Szotyi művek

Szotyi művek

Fügés-fetás focaccia

2020. november 17. - Szotyi művek

A füge chutney után ismét fügés recept, mert még mindig jól el vagyunk látva a terméssel.

Ráadásul a füge és sajt kombó számomra teljességgel megunhatatlan, így igyekszem kimaxolni a lehetőségeket.

fuges-fetas_focaccia_4_of_7.jpg

Most például ezzel a fügés-fetás focaccia-val, egy kevés mézzel csurgatva, ami még jobban kiemeli a feta sós ízét.

A tészta belül könnyű, levegős, és - ha marad -, még napokig puha.

fuges-fetas_focaccia_7_of_7.jpg

Én most lyukacsos szilikon focaccia formát használtam, de természetesen egy sima kb 35x26-os méretű tepsiben is simán elkészíthető (vagy amekkora éppen van otthon. A tészta mennyisége kb erre a méretre értendő)

Bár ez egy elég laza, kicsit ragacsos tészta, de próbáld minél kevésbé lisztezni.

hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
2 csapott teáskanál só
3,5 dl víz
a tetejére:
4 evőkanál olívaolaj
5-6 szem füge
10 dkg fetasajt
2-3 evőkanál méz
2-3 ág rozmaring
nagyszemű tengeri só
bors
A tészta hozzávalóit keverd el, és dagaszd sima, rugalmas tésztává. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára. Ezután gyúrd át újra, és a kezeddel igazítsd egyenletesen a focaccia formába, vagy a tepsibe. Letakarva újabb fél órát hagyd kelni, miközben a sütőt előmelegíted 200 fokra. Locsold meg az olívaolajjal, az ujjaddal több helyen nyomkodd meg, és pakold rá a negyedekre vágott fügét. Morzsold rá a a fetasajtot, a rozmaringot, és csurgass mézet a tetejére. Végül  szórd meg a sóval. Légkeveréses fokozaton 15-20 perc alatt süsd készre . A sütőből kivéve frissen őrölt borssal ízesítsd, és tálald azonnal :D
Jó étvágyat
süti beállítások módosítása