Szotyi művek

Almás-karamelles csiga

2019. október 24. - Szotyi művek

...és, ha már rosszul sikerül, száraz fahéjas csiga...tudod, amiből a múltkor inkább francia pirítós lett...

Nnna, ez biztos nem lesz az, köszönhetően a beletekert almának, és a tisztességes mennyiségű karamellszósznak :D A dió opcionális, ha nincs otthon, vagy nem szereted, nyugodtan hagyd el, de szerintem finom, ahogy ropog a tésztában, és az alma-dió-karamell trió elég jól működik együtt

Még akkor készült nálam ez a csiga, mikor a nyár, hirtelen őszbe csavarodott, és sikerült is mindjárt karácsonyillattal elárasztani az egész lakást :D (ez mondjuk azóta sem változott, hiába van mostanában 25 fok napközben...)

csiga2.jpg

Hozzávalók 8 db-hoz

a tésztához:
30 dkg liszt
1,25 dl tej
1 csomag szárított élesztő (7 g)
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só

a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
12 dkg lágy barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 nagyobb alma
1 marék dió apróra vágva
kb. 1 dl karamellszósz

A tejet melegítsd langyosra, és 10 perc alatt futtasd fel benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalójával együtt tedd a robotgép keverőtáljába, és 5-7 perc alatt dagaszd sima tésztává. Olajozott tálban, letakarva 1 óra alatt keleszd a duplájára.

csiga7.jpg

csiga8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisztezett felületen, nyújtsd 1/2 cm vékony, kb. 45×30 cm-es téglalappá. Az almát előbb vágd vékony csíkokra, majd 1×1 cm-es kockákra. (ne hagyd nagyobbra, mert macerás lesz feltekerni, és nem fog rendesen átsülni sem) A tésztát kend meg a vajjal, szórd meg a nádcukorral, majd a fahéjjal is. (én teaszűrőt szoktam használni a fahéjhoz, így szép, egyenletesen el tudod oszlatni) Morzsold rá a diót és az almát, végül csorgass rá a karamellszószt. A hosszabb oldala mentén tekerd fel, várd 8 egyforma részre. Egymástól kb. 2 cm-re tedd mindet tepsibe, és letakarva 1 óra alatt ismét keleszd a duplájára. 180 fokos sütőben 28-30 perc alatt süsd készre. Ha szükségét érzed, még készíthetsz rá porcukros, mascarponés krémet, de szerintem erre kár. Az alma, a karamell, annyira karakteressé, és szaftossá teszik, nem csak a tölteléket, de a tésztát is, hogy másra már nincs szükség

csiga6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7315250094