázz, nehogy megégesd a szád ;)

 

 

Karfiol leves csírával

Nem tudom miért, de mostanában egyre szívesebben készítek levest. Mondjuk férj még továbbra különösebben rajong a zöldség-krém-leves kifejezésekért, de mi ketten, Minivel nagyon szívesen esszük :D De ez a változat - meglepő módon - még a család férfi vonalának is bejött

Kicsit talán macerásabb, mint a hagyományos krémlevesek, de szerintem elképesztően jót tesz a zöldségeknek, ha nem főzve, hanem sütve vannak, így szerintem megéri elmosogatni azt a plusz egy tepsit

karfiol_leves.jpg

Jó kis őszi leves :)

              szeretjük :)

Hozzávalók:

    3 személyre tuti elég

1 kis fej karfiol
1 közepes fej hagyma
2 ág friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
bors
5 dk zöldségalaplé
5 dl tej
A tetejére: balzsamecetkrém, dió, csíra

A karfiolt szedd rózsáira, a hagymát darabold, a fokhagymát tisztítsd meg, és az egészet dobáld tepsire. Locsold meg olajjal, sózd, borsozd, és kicsit forgasd át, hogy az olaj és a fűszerek jól átjárják az egész halmot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 30 perc alatt süsd meg. Közben azért néhányszor keverd át. Az egészet tedd át egy  lábosba, öntsd fel az alaplével és a tejjel, és forrald fel. Ess neki egy botmixerrel, és pürésítsd. Én balzsamecetkrémmel (imáádom a balzsamecetkrémet...), dióval, és csírával megszórva tálaltam. De csíra helyett a rukkola is tökéletes, vagy csak hagyd az egész zöld sztorit, és kanalazd csak a dióval ;)

 

Almaleves kéksajttal

Gondolom nem vagyok egyedül, aki utál ételt kidobni, így mikor kezembe akadt itthon négy szem fonnyadt alma, adta magát az almakompót, vagy az almaszósz, aztán mégis inkább leves lett belőle :)

A meggyleves mintájára, tejföllel habarva, jó fahéjasan...

                    viszont nem behűtve, hanem melegen, nem túl édesen, citrommal, és a tetején kéksajttal, és dióval

...és csillagánizzsal...ahhh...imádom a csillagánizs ízét, ahogy már egy kevés is különlegessé teszi az ételeket. Szegfűszeg helyett pedig szegfűborssal, hogy méginkább fűszeres legyen...mmm...

alma.jpg

Hozzávalók:

4 szem nálam nyomi, de annál édesebb alma

2 csillagánizs

2-3 fahéjrúd

6-8 szem szegfűbors

1/2 citrom felkarikázva

2-3 ek lágy barna nádcukor

A habaráshoz:

1 púpos ek liszt

2-3 púpos ek tejföl

A tetejére:

kéksajt

dió

Az almát hámozd meg, a csutkája is vesszen ;) Kockázd fel, és a fűszerekkel és a citromkarikákkal együtt főzd annyi vízben, ami ellepi. A lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy kis vizet, és keverd csomómentesre. Ha az alma puha, habard be vele a levest. Ne felejtsd el a hőkiegyenlítést, vagyis keverj meleg levest a hideg tejfölhöz, hogy ne legyen csomós. Végül adj hozzá ízlés szerint cukrot, forralj rajta mégegyet, és már kész is vagy. A tetejére morzsolj kéksajtot, és diót.

Jó étvágyat!