Szotyi művek

Almás-szilvás pite

2019. november 12. - Szotyi művek

A hagyományos almáspite vagyis inkább az apple pie egy kicsit más formában, és egy kis csavarral, mert az édes alma mellé került néhány szem savanykásabb japán szilva.

pite3_2.jpg

Jóó, tulajdonképpen ez kicsit megint a gombhoz a kabátot kategória, mert vettem ezt a nagyon cuki, almás kiszúrót, ami végre nem az a nagyon mini fajta, és már nagyon szerettem volna kipróbálni :D Így születettet ez a pite, aminek pont tökéletes "egyemberes" mérete lett.

Természetesen bármilyen formát használhatsz, de akár a hagyományos piteformában is készítheted, csak így kicsit hosszabb lesz a sütési idő

Hozzávalók kb 12 darabhoz

a tésztához
40 dkg liszt
20 dkg vaj
3 evőkanál cukor
6 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
1 nagyobb szem édes alma
2-3 szem japán szilva
2 evőkanál nádcukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál gyömbér
a tetejére:
tojás
cukor

A tészta hozzávalóit tedd aprítóba, és néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát. Csomagold fóliába, és tedd hűtőszekrénybe legalább egy órára. Az almát és a szilvát vágd apró kockára, keverd el a cukorral, a fűszerekkel, és a citromlével, és tedd félre, hogy egy kis levet eresszen.

pite1_6.jpg

A tésztát - lisztezett felülten - nyújtsd kb 3 mm vékonyra. Szaggasd ki a formákat, és minden másodikat kicsit kicsit vágj be. Ezen keresztül távozik majd a gőz. A tészta széleit kend meg vízzel, tegyél rá egy evőkanál tölteléket, majd borítsd be egy másik tésztával. A széleit nyomkodd le villával. A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg cukorral.

pite2_4.jpg

190 fokos sütőben, légkeveréssel, 17-18 perc alatt süsd készre, és hagyd, hogy kicsit kihűljön, nehogy megégesd a szád a forró töltelékkel ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr415302820