Szotyi művek

Szotyi művek

A legtutibb sajtos kenyér

2020. március 30. - Szotyi művek

...vagyis helyesbítek...sajtos tetejű ;)

Mikor tizenegynéhány évvel ezelőtt először kezdtem szemezni az itthoni kenyérsütéssel, egy csomó olyan receptet találtam, amiben öregtésztát használtak. Na most, az öregtészta elkészítése 4-5 óra (vagy vegyél ki és tedd félre a mostani kenyérből a következő használatra...hát köszi...) Én meg úgy voltam vele, hogy "most komolyan? én nem 8 óra múlva akarok kenyeret enni, hanem most, lehetőleg 2 órán belül.

Teltek az évek, sütötte több féle kenyeret, zsemlét, kiflit, stb...és persze, ezek frissen finomak is voltak, de másnapra azért már nem az igaziak.

Aztán jött a dagasztás nélküli kenyér, a maga 12 órát kelesztési idejével, és én bizony elkezdtem tanulni a türelmet. 

Tavaly heves szerelembe estem a kovászos kenyérrel, ami azóta is tart.

És a kovász még inkább türelemre tanít. És előrelátásra... ;) 

Bár imádom a kovászos kenyeret, de szívesen készítek más jellegű kenyeret is. Egy ideje előszeretettel készítem Szepy sajtos kifli receptjét, amit a Kifőztük magazinban találtok. Imádjuk! Könnyű, laza, puha tészta, és naagyon sajtos. Készítettem virslivel, sonkás-krémsajtos töltelékkel...gyakorlatilag mindenhogy mesés. Az utóbbi időben pedig kenyér lett belőle.

Viszont ehhez a recepthez 2,5dkg élesztő kell. Nekem viszont összesen már csak 1 csomag friss élesztőm maradt 

(most abba ne is menjünk bele, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy most hirtelen mindenki házi pék lett, és ezért muszáj volt az összes élesztőt felvásárolni. Azért bízom benne, hogy nem végzi majd a nagy része a kukában...)

Szóval itt volt az ideje, hogy újra előkerüljön az öregtésztás történet. Ebben minden hobbipék Limarája volt a segítségemre, tőle lestem el az öregtészta készítésének titkát.

Így az előzőleg 2,5dkg élesztő 1dkg-ra csökkent, és a tésztához még került 18 dkg öregtészta. 

Vagyis számszerűsítve: 5 dkg élesztőből nem 2 darab kenyér lesz, hanem 5, vagyis kicsit több, hiszen a megnövekedett anyaghányad miatt az eredeti mennyiség helyett nagyobb kenyerek lettek, így azokat ketté osztottam...így sem lettek kicsik...

huhhh...ez egy elég nyakatekert mondat lett, remélem átment az üzenet.

További indok az öregtészta használata mellett...úúúristeeen, hogy mennyire más lesz a kenyér állaga, és micsoda bubik lesznek benne a kelesztés alatt.

Igaz, hogy ez amúgyis egy nagyon laza szerkezetű, szinte kalácsos (nem édes!) kenyér, de így még durvább a történet :D

De figyu, nem is kell tovább sztárolni, próbáld ki, és meglátod :)

szendvicskenyer.jpg

Hozzávalók:

Az öregtésztéhoz:

500g BL55 liszt

300ml víz

1 tk szárított élesztő (ez volt itthon nyitva, a frissből 10g)

1/2 tk só

Az alapanyagokat keverd el, és jó alaposan dagaszd ki. Ez egy nagyon kemény tészta, adj a gépnek 5-6 percet, hogy sima és fényes legyen. Gömbölyítsd ki, tedd tálba, takard le egy folpackkal, és tányérral, vagy a tál tetejével. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tészta. Hagyd a konyhapulton 4-5 órát, ameddig kb a négyszeresére nő, és laza nem lesz. Oszd négy részre. Kb 180g-os darabok lesznek, egy-egy kell a kenyérhez majd.

ilyen lesz a kelesztés végén:

oregteszta.jpg

A kenyérhez:

500g liszt (BL55)

kb 180g öregtészta

10g élesztő

200ml tej

1 tk cukor

1 tojás

150g natúr joghurt

1,5 tk só

1/2dl olaj

a tetejére: kb 150g sajt

A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kb 15 perc alatt futtasd fel. Mérd a dagasztótálba a lisztet, mehet bele a tojás, joghurt, olaj, só, és a darabokra tépkedett öregtészta. Öntsd bele az élesztős keveréket, és kezd dagasztani. Ez egy lágy tészta, először nagyon ragad, de ahogy kezdenek benne kialakulni a glutén szálak, úgy áll össze egyre jobban, és válik el mindinkább a tál falától. Ha már teljesen tiszta a tál, és a tészta ott pörög a dagasztó kampón, már kész is vagy. Takard le alufóliával, és még egy textillel, és hagyd kelni 1 órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Ha lisztes kézzel finoman megnyomod, és lassan alakul vissza a tészta, egy kis gödröcskét megtartva, akkor jó vagy. Lisztezett felületen oszd két részre, és mindkét részt oszd további három-háromra. Gömbölyítsd ki az összeset, és takard le, hogy ne száradjon ki. Egy kenyérhez 3 gombóc kell majd.

Állítsd össze: Végy egy cipót, és nyújtsd ki egy 25x15cm-es téglalappá. Nem lesz könnyű dolgot, hihetetlenül rugalmas, és bubis a tészta. A hosszabb oldala mentén hajtsd félbe, és a rövid oldalától indulva tekerd fel. Tedd a sütőpapírral bélelt kenyérforma közepébe. Jöhet a másik hét gombóc, amiket a két oldalra pakolj. Hagyj helyet a tekercsek között. Most pedig készítsd el a maradék tésztát is. Köszi a formázási technikát Pink & Berry Orsi

formazas.jpg

img_20200329_183200_004.jpg

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréssel. Végül szórd meg mindkét kenyér tetejét reszelt sajttal, és told a sütőbe 25-28 percre. Ha nagyon barnulna a sajt, takard le alufóliával. 

...és most jön majd a legnehezebb rész: mielőtt felvágod, hagyd, hogy langyosra hűljön ;) Közben ne aggódj, ha puhának érzed majd az oldalát, ennek nem lesz ropogós a héja, hanem puha marad, a közepe pedig egészen lágy, és könnyű. És ilyen is marad a következő 3-4 napban :D

szendvicskenyer2.jpg

 

süti beállítások módosítása