Szotyi művek

Szotyi művek

Almás fahéjas dutch baby

2019. december 14. - Szotyi művek

Bár a dutch baby eredetileg Holland babát jelent, de igazság szerint ennek az ételnek semmi köze a hollandokhoz. Helyette az amerikai, német bevándorlókhoz, akik a deutsch szó elkorcsosulásából lettek dutchok, az étel pedig nem más, mint egy palacsintafelfújt, valami, ami félúton van a palacsinta, és a yorkshire puding között. A lényeg, hogy elég hozzá egy turmixgép, és jól jön egy vas serpenyő. A végeredmény pedig egy kiadós reggeli vagy vacsora, esetleg egy könnyű ebéd, ami kedved szerint variálhatsz.  Lehet édes vagy sós, családi, vagy kisebb, egyszemélyes változat.

dutch_baby.jpg

Mivel imádom, és viszonylag sűrűn készül itthon, így már találsz a blogon más változatait is. Most egy amolyan téli hangulatú készült: almával, fahéjjal, gránátalmával :D

Hozzávalók: 

Hmmm...mondjuk két személyre...ha annyira nem vagytok éhesek... ;)

1 alma
6 dkg liszt
2 tojás
0,8 dl tej
1,5 evőkanál cukor
0,5 teáskanál fahéj
0,5 teáskanál gyömbér
csipet őrölt szegfűszeg
3 evőkanál vaj
A tálaláshoz: gránátalma, mandulalapok, méz, porcukor
A sütőt melegítsd elő 220 fokra, légkeveréssel, és tedd be a vasserpenyőt. Ha a serpenyő forró, mehet bele a vaj, majd a vékony szeletekre vágott  - de nem meghámozott - alma. Szórd meg kb fél evőkanál cukorral, és kb 5 percre told a sütőbe, hogy az alma kissé megpuhuljon, a cukor pedig karamellizálódjon. Közben a többi hozzávalót tedd a turmixgépbe, és 30 másodperc alatt turmixold készre. Öntsd az egészet az almaszeletekre, és kb 15 perc alatt süsd készre. Ne lepődj meg, önálló életet él majd, de bármennyire is úgy tűnik elsőre, nem mászik majd ki a serpenyőből. Tálald forrón, gránátalmával, mandulaszeletekkel megszórva, porcukorral, vagy mézzel.
Ha igazán hedonista vagy, akár egy gombóc vaníliafagyi is elég jól megy hozzá...szerintem... ;)
dutch_baby3.jpg

 

süti beállítások módosítása