Szotyi művek

Narancsos-áfonyás csirke

2019. december 03. - Szotyi művek

Még tavaly készült az ünnepekre ez a csirke, de akkor elmaradt hozzá a poszt, most pedig hipp-hopp, megint eltelt egy év, és három hét (és egy kicsi) múlva ismét karácsony. Vagyis most kifejezetten aktuális ;)

Az ünnepek alatt általában már a második napon is leginkább csak salátát ennénk, így ha hozzánk jön a család, szívesebben készítek valami kevésbé zúzós ételt, vagyis nem, nincs töltött káposzta (bár azért mázli, hogy anyósom mindig csinál, így van azért mire rájárni :D)

Ez a gyümölcsös csirkecomb viszont kifejezetten megfelel ezeknek feltételeknek: könnyű, de a fanyar áfonya, és az édes narancs mégis különlegessé teszi, és szerencsére az elkészítésével sincs túl sok macera. Mi nagyon szerettük, egész biztosan készül majd az idén is

csirke_2.jpg

Hozzávalók:

Vérmérséklettől és általános jóllakottsági szinttől függően 2-4 főre

4-5 csirke felső comb
5 dkg áfonya
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

A páchoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 narancs leve és héja
3 dkg áfonya
só, bors

A tetejére:
5 dkg áfonya
narancsszeletek

A pác hozzávalóit tedd turmixgépbe, és zúzd le. Öntsd nyakon vele a csirkecombokat, és minimum két órát hagyd benne pihenni. A tedd tepsibe, szórd hozzá az áfonyát, és alufóliával lefedve, 150 fokon, légkeveréssel, kb 1 óra alatt süsd meg. Ha a combok nagyobbak, lehet, hogy picit tovább tart majd. Vedd le az alufóliát, keverd el  az olívaolajat a mézzel, és kend meg vele a húst. Pirítsd aranybarnára, hogy a méz is karamellizálódjon, és édes, ragacsos legyen. Tálalásnál szórj még rá az áfonyából, mert ami az elején került bele az rommá sül :) Díszítsd narancsszeletekkel és már tálalhatod is. Nálunk krumplipüré készült hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr5715336060