Szotyi művek

Fahéjas csigás francia pirítós

2019. október 17. - Szotyi művek

Ismét hűtőkipakolós, vagyis most mélyhűtőkipakolós project...

Még a nyáron sikerült sütnöm egy adag pocsék fahéjas csigát. Tudod, azt a fajtát, ami melegen finom, de mikor kihűl, tök száraz lesz. Szerencsére csak a fele lett fahéjas, a másik felét áfonyalekvárral töltöttem meg, ami kellőképpen puhává varázsolta, úgyhogy az gyorsan el is fogyott. Nna, azért gondolom nem árulok el titkot, hogy a nyomi fahéjas persze senkinek nem kellett (megértem...:P) Néhány napig rakosgattam, aztán mivel kidobni sajnáltam, - és ugye ételt nem nagyon dobunk ki - majd jó lesz valamire felkiáltással bedobtam a mélyhűtőbe, amit a múlthéten meg is találtam.

Felengedtem, és azt kell, hogy mondjam, hogy határozottan jót tett neki a fagyasztott állapot, de az eredeti formájában biztos, hogy nem fogyott volna el.

...a francia pirítóst meg imádjuk, pláne, ha az fahéjas csigából készül.

fahejas_csiga.JPG

Vagyis a recept így kezdődne: süss egy adag pocsék, száraz fahéjas csigát... :P

                                                              ...ha mondjuk vagy ennyire elszánt (jesszus...mond, hogy nem) :)

ellenkező esetben simán jó lesz a bolti változat is.

Nálam 6 darabból készült, és határozottan kiadós adag lett belőle. Tök egyszerű recept, de mosolygósra varázsolja majd a család reggelét :)

Szóóval, a hozzávalók:

6 db fahéjas csiga

3 tojás

300ml tej (ha nem annyira szottyos a csiga, kevesebb is elég lesz)

1-2 evőkanál lágy barna nádcukor (jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamelles ízét)

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál gyömbér

1/4 tk szegfűszeg

2-3 evőkanál mandulaforgács

Kockázd fel a csigát, Kicsit langyosítsd meg a tejet, és keverd el a tojásokkal, a cukorral, és a fűszerekkel. Ha elolvadt a cukor, öntsd nyakon a csigakockákat, tedd az egészet tepsibe, szórd meg a mandulával, és 180fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süsd készre. Ha a mandula nagyon barnulna, takard le lazán alufóliával. Ha megsült, csurgass rá karamell öntetet, és akár még egy kis porcukor is mehet rá ;)

Tálald azon melegében :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6115229136