Szotyi művek

Kardamomos, gyömbéres sültrépa leves

2019. november 21. - Szotyi művek

Bár egészen furcsa ez a november a nagyon enyhe 10 fok körüli hőmérsékletével, azért gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szívesen készít ilyenkor leveseket. Amolyan igazi, lélekmelegítőt, gőzölgőt, a nyár ízeit még őrző zöldségekből, amivel akár a kanapéra is jó bekuckózni.

Nagyon sokáig nem szerettem a krémleveseket, de mostanában egyre gyakrabban főzöm. Ilyentájt a sütőtökleves alap, ahogy a brokkoli, vagy a sültparadicsom leves is.

leves1_3.jpg

Most sárgarépaleves készült, gyömbérrel, és kardamommal.

Tudom, hogy ez utóbbi elég megosztó fűszer, de szerintem érdemes egy próbát tenni vele. A sütőben sült, enyhén karamellizál sárgarépa, és hagyma pedig még karakteresebb ízt ad majd az elkészült levesnek

Hozzávalók:

4 nagy sárgarépa

1 nagy fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál olívaolaj

só, bors

1-2 cm friss gyömbér

4-5 szem kardamom mag

Tetejére:

mandulaszeletek, snidling, chili pehely

A répát és a hagymát vágd nagyobb darabokra, a fokhagymával együtt forgasd össze az olívaolajjal, sózd borsozd, és 180 fokon, légkeveréssel, süsd meg. Kb 30 perc elég neki. Néhányszor forgasd át egy lapáttal, nehogy odakapjon az alja. Ha kész, tedd át az egészet a turmixgépbe, reszeld bele a gyömbért, öntsd fel 1/2 liter vízzel, és turmixold simára. Öntsd át egy lábosba, szórd bele a kardamommagot, és forrald 1-2 percet. Halászd ki a magokat, mert annyira nem vicces ráharapni...

Tálald mandulával, snidlinggel, és 1-2 csipet chilivel

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8115318304