Szotyi művek

Krémes-kéksajtos karfiolleves

2019. február 15. - Szotyi művek

Ha a sajtleves szóba kerül, az embernek általában a tejszínes változat jut eszébe...legalábbis elsőre nekem is az ugrik be :) De most szerettem volna valami teljesen mást, könnyebbet, készíteni.

Márcsak azért is, mert a Chez Sennerei krémes, lágy, mégis nagyon karakteres Bodensee kék sajtjához valami igazán különleges illett.

Így egy körtés, karfiolos krémleves készült, sok-sok-soook sajttal, a tetején pedig édes-sós pirított dióval...és még sajttal :D

Minden túlzás nélkül, három napig ezt ebédeltem, és a negyediken csak azért nem, mert elfogyott :( Mindezt úgy, hogy alapvetően nem vagyok oda a levesekért, és a krémleves sem épp a legjobb barátom. Úgyhogy jó lett...eléggé... :D Szerintem próbáld ki ;)

leves11.jpg

Hozzávalók:

25g vaj

4 szál újhagyma, vagy 2 szál, ha pufi a feje :)

1 zellerszár

2 szem körte (én érett alexandert használtam)

300g karfiol (egy kisebb fej fele)

700ml zöldségalaplé

2 púpos evőkanál tejföl

200g kéksajt

A tetejére:

kéksajt

újhagyma

2 evőkanál porcukor

1/2 teáskanál só

2 marék dió

Először a diót készítsd el a tetejére: vágd nagyobb darabokra, szórd meg a porcukorral és a sóval, tedd serpenyőbe, alacsony lángon. Hagyd, hogy a cukor elolvadjon, karamellizálódjon, és mindenhol bevonja a diódarabokat. Tálalásig tedd félre

A hagymát és a zellerszárat vágd finomra, és dinszteld meg a vajon. Add hozzá a felkockázott körtét, és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Öntsd fel a zöldségalaplével, és 15-20 perc alatt főzd puhára. Végül morzsold (haha...nem tudod, mert tök krémes...:D) bele a kéksajtot is. Hagy elolvadni, majd ess neki egy botmixerrel, és zúzd le az egészet, amíg teljesen krémes nem lesz. Add hozzá a tejfölt, forralj rajta mégegyet, és már tálalhatod is: merd tányérba a levest, szórd meg néhány kocka sajttal, újhagymakarikákkal, végül a pirított dióval is :)

leves1_2.jpg

Jó étvágyat!

 

 

Spenótos-avokádópesztós tészta

Talán már említettem, hogy imádom a tésztát. Gyakorlatilag bármilyen formában jöhet, húsos, sajtos-tejfölös, zöldséges... Mint amilyen ez a faék egyszerű, avokádó pestós fusilli. Bár most kesudióval készült, ami az áztatás miatt hosszabb időt vesz igénybe, de ha úgy alakul, simán elkészítem kesu helyett dióval is. Így pedig már kb csak annyi idő, amíg a tészta megfő. Vagyis 10 perc alatt már el is készítetted a szuperzöld ebéded :D

Mondjuk az nem állítom, hogy különösebben dekoratív darab lenne, cserébe nagyon finom ;)

avo1.jpg


A pesztóhoz:
1/2 érett avokádó
80g bébispenót
4 evőkanál reszelt parmezán
4 evőkanál kesudió
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál víz
1 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 teáskanál só
bors


A tetejére:
reszelt parmezán

A kesudiót áztasd be egy éjszakára, majd szűrd le. A pesztó többi hozzávalójával együtt tedd késes aprítóba, és addig nyomd a gombot, míg  krémes nem lesz. Ha nagyon száraz, néhány csepp vízzel hígítsd. Egy gumispatulával érdemes többször leszedni a krémet az aprító faláról, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A főtt tésztát forgasd össze a pesztóval, szórd meg reszelt parmezánnal, és már tálalhatod is :)

Házi BBQ szószban sült ananászos csirke

Már többször is említettem, hogy imádom a lassúfőző edényt. Mert egyrészt egy csomó minden sokkal finomabb benne, de nagyon kényelmes is. Belepakolsz, bekapcsolod, otthagyod éjszakára/délelőttre/stb, és már kész is az ebéd.

Pont így készült ez az ananászos csirke is. Este (na jó, inkább már éjjel volt ;)) összedobtam az edénybe, és reggel csak bedobozoltam, hogy ebédre magunkkal vigyük.

Bár nálam már volt készen BBQ szósz, de azt is hamar elkészítheted. Hűtőben 1 hónapig a világon semmi baja nem lesz. De, ha biztosra akarsz menni, készíts nagyobb adagot, adagold kisebb üvegekbe, és tedd száraz dunsztba. Így bármikor előkaphatsz egy adag házi barbecue szószt a polcról.

Az ananász -bármennyire meglepő - puhára fő, nem szét, és teljesen átveszi a szósz fűszeres ízét, miközben mégis enyhén édes marad. A csirke pedig omlós, és vajpuha marad. :)

ananaszos_felirat.jpg

Természetesen simán elkészíthető céleszköz nélkül is. Akár a hagyományos módon, de ha a lassúfőzést választod, akkor egyszerűen tedd a sütőbe, 100fokra (légkeveréssel). Azért alkalmanként nézz rá, hogy áll a helyzet ;)

Hozzávalók 3-4 főre

A szószhoz:
2 dl ketchup
2 evőkanál balzsamecet
1 kisebb fej hagyma fele
2 evőkanál méz
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál Worcestershire szósz
1 dl víz
1 csirkemellfilé
1 kisebb ananász fele
3 szál újhagyma
Ahogy mondtam, először a a barbecue szószt készítsd el: a hagymát vágd apróra, és a többi hozzávalóval együtt tedd lábosba. Alacsony lángon kb 30 percig főzd, alkalmanként megkeverve, amíg be nem sűrűsödik. A csirkét vágd nagyobb kockákra, sózd, borsozd, és 1 órára pácold be az elkészült barbecue szószba. Közben tisztítsd meg az ananászt, a középső, fás részt kapd ki, és darabold fel. Ezt is inkább nagyobb kockákra hagyd Az újhagymát karikázd fel. Az összes hozzávalót tedd be a lassú-főzőbe (vagy egy hőálló tálba), és alacsony fokozaton főzd 6 órát. Metélőhagymával megszórva, rizzsel tálald.

Aszaltparadicsomos-bazsalikomos tészta

Nemrég lehetőségem volt kipróbálni a Wise pasta gluténmentes és sok esetben vegán tésztáit.
A kínálatban szerepel quinoa, köles, szezám penne, fusilli, és  spagetti. Ezek mindegyike GMO- és tartósítószer mentes, és, ahogy már az előbb is írtam, glutén, és esetenként tojásmentes is. Bár szerencsére itthon továbbra sincs senki, aki bármilyen ételcsoportra allergiás, vagy akárcsak érzékeny lenne, szívesen próbálok ki új ízeket, ételeket.
Úgy gondolom, ha valaki ugyanazt az élményt keresi, mint egy hagyományos százaztészta esetében, akkor mindenképpen csalódni fog.
Ennek az első jele, hogy amikor kibontod a csomagot, elég erős (hmmm...na jó, legyünk őszinték, elég büdi) az "illata". No para, ez a főzés során teljesen eltűnik, vagyis a kifőtt tésztán már egyáltalán nem érezni.
Az íze kifejezetten jó, de továbbra is mondom: nem olyan, mint a hagyományos tészta. De, ha szereted a fent említett magokat, egész biztosan ízleni fog. Az elkészítése, és a felhasználása semmiféle külön kunsztot nem igényel, gyakorlatilag bármilyen tésztaételt elkészíthetsz belőle.
Összességében szerintem tökéletes alternatíva, ha nem szeretnél, vagy nem fogyaszthatsz hagyományos tésztát.
Mivel nálam egyik nagy kedvenc a köles, így naná, hogy ez volt az első, amit kipróbáltam :)
aszalt_paradicsomos.jpg
Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető egytálétel lett belőle, még a nyáron eltett aszalt paradicsommal, friss bazsalikommal. Egy tányér napsütés ;)
Hozzávalók: 2-3 adag
25 dkg Köles Fusilli
5-6 evőkanál olajban eltett szárított paradicsom
2 gerezd fokhagyma
4 dl zöldségalaplé
150 ml joghurt (ha növényi joghurttal készíted, még vegán is lesz)
2 teáskanál kölesliszt
1 kis fej hagyma
1/2 teáskanál chilipehely
1 marék bazsalikom csíkokra vágva
Forrald fel a vizet, dobd bele a tésztát, fedd le, forrald fel újra, majd zárd el alatta a lángot, és hagyd 10 percet. Tökéletes állaga lesz ;) Öblítsd le. Közben darabold fel a paradicsomot és a hagymát és kezd pirítani. Add hozzá a fokhagymát, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, add hozzá a liszttel elkevert joghurtot, és sűrítsd be. Szórd meg a bazsalikommal, és a chilipehellyel, végül forgasd bele a tésztát. Tálald friss bazsalikommal, és méég chilivel :)

Quinoa lepény

Szereted a quinoát?

Ez az apró magocska a többi gabonához képest magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, tehát kiváló fehérjeforrás, és teljes értékű tápanyag a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban. Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, emellett könnyen emészthető, és jó hatással van az emésztőrendszerre is. Az egyik legtáplálóbb gabonaféle, sokféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink) tartalmaz, de igen gazdag B-, C- és E-vitaminban is. Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik (forrás)

A quinoát általában főzve, köretnek, salátában, vagy puffasztott verzióban fogyasztjuk. Semleges íze miatt pedig mind sós, mind édes ételekhez kiváló alapanyag.

Nálam most ettől teljesen eltérő változatban került az asztalra, lepényt készítettem belőle, amit sajttal, lilahagymával, és dióval pakoltam meg, végül néhány csepp citrommal ízesítettem :)

bb885571-a302-40ab-a45d-44d5ab048616_1.JPG

Hozzávalók

kb 18 cm átmérőjű lepényhez

A tésztához

1 dl quinoa

1 kis gerezd fokhagyma

csipet só

víz

1 evőkanál olívaolaj

 A tetejére

5 dkg fetasajt

1 marék dió nagyobb darabokra vágva

1 kis fej lilahagyma

néhány csepp citromlé

csíra

A quinoát, legalább 8 órára áztasd be, háromszoros mennyiségű vízbe. Mosd át, mert keserű lehet, és a fokhagymával és a sóval tedd turmixgépbe. Adj hozzá 2-3 evőkanál vizet, és turmixold simára. Próbálnám szépíteni, de ez bizony ezen a ponton elég büdi a cucc, de ez ne szegje kedved, elmúlik majd ;) Palacsintatészta sűrűségű tésztát készítsd. Ha nagyon sűrű, még 1 evőkanál vízzel hígítsd. A sütőt kapcsold 230 fokra, és forrósítsd fel benne egy vas serpenyőt. Óvatosan olajozd ki, és öntsd bele a tésztát. Kb 20 percet süsd, amíg a tészta meg nem szilárdul, és aranybarnára nem sül. Vedd ki a serpenyőből, fordítsd fel (vagyis az alja lesz a teteje). Morzsold rá a feta sajtot, a karikákra vágott lilahagymát, szórd meg a dióval, és ízesítsd citrommal. Told vissza a sütőbe, további 10-15 percre. és csírával megszórva tálaltam :)

quinoa5.JPG

 

Almás fahéjszirup

Az élet nagy kérdései :D :D

Mi kerüljön a palacsintára...vagy most a gofrira?

Csokikrém? vagy

Juharszirup?

Nálunk most almás fahéjszirup ;)

gofri2_1_1.jpg

Mire kisül a gofri, ez is simán elkészül, és ahh...isteni fűszeres, és ahhoz képest, hogy van benne cukor rendesen, mégsem túl édes, viszont az almát is tök jól érezni benne :D

Jó cucc, próbáld ki ;)

Hozzávalók:

50g lágy barna nádcukor

50g kristálycukor

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 teáskanál fahéj

csipet őrölt szegfűszeg

1 csillagánizs

300ml almalé (100%-os)

1 evőkanál citromlé

Előbb keverd el a száraz alapanyagokat egy kisebb lábosban, majd öntsd fel az almalével, és a citrommal. Folyamatos kevergetés közben főzd közepes lángon. Eleinte jó habos, de no para, mire felforr, és besűrűsödik, a hab is eltűnik majd. Főzd addig, amíg méz állagú nem lesz. Vedd figyelembe, hogy ahogy kihűl, tovább sűrűsödik majd. Kb 8-10 perc elég is neki. Óvatosan öntsd át hőálló üvegbe, és már locsolhatod is a palacsintádra ;) A maradékot tárold hűtőben, 2-3 hétig biztos, hogy nem lesz semmi baja. Szerintem tovább is simán eláll - ha marad ;)

gofri_1_1.jpg

Mézeskalácsos gofri

Igen...tudom, hogy már vége a karácsonynak, de már csak 355 nap van a következőig, így ideje is nekilátni a készülődésnek :D

Na jóó...neem, de nem tudom, ti hogy vagytok vele, nálunk nem csak karácsonykor készülnek fahéjas-gyömbéres ételek, hanem bármikor. Akár januárban is ;)

gofri_1.jpg

Nem állítom, hogy sűrűn nekilátok gofrit sütni - nna, nem mintha nagy meló lenne - de azért hétvégén alkalmanként rá lehet venni. Pláne, ha Mini, és Férj egyszerre dobja be magát...azért ott elég nehéz nemet mondani :D Vagyis ez konkrétan úgy szokott történni, hogy a két összeesküvő beszélget:

- Apa, éhes vagyok!

- Mit szeretnél reggelizni?

- Nem tudom (érteed, eszébe nem jut, hogy gofrit egyeen...)

- Nem ennél gofrit?

- Deeigeeeen

- Jóó, menj, fűzd meg (vagyis keltsd fel :)) anyát puszival...

Mondjuk szavam nem lehet, Mini elég korán kel, és legalább plusz egy órát mindig hagynak még előtte aludni <3

A hagyományos gofri mellet azért igyekszem variálni, így most ez a fűszeres, gazdag változat készült. Az édes juharszirup, vagy csokiöntet helyett pedig egy kicsit fanyarabb áfonyaöntet került rá.

gofri2_1.jpg

Bár csemete inkább a csokis változatra szavazott, de szerintem a narancsos áfonyával volt igazi az élmény :)

Ez egy elég nagy adag lett, nyugodtan felezd a mennyiségeket, de az a helyzet, hogy nálunk a nap folyamán simán elfogyott, amolyan "ha elmegyek mellette felkapok egyet" formában

Hozzávalók:

Hozzávalók: 8 párhoz
A tésztához:
25 dkg liszt
4 tojás
10 dkg nádcukor
0,5 dl tejföl
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1,5 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tejszín
3 evőkanál méz
csipet só
A kenéshez: olívaolaj

A szószhoz:
20 dkg vörösáfonya (lehet fagyasztott is)
2 dl víz
1 púpos teáskanál étkezési-kukoricakeményítő
1/2 narancs leve

A tészta hozzávalóiból készíts sima tésztát. Forrósítsd fel gofrisütőt, kend ki olajjal, és két evőkanál tésztát mérj bele oldalanként. 5 perc alatt süsd készre. Kanalazd, amíg az összes tészta el nem fogy. Közben a szószhoz tedd fel főni az áfonya kétharmad részét a vízzel. Néhány perc alatt főzd szét a bogyókat. A kukoricakeményítőt 3-4 evőkanál vízben old fel, és sűrítsd be vele a szószt. Végül öntsd hozzá a narancs levét, és szórd bele a félretett áfonyaszemeket. Tálalásnál csurgasd a gofrik tetejére

Téli teakeverék

Nektek is egy szempillantás alatt elrepült a karácsony néhány napja? A hosszú hetek - na jó, nálam általában  hónapok :) - hangolódása, és tervezgetése után nekem ez az időszak mindig olyan rövidnek tűnik. De szerencsére a két ünnep között nem dolgozom, így ez a néhány nap még a pihenésről, és a játékról szól :) Még száll a lakásban a karácsonyfa illata, és erre még a kedvenc téli teakeverékemmel is jól rásegítek.

spar2.jpg

Csupa melengető fűszer: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, némi narancshéjjal, és friss naranccsal megbolondítva :)

spar1.jpg

Akár a legzordabb februárban is átmelegít, és karácsonyi hangulatot varázsol köréd :) Sőt, ha tea helyett inkább forraltbort készítenél belőle, hidd el, ez is egy nagyon jó ötlet ;)

Persze ezt is lehet kapni készen, de egyrészt így a saját magad ízlésére készítheted, másrészt ha nem a darabos változatot választod, a filteres garantáltan aromákkal lesz tele.

A megadott mennyiség nem egy adag, egy bögre teához kb 1,5-2 teáskanálra lesz szükséged

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

30g fahéj

fél bio narancs héja

10g Szegfűbors

15g szegfűszeg

3 db csillagánizs

1 púpos evőkanál kandírozott gyömbér

Végül ízesíteni egy bögréhez:

fél narancs leve

méz

1 csipet fekete tea

Nem lesz nehéz dolgod, egyszerűen egy mozsárban zúzd szét apróra a fahéjrudakat. Ha találsz olyat, ami már eleve darabolt, az még jobb, már csak tovább kell aprítanod ;) A csillagánizst is törd kisebb darabokra. A narancsot hámozd meg egy zöldséghámozóval úgy, hogy a fehér, keserű része ne legyen rajta, majd vágd kisebb, 1x1cm-es kockákra. Tedd a radiátorra, 1-2 óra alatt kiszárad, és addigis isteni illatot áraszt majd a lakásban :) Végül keverj össze mindent egy jól zárható üvegbe, hogy megmaradjon az aromája.

A teához forralj vizet, mérj ki 1-2 teáskanál fűszerkeveréket, egy csipet fekete teát, és forrázd le. Hagyd állni 5-7 percet, szűrd le, ízesítsd a fél narancs levével, és mézzel.

Tedd fel a lábad, nézegesd a karácsonyfa fényeit, és lassan szürcsöld el ;)

Mivel megrögzött pontgyűjtő vagyok (hiába is tagadnám, tökéletes célközönség vagyok :)), természetes, hogy már megvan itthon a SPAR Zwilling összeillő tea - és kávékollekció fele, és nemsokára a másik része is

Ezekben a cuki, boroszilikát üvegből készült duplafalú teásbögrékben biztos nem is hűl majd ki egyhamar a fűszeres teád, hiszen kifejezetten az italok hőmérsékletének hosszantartó megtartására fejlesztették ki. Legyen szó egy meleg teáról, vagy egy hűsítő jeges kávéról :)

Ezeket most te is könnyedén megszerezheted. A pontokat január 30-ig gyűjtheted, és február 10-ig válthatod be a Spar üzletekben.

spar3.jpg

 

Rénszarvas kekszek

Már kb két éve nézegetem ezeket a kekszeket a Pinteresten, de mindig elmaradtak. Pedig most így utólag azt mondom, hogy tök egyszerűek, és ha le akarod venni a kölyköket a lábukról, ezzel biztos nem tudsz melléfogni.

keksz_2.jpg

Egy teljesen egyszerű, vaníliás vajaskekszet készítettem alapnak, amit már régóta használok, egyszerű összeállítani, és nem deformálódik, ezért sütipecséthez is ideális.

A szarvas-nózikhoz csokis cukorkát használtam. Én (vagyis Férj) kimérve vettem a piacon a magos néninél, akinek a szeme sem rebbent, arra a kérésre, hogy úgy mérje a cukrot, hogy legalább 30 piros szem legyen benne...annyit jegyzett csak meg, hogy "naná, elvégre Rudolf orr piros" Mit mondhatnék, imádom, nem véletlenül járunk hozzá évek óta :) Cuki néni híján az M&M's cukorka is megteszi ;)

Ebből a mennyiségből, ha 5cm átmérőjű korongokat szaggatsz, kb 35 darab lesz, vagyis simán elég egy óvodai csoportnak

Hozzávalók:

250g liszt

150g vaj

100g porcukor

2 tk vanília kivonat

1 tojás sárgája (a fehérje később fog kelleni ;) )

1/2 tk sütőpor

2 púpos ek tejföl

csipet só

Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. 
Vagyis a tejföl kivételével mindent behajigálok az aprítóba, morzsásra darálom, végül hozzáadom a tejfölt is. Újra bekapcsolom az aprítót, és kb 20 mp alatt összeállítom a tésztát.

Vagy a hagyományos módszer: A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a cukrot, sót, a tojást, a vaníliát, a sütőport, végül a tejfölt is. Gyorsan "csapd" össze az egészet. Ne gyurkáld nagyon. Csomagold fóliába, és minimum egy órára mehet a hűtőbe.

Majd lisztezett felületen gyúrd át kicsit, és nyújtsd ki kb fél cm vékonyra. Szaggasd ki a korongokat, és 200'C-os, légkeveréses sütőben kb 10 perc alatt süsd halványbarnára. Hagyd teljesen kihűlni

A dekoráláshoz:

1 tojás fehérje

120-150g porcukor

piros cukorka

40g étcsoki

Szóóval, az a helyzet, hogy az orrok ragasztásához sűrű cukormáz kell. Viszont nagyon kevés...de már az egy tojás fehérjéből is marha sok lesz, vagyis kétségtelenül nem épp takarékos megoldás. Tehát, a legjobb, ha mindjárt egy adag mézeskalácsot is készítesz, és elhasználod rá a maradékot ;) Próbáltam felverni fél tojást...hmmm...feladtam... :D

A tojásfehérjét verd fel, apránként add hozzá a porcukrot, és verd addig, amíg el nem olvad a cukor. Kemény, ragacsos mázat kapsz majd. Töltsd habzsákba

A kihűlt kekszek alsó részére nyomj egy borsónyi habot, és nyomd bele a cukorka-nózit...aztán ugyanez még 35ször :)

A csokival ugyanez a helyzet, mint a habbal: baromi kevés kell belőle, de két kocka csokival nem lehet dolgozni. ...sebaj, a maradékból készíts forró csokit ;)

De előbb olvaszd fel a csoki felét, majd törd bele a másik felét is. Keverd, amíg minden el nem olvad, és ezt is tedd habzsába (vagy valami vastagabb zacskóba). Egészen pici 1mm-es csövet használj, vagy vágj ekkora lyukat a zsákon.

Készítsd el a szemeket, majd a szarvakat. Nekem az utóbbi úgy ment a legkönnyebben, hogy felülről lefelé haladva előbb készítettem egy "V" alakot, majd jött egy kicsi pálca, egy újabb V, majd (ki nem találod :D) egy újabb pálca. De ahogy neked jobban kézre áll. Akár ívesebb, akár rugó-formájú szarvat is készíthetsz, ami csak tetszik. A lényeg, hogy jól szórakozz közben, hiszen az egész karácsonyi készülődésnek végülis ez lenne a lényege <3

Tedd hideg helyre egy órára, hogy a csoki megdermedjen, és már pakolhatod is a sütis dobozba :D

 

Karamell likőr

Általában száraz vörösbor párti vagyok, nem igazán szeretem az édes pancsokat. De így, karácsony előtt egy héttel azért én is szívesen kortyolok el egy-két pohárral ezekből.Mivel ezekből a bolti változatok szinte mind iszonyú édesek, így inkább itthon készítettem magunknak.

Ráadásul akár ajándéknak is kitűnő, hiszen nagyon hamar elkészül, és ha neadjisten valakinek elfelejtettél volna ajándékról gondoskodni (ááá...ilyen biztos nem történhetett), ez gyors megoldás lehet :D

A hagyományos tojáslikőr helyett inkább valami mást szerettem volna, és mivel a karamellszósz hatalmas kedvenc, úgy gondoltam, ezzel nem nagyon lőhetek félre

...tényleg nem ;)

Első körben a Baileys recepteket kezdtem nézegetni, de az valahogy nem tűnt az én utamnak. Viszont alapnak teljesen megfelelt, hogy aztán teljesen másképp készüljön az én változatom :)

karamell3.jpg

Elsőre talán kicsit macerásabbnak tűnhet a karamell miatt, de szerintem megéri ezt a kis plusz munkát :)

Nem szerettem volna egy tömény, tejszínes italt készíteni, mert egyrészt nem szeretem, másrészt, ha az ember nem figyel, és sokat rázza az üveget, pillanatok alatt vajjá, de legalábbis kemény habbá varázsolja, ami aztán bentragad az üvegben. A karamellnek köszönhetően mégis krémes lett, és egyáltalán nem hiányzik belőle a habtejszín.

Hozzávalók:

150g cukor

250ml tej (3,5%)

nagy csipet só

50ml erős kávé

200ml tejszín (alacsony zsírtartalmú - 15-20%)

180ml tej (3,5%)

150-200ml whisky vagy fehér rum

Először a karamellt készítsd el: A cukrot tedd egy magas falú edénybe, és alacsony lángon olvaszd fel. Pirítsd addig, amíg borostyánszínű nem lesz. Közben dobd be a mikróba a tejet egy percre, hogy ne hidegen öntsd a forró cukorhoz. Ha a cukor már rendben van, vékony sugárban, apránként, folyamatosan kevergetve öntsd hozá a tejet. Vigyázz, mert a felcsapó, forró gőz nagyon meg tudja égetni a kezed, légy óvatos kérlek. Alacsony lángon, de folyamatos kevergetés mellett forrald kb10 percet, de egy pillanatra se hagyd magára, mert könnyen kifut. Ha nagyon nem forr, picit tedd feljebb a lángot, de ismét csak óvatosan, mert hamar felfut. Lehetőleg használj gumi spatulát, mert ezzel alaposan körbe tudod "törölni" az edényt, nem marad a lábos oldalán odaragadt, vagy odaégett maradék. Ennyi idő alatt kb a felére fő majd vissza, és besűrűsödik annyira, hogy kevergetés közben már alkalmanként látod az edény alját. Sózd meg (nyugii, nem lesz sós, csak jobban kiemeli az édeset), vedd le a tűzhelyről, öntsd hozzá a kávét, majd a másik adag (hideg) tejet is. Végül a tejszínt is. Szűrd át sűrű szitán, és öntsd fel a választott alkohollal. Töltsd üvegbe, és már mehet is a hűtőbe :)

karamell2_1.jpg